Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:22, 22 cze 2017

Do góry
Gruszeczko, ale masz pięknie. I wszystko tak ładnie stoi i nic Ci się nie pokłada U mnie część bylin i traw się normalnie rozkłada na rabatach. Stipa calamagrostis kompletnie się rozłożyła i na dodatek w drugim sezonie przekroczyła podawaną dla niej wysokość docelową. Jak planować rabaty, jak rośliny robią co chcę? ech...

Co do Twojej róży to może jest to Mainzer Fastnacht? Inna nazwa to Blue Moon Pewności oczywiście nie mam

Typografia ogrodu 14:06, 22 cze 2017

Do góry
ivo napisał(a)
Rozkręcił się widze temat to i ja coś dorzucę
Z tych roślin które wymieniłaś to by były dwie grupy
1 grupa to nadające się jako okrywowe :
- kłosownica
- ice dance
- runianka
2 grupa m te które możnaby posadzić plamami w t7ych okrywowych
- jeżówki
- stipa
- hosty

I myślę że możnaby tam dać 2 rodzaje tych okrywowych np. bardziej z przodu runainakę a w dali kłosownicę (albo zamiast runianki ice dance co tam lepiej rośnie). Bo tam miejsca jest dość dużo 10x 10 to można poszaleć. I w tym plamami pozostałe rośliny.
nowladnie kiedyś planowałam tak różnorodne prostokąty z różnych roślin ale nie wszystko daje tam rade. Id i runianka odpada a irge bym chciała bo chce by mi tam wszystko zarosła bo chwastów wyrywać mi się tam nie chce. Poza tym pod pozostałymi brzozami ma być sama irga
Mój ogród pod lasem 11:30, 22 cze 2017

Do góry
u mnie stipa też przepadła
miałam nadzieję na przezimowanie a później ciach mróz wszystko ciachnął.

teraz znalazłam pełno siewek i rosną sobie ale marne tototo jak nie wiem co
Ogród Nety- moje marzenie 11:17, 22 cze 2017

Do góry
piękne rośłinki
stipa cudna!
Typografia ogrodu 09:05, 22 cze 2017

Do góry
Rozkręcił się widze temat to i ja coś dorzucę
Z tych roślin które wymieniłaś to by były dwie grupy
1 grupa to nadające się jako okrywowe :
- kłosownica
- ice dance
- runianka
2 grupa m te które możnaby posadzić plamami w t7ych okrywowych
- jeżówki
- stipa
- hosty

I myślę że możnaby tam dać 2 rodzaje tych okrywowych np. bardziej z przodu runainakę a w dali kłosownicę (albo zamiast runianki ice dance co tam lepiej rośnie). Bo tam miejsca jest dość dużo 10x 10 to można poszaleć. I w tym plamami pozostałe rośliny.
Ogród Nety- moje marzenie 22:58, 21 cze 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Trawy tez podlewasz jakąś magiczna siłą, że takie ogromne?

Jolu to tylko stipa i rozplenice tak szaleją. Chyba im u mnie dobrze. Ale niestety miskanty już tak nie rosną. Mają może 70cm..
Ogród Nety- moje marzenie 22:05, 21 cze 2017

Do góry
Aneta, ale Twoja stipa wielka! Jak zmzutowana gdy ja widzialam na żywo było już piękna, ale teraz...potwór szlawie też robią dobra robote
Ja jutro planuje wycieczkę po ogrodniczych w poszukiwaniu szalwi. Moja stipa choć dużo mniejsza też już zaczyna kwitnac
Anna i Ogród 19:55, 21 cze 2017

Do góry
Jedyna stipa w ogrodzie przetrwała zimę i nawet kwitnie oraz czosnek główkowaty

koronki parzydła

dzielżan z Pęchcina zaczyna

Mój ogród pod lasem 16:24, 21 cze 2017

Do góry
Może to kwestia gleby,Ty mieszkasz w pobliżu lasu,być może masz kwaśną ziemię,a ja piaseczek.Z tego co zaobserwowałam zarówno kocimiętka i stipa lubią takie podłoże.
Gosia czy pamiętasz jakie lekarstwo przyjmowały Twoje koty na odbudowę jelit i apetyt? u mojej kotki wciąż wymioty mimo,że wreszcie zaczyna jeść gotowany drób i marchewkę
Ogród Nety- moje marzenie 15:21, 21 cze 2017

Do góry
Trzcinniki falują na wietrze- mają prawie 2 metry

Stipa z szałwią i rozplenicą

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:46, 21 cze 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Gosia czym wyściółkowałaś tą rabatkę? trawa???

Sylwia, to wyskubana sucha stipa, bo jakoś nigdy cała się nie opuszcza, zawsze sporo suchego zostaje.

Zakwitła wysiewana w tamtym roku trytoma. Ale niespodzianka, spodziewałam sie dopiero w przyszłym.

I podobna niespodzianka - jeden z irysów też zakwitnie. W drugim roku po wysiewie.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:49, 20 cze 2017

Do góry
frezja napisał(a)
Wow..jak pięknie piękny pokaz daje stipa.

Tak, doczekałam się W ob roku pokładała się i bardzo słabo kwitła. Może i dobrze bo nie miałam tyle pielenia co z werbeną. Za rok będę ją przeklinać

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:37, 20 cze 2017

Do góry
Wow..jak pięknie piękny pokaz daje stipa.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:34, 20 cze 2017

Do góry

A u mnie lawenda za chwilę będzie kwitła

I The Fairy, nadchodzi spektakl

I stipa w tym roku zachwycająca

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:43, 20 cze 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Swiernie to wygląda. Ja mam pusta rabate cała stipa mi wymarzła obraziłam się no ileż mozna kupować. Zamówiłam sesleria skalna )))

mi zaś ona nie za bardzo rośnie :/
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 17:52, 20 cze 2017

Do góry
siakowa napisał(a)

Swiernie to wygląda. Ja mam pusta rabate cała stipa mi wymarzła obraziłam się no ileż mozna kupować. Zamówiłam sesleria skalna )))
Malutki pod lasem 17:48, 20 cze 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Stipa z bukszpanami fajnie będzie wyglądała, tylko ona najładniejsza w pierwszym roku. W drugim sezonie jak nie zarośnie cała to okropnie to wygląda. Ja wszystkie takie połowiczne wywaliłam.
Aniu pomyśl o innych trawach. Ja już teraz patrzę, żeby sadzić rośliny takie, które dłużej będą cieszyły. Ciągłe tyranie i wymienianie już mi nie odpowiada.

to zależy w jakich warunkach jest i jak jest sadzona. ona różnei u każdego sie zachowuje, ale fakt że wygniwa zimą więc ciągła robota jak sie nei wysieje
Z Pszenicznej ... 12:03, 20 cze 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Czyściec z różami fajnie wygląda. Mnie w tym sezonie urzeka stipa. Rośnie jakby wcale nie było tych anomalii wiosną. U Ciebie w duecie z szałwią przepiękna.
Cały taras znakomicie się prezentuje. I meble, i zadaszenie, a najbardziej to drzewko u stóp.
Granatowe ostróżki plus pergola w tle...ach!

Drzewo u stóp to katalpa, wciąż czeka na przycięcie. Może po kwitnieniu uda mi się ją nieco ograniczyć od góry, poza tym cięta ma większe liście, bardziej mi się takie podobają. Na razie czekam na kwiaty
Ogród pod lasem 09:58, 20 cze 2017

Do góry
Phenix Green. Trawa, której nie potrafię zrobić dobrego zdjęcia, żadne nie oddaje jej urody. Wygląda jak stipa na sterydach i bez charakterystycznych stipowych końcówek. Kępa gęsta, sprężysta, mocne źdźbła. Posadziłam ją w cieniu, czasem dociera do niej zachodnie słońce. Zimą ładna, słomkowa. Po zimie kępy u nasady zielone. Z tym podlewaniem to bym nie przesadzała, bo u mnie synek ją w ten sposób wiosną załatwił - zaczęła wygniwać, więc rozparcelowałam ją na sadzonki i zobaczymy jak będzie dalej. Co by nie było i tak dokupię, bo prezentuje się świetnie i warto ją mieć, szczególnie w cienistym ogrodzie.

Po posadzeniu 1 sierpnia 2016

Wrzesień

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:42, 20 cze 2017

Do góry
Edyta ja te jestm zaskoczona stipa
Widać jej nie tyle mróz straszny co wilgoć. W zeszłym.roku ledwo odbiły mi wyoierdki taki ale wiosna była wilgotna. Teraz siedziały cala zimę pod sniegowa kołderką.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies