Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Duże pole do popisu 14:14, 20 wrz 2019

Do góry
Kasiu ja w sprawie drzewa do zacienienia tarasu, klony są przepiękne, ja uwielbiam. Odradzam tylko royal red bo rok w ro łapie u mnie mączniaka i natych bordo liściach bardzo go widać. Ale pytasz o coś innego, po namyśle na kwaśnym fajnie sprawdziłaby się magnolia lub kielichowiec wonny. Magnolie gwieździste i soulongeana stosunkowo szybko rosną. Kielichowiec cudnie na żółto się przebarwia. Dereń Kousa lub kwiecisty może też by mógł być, one mają bardziej pokrój pagodowy.
Ale biorąc po uwagę, że masz mieć zagajnik brzozowy
To jeszcze jaką karłową odmianę lipy lub wiśnię piłkowaną. Lubisz kwitnące rośliny, a lipa do tego pachnie i na herbatki suszyć można i miododajna. Wiśnia się cudnie przebarwia jesienią, owoców nie ma( u mnie nie ma)kwitnie pięknie na biało.
Pszczelarnia 10:25, 19 wrz 2019

Do góry
magnolia napisał(a)
Dalie i szarłaty- w botanicznym UW tez tak jest.
Czy do dalii dodawałaś proso? Czy jednak nie?- ciekawi mnie, czy faktycznie zagra to zestawienie.
Pokaż jeszcze, ciut więcej- tak lubię Wasz ogród.

Marto, nie dodałam już. Za bardzo zwlekałam. Ale to dobre zestawienie przy daliach dekoracyjnych (krzaczastych niższych) - pokażę zdjęcia tych dalii i ich specyfikę.

Szarłaty trzeba dodawać z rzadka jednak albo całkiem z tyłu (mam te wysokie).

Nie ma za bardzo co pokazywać....

Pszczelarnia 08:29, 19 wrz 2019

Do góry
Dalie i szarłaty- w botanicznym UW tez tak jest.
Czy do dalii dodawałaś proso? Czy jednak nie?- ciekawi mnie, czy faktycznie zagra to zestawienie.
Pokaż jeszcze, ciut więcej- tak lubię Wasz ogród.
Jak feniks z popiołów 21:18, 17 wrz 2019

Do góry
Odwagi mam coraz więcej
Wkraczam na wyższy level.
Nie tak jak dotychczas tylko bylinki i trawki.
Znaczy się przerzuciłam się na wyższy rozmiar.
Trzy Pissardi już są.
W tym roku dołączył grab fastigiata.
A ostatnio świdośliwa Larmacka, magnolia Butterfly i dereń China Girl.
Zaczynam w końcu wychodzić z parteru i startuję z budową tego sławetnego drugiego piętra.
HAniu, Asiu - możecie być ze mnie dumne (przynajmniej w kwestii odwagi zakupowej).

Ale żeby nie było to drobnica też napatoczyła się w moje ręce - kolejne zawilce, tym razem białokwitnące.
Motylogród 22:21, 13 wrz 2019

Do góry
Dorii, zamiana ścieżki trawnikowej na opaskę i poszerzenie rabaty o 0,5m nic nie da, wciąż pod spodem będzie drenaż.

Toszko, nawet pomyślałam o donicach, ale wkopanych w ziemię (w końcu rajskie jabłonki można trzymać w donicach na tarasie), ale czy warto tak kombinować? Może zamiast tych dwóch drzewek dać jakieś wyższe krzewy wkomponowane w żywopłot cisowy pod siatką?

Już wklejam zdjęcie

Drenaż idzie dokładnie środkiem , 2m od budynku (pod krzyżykami)

ŚŚ świdośliwa i M magnolia już rosną. "X" to miałyby być te dwa drzewka, chcę jeszcze trzy oznaczone na planie zamalowanymi kółkami - w pierwszej wersji to miały być kolumnowe (grujecznik, ambrowiec lub amanogawa), ale teraz to już nic nie wiem
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:02, 12 wrz 2019

Do góry
Jeżeli Twoja magnolia rośnie na terenie, który był zalewany, to niedobory mogą być skutkiem przyduszenia korzeni przez wodę. Musi się odbudować system korzonków włośnikowych, które pobierają substancje odżywcze z gleby. Nawożenie dolistne w tej sytuacji jest najlepszym pomysłem i drogą odżywienia rośliny, ale że idzie jesień, to ja bym już nawozami nie stymulowała ... Podobnie młodziutka trawa - poczekałabym do wiosny.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:08, 12 wrz 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Moja magnolia ma tak samo i nie wiem. Swojej nigdy nie nawożę, może ma za mało wody albo potrzebuje nawożenia (ale nie azotu tylko fosforu i żelaza raczej, wygląda na chlorozę).

A pszczoła ma jakiegoś pasożyta i jest słaba, nie będzie latać.

Też myślałam, że może chloroza, ale ph powinno być ok wiosną siarki dostały, dwa sezony temu podlane były octem....
No nic trzeba może oprysk dolistny żelazem zastosować może się poprawiąFosfor za chwilę dostanie z popiołem troszkę.
Tak sobie myślę, ze może korzenie sięgneły poza teren zakwaszany......hmmm

Pasożyt, o kurcze muszę powiedzieć sąsiadom bo to Ich pszczoły do mnie przylatują...
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:55, 12 wrz 2019

Do góry
Moja magnolia ma tak samo i nie wiem. Swojej nigdy nie nawożę, może ma za mało wody albo potrzebuje nawożenia (ale nie azotu tylko fosforu i żelaza raczej, wygląda na chlorozę).

A pszczoła ma jakiegoś pasożyta i jest słaba, nie będzie latać.

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 07:08, 09 wrz 2019
Do góry
Kim napisał(a)
Jeszcze troszkę pomęcze fotkami

Tu gdzie jest magnolia będzie zmieniana ,poszerzana rabata ale chyba na wiosnę ,muszę przesadzić wszystkie Hakonki

Dla mnie to było najgorsze, bo znów wszystko trzeba przesadzać, najlepiej zrobić szerzej na początku
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 14:25, 08 wrz 2019

Do góry
Jeszcze troszkę pomęcze fotkami

Tu gdzie jest magnolia będzie zmieniana ,poszerzana rabata ale chyba na wiosnę ,muszę przesadzić wszystkie Hakonki
Mój drugi ogród- mały, ale komfortowy 19:39, 06 wrz 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
O widzisz, - teraz to mogę pogadać. I porysować
Ale teraz to już się zbieram do weekendu, a w weekendy mnie na forum nie ma.
Obiecuję, że w poniedziałek wrócę z jakimiś pomysłami

Dziękuję- będę czekać na jakieś pomysły.

Dodam jeszcze, że lubię jak jest zielono, z dodatkiem koloru w postaci kwiatów. Jeśli chodzi o owoce-które też chciałabym, żeby się pojawiły, to nie koniecznie musi być odrębne miejsce na nie- mogą być jakby wplecione w ogród. Spodobała mi się ostatnio w szkółce kolumnowa jabłoń..i w ogóle podoba mi się bardzo wiele drzew: brzózki (widziałam też ostatnio w szkółce kolumnowe), myślę nad dereniem Kousa, jarząbem kolumnowym, może magnolia.. zbyt wiele chyba mi się już nie zmieści, więc coś będę musiała wybrać.

Na zdjęciu działki widać, że z dwóch stron biegną drogi dojazdowe, wokół jest parę też domków od których chciałabym się odgrodzić na zielono. Ogólnie jestem istotą społeczną, ale marzy mi się azyl pozdrawiam!

Zielony zakątek z Antonówką 17:41, 01 wrz 2019

Do góry

Jeszcze magnolia parasolowata - królowa ogrodu

Ogrodowe szaleństwo ... 12:56, 01 wrz 2019

Do góry
Z zakupem zuemi na razie wstrzymałam się. Gmina is trzech tygodni nie odpisuje. Inne niespodzianki przyniosło życie. Rzadko bywam na działce, troszkę zarosła. Pokidory mają zarazę ziemniaczaną. O dziwo, zakwitła poniwnie magnolia
Pszczelarnia 23:03, 29 sie 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I drugie takie miejsce na osi ścieżki. Kończy się też płotem i rosnącą ścianą z cisa.

Co tutaj dać? Poproszę o sugestie.

Magnolia proponowała jednoroczną donicę w ocynkowanej wannie, pojemnikach - dużo pojemników - czy jak one będą stały na ziemi nie będzie za nisko do wzroku?

To trudne tak proponować jak nie wiem co jest jak głową pokręcę w prawo i lewo z tego miejsca
ale tu to na pewno jakiś stół albo malutki z krzesełkami - wiem wiem dużo stołów nie chcesz ale czy masz tak dużo ?

No albo tego krasnala z lotniska i będzie widoczny

a gdzieś drzewo wielopniowe w postaci lilaka ?
Pszczelarnia 18:51, 29 sie 2019

Do góry
I drugie takie miejsce na osi ścieżki. Kończy się też płotem i rosnącą ścianą z cisa.

Co tutaj dać? Poproszę o sugestie.

Magnolia proponowała jednoroczną donicę w ocynkowanej wannie, pojemnikach - dużo pojemników - czy jak one będą stały na ziemi nie będzie za nisko do wzroku?

Blaski i cienie nowego życia 10:35, 29 sie 2019

Do góry
I zeszłoroczna rabata z drugiej strony budynku tu walka największa w zeszłym roku polegała głównie na nawiezieniu kompostu. Sadzonki się rozrosły a drzewa poszły do przodu. Cynie robią za kolor i chwilowe wypełnienie.

Buk poszedł do góry w tym roku o dobry metr. Magnolia się rozrosła i trochę latem przycięłam.

Blaski i cienie nowego życia 08:38, 29 sie 2019

Do góry
W tym roku obcięłam tuje znacznie i wyszły duże prześwity ale to tylko celem ich odmłodzenia.

Przez szpary zrobiłam fotki tyłów rabaty hortensjowej

Trochę traw, które marnie rosną ML i Variegatus 5-letni wyglądający nak świeżo kupiona sadzonka.

Bukszpany, i kwiatki: wiosną czosnki, a teraz miały być liatry, które ledwo zipią. W tym wszystkim jeżówki jakoś najlepiej funkcjonują.

Dalej magnolia z wiosennymi pierwiosnkami i przebiśniegami a teraz z kłosowcem Aurea. I to się mi udało

Na końcu budleja bardzo kiepska i Zebrinusy, z których będzie pożyyek

Do raju daleko - u Ewy 00:11, 24 sie 2019

Do góry
Double Delight i Alba Rose

Magnolia Genie szykuje się do drugiego kwitnięcia

Ogród w remoncie 11:22, 23 sie 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Fajnie to już wygląda.
A czego formę robiłaś ??

Aniu formy kupiłam gotowe, styropianowe.

mrokasia napisał(a)
Fajny projekt tego ciurkadełka na placyku . A magnolia też ma być elementem placyku?
Czym będziecie szlifować te kule?

Magnolia wyjdzie obok placyku. Trudne miejsce tam wyszło, pewnie gdybym wykopała magnolię byłoby łatwiej ale nie ma takiej opcji. Rozrysuję to miejsce to może coś pomożecie
Nie wiem, M coś tam ma do szlifowania, daję mu się wykazać na tym polu
Ogród w remoncie 11:06, 23 sie 2019

Do góry
Fajny projekt tego ciurkadełka na placyku . A magnolia też ma być elementem placyku?
Czym będziecie szlifować te kule?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies