Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 17:05, 09 sie 2018

Radziu2013 napisał(a)

Hej Ewo

Ostatnio usłyszałem od tatulka ( w przypływie jakiejś twórczej chwili ...a dokładnie po tym jak trochę mi pomógł w ogrodzie)...że "wydziwiam w ogródku"..."na cholerę sadzić tyle kwiatów" i że "najprostsze rzeczy są najpiękniejsze"...a ja wiedząc, że z niego znawca roślin i ogrodnik raczej nie jest powiedziałem "rozumiem, że najpiękniejszy jest trawnik po środku i tuje dookoła"...na co usłyszałem "A co tuje są niby brzydkie?"...nie skomentowałem dalej hahah

Szkoda, że "tredny" się zmieniają i najbardziej podoba się ludziom to co potrzebuje najmniej uwagi...mam wrażenie, że gdyby mogli to wprowadziliby właśnie dosłowny minimalizm..tuje i trawnik...nie wiedzą co tracą...ale nie każdego da się przekonać...a szkoda...bo przecież taka monokultura niczemu nie pomaga...a wręcz odwrotnie...

Życzę Ci, żebyś mogła w swojej pracy spotykać samych otwartych ludzi, którzy z chęcią skorzystają z twoich rad ...będzie piękniej

Dzięki Radziu
Twój tata jest bardzo trendy Dobrze, że potrafisz to w spokoju ignorować Podziwiam. W Twoim wieku byłam straszną buntowniczką

Ludzie teraz są tak zapracowani i zabiegani, że nie potrafią się niczym cieszyć i wszystko co związane z pracą w ogrodzie jest uciążliwe. Chcą mieć ładnie przed domem, ale bez związanego z tym wysiłku. A to natura przecież. Żeby ją okiełznać i zmusić do współpracy, trzeba dać z siebie trochę więcej. W domu, żeby było ładnie, też trzeba odkurżać, myć, malować itp. Nie ma się ochoty na dbanie o ogród, to trzeba kupić mieszkanie z balkonem.
Ta wycieczka ostatnio do Francji uświadomiła mi, że w Niemczech życie toczy sie jakby szybciej. Przez to ludzie mniej cieszą się tym, co mają.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:10, 09 sie 2018

Johanka77 napisał(a)

Na te ostatnie to pewnie ich nie nakłonisz
Ale może dużo lawendy, szałwii, carexów, kilka buksów do tego. Już te rośliny ładnie ten żwirek zaekspandują
Ja mam takie buksowisko
Carex ID rozrasta się super
Szałwia i lawenda dają kolor i odrastają. Szałwia tloczy nawet trzy razy.i też ekspanduje
Same korzyści.

Rozchodnik zresztą pasuje do tego. Ni jeszcze może kilka rozplenic i będzie busz

Asiu, tak prosto to nie ma. Rabata na mocnym słońcu, carexy nie dadzą rady, poza tym się rozłażą. Trawy miały być nie rozłażące się i nie wysiewające się. Tak więc i Stipa i lawenda odpadły w przedbiegach. Buksów u nas się już nie sprzedaje
Zaplanowałam im miskanty w dwóch odmianach, Panicum w jednej i punktowo Pennisetum, do tego rzeczka z rozchodnika.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gardener27 17:58, 09 sie 2018

Ja jestem fanem grysu ale tylko na podjazdach, alejkach i placach pod lawke lub palenisko. Nigdy bym go nie zastosował na rabatach, zwłaszcza tych z gęstym nasadzeniem bylin. Ewa użyj dobrych argumentów a będą Ci później dziękować.
Wiolka5_7 18:40, 09 sie 2018

Gardener27 napisał(a)
Ja jestem fanem grysu ale tylko na podjazdach, alejkach i placach pod lawke lub palenisko. Nigdy bym go nie zastosował na rabatach, zwłaszcza tych z gęstym nasadzeniem bylin. Ewa użyj dobrych argumentów a będą Ci później dziękować.

Popieram
Johanka77 19:37, 09 sie 2018

Anda napisał(a)

Asiu, tak prosto to nie ma. Rabata na mocnym słońcu, carexy nie dadzą rady, poza tym się rozłażą. Trawy miały być nie rozłażące się i nie wysiewające się. Tak więc i Stipa i lawenda odpadły w przedbiegach. Buksów u nas się już nie sprzedaje
Zaplanowałam im miskanty w dwóch odmianach, Panicum w jednej i punktowo Pennisetum, do tego rzeczka z rozchodnika.

No to rzeczywiście klops

Ale lawendę czemu odrzuciłaś? Rośnie rewelacyjnie na patelni i w piachu. I ona się nie rozłazi.

A tak a propos? Trawniki są tam passe?
Anda 22:31, 09 sie 2018

Johanka77 napisał(a)

No to rzeczywiście klops

Ale lawendę czemu odrzuciłaś? Rośnie rewelacyjnie na patelni i w piachu. I ona się nie rozłazi.

A tak a propos? Trawniki są tam passe?

Lawenda się sieje, szałwia też Trawnik trzeba regularnie kosić i podlewać.
Anda 22:34, 09 sie 2018

Gardener27 napisał(a)

Niektórzy muszą uczyć się na własnych błędach
Nie przekonuję klientów na siłę, bo jednak chcę im sprzedać jakieś rośliny. Inaczej szef mnie zwolni
mrokasia 22:35, 09 sie 2018

Anda napisał(a)

O mamo, powinni zainwestować sztuczną roślinność .
Anda 22:37, 09 sie 2018

mrokasia napisał(a)

O mamo, powinni zainwestować sztuczną roślinność .

Hehe, czasem mam ochotę niektórym klientom właśnie to zaproponować
Johanka77 23:11, 09 sie 2018

Anda napisał(a)

A w żwirze sieje się chwast... chyba że niemiecki się nie sieje
Albo pod żwirem jest beton.

A tak nawiasem, to co to za wielkie szare połacie na tych przedgródkach? To jakiś rodzaj folii?