Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogródek Iwony II 21:15, 12 cze 2018

Do góry
Fajna ta szałwia, musze poszukac w szkółkach.
Tez Iwonko czekam na wakacje
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 20:32, 12 cze 2018

Do góry
Działania, planowanie, pracowanie, tyranie,,, i oddech z aparatem i coś przyjemnego pięknego.
Piękne szałwie.Tą fioletowatą wyższa am.
A ta niebieskawa, niższa ??
Co to za odmiana ?/
Piękna
kasja83 napisał(a)

Szałwia szaleje na głazowej...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:21, 12 cze 2018

Do góry
W nocy popadało. Poczułam się usprawiedliwiona, rzuciłam papiery w kąt i zrobiłam to, co mnie kusiło. Przed powojnikami wsadziłam Eden Rose, wykopałam zasłonięte clematisem Crispy (w zeszłym roku miały 20 cm) i szałwie. Crispy dałam bo bokach róży, a szałwia lekarska poszła w miejsce róży. Powinno być lepiej. Potrzebna tam była jasna plama.

Edenka i Kimono

Czasem zdumiewa mnie wielkość drzewek. Ciężko mi się przyzwyczaić, że ogród jest już przesłonięty. Dziura jest tylko przy zachodnim ogrodzeniu.

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 19:51, 12 cze 2018

Do góry
I jeszcze podreptane z aparatem...
Na styku tarasowej i wykuszowej fajnie się robi.

Froncik..gracki

Perowskia rusza z kwtiniem...główkowate też do niej dołączą.

Szałwia szaleje na głazowej...
Moje małe wielkie marzenie 19:20, 12 cze 2018

Do góry
Szałwia zaczyna się wykładać

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 18:02, 12 cze 2018

Do góry
popcorn napisał(a)
Zrobiłam listę roślin którą chcę w moim przyszłym ogrodzie. Uwagi?
wiem czego nie chcę i wiem że mój ogród już raczej gumowy nie będzie. Rozmnażalnik i eksperymenty doniczkowe "w dołku", tak żeby nie było widać

-róża Eden, Pomponella + przywrotnik + szałwia
-piwonie
-miskant Gracilimus, Morning Light, rozplenice, stipa
-hortensja Limelight / żywopłot 90 mb
-bukszpany
-jeżówka blada / echinacea pallida
-bodziszki, runianka japońska (okrywowe)
-werbena patagońska, naparstnice (roczne/dwuletnie)
-lawenda
-ostrogowiec (?)
-magnolia przed domem (różowa)
-brzozy Doorenbos
-rozchodniki
-w dołku/w cieniu: hosty / kolekcja, paprocie, ciemierniki (epidemium, brunnera, kopytnik), rodgersja

Ogłoszenie parafialne:

odkupię dużą ilość jednorodnego bodziszka (biało-, fioletowo- różowo kwitnące) i brunnery. Ewentualnie inne rośliny okrywowe radzące sobie na patelni.

ha ha ha, a miało być formalnie, bukszpan i lawenda
Z lawendą Ci do twarzy
Ogródek Iwony II 17:00, 12 cze 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Szałwia to może być deep blue ewentualnie może new dimention blue (ostatnio w którymś wątku była bardzo zachwalana, że zwarta niska fajna kępa). Raczej nie jest to Marcus - tę mam i potwornie się rozwala, chyba w ubiegłym roku pokazywałam i ktoś jeszcze też potwierdzał, że się rozwala.

Hakonechloa kupuj, to piękne trawy, do cienia / półcienia super a Ania Anbu ostatnio u kogoś pisała, że ma na słońcu patelni i dają radę. Tylko All Gold przenosiła do cienia. All Gold u mnie ma po południu trochę słońca i jest żółta. U mojej sąsiadki (dostała zresztą sadzonki ode mnie) rośnie w całkowitym cieniu i ma śliczny limonkowy kolor (i w tym cieniu całkiem fajnie jej przyrasta).

U mnie Marcus sie nie rozwala rosnie w najbardziej słonecznym miejscu jakie mam - mysle ze z 9-10h słońca ma w sezonie. Ale tez mi sie wydaje ze to jednak nie on. Jedną AllGold posadziłam w sumie w niedalekiej jego okolicy i juz widze, ze moze jej tam byc za jasno - miejscami widze podsuszone listki. Niewykluczone ze trzeba bedzie przesiedlić. Obok rosnie któras żółta w zielone paski (nie pamietam która to) i radzi sobie na mojej najwiekszej patelni genialnie.
Ogródek Iwony II 15:45, 12 cze 2018

Do góry
Zaglądam z pracy szybciutko.
Iwonko Umbry super, świetnie się tam wpasowały.
Nie wiem gdzie ta komisja konkursowa miała oczy, Twój ogród bezapelacyjnie powinien wygrać z tym co wygrał. Tamten taki sztampowy, nic co oko by przykuło.

Szałwia to może być deep blue ewentualnie może new dimention blue (ostatnio w którymś wątku była bardzo zachwalana, że zwarta niska fajna kępa). Raczej nie jest to Marcus - tę mam i potwornie się rozwala, chyba w ubiegłym roku pokazywałam i ktoś jeszcze też potwierdzał, że się rozwala.

Hakonechloa kupuj, to piękne trawy, do cienia / półcienia super a Ania Anbu ostatnio u kogoś pisała, że ma na słońcu patelni i dają radę. Tylko All Gold przenosiła do cienia. All Gold u mnie ma po południu trochę słońca i jest żółta. U mojej sąsiadki (dostała zresztą sadzonki ode mnie) rośnie w całkowitym cieniu i ma śliczny limonkowy kolor (i w tym cieniu całkiem fajnie jej przyrasta).
Ogródek Iwony II 14:17, 12 cze 2018
Do góry
Iwk4 napisał(a)
I mam pytanie:
Czy ktoś wie, co to za szałwia?
Fotka z innego ogrodu. Taką bym chciała mieć.

moze byc compacta deep blue
Ogródek Iwony II 14:15, 12 cze 2018

Do góry
I mam pytanie:
Czy ktoś wie, co to za szałwia?
Fotka z innego ogrodu. Taką bym chciała mieć.

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 14:11, 12 cze 2018
Do góry
popcorn napisał(a)
wiem czego nie chcę i wiem że mój ogród już raczej gumowy nie będzie. Rozmnażalnik i eksperymenty doniczkowe "w dołku", tak żeby nie było widać

-róża Eden, Pomponella + przywrotnik + szałwia
-piwonie
-bukszpany
-jeżówka blada / echinacea pallida
-werbena patagońska
-lawenda
-ostrogowiec (?)
-brzozy Doorenbos
-rozchodniki
-w dołku/w cieniu: hosty / kolekcja, paprocie, ciemierniki (epidemium, brunnera, kopytnik), rodgersja

Ogłoszenie parafialne:

odkupię dużą ilość jednorodnego bodziszka (biało-, fioletowo- różowo kwitnące) i brunnery. Ewentualnie inne rośliny okrywowe radzące sobie na patelni.

rosliny jak rosliny nie ma tu złych koszmarków

moja rada

ja bym sie skupiła na rozmnazaniu i chodowaniu krzewów ...tzn hortki bukszpany czy cisy ote potrzebuja czasu zeby podrosnac z bylinami bym sobie dała spokój ...te dostaniesz od kolezanek forumowych

a miskanty czy rozplenice za 2 -3 sezony beda potworami ...za 2-3 lata z moich rozplenic dostaniesz wielkie sadzonki ...bo w tym roku dzieliłam te z przodu kazda przez pół i takie połowki posadziłam ....odpusc sobie czesc traw czy bylin nie warto teraz z nimi sie zajmowac

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 08:16, 12 cze 2018

Do góry

-róża Eden, Pomponella, Pashmina + przywrotnik + szałwia
-piwonie
-bukszpany
-jeżówka blada
-werbena patagońska, naparstnice (roczne/dwuletnie), łany
-lawenda
-ostrogowiec (?)
-brzozy Doorenbos
-rozchodniki
-w dołku/w cieniu: hosty / kolekcja, paprocie, ciemierniki, epimedium, brunnera, kopytnik, rodgersja

Ogłoszenie parafialne:

odkupię dużą ilość jednorodnego bodziszka (biało-, fioletowo- różowo kwitnące) i brunnery. Ewentualnie inne rośliny okrywowe radzące sobie na patelni. Rozchodniki (te nowsze odmiany).
Z południa Polski - ogród Marzeny 08:05, 12 cze 2018

Do góry
Na zdjęciach, które wczoraj wstawilam jest u mojej mamy połączenie Hortensji i ML. Przed nimi jest lawenda. Hortki i ML są posadzone w jednej linii, bo są mniej więcej podobnej wysokości. U siebie mam Gracillimusy ZA hortkami, bo są jednak wyższe i fajnie zza hortek wyzierają
A jakaś szałwia by do tego zestawienia nie pasowała na ten przykład?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:16, 11 cze 2018

Do góry
MariuszG napisał(a)

Sylwio! Rozpracujesz mi to zdjęcie? Widzę oczywiście różę, czosnek Krzysztofa, szałwię i chyba bodziszka jakiegoś. Ogromnie mi się to podoba.
I jeszcze stół!

Pozdrawiam

Spróbuję

W lewym górnym rogu jaśmin, poniżej róża nn bo z marketu tyle wiem, że okrywowa miała być , a ona tak bardziej rabatowa jest.
Szałwia od Reni( siewki mam mogę się podzielić).
Na lewo od czosnku Krzysztofa malutka piwonia drzewiasta( bordowa) Od Mariusza z Bolestraszyc, nasiona tej piwonii też jeszcze mam
Zielone przed różą aster ( Marcinek)niebieski chyba
Poniżej szałwii rozplenica Hameln,
Bodziszki od Małej Mi, ( nie pamiętam nazwy)
Po lewej bodziszków dzwonki karpackie
W prawym dolnym rogu sosna oścista jeszcze malutka.

Pomogłam?
W ogródku Iwony 22:41, 11 cze 2018

Do góry
Dzwonki - dzięki Ewa

Irysek

Różowa szałwia

Parzydło leśne

Na zielonej... trawce :) 13:10, 11 cze 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)
A tymczasem trochę wczorajszych fotek... miały być wieczorem ale net zastrajkował

Szałwia na pierwszy ogień - zaraz stanie tu basen i do końca wakacji rabata nie będzie widoczna w całej okazałości... a szkoda bo w tym roku bardzo przybrała na masie (czego nie powiem o Evergoldach paskudach jednych )

Wchodzę i ogrodu nie poznaję, tak dawno mnie nie było, czy co...
Widzę, że jednak kosteczka przy wejsciu do pawilonu, bo pamiętam żwirek.
O szałwiachu Ciebie nie słyszałam, a skąd te trawy takie duże Ci się wzięły, rosły tam?
Kompletnie nie rozpoznaję tego miejsca.
Komendówka 09:41, 11 cze 2018

Do góry
Hortensja to super jest, wiesz?
A ta tawuła(?) której nie lubię, musze przyznać, że zaognia rabatę i gwiazdą się stała!
No i szałwia- szał!
Droga do spełnienia 09:39, 11 cze 2018

Do góry
Nie wiem czy to szałwia z ta "silesią" i stipą (ta niebieska) ale c u d n a ! !
Na zielonej... trawce :) 08:31, 11 cze 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Wow, anabelki mega wypaśne a szałwie w tej ilości prezentują się cuuuudnie

Anabelki dziękują
Szkoda, że szałwia dłużej nie kwitnie bo bez wątpienia piękna jest
Ogród Mirelli 23:26, 10 cze 2018

Do góry
Mixtoorka napisał(a)
Mirell, szałwia po prostu wow Róże w tym roku cieszą, choć upały je smaliły. Piękne masz swoje kffiatki, ogród taki już wypasiony, urzeka spokojem

Karolka to prawda ogród bardzo dojrzał. Cieszę się, że roślinki rosną i gąszcz się robi to przynajmniej zielsko zakryje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies