Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 16:35, 24 cze 2017

Do góry
Wściekle porosły mi śmiałki darniowe.
Czy ja mam je ciąć?

W cieniu - zacieniona 16:16, 24 cze 2017

Do góry
Dzisiaj szaro...buro...i siąpi deszcz,bo nie można nazwać tego padaniem.

W cieniu - zacieniona 16:10, 24 cze 2017

Do góry
Joku napisał(a)
Zawsze z podziwem patrzę na twoje czyste ścieżki. Kiedyś taką miałam i nie było dla mnie gorszej roboty niż jej pielenie. Masz przepiękne powojniki.

...ścieżki nie sprawiają mi dużego problemu...od czasu do czasu jakieś drobne wyrywanie chwaścików...
Powojniki bardzo ucierpiały z powodu gradu i dlatego nie wszystkie pokazuję...muszą odbić...
W cieniu - zacieniona 16:05, 24 cze 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Drobne przyjemności? Jak najbardziej! Jestem za tym!
Bogusiu co to za cudowne białe na zdjęciu przed wpisem Ani?

Haniu...to Rodgersja ...a przyjemności nigdy dość...

Rozkwitają martagony...te,którym grad nie był straszny...
W cieniu - zacieniona 16:01, 24 cze 2017

Do góry
an_tre napisał(a)

Jesteś niepoprawna
a tak na poważnie to trzeba sobie robić drobne przyjemności, prawda

pozdrowionka

...tego poprawić już się nie da...
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 15:46, 24 cze 2017

Do góry
krzysztofszykowny,

Masz bardzo ładne okazy, które wyglądają jakby były systematycznie cięte.
Nie jestem w stanie rozpoznać, czy to jałowce (raczej tak), żywotniki (raczej nie), czy może jakaś odmiana cyprysika.
Co do cięcia, to trzeba iść na całość, czyli w tym przypadku nie bawić się w pojedyncze gałązki, ale jechać nożycami ręcznymi lub wręcz elektrycznymi. Oczywiście pisze ogólnie, wszystko zależy od tego, do czego zmierzasz.

Pokażę Ci na przykładzie moich jałowców.
Niestety ciąłem za późno, bo zrobiłem to 1 kwietnia, a powinienem był to zrobić w tym roku 2-3 tygodnie wcześniej. Potrzebują one u mnie 2-3 miesiące na regenerację, bo ciacham je nożycami elektrycznymi (bez kabla, akumulatorowe). 2-3 godziny wychodzi na te 8 sztuk. Zwariowałbym gdybym miał obcinać po gałązce, ale czasem też tak trzeba.

Rok temu były cięte bardzo późno, bo w czasie wakacji, a zrobiłem to mimo wszystko żeby jeszcze zdążyć przed jesienią, a musiałem bo "uciekła" mi forma kulista (przez to, że nie przycinałem 2-3 lata) i zaczęły się robić niechciane kształty:

W tym roku cięcie było 1 kwietnia i tuż po cięciu wyglądały tak:

Dzisiejsze fotki, czyli po 3 miesiącach:

Niestety (i oczywiście) po cięciu niektóre obcięte końcówki wpadły do środka i uschły, więc trzeba to wybrać, ale ja to robię przy okazji, czyli jak przechodzę, albo jak leży na wierzchu - do środka nie zaglądam, bo jałowiec i tak w środku będzie brązowy, nic na to nie poradzisz.

Na powiększeniu to trochę widać, ale ja się tym nie przejmuję:

Na drugim Twoim zdjęciu masz po prostu żywotnika zachodniego, potocznie zwanego "tują".
Pokażę Ci na przykładzie jednego mojego, co można z takim zrobić - oczywiście jeśli musisz coś z tym robić. Ja wszystkie (prawie) formuję w jakieś kształty, bo robią się ciekawsze niż puszczone samopas.
Miałem taki żywotnik, który zaczął mi chorować, wyglądał tak (to zdjęcie sprzed 3 lat, zanim zaczął niedomagać):

Musisz "zobaczyć" oczami wyobraźni, co z tego może powstać. U mnie powstało coś takiego i pilnuję, żeby się zagęszczał, ale żeby taki już został. To ta kulka na pierwszym planie z dużą ilością łodyg, co naprawdę fajnie wygląda.

W powiększeniu:

Z tyłu (w prawo) widać przykład żywotnika ciętego a la stożek (ten najwyższy) - to nie jest jego naturalny kształt. Dalej w prawi od najwyższego na razie rośnie naturalnie taki mały żywotnik, a jeszcze dalej w prawo (na zdjęciu przy prawej krawędzi fotki) jest żywotnik wschodni, który z kolei jest tylko podcięty od dołu, żeby nie dotykał ziemi:

To ten duży z innej perspektywy. W marcu po przycięciu był bardziej "ułożony", teraz wypuszcza nowe przyrosty z różnych stron, więc jak będzie mi się chciało, to go jeszcze wyrównam w tym roku, a jak nie, to w przyszłym przed wiosną:

Inny przykład, który zrobiłem z czegoś, co było bardzo podobne do Twojego żywotnika, oczywiście po odpowiednim cięciu i naciąganiu gałęzi :

Z innej strony:

Pozdrawiam
Marcin
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 15:45, 24 cze 2017

Do góry
Witajcie, zauważyłam, że w moim bukszpanowym zywoplocie część środkowych listków żółknie, żółkną od podstawy liścia mu górze, najpierw od środkowego nerwu. Czy wiecie co to jest?

Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:43, 24 cze 2017

Do góry
Taką miniaturkę kupiłam dzisiaj, są cztery więc przynajmniej na poł rozsadzę

I właśnie przelecialy koło mnie cztery szczygły normalnie nie wierzę eM mówi żebym się tak nie podniecała bo też je widział
Ogrodowy song 15:41, 24 cze 2017

Do góry
Akurat weszłam, a tu Ewcia u mnie taką też otrzymałam odpowiedź e-mail od pana z firmy, gdzie kupiłam...ściąć 10-15 cm. Czyli Ewa jesteś znawcą różanym Wieczorkiem przytnę. Foto słabej jakości z komórki. Wszystko mi pada i rozglądam się za nowym aparatem z prawdziwego zdarzenia.

Blaski i cienie nowego życia 15:06, 24 cze 2017

Do góry
Trudne rozstania tymbardziej, że w pierwszym roku kwitnienia tak bardzo mnie zachwyciły

Blaski i cienie nowego życia 14:31, 24 cze 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Coraz więcej kwiecia tytoń zaczyna nieśmiało, ale zobaczysz jaki potwór urosnie i do jesieni kwitnie

Irenko, szkarłatka już puszczą nowe listki co znaczy że przyjęła się, a mnie bardzo cieszy bo idzie tydzień upałów.

Tytoń mówisz że będzie duży, to dobrze bo nie chce plewić non stop na pełnym słońcu wolniej rośnie. Spodobał mi się bardzo i chętnie poszukałabym jeszcze odmiany Lime i seledynowych kwiatach.

A ta hosta od Ciebie sprzed kilku lat
W tym roku dopiero dostała takich rozmiarów. Rośnie z liliowcami. Będę ją dzielić.

Blaski i cienie nowego życia 14:22, 24 cze 2017

Do góry
gierczusia napisał(a)
Ulka ja tam żadnej koniczyny nie widzem a trawniczek modelowy bardzo mi się podobały szersze kadry lubiem miękkie linie rabat..mniiiiammmm
Buziole ..noo i miłych wakacji

Kończą mi się za niedługo nieustające wakacje. To popatrzmy na Comtessę bo też kończy kwitnienie. Chcę jej jeszcze 2szt
Chopin też pachnie

Ogród Loczka 14:07, 24 cze 2017

Do góry
Miłego weekendu wszystkim
Ogród w skali mikro cz.II 12:40, 24 cze 2017

Do góry
A teraz zajrzymy cichaczem do mikro ogrodu
Hostowo

Czekamy na kolejne czosnki /)

Noooo..i róże

Stylowe Nordowisko 12:27, 24 cze 2017

Do góry
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:20, 24 cze 2017

Do góry
A nie mówiłam, że wszystkie ogrodniczki mają problemy z kręgosłupem
Dzięki kochana i wzajemnie
Działeczka Asi :) 12:20, 24 cze 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Moja pierwsza lilia

To już wszystko

Pachnie?
Najbardziej lubię pachnące, ale mam i bez zapcahu dla ich urody
Kwiaty we włosach 12:17, 24 cze 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Paulina mam kilka przetaczników, tamte są mniejsze , warto je mieć, długo kwitną i nie są takie wymagające.Skuś się , nie pożałujesz.

W takiej fazie je uwielbiam
Kiedyś miałam ich dużo, po kwitnieniu nie podobały mi się i wywaliłam wszystkie, pozdrówka Gosiu
Dwa ogrody 12:16, 24 cze 2017

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
tulucy - l
Pirouette z wczesnym floksem, kupionym na lokalnym rynku, to najwcześniejsze floksy u mnie, kwitną już od tygodnia

No proszę, a ja myślałam że mój niebiesko-fioletowy floks jest najpierwszy. Ten Twój to odmiana maculata, czy jakaś inna?
Zaróżowany ogród bardzo mi się podoba, powojniki śliczne, mam podobne odmiany.
Skoro masz jeszcze niezagospodarowany przedogródek, to znaczy że masz jeszcze mnóstwo miejsca w ogrodzie. Będzie też kwiaciarski, czy jednak zimozielony?
Doświadczalnia bylinowo-różana 12:15, 24 cze 2017

Do góry
Anda napisał(a)

Ewo, jaki piękny busz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies