Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rozpoznawanie chorób i szkodników 22:11, 11 sie 2023

Do góry
Czy mój judaszowiec chory? Jedynym objawem jest zwijanie liści, które trwa już chyba od miesiąca.

Judaszowiec wciąż wypuszcza nowe listki.
Ogród pod lasem 21:31, 11 sie 2023

Do góry
Mary napisał(a)

Ciekawa jestem jak on teraz wygląda.

A chyba nawet pstryknęłam... sprawdzę zaraz i wrzucę fotkę.

Słabo widać, słońce było zbyt ostre.

Boso przez ogródek 21:25, 11 sie 2023

Do góry
Ze względu na odległe plany budowy postanowiłam nie orać wolnej części działki. Skupię się na warzywniku i pasach wzdłuż ogrodzenia. Krok po kroku podziałamy, nigdzie nam się nie sieszy

Co do warzywnika, w tym tygodniu przekopałam kawałek pod truskawki. Posiałam gorczycę, zaczyna kiełkować. Pomidory niestety padły, ale aksamitki, które przy nich rosną są pierwsza klasa. Na szybko przesadziłam je wzdłuż ogrodzenia.

Ziemia pod pomidory była wyłożona czarną agrotkaniną, myślałam że zniszczy chwasty. Nie przebijały się bardzo, ale ich korzenie pod spodem są grube i bardzo ich dużo w porównaniu do poletka, które było pod pietruszkę,kolendrę,koper i cebulę. Usunęłam pomidory, a że nie mam teraz dużo czasu to oczyściłam z chwastów tylko dołki pomidorach i posiałam w nich gorczycę. Mam nadzieję zrobić z tym porządek w następnym tygodniu.

Pachnący różami, malowany bylinami 21:05, 11 sie 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)
W przyszłym tygodniu mają wrócić upały więc róże mogą szaleć u siebie też na to liczę[/quot

Oby tak było

powstała nowa rabata, dzisiaj posadziłam ostatnią roślinkę. Teraz królową jest tam Abraham Derby. Śliczny brzoskwiniowy kolor i owocowy zapach.

startuje miskant

Pachnący różami, malowany bylinami 20:58, 11 sie 2023

Do góry
April napisał(a)
Też mam rodgersje, i te zwykłe i Chocolate. One wymagają wody i cienia. Te zwykłe przy tych upałach lipcowych mają poprzysychane liście. Chocolate lepiej sobie radzi ale bardzo wolno rośnie. No i później dużo rusza. Mimo wszystko warto je mieć, bo są piękne.
Ewo, róże jak zwykle cudne. A Sibeliusa już wsadziłaś za kraty? Szybko przyrośnie? bo posadziłam na brzegu rabaty i teraz dumam czy dobrze..
I pytanie co to za duża hortensja obok? Levana? bo właśnie nabyłam i próbuję sobie wyobrazić na rabacie.

Jolu, Tobie chyba chodziło o tą wysoką po prawej stronie.

Kupiłam ją kwitnącą z przywieszką Polar Bear. Ewidentna pomyłka, ale spodobały mi się jej kwiaty. Szukałam w necie, co to za ona i myślę, że to może być Confetti. Jednak pewna nie jestem.

To ona

Pachnący różami, malowany bylinami 20:49, 11 sie 2023

Do góry
April napisał(a)
Też mam rodgersje, i te zwykłe i Chocolate. One wymagają wody i cienia. Te zwykłe przy tych upałach lipcowych mają poprzysychane liście. Chocolate lepiej sobie radzi ale bardzo wolno rośnie. No i później dużo rusza. Mimo wszystko warto je mieć, bo są piękne.
Ewo, róże jak zwykle cudne. A Sibeliusa już wsadziłaś za kraty? Szybko przyrośnie? bo posadziłam na brzegu rabaty i teraz dumam czy dobrze..
I pytanie co to za duża hortensja obok? Levana? bo właśnie nabyłam i próbuję sobie wyobrazić na rabacie.

Sibelius już za kratami. Ja moją posadziłam w głębi rabaty. Myślę, że ona będzie podobna do Balleriny.

wiosną posadzona i widać, że ma wigor. U mnie tak wygląda

Jolu, nie bardzo wiem o którą hortensję pytasz. Levene mam młodą, ale wiem, że ona docelowo może mieć i trzy metry. Widziałam ją taka u kogoś, ale już nie pamiętam, w którym ogrodzie.

Moja wygląda tak i rośnie w środku rabaty. Mam zamiar pozwolić jej rosnąć wysoko.
na pierwszym planie.

Ogród w malinówkach 20:43, 11 sie 2023

Do góry
Ja to bym widziała tak ale choć to cięzka sprawa ale walczę z symetrią. Mam wrażenie że brak symetrią dodaje lekkości kompozycji.

Gwiazdki to mogła by być werbena patagońska albo wysokie jeżówki.

Co do zestawienia stipa caradonna i kocimiętka to jest to przepiękne zestawienie i choć pozornie obie byliny mają podobne kwiatostany to wielkość samych kwiatkówjest inna co robi robotę, do tego kolory wspólgrają wzorowo.

Tu kolory pewnie nie twoje ale zestawienie też super i pokazuje kontrast nie tylko koloru a jeszcze ksztaltu
klik
I jeszcze jeden tak na szybko
klik
Trawiasto liściasty bez thui 20:31, 11 sie 2023

Do góry
Dlaczego Anabell nie chce być biała tylko taka limonkowa?

Zacisze Alicji 20:29, 11 sie 2023

Do góry

Alicjo, zrób zbliżenie tego rdestu. Dostałam sadzonkę od Uli i muszę mu znaleźć odpowiednie miejsce.
Podwórkowa rehabilitacja 19:40, 11 sie 2023

Do góry
ryska napisał(a)
Kolejny łuk bez niespodzianek i jest to Maria S. C. I Justa.

Piękny jest ten powojnik. za każdym razem jak go widzę w sprzedaży mam na niego chętkę. Niestety u mnie źle rosną powojniki. Chyba mam dla nich za ciężką glebę. Reniu, masz wspaniałą kolekcję powojników i widzę, że lubisz liliowce.
Ogród długi 19:32, 11 sie 2023

Do góry
Dziś wysadzam ID z rabaty wzorowanej na Polinkowa, u mnie trochę inne sąsiedztwo i już nie wygląda tak ładnie, nie pasuje mi tam. Będzie tam hakonka. Na rabacie klonowej natomiast podoba mi się bardzo.

Nowe miejsce, trawa rośnie.

Basen zwijamy jutro, przy siatce już posadzony bluszcz, ale zastanawiam się jeszcze nad wiklina.
Ogród w malinówkach 18:23, 11 sie 2023

Do góry
Zrobiłem na szybko projekt rabat frontowych. Ale gdy dodałem kolory wszystko zaczęło się zlewać.

Więc może od początku. Na górze jest chodnik przed domem, na dole kreska to ogrodzenie. Rabata po prawej to moja wąska (nr 3 z mapki), a ta z lewej to wspólna moja i brata (nr 2 z mapki).

Żywopłot wzdłuż ogrodzenia to cis, wyściółkowany kamieniem. Kamień powtórzony w paskach o szerokości 0,8 m wzdłuż chodników. Reszta to kora.

Teraz rośliny.
Czarny zarys to drzewo kuliste szczepione na pniu (katalpa lub klon lub ambrowiec),
Ciemny zielony - thuje kuliste,
Jasny zielony (4 okręgi) - hortensja bukietowa Polar Bear,
Jasny zielony (3 kępki) - miskant Morning Light, koło cisa,
Żółty - sesleria jesienna,
Fiolet duży - szałwia Caradonna,
Fiolet mały - szałwia lub coś innego mniejszego,
Różowy w dużej rabacie to jeżówki różowe, zaś na wąskiej to rozchodnik okazały różowy lub kocimiętki fioletowe. Trochę mi zabrakło 2 odcieni fioletu.

W wąskiej rabacie jest szary kwadrat, to studnia kanalizacyjna (37 cm x 37 cm). Zasuwki od wody zgubiły się pod ostatnimi thujami w żwirku.

Uff, ciężko mi to idzie. Muszę inną metodę rysowania mieć. Czuję, że wyszedł chaos informacyjny

Wilczy ogród 18:12, 11 sie 2023

Do góry
Magleska napisał(a)
Aprilku rajd był w sumie największy u Was
Teraz dziewczyny były na zakupach i przy okazji wpadły do mnie
Auto zapakowane pod sam dach

Kto ma jeszcze tyle wolnego miejsca na rabatach ?
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 18:03, 11 sie 2023

Do góry
Dorii napisał(a)

Ta trawa też jednoroczna? Świetna jest

Te różowe to szałwie?
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 15:55, 11 sie 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Co to jest na pierwszej fotce te kulki z czupryną? Jeżówki jakieś?

Tak, to jeżówka Sunseekers Rainbow nieśmiało się rozkwita.
Inną sztuka ciut bliżej rozkwitnięcia
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 15:52, 11 sie 2023

Do góry

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 15:36, 11 sie 2023

Do góry
Dorii napisał(a)

Wszystkie jezówki mam różowe, no prawie bo mam jedną sadzonkę zielonej Sunseekers Apple Green. Zastanawiam się skąd mi się wzięła biała siewka

Co to jest na pierwszej fotce te kulki z czupryną? Jeżówki jakieś?
Ogród pod lasem 15:15, 11 sie 2023

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Asterek jeszcze. Uff prawie wyszłam z doniczek. Padam na pysk!

A moje nadal stoją i czekają. Czasu na sadzenie permanentnie brak
Blaski i cienie nowego życia 15:14, 11 sie 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)
Klon Crimson u mnie zawsze latem choruje. Jak był mały już dwa razy groziłam mu wykopaniem. Na młodych przyrostach jest obsypany, nie wiem czy to mączniak, w każdym razie wygląda okropnie.

Ja u mojego Total Red obcięłam zaatakowane końce.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:36, 11 sie 2023

Do góry
Trochę czasu minęło na trawienie tematu, a zbliża się jesień, czyli czas na sadzenie drzew i krzewów.

Idąc w uproszczenia, minimalizm gatunkowy, ilościowy wyszło mi coś takiego. Na trzech trójkątach od frontu świdośliwy posadzone lekko innymi roślinami, choć część z nich się powtórzy pewnie.

Od zachodu, skąd mam najczęściej widok z okien, byłyby 3 sztuki Amanogawy posadzone co 5 metrów od siebie. Od wschodu 3 szt. wąskich grabów kolumnowych, a w innej odmianie (mniej wąskiej) na rabacie oddzielającej tył ogrodu. Do tego rabata brzozowa. Naprzeciwko rabata z miłorzębem (nie będzie cieniował zbytnio na piwonie). Po prawej rabata z dębem Green Pillar lub czymś innym, może ambrowiec polecany przez TAR? Zależy co ciekawego się znajdzie w szkółkach. Na rabatach wystających zwykle graby trochę cięte od czasu do czasu jak u Olcimanolci (na str. 75 u mnie jest ich zdjęcie).

Jakieś uwagi?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies