Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Helen 06:01, 11 lip 2019

mrokasia napisał(a)
Co Ty narzekasz na Green Jewel i Milkshake - przecież mają pąki! Trochę później bo mają mniej słońca ale będą. U mnie jedna kępa Birgin jest bardziej zacieniona i też na razie w pąkach choć siostry już kwitną.

Oj, czekam na te Green Jewel, bo mi się bardzo podobają. Spróbuję je jeszcze rozmnożyć w przyszłym roku. Może się uda.
Anda 06:28, 11 lip 2019

Helen napisał(a)

Ewa, dziękuję za cenną uwagę.
Cercis jeszcze nie znam, ale gdy wygooglowałam, to widzę drzewka kwitnące tylko na różowo. Nie ma kwitnących na biało?
Cornus - czy masz na myśli także cornus kousa np. milky way? Czy jego owoce także ściągnęłyby wszystkie ptaki z okolicy i tego nie brać pod uwagę? On tak ładnie kwitnie..
Poza tym boję się przy dereniach, że nie uda mi się tak ładnie wyprowadzić na wielopienne drzewo.
A może jakaś magnolia? Tylko tutaj też nie mam doświadczenia i muszę Was prosić o pomoc.

Cercis kwitnie tez na biało, np. Cercis siliquastrum Alba.

Cornus kousa również można prowadzić wielopniowo. Co do owoców to wiem, ze ptaki lubią owoce Cornus mas, ale kousa nie wiem. Te są twardsze, wiec chyba nie aż tak masowo.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 06:22, 12 lip 2019

Anda napisał(a)

Cercis kwitnie tez na biało, np. Cercis siliquastrum Alba.

Cornus kousa również można prowadzić wielopniowo. Co do owoców to wiem, ze ptaki lubią owoce Cornus mas, ale kousa nie wiem. Te są twardsze, wiec chyba nie aż tak masowo.

Ewa, tylko na ten moment nie widzę tej odmiany cercis w żadnej szkółce. Muszę czekać. Czy takie drzewko nie będzie zagrażało w dalszej przyszłości tarasowi - w sensie korzenie?
Anda 06:28, 12 lip 2019

Helen napisał(a)

Ewa, tylko na ten moment nie widzę tej odmiany cercis w żadnej szkółce. Muszę czekać. Czy takie drzewko nie będzie zagrażało w dalszej przyszłości tarasowi - w sensie korzenie?

Właśnie to jest jego dużym plusem, ze ma korzenie idące głównie w dół, a nie na boki

Shirobana i Texas White też są białe.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 06:34, 12 lip 2019

Anda napisał(a)

Właśnie to jest jego dużym plusem, ze ma korzenie idące głównie w dół, a nie na boki

Ewa, dziękuję za podpowiedzi. Rozumiem, że drzewek tupu magnolia, jakieś lilaki lub coś w podobnym klimacie nie rozważać?
Helen 06:45, 12 lip 2019

Anda napisał(a)

Może nie powinnam tak sie upierać przy kolorze białym, bo widzę inne np. w kolorze prawie fuksji - Cercis chinensis 'Avondale'?
A z drugiej strony tak myślę, że jednak on będzie rósł blisko ściany z wysokich starych cisów, to chyba lepiej, żeby go było widać.
Chyba, że jest jakiś bladoróżówy?
A jak według Ciebie byłoby lepiej? Zwłaszcza, że ogródek nie jest duży? Boję się, że wyjdzie mi taki misz-masz, a wolałabym już zasadzić drzewko docelowe.
Anda 06:45, 12 lip 2019

Helen napisał(a)

Ewa, dziękuję za podpowiedzi. Rozumiem, że drzewek tupu magnolia, jakieś lilaki lub coś w podobnym klimacie nie rozważać?

Lilaki puszczają odrosty, wiec nie wiem, czy przy tarasie to dobry pomysł. Są też odmiany szczepione , które nie maja odrostów, ale nie wiem, jak wtedy z korzeniami.

Magnolie maja płaski system korzeniowy. Nie wiem, na ile mocny, czy po 15 latach nie zagroziłyby tarasowi.

Są tutaj osoby z dojrzałymi ogrodami. One mogłyby może napisać coś więcej
Anda 06:48, 12 lip 2019

Helen napisał(a)

Może nie powinnam tak sie upierać przy kolorze białym, bo widzę inne np. w kolorze prawie fuksji - Cercis chinensis 'Avondale'?
A z drugiej strony tak myślę, że jednak on będzie rósł blisko ściany z wysokich starych cisów, to chyba lepiej, żeby go było widać.
Chyba, że jest jakiś bladoróżówy?
A jak według Ciebie byłoby lepiej? Zwłaszcza, że ogródek nie jest duży? Boję się, że wyjdzie mi taki misz-masz, a wolałabym już zasadzić drzewko docelowe.

Cercis w czasie kwitnienia jest bardzo widoczny, niezależnie od koloru. Ważniejszy wydaje mi sie kolor liści
Helen 07:11, 12 lip 2019

Anda napisał(a)

Cercis w czasie kwitnienia jest bardzo widoczny, niezależnie od koloru. Ważniejszy wydaje mi sie kolor liści

No właśnie - o takich sprawach w żadnym sklepie internetowym lub stacjonarnym nie przeczytam, a Ty nawet o tym myślisz. A właściwie bardzo dobrze, że myślisz. Bo przecież po okresie kwitnienia, który zazwyczaj nie jest aż taki długi, większość sezonu będą liście i to one powinny być największą ozdobą. Chyba najbardziej mi zależy na kolorze młodej zieleni. On dodaje elegancji, ale też lekkości. Tak myślę. No i kwestia jesiennego przebarwienia - żeby nie straszył
Anda 07:20, 12 lip 2019

Avondale ma ciemnozielone liście.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies