Makuśka dziękuję Część ogrodu już wygląda jako tako Reszta czeka na prace moje fizyczne, na razie mam prace umysłowe więc jeszcze trochę upłynie zanim zakasam rękawy
Gruszeczko z naparstnicami się nie spieszę, ścinam tylko te które mam mocno na widoku i mnie irytują Wystarczą te które rosną w głębi, co roku mam ich masę. W tym roku obdarowałam już kilka osób, a i tak u mnie ich morze
Jak za gęsto się wysieją i siewka na siewce siedzi to wiosną przesadzam gdzie popadnie. Na razie naparstnice jeszcze kwitną i cieszą oko. Jak będą zasychać od dołu to znak że wyciąć można. Czasami nawet obrywam nasienniki i rozsiewam po rabacie.
Przytarasowe widoki nie do końca mi jeszcze grają - brakuje mi zrobionego miejsca pod basen. Niestety musi on być, wiec chciałabym podłoże pod niego jakoś estetycznie wykonać. Mam zimę na zastanowienie się nad tym
U mnie też na totalnej słonecznej patelni. I hakonechloa też. Tajemnica tkwi w glebie.
Lolanka,
lawendę możesz w dwóch rzędach posadzić (w 3 roku, formowana w poduszkę ma ok. 60cm średnicy), a pomiędzy rzędami stipę. Lub stipę od strony domu, a od trawnika lawendę. Poduchy lawendy (bez kwiatów) same w sobie są ozdobą.
Na wiosnę można dać cebulowe w setkach -np. krokusy, irysy, a jesli tulipany to raczej niskie, np.botaniczne. O czosnkach pamiętaj, bo cieszą. Wymieniam wg. kolejności kwitnienia. Potem idzie lawenda i stipa.
Boję się, że nie będę umiała tego ciąć- tuj się nie tnie, albo z góry tylko Cisy podobnie, a tu- z góry, z boków...
A co myślisz o kulkach z buksów i szałwii, które Asia zaproponowała? Podoba mi się to zestawienie. Ze stipą boję się eksperymentować, bo stipa mnie nie lubi
No i co z hortkami mam począć? Sztuk trzy i każda inna
Dzięki dziewczyny za pochwały choć zdaje sobie sprawe, że nie jest tak jak powinno...stipa wychodzi przed szereg sporobolusów, ale przezyła zime , kwitnie więc nie miałam serca usunącZobaczymy jak będzie w przyszłym roku, usunę co się nie nada
Stipa to wręcz wymarzone towarzystwo dla róż. Piękne ujęcie. Przytarasowe okoliczności przyrody świetnie się prezentują.
Czy masz doświadczenie z naparstnicami? Kiedy je się ścina, żeby się same wysiały?
Fajne zakupy i pomysł na brzozową ja też posiałam kosmosy i jestem ciekawa czy same się rozsieją na skarpie...byłoby super intrygują mnie te ciemne,czekoladowe ale nie spotkałam nigdzie.Szałwia i stipa to super duet! ta wyższa to chyba Caradonna,jest wiele odmian w zależności od koloru i wysokości do jakiej dorastają