Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Pszczelarnia 16:02, 17 lip 2019

Do góry
magnolia napisał(a)
mnie tez się podoba, bardzo.

Swietne donice, pełne faktur, na szczęście bez kolorowych krzykaczy ( szybko mnie męczą, tak że w czerwcu/lipcu nie mogę już patrzeć na surfinie itd).
I frapuje mnie połączenie starego, tradycyjnego z nowym, z całkiem nowoczesnym- lubię je, ale wydaje mi się, że łatwo o skuchę w tych połączeniach. Jak na żywo je odebrałaś?
Piękne rzeźby.

I mnie męczą kolory.

Połączenie starego i nowego odważnie i z pomysłem - dla mnie bomba. Aż mam ochotę chwycić za pędzel. I tak zamierzam.

Pszczelarnia 14:24, 17 lip 2019

Do góry
mnie tez się podoba, bardzo.

Swietne donice, pełne faktur, na szczęście bez kolorowych krzykaczy ( szybko mnie męczą, tak że w czerwcu/lipcu nie mogę już patrzeć na surfinie itd).
I frapuje mnie połączenie starego, tradycyjnego z nowym, z całkiem nowoczesnym- lubię je, ale wydaje mi się, że łatwo o skuchę w tych połączeniach. Jak na żywo je odebrałaś?
Piękne rzeźby.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:28, 17 lip 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Podpatrzyłam w Wojsławicach, że można podkrzesywać lilaki i dwa lata temu zrobiłam swojemu golenie nóżek. Bardzo zyskał na urodzie. I tylko kot mi bruździ, bo na jednym pieńku zrobił sobie drapaka.

Mój lilak sam sie podkrzesał bo rosnąc w ciemnym kącie wyciągał się do światła . Dopiero po przesadzeniu dostał powera i odrosty wypuszcza. Ale chorował mi przez ostatnie dwa sezony i obiecałam sobie, że jak w tym zachoruje to go wywalę. A miał jeden pęd właśnie podrapany przez koty. I ten pęd tej wiosny mu wycięłam, bo był w połowie suchy. I lilak mi nie zachorował w tym sezonie - przypadek???

Gosiek33 napisał(a)
Właśnie swoje większe lilaki też mam podkrzesane, łatwiej wypatrzyć niechciane odrosty. Ciągle wyłamuję a to magnolię, a to kalinę, czyszczę pnie klonów, cypryśnika błotnego. Ostatnio w szkółce widziałyśmy z Jolanką kaliny w typie watanabe podkrzesane i prowadzone jakby na pniu

Mnóstwo roślin daje odrosty, więc lilakowe mnie jakoś nie przerażają. I dlatego chcę tę kępę, przynajmniej na razie, ujarzmić, wyciąć co nie potrzebne, podkrzesać, ucywilizować .

TAR napisał(a)
Poza jednym Mme Lemoine wszystkie lilaki mam na nóżce i z nich obrywam przyrosty, zreszta to samo z pendulami ozdobnych jabloni czy sliw, magnolia Suzan ciagle wypuszcza nowe dziczki. A taka kalinę Gosiu jak napisałas tez posiadam, kupilam jako niezgrabny krzak a dzis ładne małe poziome drzewko. W sezonie podkrzesywane z 2 razy, rosnie sobie przy wejsciowej i mysle czy by jej nie zostawic. Pasowałaby do rodkow?

Mnie się wydaje, że kalina do rodków pasuje .
I właśnie sobie uświadomiłam, że będę miała miejsce na takie wielkie, poziome kaliny .

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:01, 17 lip 2019

Do góry
Poza jednym Mme Lemoine wszystkie lilaki mam na nóżce i z nich obrywam przyrosty, zreszta to samo z pendulami ozdobnych jabloni czy sliw, magnolia Suzan ciagle wypuszcza nowe dziczki. A taka kalinę Gosiu jak napisałas tez posiadam, kupilam jako niezgrabny krzak a dzis ładne małe poziome drzewko. W sezonie podkrzesywane z 2 razy, rosnie sobie przy wejsciowej i mysle czy by jej nie zostawic. Pasowałaby do rodkow?
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 20:22, 16 lip 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)
Bardzo, bardzo ładnie, pięknie

Dziękuję Mirko!!

Nieszczęsna Tiara to floks?
Magnolia choruje? Na co? Myślałam że to rośliny zdrowe

Tak Mirko, Tiara to floks pełny biały - niestety te moje doświadczenia z przypalaniem się kwiatów powtarzają się i u Łucji i Marysi, więc chyba to taka jego przypadłość..

U magnolii na liściach pojawiły się żółte plamy, a same liście zaczęły opadać - Mazan zdiagnozował to jako antraknozę.. na razie działam ekologią (RT i PW, a jak się uda to jeszcze pójdzie roztwór jodynowy), a co będzie dalej to się okaże.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 20:05, 16 lip 2019

Do góry
Bardzo, bardzo ładnie, pięknie

Nieszczęsna Tiara to floks?
Magnolia choruje? Na co? Myślałam że to rośliny zdrowe
Ogród z czereśnią 14:33, 16 lip 2019

Do góry
O super, działasz, następna rabata zrobiona na efekty trzeba troszkę poczekać, ja bym tam jeszcze dała coś wyższego po lewej stronie, ale to się trzeba jeszcze nad tym zastanowić, może bukszpan strzyżony w kolumienkę, stożek czy coś ...
Przy Magnolii mam trawy posadzone - rozplenice, ale oddalone od pnia ze względu na korzenie, ma być taki efekt: Magnolia w fontannie traw
Ogród niby nowoczesny ale... 11:07, 16 lip 2019

Do góry
magnolia napisał(a)
Pięknie Magduś!
Strasznie lubię ten widok na miskanty zaglądające zza gabionów. Jeszcze teraz delikatnie, potem już mocniej.
I stipy wszędobylskie dają czaru/czadu!!!
Miłorzębki przed tujkowymi kulkami świetne!

Dziękuję Martuś
O ja też lubię ten widok...tak powoli się wynurzają miskanty

A stipy i jeżówki uwielbiam!!

ewa004 napisał(a)
hmmm nic sie nie zmieniło jak było pięknie tak jest

Mówisz? I fajnie

kasiab napisał(a)
Madziu cudownie! Dlaczego tak rzadko się pytam?! Dziękuję że dzielisz się z nami swoim pięknym dojrzałym ogrodem

Kasiu, dziękuję...rzadko bo w sumie nic nowego się nie dzieje. Wsio po staremu więc i nie ma co focić.
Ogród z czereśnią 23:04, 15 lip 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ja mam pod magnolią właśnie żurawki bo one płytko się korzenią i moja magnolia się nie obraziła, gęsta jak nigdy

Muszę przemyśleć tą magnolię - mam ochotę coś tam jej wsadzić ale zepsuć to nic bym nie chciała. Zobaczymy.
Ogród niby nowoczesny ale... 11:18, 15 lip 2019

Do góry
Pięknie Magduś!
Strasznie lubię ten widok na miskanty zaglądające zza gabionów. Jeszcze teraz delikatnie, potem już mocniej.
I stipy wszędobylskie dają czaru/czadu!!!
Miłorzębki przed tujkowymi kulkami świetne!
Ogród z czereśnią 15:47, 14 lip 2019

Do góry
Ja mam pod magnolią właśnie żurawki bo one płytko się korzenią i moja magnolia się nie obraziła, gęsta jak nigdy
Hortensjowo 06:45, 12 lip 2019

Do góry
Helen napisał(a)

Ewa, dziękuję za podpowiedzi. Rozumiem, że drzewek tupu magnolia, jakieś lilaki lub coś w podobnym klimacie nie rozważać?

Lilaki puszczają odrosty, wiec nie wiem, czy przy tarasie to dobry pomysł. Są też odmiany szczepione , które nie maja odrostów, ale nie wiem, jak wtedy z korzeniami.

Magnolie maja płaski system korzeniowy. Nie wiem, na ile mocny, czy po 15 latach nie zagroziłyby tarasowi.

Są tutaj osoby z dojrzałymi ogrodami. One mogłyby może napisać coś więcej
Hortensjowo 06:34, 12 lip 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Właśnie to jest jego dużym plusem, ze ma korzenie idące głównie w dół, a nie na boki

Shirobana i Texas White też są białe.

Ewa, dziękuję za podpowiedzi. Rozumiem, że drzewek tupu magnolia, jakieś lilaki lub coś w podobnym klimacie nie rozważać?
Hortensjowo 06:28, 11 lip 2019

Do góry
Helen napisał(a)

Ewa, dziękuję za cenną uwagę.
Cercis jeszcze nie znam, ale gdy wygooglowałam, to widzę drzewka kwitnące tylko na różowo. Nie ma kwitnących na biało?
Cornus - czy masz na myśli także cornus kousa np. milky way? Czy jego owoce także ściągnęłyby wszystkie ptaki z okolicy i tego nie brać pod uwagę? On tak ładnie kwitnie..
Poza tym boję się przy dereniach, że nie uda mi się tak ładnie wyprowadzić na wielopienne drzewo.
A może jakaś magnolia? Tylko tutaj też nie mam doświadczenia i muszę Was prosić o pomoc.

Cercis kwitnie tez na biało, np. Cercis siliquastrum Alba.

Cornus kousa również można prowadzić wielopniowo. Co do owoców to wiem, ze ptaki lubią owoce Cornus mas, ale kousa nie wiem. Te są twardsze, wiec chyba nie aż tak masowo.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:16, 10 lip 2019

Do góry
zszywka napisał(a)
Witam się serdecznie zajrzałam do Ciebie i zakochałam się w Twoim ogrodzie Róże jak marzenie, mini oczko pięknie Ja mam magnolie posądzana wraz z red baronem, ale pomysł z cisem świetny, planuje jeszcze kilka magnolii i może skopiuje pomysł od Ciebie jeśli mogę
Idę dalej podziwiać ogród, a teraz życzę udanego wypoczynku

Witaj Patrycja
Nawet nie wiesz jak mi się buzia uśmiechnęła jak przeczytałam Twój wpis Jeszcze całkiem niedawno sama zachwycałam się ogrodowiskowymi ogrodami a teraz ktoś docenia mój To niesamowicie pozytywne!
Dziękuję
Magnolia i cis stoją glebowo w sprzeczności, bo magnolia to kwas a coś zasada ale nie byłabym sobą gdybym nie zaryzykowała takiego zestawienia. Nie wiem czy je polecać ale widuję takie rabaty cisowo magnoliowe, więc chyba dają radę
Wieczorem przytuptam do Ciebie
Hortensjowo 16:13, 10 lip 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Helen, ja bardzo lubię świdośliwy, ale nie wiem, czy takie drzewo tak blisko tarasu to dobry pomysł. To drzewo bardzo smacznie owocuje. Będziesz miała mnóstwo skrzydlatych gości i plamy od owoców na tarasie.

Drzewko przy tarasie powinno być w miarę niebrudzące, w sensie plamy z owoców i ptasie odchody, no i powinno się głęboko korzenić, żeby nie podnosiło płyt tarasowych. Powinno mieć również ładne liście, nie za małe, żeby dawały cień.

Jeśli tak, to w grę wchodzą na pewno Cercis.

https://www.bauer-baumschulen.ch/de-ch/artikel/2152/cercis-siliqaustrum-schirmform

Nie wiem, jakie korzenie ma Cornus. Jego też można pięknie prowadzić wielopniowo

Cornus controversa
https://www.baumschule-newgarden.de/media/image/db/8e/e3/9503_0_Cornus-controversa-300-350-cm-mehrstaemmig.jpg
Cornus nn

Cudownie wygląda również
https://www.provenwinners.com/sites/provenwinners.com/files/imagecache/500x500/ifa_upload/temple_of_bloom_seven_son_flower_landscape.jpg

Ewa, dziękuję za cenną uwagę.
Cercis jeszcze nie znam, ale gdy wygooglowałam, to widzę drzewka kwitnące tylko na różowo. Nie ma kwitnących na biało?
Cornus - czy masz na myśli także cornus kousa np. milky way? Czy jego owoce także ściągnęłyby wszystkie ptaki z okolicy i tego nie brać pod uwagę? On tak ładnie kwitnie..
Poza tym boję się przy dereniach, że nie uda mi się tak ładnie wyprowadzić na wielopienne drzewo.
A może jakaś magnolia? Tylko tutaj też nie mam doświadczenia i muszę Was prosić o pomoc.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:00, 10 lip 2019

Do góry
magnolia napisał(a)

przy sesleriach wszystkich wg mnie trzeba uważać na odległości- jak za gęsto, to tworza nieciekawy kożuch, dość bałaganiarski. Jak się lekko stykaja, wtedy sa śliczne

Dzięki Magnolio
nie dalej jak wczoraj rozprawiłam się z moimi selseriami, teraz mam ok 60cm odległości.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:38, 10 lip 2019

Do góry
dorciabe napisał(a)

Jakie masz odległości między seslerią?
moje tak ładnie nie wyglądają, chyba włażą za bardzo na siebie
Pozdrawiam

przy sesleriach wszystkich wg mnie trzeba uważać na odległości- jak za gęsto, to tworza nieciekawy kożuch, dość bałaganiarski. Jak się lekko stykaja, wtedy sa śliczne
Hortensjowo 10:16, 10 lip 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Helen, mogę się mylić ale mam nadzieję, że ktoś mnie wtedy wyprowadzi z błędu.
Nie jestem pewna, czy drzewko 3-4 metry da spodziewany efekt zacienienia.
Ono będzie Was ocieniać od południa, kiedy słońce jest wysoko, a cienie krótkie. Jak postawicie krzesełko pod drzewkiem, to będzie w cieniu. Ale czy stół z krzesłami stojący kawałek dalej załapie się na ten cień - nie mam przekonania.
Dlatego mam poważne obawy co do tej świdośliwy i jordana.
Grab, buk na pewno zacienią, ale one chyba nie skończą na 5m wysokości, tylko pójdą wyżej (popatrz na trzecie zdjęcie).

Magnolia chyba byłaby optymalna, tylko nie wiem jaka odmiana, bo na magnoliach się nie znam.

Mnie by się tutaj klon strzępiastokory widział

A ja z kolei słyszałam ,że strzępki wolniutko rosna i na cieńz ich strony raczej liczyc nie można.Chyba ,że jak o lasce już się będzie chodzic
Hortensjowo 10:02, 10 lip 2019

Do góry
Helen, mogę się mylić ale mam nadzieję, że ktoś mnie wtedy wyprowadzi z błędu.
Nie jestem pewna, czy drzewko 3-4 metry da spodziewany efekt zacienienia.
Ono będzie Was ocieniać od południa, kiedy słońce jest wysoko, a cienie krótkie. Jak postawicie krzesełko pod drzewkiem, to będzie w cieniu. Ale czy stół z krzesłami stojący kawałek dalej załapie się na ten cień - nie mam przekonania.
Dlatego mam poważne obawy co do tej świdośliwy i jordana.
Grab, buk na pewno zacienią, ale one chyba nie skończą na 5m wysokości, tylko pójdą wyżej (popatrz na trzecie zdjęcie).

Magnolia chyba byłaby optymalna, tylko nie wiem jaka odmiana, bo na magnoliach się nie znam.

Mnie by się tutaj klon strzępiastokory widział
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies