Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 16:24, 09 sie 2018

Waclaw napisał(a)

U mnie wnuczki szaleją a ja z nimi. Mam je tak rzadko, że sam nie wiem jak im wypełnić czas aby dziadziusia nie zapomniały na obczyźnie. Dzisiaj na działce ze stawem grill był i zabawy w wodzie i piłka i bieganie. A od stawu chłodek zbawienny. Kiedy zięć powiedział, że mieszkając w kamiennej pustyni pełnej gwaru nie może się nacieszyć ciszą, zielenią i spokojem to tak się cieszyłem z mojej działki
Wychowanie dzieci to wielka radość, odpowiedzialność i wysiłek. Tęskni się wtedy za chwilami tylko dla siebie. Ale przychodzi i taki czas kiedy te dzieci dorośleją, wyfruwają z domu i zakładają swoje rodziny. Wtedy dom dziwnie pusty i tęskno za radosnym popiskiwaniem maluchów.
Każdy czas w życiu ma swoje radości.

Tak pewnie będzie i u mnie, jeśli choć jednego wnuka doczekam Tylko stawu zaoferować nie będę mogła. Taki ogród jak Twój to skarb
Każdy czas ma swoje dobre i złe strony, i nic nie jest wieczne.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Basilikum 16:25, 09 sie 2018

oj u nas tez strasznie goraco, mam dauerbrenner czyli glowa mi peka od dwoch tygodni. Jutro ma chlodniej byc
Anda 16:26, 09 sie 2018

marysiak_020202 napisał(a)
Pani ma w ogrodzie przywrotnik, mam pytanie co do tej rośliny, u mnie brązowieją jej liście czy możliwe, że to słońce przypala?

Możliwe, zwłaszcza podczas temperatur ponad 30 stopni. Poza tym przywrotnika powinno się obcinać po kwitnieniu, bo mu ogólnie później liście brzydną
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:41, 09 sie 2018

Muszę Wam opowiedzieć o moim dylemacie jako pracownik firmy ogrodniczej. Nie jestem zwolenniczką kamiennych przedogródkow a z taką oto ideą przyszli wczoraj do nas klienci urządzający nowy przedogródek. Bardzo mili ludzie, z którymi bardzo miło się rozmawiało. Jednakowoż na przedogródek mieli już konkretne plany. Dwie rabaty, jedna 5x8 m i druga 5x1 m. Chcieli trawy i palmę, a rabata przykryta szmatą i na to kamyczki. I tak doradzając im w wyborze i rozmieszczeniu tychże bylin zastanawiałam się, czy próbować przekonać ich do wywalenia szmaty i kamyczków. O szmacie powiedziałam co wiedziałam, czyli jak bardzo negatywny wpływ ma na rośliny. Teraz sami musza zdecydować co z tym fantem zrobić. O kamyczkach jednak nic nie mówiłam, bo okazało sie, że mają przyjść dzień później. Przy planowaniu starałam się „posadzić” im więcej traw niż chcieli sami, żeby zakryć te przeklęte kamyczki. Poza tym z planów wyleciała palma, na jej miejsce weszło jakieś wąskie drzewo liściaste, a pomiędzy trawami będzie wiła się „rzeczka” z rozchodników
Bardzo często mam właśnie takie sytuacje, gdzie uważam, że ludzie sadzą nie to co (moim zdaniem) powinni Niestety, nie zawsze są tak mili i otwarci, aby można im było o tym powiedzieć.
Anda 16:43, 09 sie 2018

Basilikum napisał(a)
oj u nas tez strasznie goraco, mam dauerbrenner czyli glowa mi peka od dwoch tygodni. Jutro ma chlodniej byc

U nas się zachmurzyło i bardzo wieje, ale niestety nie pada. Całe szczęście jest trochę chłodniej. Usycha mi jeden bez czarny. Podlewanie nie pomaga.
Johanka77 16:49, 09 sie 2018

Ewa ja tam ekspertem nie jestem i lubię żwirek
Ale powiem Ci, że nie ma żadnej różnicy, czy dadzą szmatę, czy tekturę. Mam nawet taką obserwację, że w szmacie wysiewa się chwast bardziej i czepia się szmaty.
A tam gdzie mam tekturę to wschodzi niewiele i pieli się lepiej.

Super, że doradziłaś im.drzewo .
I śmiało walcz że szmatą.

Co do żwirku, to kwestia gustu. Ale warto im uzmysłowić, które rośliny ten żwir lubią.
Radziu2013 16:53, 09 sie 2018

Anda napisał(a)
Muszę Wam opowiedzieć o moim dylemacie jako pracownik firmy ogrodniczej. Nie jestem zwolenniczką kamiennych przedogródkow a z taką oto ideą przyszli wczoraj do nas klienci urządzający nowy przedogródek.

Bardzo często mam właśnie takie sytuacje, gdzie uważam, że ludzie sadzą nie to co (moim zdaniem) powinni Niestety, nie zawsze są tak mili i otwarci, aby można im było o tym powiedzieć.

Hej Ewo

Ostatnio usłyszałem od tatulka ( w przypływie jakiejś twórczej chwili ...a dokładnie po tym jak trochę mi pomógł w ogrodzie)...że "wydziwiam w ogródku"..."na cholerę sadzić tyle kwiatów" i że "najprostsze rzeczy są najpiękniejsze"...a ja wiedząc, że z niego znawca roślin i ogrodnik raczej nie jest powiedziałem "rozumiem, że najpiękniejszy jest trawnik po środku i tuje dookoła"...na co usłyszałem "A co tuje są niby brzydkie?"...nie skomentowałem dalej hahah

Szkoda, że "tredny" się zmieniają i najbardziej podoba się ludziom to co potrzebuje najmniej uwagi...mam wrażenie, że gdyby mogli to wprowadziliby właśnie dosłowny minimalizm..tuje i trawnik...nie wiedzą co tracą...ale nie każdego da się przekonać...a szkoda...bo przecież taka monokultura niczemu nie pomaga...a wręcz odwrotnie...

Życzę Ci, żebyś mogła w swojej pracy spotykać samych otwartych ludzi, którzy z chęcią skorzystają z twoich rad ...będzie piękniej
Anda 16:57, 09 sie 2018

Johanka77 napisał(a)
Ewa ja tam ekspertem nie jestem i lubię żwirek
Ale powiem Ci, że nie ma żadnej różnicy, czy dadzą szmatę, czy tekturę. Mam nawet taką obserwację, że w szmacie wysiewa się chwast bardziej i czepia się szmaty.
A tam gdzie mam tekturę to wschodzi niewiele i pieli się lepiej.

Super, że doradziłaś im.drzewo .
I śmiało walcz że szmatą.

Co do żwirku, to kwestia gustu. Ale warto im uzmysłowić, które rośliny ten żwir lubią.

O tym akurat mówiłam, o chwastach znaczy. O tekturze nie mówiłam, bo to byłoby dla nich już zbyt nowoczesne podejście

Asiu, ale nawet Tobie, mimo że lubisz żwirek, takie przedogródki pewnie też sie nie podobają
https://wildemoehre.wordpress.com/2016/06/30/vorgaerten-des-grauens/

Na początku są fotki kamiennych pustyni, a potem fotki z przykładami zielonych rabat przed domem.
Basilikum 16:59, 09 sie 2018

Ewo warto powiedzec o szmacie, no bo skad ludzie maja wiedziec jak nie od specjalisty. Co z ta wiedza zrobia to juz ich sprawa. Czasami trzeba przejsc przez szmate i kamyki, bo zalozyc prawdziwy naturalny ogrod. Ludziom sie wydaje, ze szmata +kamyki = nic nierobienie w ogrodzie

wczoraj jechalismy chwile za ciezarowka jakiejs firmy ogrodniczej i na niej pisalo "zalozymy ogrod Twoich marzen" i pod spodem byl obraz "ogrodu": kamyki, gabion, dwie rosliny thuja chyba i cos jeszcze no i rodzina przy stole na kawalku betonu.
Johanka77 17:02, 09 sie 2018

Anda napisał(a)

O tym akurat mówiłam, o chwastach znaczy. O tekturze nie mówiłam, bo to byłoby dla nich już zbyt nowoczesne podejście

Asiu, ale nawet Tobie, mimo że lubisz żwirek, takie przedogródki pewnie też sie nie podobają
https://wildemoehre.wordpress.com/2016/06/30/vorgaerten-des-grauens/

Na początku są fotki kamiennych pustyni, a potem fotki z przykładami zielonych rabat przed domem.

Na te ostatnie to pewnie ich nie nakłonisz
Ale może dużo lawendy, szałwii, carexów, kilka buksów do tego. Już te rośliny ładnie ten żwirek zaekspandują
Ja mam takie buksowisko
Carex ID rozrasta się super
Szałwia i lawenda dają kolor i odrastają. Szałwia tloczy nawet trzy razy.i też ekspanduje
Same korzyści.

Rozchodnik zresztą pasuje do tego. Ni jeszcze może kilka rozplenic i będzie busz