Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pszczelarnia 09:59, 30 paź 2019

Do góry
ryska napisał(a)
Niezwykle urokliwie u Ciebie.
Marząc sobie tak myślę, że mieć dwie szklarnie byłoby idealne. Jedną użytkową-taką jak moja i drugą elegancką-pełną ciekawych roślin, z miejscem do odpoczynku i otoczoną "wiejskimi" kwiatami jak Twoja.

A, marząc, to wolałabym mieć jedną użytkową szklarnię dużą i oranżerię połączoną z domem. Idealnie. Czyli wychodzi na to, że potrzebujemy jeszcze jednego miejsca na rośliny pod szkłem.
Niestety u mnie takie miejsce oranżeryjne zajmuje magnolia w tarasie, kiedyś tak sobie właśnie o czymś takim myślałam.

Ogrodnikowi to zawsze mało takich miejsc. U mnie pelargonie w spiżarni na szafie i półkach się panoszą.

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:17, 26 paź 2019

Do góry
moje czyszczenie, tak skaczę w różne miejsca
najgorzej z kantami pod trawami

tutaj też mnie czeka wycinka i kant i wiązanie trawek
wysiała mi się magnolia Gienia
dumam gdzie tę siewkę dać

a to kolejne miejsce czyszczone, pod bukami tricolor
i czeka mnie dosiewka trawy, pod drzewami nie chce rosnąć, korzenie drzew na wierzchu
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:11, 25 paź 2019

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Wiola no nie wytrzymam! Ale kanciki nie mówiąc już o brzozach. Gdyby nie to że wiem co planujesz na placyku to oczami wyobraźni widzialabym hamaczek. Mniam. Ale będzie bosko. Białe pnie brzoz na tle tuji. ....cudnie.a i w szoku jestem ze Twoje derenie mają jeszcze liście. U mnie już gołe czerwone patyki a i graby bez liści również.

Kanciki uwielbiam,choć tutaj trawnik do założenia od nowa,ale narazie musi tak być
Kiedyś hamaczek na pewno będzie podoba mi się już ten kącik bardzo
No właśnie te białe pieńki fajnie są widoczne na tle tuji

U mnie to wogóle dużo roślin i drzew w liściach...coś tam graby zaczynają się przebarwiać,magnolia i wiśnia...

Graby masz sadzone w tym sezonie i pewnie dlatego szybciej zrzuciły,to samo moje tegoroczne buki...prawie bez liści...

Dzięki za pochwały
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:11, 25 paź 2019

Do góry
Ale nie dajmy się oszukać. One cały sezon tak nie wyglądają.
Sprawdziłam u mnie po zdjęciach w różnych rocznikach i liście wypuszczają w ostatnim tygodniu kwietnia. Jakoś tak jak u mnie magnolia. U mnie jest troszkę wszystko zawsze na wiosnę ze startem opóźnione niż np. bliżej Krakowa. Ja bardzo lubię ten moment. Najpierw pojawiają się limonkowe wypustki na pniach.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:47, 24 paź 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)

Uwielbiam takie zamglone zdjęcia... Troszkę listków jeszcze masz
U mnie niektóre drzewa, magnolia, pissardi, buki, klony, dosłownie po kilka listków zrzuciły. Buk Dawick gold ani myśli o jesieni. Wyłysiały jesionolistne i to co przesadzałam. Zrobię dziś kilka fotek to zobaczysz

Iwonko widziałam twoje cudnie przebarwione drzewa. Dobrze że te przymrozki u ciebie nie były takie duże.
Zobacz jak mój przymrożony tulipanowiec wygląda. szkoda, bo ładnie się na jesien przebarwia.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:32, 24 paź 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Przeglądam zdjęcia z ogrodów dziewczyn z okolicy i chyba mój jakoś bardziej odczuł te dwie noce z przymrozkami.
Moje drzewa już prawie bez liści.

Uwielbiam takie zamglone zdjęcia... Troszkę listków jeszcze masz
U mnie niektóre drzewa, magnolia, pissardi, buki, klony, dosłownie po kilka listków zrzuciły. Buk Dawick gold ani myśli o jesieni. Wyłysiały jesionolistne i to co przesadzałam. Zrobię dziś kilka fotek to zobaczysz
Ogród w Brzoskwini pod Krakowem 22:27, 22 paź 2019

Do góry
to też nie wiedziałyśmy co gdyby listki były wieksze to myslałabym, że magnolia, ale były wielkości liścia laurowego....

Miłkowo - sezon 2016-2022 19:24, 22 paź 2019

Do góry
Milka napisał(a)
magnolia w brązie

Piękne jesienne kadry. Czytałam o paulowni u Ciebie, moja na szczęście nie rośnie tak intensywnie. W tym roku ma około pół metrowe przyrosty.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:28, 22 paź 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Kasiu, mam ten bez golden tower i w półcieniu, choć nie wiem czy to pod cień już nie podchodzi.. na razie mało limonkowy jest - raczej zwyczajnie zielony i mnie to denerwuje... może za młody jeszcze, nie mam pojęcia jak go zmusić do zlimonkowacenia

To samo miałam pisać
Edit: już bardziej limonkowa jest magnolia, co obok niego rośnie
Ogród na tle lasu malowany 20:18, 21 paź 2019

Do góry
Piękna jesień u Ciebie i widoczek szerszego kadru obłędny
Twoja ulubiona trawka to rozplenica japońska
Magnolia ma nasienniki teraz pękają i gubią nasiona
Ogród pod lasem 11:51, 21 paź 2019

Do góry
języcznik wśród hortencji i paproci czyli ph obojętne?

Skalnica Fortune'a Gelbes Monster

aster bocznokwiatowy Lady in Black

aster bocznokwiatowy - gdyby nie ciemny pęd to mógłby być Lovely, magnolia

Doświadczalnia bylinowo-różana 10:53, 21 paź 2019

Do góry
Poppy napisał(a)

Ewus, dzieki, ogladalam, w deszczu, bo od konca sierpnia parktycznie codziennie pada/leje/kropi/mzawi/popaduje, i nie widze zadnych uszkodzen, co oczywiscie nie znaczy, ze ich nie ma. Pedy/galezie sa zielone, chociaz faktycznie, cos tam zamiera od czubka na jednym czy dwoch. A ze to schniecie lisci dotyczy wiekszosci pedow, to pomyslalam, ze moze maczniak rzekomy, skoro te liscie takie jakies nie bardzo. Zmieranie pedow znam jako takie czernienie galzek wlasnie,przerabialam na swoich rozach juz, i dlatego wydaje mi sie, ze tym razem to cos innego.
Od jutra ma przestac padac, chwilowo, wiec moze jak przeschnie to ciachne po calosci na 20-30cm? Pryskac niczym o tej porze chyba bez sensu? Wczesniej nie pryskalam, bo i tak lalo praktycznie non stop.

I wiesz, chodzi za mna China Girl, deren.
Zastanawiam sie,czy gdzies go nie upchnac. Rozwazam przed domem, ew za domem, ale wtedy przed dom wyleci magnolia Genie.
Myslisz, ze China Girl lubi ciecie?

Jeśli zimno i mokro to rzeczywiście mączniak rzekomy miałby doskonale warunki do rozwoju. Tnij, bo jest trudny do zwalczenia. Pryskanie nie ma sensu. Możesz jedynie wzmocnić roślinę na zimę nawozem jesiennym, czyli magnez, fosforany i potas.

China Girl jest przepiękny. Właśnie ostatnio widziałam takiego u znajomej w ogrodzie i jak na złość zapomniałam wtedy komórkę. Miała go wyprowadzanego na trzy pnie. Rozgałęział się tak na ok. 2m wysokości. Wysoki było na ok. 5m. Na pewno był cięty żeby go właśnie tak uformować. Stał z daleka od innych krzewów i drzew na oczkiem, i pięknie się eksponował
Przed domem będzie mu raczej za gorąco i za sucho. U tej znajomej było półcieniście w ogrodzie, a dzięki oczku nie było sucho w powietrzu.
Ogród pod lasem 15:12, 20 paź 2019

Do góry
Jesień pełna odcieni żółtego

Magnolia ślicznie dwukolorowa jeszcze

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:21, 20 paź 2019

Do góry
zebrinusy wszystkie kwitną w tym roku i magnolia Black Tulip

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:09, 20 paź 2019

Do góry
magnolia w brązie

liście giganty
ręcznie zbieram

Miłkowo - sezon 2016-2022 09:33, 20 paź 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)

Witam ,

Dziewczyny , czytam i oczom nie wierze
Magnolia - podcinacie , formjecie ?
I nie wpływa to na kwitnienie ?

Mam gwieżdzistą i jeszcze ( nie zabardzo wiem jaka to odmiana - ciemno -różowa )

U mnie nie wpływa, kwitną co rok.
Jak już ciasno się robi w ogrodzie, to cięcie musi być. Rododendrony też regularnie już tnę.
To może masz Leonard Messel.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:24, 19 paź 2019

Do góry
Ula, absolutnie nie zamierzam jej usuwać. Obawiam się jedynie, ze nie jestem w stanie zapewnić jej optymalnych warunków do rozwoju. Z założenia nie podlewam krzewów, wiec może jej brakować wilgoci.
Twoja jest modelowa.

A perukowiec dzisiaj gwiazdorzył. Z daleka go było widać.

A na brzozowej gałązki derenia białego utworzyły zgrabny duecik z pniami brzóz.
Szkoda tylko, że te odmianowe nie wytrzymują konkurencji z korzeniami brzózek. Tylko czysty gatunek rośnie okazale.

Moja najstarsza magnolia.

Doświadczalnia bylinowo-różana 18:19, 18 paź 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Przycielabym ten ped az do zdrowej tkanki, bo na pewno jest uszkodzona. Zamieranie pedow sie to u mnie nazywa. To choroba grzybowa. Obejrzyj ten ped, czy nie jest gdzies uszkodzony. Jesli tak, to trzeba to koniecznie wyciac.

Ewus, dzieki, ogladalam, w deszczu, bo od konca sierpnia parktycznie codziennie pada/leje/kropi/mzawi/popaduje, i nie widze zadnych uszkodzen, co oczywiscie nie znaczy, ze ich nie ma. Pedy/galezie sa zielone, chociaz faktycznie, cos tam zamiera od czubka na jednym czy dwoch. A ze to schniecie lisci dotyczy wiekszosci pedow, to pomyslalam, ze moze maczniak rzekomy, skoro te liscie takie jakies nie bardzo. Zmieranie pedow znam jako takie czernienie galzek wlasnie,przerabialam na swoich rozach juz, i dlatego wydaje mi sie, ze tym razem to cos innego.
Od jutra ma przestac padac, chwilowo, wiec moze jak przeschnie to ciachne po calosci na 20-30cm? Pryskac niczym o tej porze chyba bez sensu? Wczesniej nie pryskalam, bo i tak lalo praktycznie non stop.

I wiesz, chodzi za mna China Girl, deren.
Zastanawiam sie,czy gdzies go nie upchnac. Rozwazam przed domem, ew za domem, ale wtedy przed dom wyleci magnolia Genie.
Myslisz, ze China Girl lubi ciecie?
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 20:05, 16 paź 2019

Do góry
No, ładne one bardzo . A ja całkiem niechcący znalazłam, znacznie tańsze, ale znacznie mniejsze. Czyli jest szansa na spełnienie marzeń
Tajemniczy Ogród 19:04, 16 paź 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Ja naprawdę nie wiem, dlaczego mi się podoba ta z żółtymi ale tu pójdzie jednak magnolia. A nawet trzy, haha. Kupiłam dziś i magnolie i jabłoń Jabłonka jedna mi tu nie pasuje, pójdzie do warzywnika. Jedna magnolia na długości prawie 10 metrów wiała malizną, więc zadzwoniłam do szkółki po dwie następne. Posadzę po trójkącie uff, już dziś miałam dość tego główkowania i jeżdżenia po szkółkach więc teraz siedzę zadowolona.

Jabłonka z żółtymi jabłuszkami jest śliczna, bo...one się rumienią będziesz na pewno zadowolona. Sprawdzałaś wielkość docelową tych magnolii, bo gdy się zadomowią, to często są duże, nawet jako krzewy..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies