Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Tajemniczy Ogród 14:39, 18 paź 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Agatko, Ewa dobrze radzi - sadź Metallicum lub Ursula's Red. Szkoda, że ci nie pokazałam paluchem swoich. Możesz dać kiścienie. Niskie, zimozielone, kwaśnolubne, można ciąć.
Carexom będzie dobrze. Kulka? Może sosna Varella?
W kulki mozna ciąć i azalie japońskie...w kulki albo niskie dyski. Do dwóch tygodni po kwitnieniu. Na kwaśną naparstnice (można pomiędzy rodki). Można tawuły japońskie cięte w kule lub walce (pisząc to olśniło mnie, że mogę je posadzić za azaliami)

Molinie można. Niskie miskanty. Można żurawki. Można niską rudbekię. Można trzmielinę ciętą w kulkę.
Można posadzić hortensje ogrodowe, ale tylko z tych nowych odmian kwitnących na jednorocznych, np. z serii You&Me lub Together. One są mniejsze od zwykłych ogrodówek, a kwiaty mają spore i dużo.
Dobrze na kwaśnym rosną turzyce np. brązowe. Stipa u mnie wysiewa się właśnie na kwaśnej rabacie.
Można dosadzić cebulowe lilie orientalne. Krokusy. Tulipany botaniczne.
to tak na szybko

edit
zapomniałam o rozplenicach - kochają kwaśno

O, Toszko droga, dzięki, dałaś mi do myślenia Ogrodówki dosadziłam, Twoje hosty, z boku choinę Jeddeloh, na paprocie czekam. A były te Metallicum i nie wzięłam, bałam się, że za dużo,a i sadzenia mam już powoli dość Ale taka Varelka to jest myśl. I ciągle chodzą mi po głowie jakieś drobne azalie zimozielone. No muszę to poukładać.
A skoro Jesteś - czy można teraz przesadzać cisa, czy czekać do wiosny? Uściski przesyłam.
Tajemniczy Ogród 12:34, 18 paź 2018

Do góry
Agatko, Ewa dobrze radzi - sadź Metallicum lub Ursula's Red. Szkoda, że ci nie pokazałam paluchem swoich. Możesz dać kiścienie. Niskie, zimozielone, kwaśnolubne, można ciąć.
Carexom będzie dobrze. Kulka? Może sosna Varella?
W kulki mozna ciąć i azalie japońskie...w kulki albo niskie dyski. Do dwóch tygodni po kwitnieniu. Na kwaśną naparstnice (można pomiędzy rodki). Można tawuły japońskie cięte w kule lub walce (pisząc to olśniło mnie, że mogę je posadzić za azaliami)

Molinie można. Niskie miskanty. Można żurawki. Można niską rudbekię. Można trzmielinę ciętą w kulkę.
Można posadzić hortensje ogrodowe, ale tylko z tych nowych odmian kwitnących na jednorocznych, np. z serii You&Me lub Together. One są mniejsze od zwykłych ogrodówek, a kwiaty mają spore i dużo.
Dobrze na kwaśnym rosną turzyce np. brązowe. Stipa u mnie wysiewa się właśnie na kwaśnej rabacie.
Można dosadzić cebulowe lilie orientalne. Krokusy. Tulipany botaniczne.
to tak na szybko

edit
zapomniałam o rozplenicach - kochają kwaśno
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:01, 17 paź 2018

Do góry
abiko napisał(a)
No właśnie, co mam zrobić z tymi roślinami które mam w oczku?
Bodzia i Ania lilie wyciągają, ale one mają okazy
Woda coraz zimniejsza to prawda.

Ja wycinam wszystkie liście i zostają korzenie w oczku na zimę, nic nie robię z nimi, Nawet jak zamarza w balii do dna to rośliny wiosną startują bez problemu, kilka lat testowane
wycinam, żeby w zimie w wodzie nie gniło i nie zabierało rybom tlenu.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:27, 17 paź 2018

Do góry
No właśnie, co mam zrobić z tymi roślinami które mam w oczku?
Bodzia i Ania lilie wyciągają, ale one mają okazy
Woda coraz zimniejsza to prawda.
Rododendronowy ogród II. 09:24, 17 paź 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Worek jest otwarty (rosna jak w dużej doniczce)tylko z boków sa sznurki służące do wyciągania go z wody. Lilie po jakims czasie przeastają korzeniami ten worek ale wyciągnac zawsze można byle sznurki były mocne.

Dzięki Mo z e nawet dziś wskoczę jeszcze do kałuży i wyciągnę kosze.. bo już w nich nic nie ma Tylko moje rybencje wygrzebią wszytko z doniczek..

Rododendronowy ogród II. 08:03, 17 paź 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Maja wyobraźnia jest ograniczona... jak lilie rosną jak worek jest związany?? zostawiasz otwarty??

Worek jest otwarty (rosna jak w dużej doniczce)tylko z boków sa sznurki służące do wyciągania go z wody. Lilie po jakims czasie przeastają korzeniami ten worek ale wyciągnac zawsze można byle sznurki były mocne.
Rododendronowy ogród II. 23:16, 16 paź 2018

Do góry
Maja wyobraźnia jest ograniczona... jak lilie rosną jak worek jest związany?? zostawiasz otwarty??
Rododendronowy ogród II. 21:51, 14 paź 2018

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Jak wiele uczę się z tego forum.
Bogdziu, dzieki za informację o sposobie jak trzymać lilie wodne, to spore ułatwienie do wyciągania ich z wody. Nigdy nie wyjmowałam wielkich donic w których mam je zanurzone, chyba że wodę spuszczam (mam takie instalacje hydrauliczne, które pozwalają na wymianę wody).
Już przekazałam eM-owi co go czeka na wiosnę

Piękne miedziane tło w Twoim ogrodzie

Ja mam od lat w workach , na wiosne powinam juz odmlodzic bo całe worki korzeniami przerosnięte ale to bardzo wygodne bo jesienią wyciagamy i obcinamy liście wtedy nie gnija pod woda , nie ma tyle gazów które zabijaja ryby i nie tworzy się tak dużo mułu, nie trzeba często czyscic dna.
Rododendronowy ogród II. 21:42, 14 paź 2018

Do góry
Jak wiele uczę się z tego forum.
Bogdziu, dzieki za informację o sposobie jak trzymać lilie wodne, to spore ułatwienie do wyciągania ich z wody. Nigdy nie wyjmowałam wielkich donic w których mam je zanurzone, chyba że wodę spuszczam (mam takie instalacje hydrauliczne, które pozwalają na wymianę wody).
Już przekazałam eM-owi co go czeka na wiosnę

Piękne miedziane tło w Twoim ogrodzie
Przerwa na kawę... 21:38, 14 paź 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
Kiedy ja będę swoje cebule sadzić to nie mam pojęcia A z sadzarką to masz rację, też miałam taką marketową i byle co i byle jak -połamała się i na dokładkę mało ręki mi nie skaleczyła
tej co mam raczej nie połamię. Mocna jest a takimi łopatkami niby do sadzenia to se mogę krokusy posadzić a nie duże lilie, czosnki czy nawet tulipany.
Rododendronowy ogród II. 21:22, 14 paź 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)

Lilie sadzone w workach? Ciekawie brzmi
Musiałem jakiś wpis przegapić.

Chyba tu wcale o tym nie pisałam ale mówiłam w audycji Mai.
Rododendronowy ogród II. 21:21, 14 paź 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

No to czekamy.

Idę po prośbie, bo dziś tak sobie rozmawialiśmy o Tobie. Kiedyś się pytałam, ale nie do końca rozumiem.. możes mi zrobić foto jak masz posadzone lilie.. chodzi o te worki, jak to rozwiązane masz, że lilie wyrastają z tego worka. Z czego ten worek?
Bo rośliny przy brzegu super się wycina na zimę, ale lilie to porażka..

Aniu takie worki jak na ziemniaki z takiego białego tworzywa, nazwa mi uciekła choć wiem ze stale używana.Ziemia gliniasta zeby nie wypływała i mocne sznury z tworzywa po dwa do kazdego worka ale złozone podwójnie. Wyciągamy we dwoje i we dwoje wkładamy do jeziorka wtedy łatwo położyc dokładnie w tym miejscu gdzie sie chce.Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam.
Rododendronowy ogród II. 21:00, 14 paź 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

No to czekamy.

Idę po prośbie, bo dziś tak sobie rozmawialiśmy o Tobie. Kiedyś się pytałam, ale nie do końca rozumiem.. możes mi zrobić foto jak masz posadzone lilie.. chodzi o te worki, jak to rozwiązane masz, że lilie wyrastają z tego worka. Z czego ten worek?

Lilie sadzone w workach? Ciekawie brzmi
Musiałem jakiś wpis przegapić.
Rododendronowy ogród II. 20:47, 14 paź 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Na czubkach drzew miedź juz jest ale na wybarwienie całych drzew trzeba jeszcze poczekac.Macham.

No to czekamy.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 00:11, 12 paź 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Bukiet cudny
Lilie uwielbiam

Oj tak - fajne zestawienie roślin w nim tak w ogóle, bo i róże i lilie jako taki standard, ale i liście klonu, takie mini astry i co ciekawe chyba wiechy jakiejś trawki

Lilie ja też lubię bardzo - a wczoraj trochę eksperymentalnie przesadzałam cebule lilii, bo były w takim miejscu, że miały za dużo cienia i zwyczajnie nie urosły za bardzo. Chyba nie jest to dobry czas na to, ale ryzyk fizyk.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:59, 11 paź 2018

Do góry
Zagajanka napisał(a)

Śliczny bukiet! Pomimo kataru nawet czuję jego zapach

Chociaż spotkałam też lilie bukietowe bezzapachowe...

Zapach unosi się wszędzie, choć na szczęście nie jest taki duszący, bym musiała się pozbyć ze względu na Kajkę. Ale dziś wracamy z przedszkola i Kuba wchodzi do domu z tekstem - co tak pięknie pachnie ? No rozczulające
Przedziwny Ogród 21:27, 11 paź 2018

Do góry
marba napisał(a)
Bardzo ładna ta gipsówka. Taka biała mgiełka w ogrodzie. Dodaje lekkości.
Naparstnice jeszcze Ci kwitną, niesamowite.
Macham.

Wokół gipsówki posadzilam lilie. Razem dają ciekawy efekt.
Naparstnica jeszcze odważyła się zakwitnąć

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 20:40, 11 paź 2018

Do góry
Bukiet cudny
Lilie uwielbiam
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 19:41, 11 paź 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
I bukiet w domu, cudowny zapach lilii

Śliczny bukiet! Pomimo kataru nawet czuję jego zapach

Chociaż spotkałam też lilie bukietowe bezzapachowe...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:54, 10 paź 2018

Do góry
Anusia napisał(a)
Świetnego miałaś gościa. U nas też wyjątkowo przez całe lato po osiedlu chodziły zające, lisy a nawet młody łoś. Teraz nie widzę, bo szybciej zachodzi słońce a poranki też szare. Zakupy dojrzałam, zacne. To prawda, do Was wpaść na pięć minut, stanowczo za krótko.

Łosie po mieście chodziły Szok, ale co się dziwić jak zwierzyna nie ma gdzie żyć, wszystko ludzie albo zabudowali, albo uprawiają. Siedliska zajęte przez człowieka to się zwierzęta uczą w nim żyć. Smutne to.
Dokupiłam jeszcze lilie Casablankę i dosadziłam na rabacie przy wejściu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies