Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Dla odmiany czas na zmiany... 14:30, 21 sty 2015

Do góry
beta napisał(a)

Tesiulka...jakoś tak mi głupio z tą moją szopą na pierwszej stronie...jeśli się przeniosę to z nowym wątkiem...oczywiście o szopie tez będzie...buźka i dzięki za dobre słowo

Weź nie przeginaj...tylko się przenoś z całym inwentarzem...

Kompostownik jak ta lala...no no no...to się eM postarał

Umawiamy się na kawę czy coś?? Bo się stęskniłam...
Zerwij się z pracy kiedyś
Moje ukochane miejsce na ziemi 20:03, 20 sty 2015

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)
Wszystko budzi się u Ciebie do życia i jak wiosny nie czuć ?
kompostownik mam zamiar założyć w tym roku , zobaczymy jak pójdzie

Madziu koniecznie załóż ...tyle tego dobra w ogrodzie ja mam dwa
Kosolkowa Pasja 08:39, 20 sty 2015

Do góry
Fajne plany, kibicuję , przychodzę powiedzieć, że skopiowałem Twój kompostownik, u mnie stoi już podobny, wydał mi się najbardziej praktyczny, dzięki.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 18:52, 19 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Akurat trafiłam, ale dziś robię duży projekt, co jakiś czas zaglądam, żeby oczy zmieniły "widok"

Ha, ha , no u mnie faktycznie oczy mogą zmienić "widok". Magna carta chociaż już kilka miejsc udało mi się zepsuć; no ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło; jest ruch w interesie. Znalazłam takie zdjęcie:... swój ogród oglądam teraz głównie na zdjęciach bo właśnie wróciłam z pracy więc choć oko wykol nic nie widać. No i wymyśliłam, że:
1. Po całości żółtego garażu dam tuje Spiralis- taki kształt choinek- (dokupię, taki był plan)- podobają mi się, ładnie przyrastają i chcę ujednolicić tę ścianę;
2. Tuje (szmaragdy 10 sztuk, widać na zdjęciu) przeniosę na płot zielony ten po lewej stronie, o którym rozmawiamy, żeby utworzyć tło z projektu Danusi
3. Trzy cyprysiki przeniosę na prawą stronę od garażu na taki wąski pasek ciemnozielonego płotu tam gdzie teraz pęcherznica - to już granica działki
I chyba będzie dobrze? A później wezmę się za te pozostałe sugestie Danusi; Aha i ekran z cisa oczywiście przed kompostownik; tylko chyba jedną śliwę dam, bo przed oczami mam już trzy brzozy, to w sumie trochę drzew jest. Dobrze, dobrze???

Dla odmiany czas na zmiany... 17:14, 19 sty 2015

Do góry
trochę warzywnika...i mój nowy kompostownik zrobiony jesienią

ceglana ścieżka czeka na swoją kolej

borówki

Przyjazny ogród 11:54, 19 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Dopiero teraz zaglądam...
Piszę się na kawałek zawilców Nie wiem gdzie, ale to zmartwienie na potem..

Dzięki za info o irysie...

Zawilce już są w doniczkach ...
troszkę cieplej i nie usiedzę ... zbiłem kompostownik, koniec zasypywania miedzy w polu skoszoną trawa, liśćmi i chwastami, choć przyznam, że fajna ziemia się tam zrobiła.
Są takie urocze ... pierwsze kwitną w kwietniu, drugie w maju. Dopiero jak są zdjęcia obok, to widać różnicę. Ogrodowisko to też fajny sposób dokumentacji ogródkowej

Pomóżcie wyczarować mi ogród 10:39, 19 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba zrobić tak

Gdzieś wcześniej w trawniku, przyjrzeć się z okien, tarasu, nie wiem czego - konkretnie z miejsca z którego obserwujesz to miejsce najczęściej - wsadzić dwa gęste drzewa np. kolumnowe z koroną żeby zasłaniała ten dom.

Płot zasłonić litym żywopłotem, najepiej z ciętych poziomo Smaragdów - będzie najtaniej i najszybciej, przed nimi posadzić za widokiem drzew - hortensje Vanille Fraise. Na leweo zasłonić ekranem z ciętego cisa kompostownik, on przyciąga całą uwagę i to negatywnie przyciąga, zostawić przeswit na przejazd taczki.

Żółte to trzmieliny na pniu, niebieskie może być lawenda jeśli tam słońce, do lawendy dodaj burgundowe jeżówki i Stipa tenuissima, na prawo bordowe żurawki i krwawniki plus Stipa, potem w prawo hortensje.

Między kulkami z trzmieliny możesz przepleść miskanty Morning Light. To żółte drzewo niekoniecznie, ale może to być żółty buk, kolumnowa forma czegoś co się przebarwia na żółto lub pomarańczowo. Cięty w kolumnę, wiąż Wredei by pasował ale on choruje strasznie.

O matulu, dobrze, że siedzę, bo bym padła Danusiu, wielkie dzięki Ale mam gotowca, no nie spodziewałam się
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:59, 19 sty 2015

Do góry
Trzeba zrobić tak

Gdzieś wcześniej w trawniku, przyjrzeć się z okien, tarasu, nie wiem czego - konkretnie z miejsca z którego obserwujesz to miejsce najczęściej - wsadzić dwa gęste drzewa np. kolumnowe z koroną żeby zasłaniała ten dom.

Płot zasłonić litym żywopłotem, najepiej z ciętych poziomo Smaragdów - będzie najtaniej i najszybciej, przed nimi posadzić za widokiem drzew - hortensje Vanille Fraise. Na leweo zasłonić ekranem z ciętego cisa kompostownik, on przyciąga całą uwagę i to negatywnie przyciąga, zostawić przeswit na przejazd taczki.

Żółte to trzmieliny na pniu, niebieskie może być lawenda jeśli tam słońce, do lawendy dodaj burgundowe jeżówki i Stipa tenuissima, na prawo bordowe żurawki i krwawniki plus Stipa, potem w prawo hortensje.

Między kulkami z trzmieliny możesz przepleść miskanty Morning Light. To żółte drzewo niekoniecznie, ale może to być żółty buk, kolumnowa forma czegoś co się przebarwia na żółto lub pomarańczowo. Cięty w kolumnę, wiąż Wredei by pasował ale on choruje strasznie.
Moje ukochane miejsce na ziemi 06:31, 19 sty 2015

Do góry
Wszystko budzi się u Ciebie do życia i jak wiosny nie czuć ?
kompostownik mam zamiar założyć w tym roku , zobaczymy jak pójdzie
Pomóżcie wyczarować mi ogród 17:49, 18 sty 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Violcia, bo ja się pogubiłam . Ty lubisz ten zielony płoty, czy nie?

Ha, ha uśmiałam się z Twojego pytania; of course nie lubię tego płotu, ale nie chcę tego miejsca zasadzać go szpalerem tuj. Na środkowym przęśle rosną trzy cyprysiki więc coś zimozielonego jest; na prawym szpalerze tam gdzie ma być drzewo (teraz jest tu wiąz, ale wymienię go na śliwę lub coś innego) przesunięte do przodu, MOŻE dam dwa rodki z tyłu drzewa (jako tło???), na lewym szpalerze nie wiem co - teraz tu rośnie klon - latem będzie ładnie bo krzaczor będzie wielki, ale zimą - łyso. Więc wszystkie Wasze sugestie przeanalizuję. Jeszcze jest opcja taka - po lewej i po prawej od cyprysików dam cisy Hilli bo muszę je gdzieś wsadzić (teraz rosną w innym miejscu, ale muszę przesadzić bo tamto miejsce nie dobre dla nich)

I jeszcze jest ta lewa strona z cisami (już rosną), przed nie dam hortensje Lime Light i miskanty ML + plus żurawki jakieś może czerwone. kompostownik chcę przysłonić świerkiem (tak jak w tym projekcie str. 160.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:41, 18 sty 2015

