Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 16:48, 16 mar 2016

Do góry
Ogrodowo u mnie nudyyyyyyyy Na ogród dopiero wybiorę się w sobotę, pod warunkiem, że będzie pogoda w miarę.
Dziś jest pięknie, krokusiki na pewno do słońca głowy wychylają, tulipany pewno też, a te przeklęte czosnki mi szlag trafił. To nic, i tak nie jest źle.

Moje "nasionkowo" mi nieco nawaliło. Ni z gruchy, ni z pietruchy żeniszek zmarniał na maxa. Kupna werbena zamiast rosnąć "pada", lawenda po pikowaniu - do bani. No było miło, a wyszło jak zawsze Ostatnia szansa to "przemkowa" rozplenica jednoroczna.
Ech Macham do moich szanownych Gości
Ogród z pergolą 11:40, 16 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

tak Iwonka tylko nie zmiesciło mi się na głebokośc bo powinno być 6,5 a nie 5,5. taras ma 4,8m minus 20cm wysuniecia styro o zrobiłam 4,6/2 czyli ten kwadrat ok 2,3 przy tarasie i 4m bo tak pomiedzy oknami
rabata cala ma 8szer na 6,5 gleb

Zrozumiałam tylko tyle:

Czy w tej mojej wersji proponowanej wcześniej miałyby zostać dwa miskanty przy tarasie? Gracilimusy byłyby tam cudne, przed nimi rozplenica.

A zamiast lawendy chcesz kocimiętkę? Spisałąm sobie z twoich planów roślinki. A ty mi zwymiaruj ten taras. Skopiuj do painta i dorób mi okna. To ważne. Ja w tym czasie przeanalizuję twoje róże ...

Rozumiem, ze z traw stipa, rozplenica i ID na rozmnożenie ?
Ogródek Iwony 09:08, 16 mar 2016

Do góry
Wczoraj na parapecie zauważyłam, że rozplenica Moundry zaczęła kiełkować. Mam 5 kiełków
Pierwsza próba była nieudana, drugi raz siałąm 5 marca, czyli 10 dni potrzebowała na skiełkowanie. Na dwie noce wystawiłam ją na zewnątrz zaraz po wysianiu. Czyli lubi wyziębienie nasionek przed kiełkowaniem. Wystawiłam wczoraj na zewnętrzny parapet poprzednie nasionka rozplenicy, które nie wzeszły. Dziś przymroziło, więc na pewno miały chłód: było -5 stopni. Dziś je wezmę do domu i zobaczę, czy coś z tego będzie

Bardzo łądnie rośnie liatra

i białe jeżówki.

Dziś chyba popikuję pozostałości mojej stipy. To,co przeżyło...
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 07:53, 16 mar 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Rozplenica później idzie, musicie wytrzymać

Żebym ja taka cierpliwa była... Może jeszcze resztę nasion na rabatkach rozsypię, matka natura sobie lepiej niż ja z nimi poradzi...
Żywopłotki cisowe. 07:49, 16 mar 2016

Do góry
moja rozplenica juz wylazi szybka jest
Wszystkiego po trochu 06:12, 16 mar 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Widzę że w ogrodzie ogrom prac poczynionych U mnie już prawie wszystko w ogrodzie uporządkowane w oczekiwaniu na wiosnę a tu znowu zima
Parapetowe uprawy cieszą oko a najbardziej mnie cieszy że rozplenica nie zawiodła
Pozdrawiam

Ogrom to za dużo powiedziane, jeszcze sporo mam do zrobienia. Pogoda u nas ma się tak kitwasić cały marzec, nocami przymrozki a w dzień 5-6 stopni. Dopiero w kwietniu mają pokazać się temp dwucyfrowe. Przynajmniej nie żal będzie siedzieć w kuchni i szykować jedzenie na święta. Dzisiaj mimo przymrozku nocnego piękne słońce wschodzi, może nagrzeje trochę powietrze i popracuję w ogrodzie>
Moja bajka 22:19, 15 mar 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
Co to za rozplenica od Sylwii? Zając świetny

Kasiu Sylwia miała nasionka różnych odmian i pisała, że mogły jej się ze sobą różne pomieszać, ale najbardziej liczę na Black Beauty, to właśnie na niej mi zależy .
Moja bajka 22:07, 15 mar 2016

Do góry
Co to za rozplenica od Sylwii? Zając świetny
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:08, 15 mar 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Sylwuś rozplenica wykiełkowała, dzięki .

Do mnie dzisiaj dotarła paczka z roślinami kupionymi na jesieni i mam już oczar i pięknotkę i jeszcze parę innych, ale fotek im nie zrobiłam bo bardziej zajęłam się cyprysem nutkajskim, który nie mam pewności czy nim jest, ale olbrzym jak na moje rośliny i za grosze
Wszystkiego po trochu 19:24, 15 mar 2016

Do góry
Widzę że w ogrodzie ogrom prac poczynionych U mnie już prawie wszystko w ogrodzie uporządkowane w oczekiwaniu na wiosnę a tu znowu zima
Parapetowe uprawy cieszą oko a najbardziej mnie cieszy że rozplenica nie zawiodła
Pozdrawiam
Życie w wiejskim ogrodzie 19:13, 15 mar 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)
U mnie już Twoja rozplenica wzeszła Dwa tyg. przed nią siałam rozplenicę Rubrum i do tej pory nic nie wzeszło, może nie zawiązała nasion? Ja z nawozami wstrzymam się jeszcze trochę, jeszcze mam osłony zimowe na różach nie zdjęte, a nawozy dają dopiero jak kopczyki rozgarniam.

Słyszałem że podzieliłaś się nasionami z Ewą, to bardzo miłe z Twojej strony Ja wszystko co miałem rozesłałem po forum i już nic ni nie zostało

U mnie już róże przycięte i nawiezione Mam nadzieję że zima szybko sobie pójdzie i nadejdzie upragniona wiosna
Życie w wiejskim ogrodzie 19:10, 15 mar 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
Przemuś to jest jednoroczna rozplenica ???ta którą siejesz ? jest późno i ciofam, ciofam i nie mogę doczytać

Kasiu to rozplenica jednoroczna której nie udało nam się zidentyfikować W tamtym sezonie rosła u mnie w ogrodzie warzywnym Sieję się ją dość późno ponieważ bardzo szybko rośnie

Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:36, 15 mar 2016

Do góry
Sylwuś rozplenica wykiełkowała, dzięki .
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 14:10, 15 mar 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Moje rozplenice też - jeszcze żadna się nie pokazała na razie

Rozplenica później idzie, musicie wytrzymać
Prawie - jak ogród 22:12, 14 mar 2016

Do góry
Moja rozplenica też nie ruszyła
Muszę zrobić jeszcze jedno podejście inaczej
Prawie - jak ogród 21:31, 14 mar 2016

Do góry
szemusia napisał(a)

Jest też trochę żurawkowych strat, ale tych nie pokazałam
Stokrotki w taką pogodę jak dziś muszą za całą wiosnę robić

Asiu, rozplenica niestety nie ruszyła. Chyba spiszę ją na straty, ani jednego źdźbła

A stipę kiedy siałaś?Nasz eksperyment chyba nie wypalił z rozplenicą
Prawie - jak ogród 20:53, 14 mar 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
Jestem w szoku że tak ładne masz po zimie żurawki. Marmalade wygladają jakby nie było w ogóle zimy.A stokrotki mam w identycznym zestawieniu biało - różowe.

ps jak Twoja rozplenica wzeszło coś???U mnie niestety nie

Jest też trochę żurawkowych strat, ale tych nie pokazałam
Stokrotki w taką pogodę jak dziś muszą za całą wiosnę robić

Asiu, rozplenica niestety nie ruszyła. Chyba spiszę ją na straty, ani jednego źdźbła
Prawie - jak ogród 17:47, 14 mar 2016

Do góry
Jestem w szoku że tak ładne masz po zimie żurawki. Marmalade wygladają jakby nie było w ogóle zimy.A stokrotki mam w identycznym zestawieniu biało - różowe.

ps jak Twoja rozplenica wzeszło coś???U mnie niestety nie
Małymi kroczkami do celu... 17:06, 14 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

A jakich jeszcze nie masz?

Mirellko takie mam:

Miskant morning light
Miskant gracillimus
Miskant zebrinus
Turzyca ' amazon mist'
Turzyca ' Buchanana'
Turzyca ' ice dance'
Rozplenica halmen
Trawa ozdobna ' red baron'
Kostrzewa sina

I jeszcze jedna, ale nazwy nie znam
Wszystkiego po trochu 14:43, 14 mar 2016

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Masz bulwki ipomei...zdrowo przezimowały?Miałam tylko jedną i udało mi się pozyskać kilkanaście nowych sadzonek...obserwuj jak rosną,jestem ciekawa tego eksperymentu,wygodniej jest przechować bulwki.

Niestety kosmos czekoladowy u mnie nie przezimował...chyba miał za sucho.

Pozdrawiam.

No własnie nie wiem czy to Ipomea, myślę że to ona bo miałam dwie karpy bulw, jedne jasno zielone liście drugie ciemne. Jedne mi zgniły a drugie są zdrowe i zaczęły wypuszczać pędy. Były w takim pęku po kilka razem . Nie rozdzielałam ich tylko tak razem posadziłam, jedna tylko była osobno.Bulwki były jasne,długie na ok 6-8 cm i grube na ok 1cm może nawet mniej.Szkoda ze nie zrobiłam zdjęcia. Miałam w doniczce w garażu przysypane torfem , razem z nimi przechowałam też kosmosy. Ale teraz nie wiem które są które? Te co myślę że kosmosy to są krótsze i grubsze, i wyglądają na suche, tak jak u ciebie. Wstawię zdjęcie tych pędów co wypuściły bulwki może poznasz co to

przy okazji rozsadki chryzantem, zimowanych w garażu

Jednoroczna rozplenica Przemkowa

I hodowla skrętników

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies