Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

Kasia_CS 10:58, 05 sie 2018

W lidlu
tulucy 16:03, 05 sie 2018

Po obiadku, widoczek z leżanki

Gruszka_na_w... 16:42, 05 sie 2018

Leżanka! Świetny pomysł. Widoczek z niej koi oczy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Dorota123 11:14, 08 sie 2018

Witaj, prosiłaś o przepis na nornice.
Ja używam małych słoiczków po koncentracie ( żeby inne zwierzęta nie miały dostępu do trutki). Do słoiczków wkładam po około 6 różowych granulek, czyli trutki i słoiczek kładę przewrócony pod jakąś rośliną. Nornica to takie stworzenie, że jak dostanie dużo jedzenia to go wnosi do norki i magazynuje. Jeśli ma mało to zjada na miejscu. Wniesiona trutka do norki wilgotnieje i traci swą moc. Musisz sprawdzać regularnie, czy słoiczek jest pusty, jak pusty to dokładasz granulek. W końcu granulki przestaną znikać. To trzeba powtarzać co jakiś czas, ja szczególnie kładę takie słoiczki tam gdzie rosną tulipany.
Pozdrawiam
tulucy 12:42, 08 sie 2018

Dzięki... Jednak trutka... A ja się boję o kota, bo może pożreć taką faszerowaną mysiorę i po nim
paniprzyroda 23:47, 08 sie 2018

Lubię szerokie kadry u Ciebie. Zdechłych gryzoni to chyba koty nie ruszają? Ten sposób, o którym pisze Dorota pokazywałam u siebie kiedyś na wątku jak również ułożenie słoiczka - koniecznie otworem ciut niżej. U mnie komary też tną
Iwk4 01:16, 09 sie 2018

tulucy napisał(a)
Szałwia u mnie źle rośnie, ciągle leży. Raczej zaczynam się jej pozbywać. Może ożanka mi się rozsieje, to ją mu dosadzę.

U mnie ożanka cudnie rosła rok temu, potem przemarzła. Zrobiła się dziura... Siewki wyrastają w żurawkach, na razie nie usuwam, choć wygląda trochę nieporządnie. Będzie kwitła pewnie za rok, jak naparstnice, zachowuje się , jak roślina dwuletnia.
tulucy 12:58, 09 sie 2018

Nie chcę być obrzydliwa, ale czy ta mysz pada od razu? Chyba nie i wtedy może ją kot dopaść... A jeszcze póki co - długo mam nadzieję - kot dla mnie ważniejszy jak ogród

Nie ma rośliny idealnej
Basilikum 14:18, 09 sie 2018

mi sie tez tak z obserwacji wydaje, ze zdechlych myszy koty nie ruszaja. Tylko takie wlasnolapnie upolowane
tulucy 09:08, 10 sie 2018

Uch... miałam sajgon w tym tygodniu, ano dzieci zawieźć na zbiórkę, po południu odebrać, w domu ok 18tej. Do tego m wymyślił, że może bym angielski odświeżyła i mam lekcje dwa razy w tygodniu. Dobrze, że chociaż pani do mnie przyjeżdża.
Wybrukowałam tylko jeden kawałek, komary żrą wszędzie i przeszkadzają. Wczoraj mi się zeszło na podlewaniu doniczek z zakupami. Muszę jutro powsadzać, ile się da.