Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tysiąc radości i utrapień 18:17, 19 cze 2017

Do góry
Jeszcze trochę róż , choć wszystkimi nie będę katować. Z resztą temat bardzo dynamiczny, bo co dziennie okazuje się, że coś zakwitło, a coś przekwitło.

Tysiąc radości i utrapień 18:15, 19 cze 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Asiu,a coś ty taka skąpa.Nic z czerwca i ogrodu nie pokazujesz ???
pozdrówki zostawiam

Czerwiec to ciągłe rozjazdy. Wpadam na chwilę do domu, coś robię i ciągle mam niedosyt, że jakimiś roślinami się nie nacieszyłam, a już przekwitły.
No i czerwiec upływa głównie pod znakiem róż, powojników i bodziszków

Teraz zdjęcia, a więc róże

Ogród Małej Mi 2017 18:08, 19 cze 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Ależ przestrzennie się zrobiło, ogród nabrał oddechu... pięknie jest

Będzie fajnie jak te dziury zagospodaruje, bo na razie straszą ... jałowiec dalej leży na trawniku

Uciekam do pracy...

Dzwonki od Vivy

Ogród Małej Mi 2017 18:04, 19 cze 2017

Do góry
abiko napisał(a)

Byłaś u burmistrza..?
No wizytówka niezła, powiedzą, że chcieli dobrze i tyle

Byłam.... ubrana w krótkie spodenki i roboczy, wyciągnięty podkoszulek.. pojechałam na wiejską pocztę.... wyglądałam tak samo nieelegancko jak i te suche drapaki na rabatach

Itoh... pokazywałam???? Jeden kwiatek.. ale jest..

Moja glebo terapia 18:03, 19 cze 2017

Do góry
kerii napisał(a)
Hosty te dwie strasznie pomału przyrastają rosną tu już drugi albo trzeci rok ta ze wsi przyjechała NN

biedronki nazwy oczywiście nie zapamiętałam

tą to nawet już podzieliłam rośnie w innym miejscu niby też cienistym ale wydaje mi się bardziej żółta

Mam taka wielka ochotę na rabatę stricte hostową, nawet miejsce znalazłam cieniste tylko trochę się waham bo to pod orzechem i na jesień zbieranie orzechów w tej rabacie to takie trochę ciężkie będzie, nie wspomnę już o liściach
Na razie myślę porównuję za i przeciw

Bardzo podoba mi się to połączenie, też mam hakone pod rodkami, tylko funkii brakuje

Co do miejsca pod orzechem, ja nie sadzę nic, na dodatek ze względu na liście po pierwsze będę go przycinać, po drugie zamierzam trzymać czysty grunt, lub zrobić pod nim utwardzenie z podkładów kolejowych.
Nie zamierzam się zatyrać jesienią
Sezon 2017 u Hanusi 18:03, 19 cze 2017

Do góry
U mnie jak dawno nie było, +25 C

Komu by się chciało przy garach sterczeć w taki czas, młodzi właśnie po takim obiadku pojechali na morską kąpiel, a ja dziś leniuchuję. Jutro ma być ciut mniej to do ogrodu się wybiorę. I tam sobie prysznic zafunduję.
Na plażę latem nie jeżdżę, za miękki piach na moje 3 nogi. Za godzinkę z psem na dłuższy spacer się wybierzemy.

Ogród Małej Mi 2017 18:01, 19 cze 2017

Do góry
Margarete napisał(a)
O widzę że "wycinanki" były... pokazujesz przed i po ale przy twoim gaszczu i tempie wzrostu roslin to tych braków po wyciepaniu nie widać, nie no widze róznice z drzewem i bez ale ogród na urodzie nie ucierpiał.

Dzwonki i ja mam od Bogdzi te białe wysokie ale fioletowych nie mam...
Pięknie wyglądają u mnie z różami i kulkami bukszpanowymi.
Twój busz podziwiam
No ładnie masz - nie ma co i kałuża świetna

Widać bardziej w realu niż na fotach które przy rozdzielczości 600x600 są już zamazane.

Niestety ogród rośnie i wymaga ciągłej korekty. A Szyszko zamiast poprawić ustawę, która pozwalała na bezkarne ciecie wszystkiego jak leci i gdzie się da, to zrobił to samo co było, a nawet jeszcze gorzej.. Nie ma mądrych co pozwolą na swobodne formowanie przydomowego ogródka. Mój ogród ma maksymalnie 9 lat... i już pęka w szwach.. bez cięcia się nie obejdzie. Sadzić tak by za 50 lat dalej było luźno??? Bez sensu.. 40 lat mieszkać na pustyni, a po 50 latach zrobi się znów ciasno..

Z drugiej strony wolę latać po urzędach niż patrzeć jak trociny lecą pod inwestycje czy na drewno opałowe..
Zemsta ogrodowiska z kamieni wypielona.. oj nasiało się tego Tego i fiołków.. mam ochotę je jednak wyciepać z tej okolicy.

B&B czyli betonowa Bawaria 17:56, 19 cze 2017

Do góry
Takimi. Tu dla niepoznaki maznelam je farba.

W ten sposob troche mamy zasloniete wejscie i kawalek garazu. I buciarnie zrobiona ze szczebelek lozka dzieciecego.

Ogród Małej Mi 2017 17:53, 19 cze 2017

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

Aniu aż żal "siedzenie" ściska nic tylko wysyłać do telewizji... Głupota ludzka nie ma granic

Chyba nic nie da ...bo kupę lat od komuny, a dalej obowiązuje "córka leśniczego".

I różyce ..

B&B czyli betonowa Bawaria 17:50, 19 cze 2017

Do góry
Narazie pieknie rosna mi chwasty. W kazdym zakatku i o roznej wielkosci.

Napewno bede chciala zakryc drewutnie, mysle o zabudowie jej nogami od stolu. Jakimi?

Ogród Małej Mi 2017 17:47, 19 cze 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ania, a na czym polega gasnący urok t. Evergold? Czy odmładzanie coś daje?

Ale mam pytań. Miałabym więcej ale i ja muszę popracować.

U mnie odmładzanie nic nie daje, bo ona od środka gnije. Robi się brzydka i nawet jak oderwę kawałek to jest on brzydki. Po ścięciu bardzo długo odbija...

I "Pani Lady Szalet"

Ogród Małej Mi 2017 17:34, 19 cze 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Co wyciepałaś?

Nie umiem ocenić.
Tercia . I pierogi dobre lepi. I na nartach jeździ.

Czereśnie

Ewelina ma ogromne kwiaty

A z maty leżę ze śmiechu.. tak, zostanie tylko mata wkoło rynku. Część jałowców się przyjmie, a wygląda, że niektóre będą dość spore.. . Patrząc na estetykę mieściny, to nikt ich nie będzie korygował. Tu się czas zatrzymał.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 17:26, 19 cze 2017

Do góry
Mazan napisał(a)
Iwka

Chcę wykluczyć nieodpowiedni odczyn. Zmierz i podaj. Perukowiec lubi podłoże obojętne do zasadowego - może tu tkwi przyczyna?

Pozdrawiam

To chyba mamy przyczynę co teraz?

Pogubiłam się po drodze... 17:17, 19 cze 2017

Do góry
amelia_b napisał(a)

Twoje foty zachwycają !
Rozpoznawanie chorób i szkodników 17:15, 19 cze 2017

Do góry
Dzień dobry wszystkim, jest to mój pierwszy post.

Poniżej zamieszczam zdjęcia drzewa nieznanego mi gatunku, które usycha (proszę kliknąć w zdjęcie, żeby otworzyć większy rozmiar).

W miarę możliwości proszę o informację co to za drzewo, co może mu dolegać i jak można mu pomóc.

Jeśli potrzebne jest większe powiększenie liści lub inne dane to proszę o instrukcje.

Ogród na glinie 17:08, 19 cze 2017

Do góry
Malgosik napisał(a)
umbra ładnie się zagęściła, a w nogach powoli zaczyna kwitnąć lawenda

Po dba mi się bardzo. I lawenda śliczna patrze z utęsknieniem.

Kulasy przyciełam i kwadraty tylko mi trzy zostały i juz mi się nie chce )))
Stwórz ze mną mój ogród 16:32, 19 cze 2017

Do góry
paulaa napisał(a)
Widać teraz?

Widzę, że dużo pracy włożyłaś w przygotowanie tych rysunków. Są dużo czytelniejsze.
Sama nie mam jeszcze domu, ale siedzę sobie właśnie nad takimi moimi rysunkami i sadzę sobie wirtualnie, przesadzam.

Jeżeli pozwolisz to napiszę to co mi się nasuwa.
Jeżeli chodzi o tyły to przeniosłabym warzywnik tak jak na załączonym rysunku-okolice drzewek owocowych.
Siedząc na tarasie narysowałam na co możesz patrzeć- piaskownica, warzywnik i rabata bez roślin zimozielonych. Troszkę bym to pozmieniała. Zastanowiła się czy jakimś pomysłem nie byłoby przyklejenie domku z narzędziami do tylnej ściany przyszłego garażu. Ale może Ci to zacienić 7. Albo domek postawić na szambem.
W moim odczuciu te mniej widowiskowe elementy ogrodu są obecnie w centralnym miejscu.
Dodałabym rabatki wokół tarasu, które dadzą wrażenie, że taras jest elementem ogrodu, że się w niego wtapia. Ta ilość trawnika, które byś "na to poświęciła" nie będzie duża i dzieci będą miały nadal gdzie biegać. Natomiast da Ci to możliwość stworzenia trochę prywatności jeżeli nie planujesz żadnych swoich żywopłotów.

Odnośnie przodu to po lekturze różnych wątków nie wiem czy wrzosy to rośliny na pierwszy plan, na rabatkę reprezentacyjną. Ale poszukaj informacji. Ciasną tą komunikację przy wejściu macie i jeżeli planujecie parkować tak jak na rysunku to rośliny na rabacie po prawej mogą nieźle dostawać drzwiami samochodowymi przy otwieraniu.
No i kiedy wykreślisz rośliny niezimozielone to naprawdę na mało czym będzie zawiesić oko wczesną wiosną. Las za granicą jakoś nasuwa mi cisy, jednak to już kwestia finansów i czasu jaki chcecie przeznaczyć na pielęgnowanie ogrodu.
Mam nadzieję, że w czymś pomogłam.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:24, 19 cze 2017

Do góry
Witam, prosze o podpowiedz. Chciałam uzyskac symetrię po obu stronach schodow.
Dom jest stary (80 lat). Zostaly wyciete jałowce. Chcę aby było zimozielono. Stanowisko południowe, pełne słońce (położe nawodnienie).
Chciałam posadzic Trzmielina emerald'n gold na pniu, pod kazda z nich po 3 kuliste bukszpany.
Na wiosne dosadzac pelargonie albo begonie.
Na ziemi puscic jako kontrast Tojeść rozesłaną albo jasnozielone żurawki o drobnych liściach.
Czy ten widoczny bukszpan wycinac czy probowac go jakoś strzyc?
Moze inny pomysl na kompozycje?

Gożdzikowa - wiejski ogród 16:22, 19 cze 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
Basiu Twoj warzawniaczek medalowy jest

dziękuję Izo ale do podium to jeszcze sporo mu brak...mało miejsca ,planuję go powiększyć za rok

Mam już takie pomidory

Droga do spełnienia 16:18, 19 cze 2017

Do góry
Kawa napisał(a)

Wyborowo to zestawialas ) primo a roze jakie masz piekNe )))
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies