Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Magara 23:59, 27 maj 2024

Zuza, jaką masz miejscówkę dla bzu, tego czarnego?
Pytam bo zalega mi doniczka z Black Lace "Eva" - Małżonek "sobie" kupił bo lubi ciemne listki, ale gdzie posadzić - nie wiadomo
Zastanawiam się czy w takim półcieniu/słońcu przez drzewa da radę i będzie kwitnąć? Czy raczej patelnia musi być?
Szukam dla niego miejsca i szukam bo mi żal bidaka. On chyba spory ma być. Usiłuję błędów nie powielać z sadzeniem jednych dużych roślin przy innych dużych
antracyt 07:12, 28 maj 2024

Makao napisał(a)
A ja myślałam że koniczyna to wszędzie urośnie

Przepuszczalna ziemia to i u mnie jest. Jak przez sito.
Dlatego teraz posiłkuję się hydrożelem jak sądzę nowe rośliny

Hydrożel daję głównie do donic.
antracyt 07:23, 28 maj 2024

Magara napisał(a)
Zuza, jaką masz miejscówkę dla bzu, tego czarnego?
Pytam bo zalega mi doniczka z Black Lace "Eva" - Małżonek "sobie" kupił bo lubi ciemne listki, ale gdzie posadzić - nie wiadomo
Zastanawiam się czy w takim półcieniu/słońcu przez drzewa da radę i będzie kwitnąć? Czy raczej patelnia musi być?
Szukam dla niego miejsca i szukam bo mi żal bidaka. On chyba spory ma być. Usiłuję błędów nie powielać z sadzeniem jednych dużych roślin przy innych dużych

Oba mają słońce, jeden od samego rana a drugi chyba od 11tej. Kluczowa wydaje mi się też woda w ich wypadku. Gatunek rośnie chyba wszędzie, ale z tego co zauważyłam odmiany nie lubią suszy.
Wydaje mi się, że nie przepadają też za cięciem, chociaż chyba dziewczyny mają na ten temat inne zdanie. U Hani albo Gosi(Ogródek Gosi)była dyskusja o Black Lace Eve. U mnie ma ok 2m wysokości i tyle samo szerokości(z mocnym podkaszaniem) ale u nich był raczej większy.
antracyt 09:28, 28 maj 2024

Widoczek poranny zostawiam - mniej i bardziej wiejski, do wyboru

mrokasia 09:35, 28 maj 2024

Oba widoczki śliczne .
Helen 09:49, 28 maj 2024

Przecudnie
Alija 10:04, 28 maj 2024

Obydwa poranne widoczki cudne, róże przepiękne, zielono, soczyście w całym ogrodzie.
Też mam bez Eva, bardzo uważam z cięciem, bo już jednego załatwiłam, kiedy był jeszcze niewielki wypuścił jednego
długiego bata, no i oczywiście go obcięłam, bez się pewnie obraził i skończył współpracę ze mną.
Basieksp 13:14, 28 maj 2024

Obydwa widoczki cudne jednak mnie bardziej urzekł ten wiejski
antracyt 13:22, 28 maj 2024

Basiu, ja się nie mogę zdecydować co podoba mi się w danej chwili bardziej, tym bardziej, że w obu częściach cudnie teraz pachną róże

Właśnie przyszła burza i lunęło na całego - oczywiście 10 minut wcześniej rozwiesiłam pranie
antracyt 13:24, 28 maj 2024

Alija napisał(a)
Obydwa poranne widoczki cudne, róże przepiękne, zielono, soczyście w całym ogrodzie.
Też mam bez Eva, bardzo uważam z cięciem, bo już jednego załatwiłam, kiedy był jeszcze niewielki wypuścił jednego
długiego bata, no i oczywiście go obcięłam, bez się pewnie obraził i skończył współpracę ze mną.

Czyli coś jednak z cięciem tego bzu jest na rzeczy.