Do góry
Waldek... każdy normalny człowiek musi dbać o środowisko, o zdrowie o przyrodę. A do ludzi nic tak nie dociera jak dobry przykład.
Najlepszy przykład... jak ktoś pokaże fajne nasadzenie, to reszta to kopiuje... a przecież te rośliny były od dawna i nic nowego.
Forumowicze zaczęli pokazywać ładne kompostowniki, grządki warzywne..zobacz ile powstało ich w ostatnim czasie tylko na forum.. do ludzi dociera dobry przykład poparty przykładem namacalnym.
Jak jeszcze wiele lat temu szkoliłam na nartach to dzieci nie miały obowiązku jeździć w kasku, a jak dorosły nałożył to budził śmiech na stoku. A ja kupiłam sobie kask, nałożyłam i tym sposobem przekonałam dzieci, że to dobrze mieć takie coś do ochrony na głowie. Na następny rok nawet te co uparcie nie chciały to przyjechały z nakryciem głowy.... bo oni chcą tak jak Pani Ania Przykład poparty czynem. To co 20 lat temu i więcej budziło śmiech... jest tera standardem. Przedwczoraj byłam na małej górce, lokalnej... i co???? Każdy miał kask na głowie. I stary i młody.
Tak samo jest z ogrodem... dawajmy dobry przykład namacalny.
I tylko o to mi chodziło... nikogo nie chciałam urazić.... tylko mam taki mało delikatny sposób wyrażania swoich opinii...... to się chyba nazywa brak elokwencji? dyplomacji? delikatności? taktu?
Osobiście po nieudanych próbach kompostownia i wielkiego nerwa na to złoto... dalej mam kompostownik... tylko już bez takiej ilości trawy. Trawa w większości idzie na kompostownię, tam się też nie zmarnuje tylko zasili zieleń miejską, a od przyszłego roku uciekam do kory na rzecz ściółkowania trawą... bo przykład poszedł , który do mnie przemówił. Nawet ja uparciuch potrafię się do czegoś przekonać, ale ja jak ten Judasz... muszę dotknąć
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 10:57, 18 sty 2015

Do góry
a bardzo dziękuję za zaproszenie na kawkę, również zapraszam
ogródek rozrysował ją mąż, widać zdecydowanie więcej. Góra planu to wschód. Naniesione obecne nasadzenia (z wyjątkiem ciągu tuj do bramy, które planuję dosadzić wiosną.
w planach zaznaczone kwadraty, czyli altana, drewutnia, taras. Kompostownik będzie przeniesiony na górny róg planu.
Wkoło domu będzie opaska z kostki.
Górna cześć planu (z altaną) będzie chyba częściowo utwardzona, wysypany żwir albo coś innego, na dolnej trawnik.
Nie chcemy biegać z kosiarka pół dnia, więc jakoś inaczej chcemy zaplanować teren. Nie mam jeszcze pomysłu co to będzie. Może coś na zasadzie płyt kamiennych porozdzielany pustymi miejscami w których będą rosły rośliny lubiące słońce i suszę.
Trudny teren - dużo pracy! 09:12, 18 sty 2015

Do góry
Witaj Kasiu. Pięknie Danusia zrobiła zieleń wokół tarasu w Zimozielonym ogrodzie przy białym domu. Obejrzyj.
Z tego co czytam, napracujesz się przy przygotowaniu gleby. Działka 1900 m to wcale niemało jest. Ja mam 2200 i wierz mi, jest naprawdę sporo pracy. Walczysz też z rdestem. To niełatwe. Musisz go spalić chemicznie, chyba innej rady nie ma. Kamieni też trzeba w miarę się pozbyć, jeśli jest ich tak dużo. Też tak miałam. Grabiłam w nieskończoność.
Ja na początku robiłam tak:
- oczyszczenie terenu z kamieni i odpadów po budowie,
- posianie facelii, jej ścięcie i zakopanie na zimę,
- następnego roku założenie dużego trawnika i żywopłotów osłaniających ogród od drogi i sąsiadów,
-rozplanowanie, gdzie będą duże drzewa i to, co chcę mieć (domek do zabawy dla dzieci, kompostownik, sad, mały warzywnik) - największe sprawy ... i tyle było póki co.
Potem oczywiście zmieniałam ze 200 razy koncepcję, ale nie było wtedy forum. Teraz je masz i na pewno tylu błędów nie popełnisz, co ja. Trawnik u mnie co roku się uszczupla, bo co chwilę coś wymyślam.
Wydaje mi się, że zasada jest jedna. Zacznij od budowania ram ogrodu, posadzenia roślin, które kiedyś będą duże i wokół których będziesz miała rabaty. Nie rób placyków w środku trawnika, czasochłonne jest wtedy koszenie. Ja mam płynne kształty rabat i nie mam bręczenia M. przy koszeniu, że musi co chwilę zawracać przy kantach.
Ważne są też rośliny zadarniające, bo ziemia nie może być pusta. Zaplanuj miejsca, do których nie będziesz zaglądać często. Nie jesteś w stanie sama doglądnąć wszystkiego. No chyba, że masz pomoc. Rośliny zadarniające częściowo zrobią robotę za Ciebie.
Jeśli chodzi o gatunki roślin, na forum jest żelazna lista i ona jest jak najbardziej prawdziwa. Ja np. przez te lata wiele jałowców wyrzuciłam, a dopiero później przeczytałam, że niektóre są po prostu krótkowieczne.
Trzymam za Ciebie kciuki. Dasz radę.
Moje ukochane miejsce na ziemi 21:51, 17 sty 2015

Do góry
drugi kompostownik mam z innej strony działki pod brzozą
mam pytanie ...problem
w ciągu ubiegłego roku wyrzucaliśmy do tego kompostownika mnóstwo skoszonej trawy, dodawałam gazety ale mało,
dzisiaj próbowałam to przerzucić, ale nie ma szans,
cała pryzma jest mocno zbita, trawa zgniła, ale jest mokra, ciężka ...
jak to uratować, co dodać aby było bardziej sypkie???

od kiedy można stosować tzw dopalacz do kompostu ...przyśpieszacz,
który działa cuda ??? i czy tu coś pomoże ???

Moje ukochane miejsce na ziemi 20:13, 17 sty 2015

Do góry
dzisiejszy dzień był baaaaardzo pracowity
wiatr już tak nie szalał jak ostatnio, więc postanowiłam coś zdziałać w ogrodzie
człowiek po chorobie słaby jest jak diabli

przekopałam jeden cały kompostownik,( mam dwa ) do którego od jesieni składałam liście i odpadki kuchenne
mam zamiar dodać do niego przyspieszać kompostowania,
tylko nie wiem czy teraz jest odpowiednia pora na to,
czy to mam sens ??? w sumie mrozów nie ma ...dni są cieple 5-7 st na plusie
w sumie podobno cały rok kompost pracuje

Wiejski Ogród Moniki 09:22, 16 sty 2015

Do góry
Monika1202 napisał(a)
Wymyśliłam coś takiego z tą trawą ... Jeszcze jutro zweryfikuje to na zywo w ogródku ... nie wiem czy nie za dużo zawijasów ... chciała bym obsadzić drzewa zaznaczone kołami na tym projekcie ale tak aby był do nich dostep gdyż wiadomo owocują i jakoś trzeba zbierać te owoce .
Numerki to 1. Czymś się muszę odłonić od sąsiadów gdyż straszne tam chwasty bo to nie zamieszkały teren. Problem jest taki, że to bardzo cieniste miejsce.
2.W tej chwili rośnie tutaj rabarbar musze go jakoś wkomponować, to bardzo słoneczne miejsce.
3. Ławeczka którą chciała bym tam postawić.
4.Kompostownik do którego muszę mieć dostęp.
Obszar tego placu to około 30m x 20m

Mam do zagospodarowania jeszcze conajmniej 3 takie place ale to po realizacji tego .

Mam takie trochę może niegrzeczne pytanie...
Masz tak duży ogród, wiec dlaczego usilnie próbujesz robić ogród ozdobny w sadzie???
Sad też może być ładny, pełen sielankowych klimatów...ale bez przesady, że każde drzewko włożyć w rabatę.. Jest to niepraktyczne. Kształty wyszły Ci kosmiczne....

I jeszcze jedno pytanie.... dlaczego nad "skalniakiem" przy bramie masz skrzynię??? Nie lepiej to czymś obsadzić i zrobić skalniak, a nie donicę na kamieniach?? Donicę możesz wykorzystać w innym miejscu.

Na początku planowałaś rabatę kwiatową, taką w półkolu... ciekawa jestem jak Ci wyszła... widziałam tam głownie dobór roślin jednorocznych.. nigdzie nie znalazłam fotki. Ja osobiście bałabym się robić rabatę z jednorocznych sianych z nasion... miałam kilka porażek że mi nie wyrosły takie rośliny jak było na opakowaniu i się zniechęciłam.. Teraz wolę byliny, bo są niezawodne, mniej pracy przy nich, a jednoroczne tylko jako akcenty.
Wiejski Ogród Moniki 23:30, 15 sty 2015

Do góry
Wymyśliłam coś takiego z tą trawą ... Jeszcze jutro zweryfikuje to na zywo w ogródku ... nie wiem czy nie za dużo zawijasów ... chciała bym obsadzić drzewa zaznaczone kołami na tym projekcie ale tak aby był do nich dostep gdyż wiadomo owocują i jakoś trzeba zbierać te owoce .
Numerki to 1. Czymś się muszę odłonić od sąsiadów gdyż straszne tam chwasty bo to nie zamieszkały teren. Problem jest taki, że to bardzo cieniste miejsce.
2.W tej chwili rośnie tutaj rabarbar musze go jakoś wkomponować, to bardzo słoneczne miejsce.
3. Ławeczka którą chciała bym tam postawić.
4.Kompostownik do którego muszę mieć dostęp.
Obszar tego placu to około 30m x 20m

Mam do zagospodarowania jeszcze conajmniej 3 takie place ale to po realizacji tego .
Kosolkowa Pasja 23:29, 15 sty 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

Olu, wianki są cudowne. Nie wiem nawet który najładniejszy. Te maciupkie karmniczki są mniam
Wiosna u ciebie niezaprzeczalna, masz kompostownik i w nim też już się co nieco przetwarza, będzie jak znalazł na rabaty
Najbardziej mnie martwi ta hortensja. Jak będą przymrozki, musisz przykryć. To ogrodowa, kwitnie na zeszłorocznych zawiązkach. Jak zmarznie, nie będziesz mieć kwiatków.
Plany fajne, podobają mi się.
Kosolkowa Pasja 10:10, 15 sty 2015

Do góry
Rabata cienista do przeróbki. Spróbuję na niej coś wyrysować później.

Kompostownik dziś

Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:12, 15 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Viola. nie da się rozpatrywać jednej rabaty.. jak nie wiadomo co dalej

Może jak od sąsiada chcesz sie wygrodzić nieco, ale nie tak durś całkiem, to może zrób alejkę jak u mnie... zyskasz cień w ogrodzie... miejsce pod nasadzenia, szczególnie, że brzozy i tak chcesz włączyć w rabatę..
Będzie gdzie spacerować... zrobisz zakątek tajemniczy... ukryjesz kompostownik.... działka jest spora i nie odbierze to jej przestronności.. widoku na sąsiada i odwrotnie nie będzie, ale też jakby co to będzie do niego jakiś wgląd..

Tez myslałam o takiej ścieżce, ale to dopiero później, nie podołam wszystkiemu naraz Ze względu na finanse i mała głowę do pomysłów muszę po kawałku. Dalej na prawo w kierunku brzóz sa juz ładne tuje, a i po lewej też mam rząd nasadzeń, czyli jakby ramy już mam teraz chciałam ten konkretny fragment ruszyć. Muszę zrobić lepsze zdjęcie z tarasu, to będzie lepiej widać o co mi chodzi, ale ciemno jak w racam do domu, może w sobotę się uda fotkę pstryknąć. Lecę do Ciebie jeszcze raz obejrzeć te Twoje cudowne tajemnicze zakątki wzdłuż aleji.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies