Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

gardney 12:45, 28 lis 2014

Hihihi to ja też chora na te chorobę hahah obśmiałam się
Widzisz Reniu, zastanów się z eMem jak będzie wyglądać dom, jaka będzie dachowka. załóżmy jeżeli będziecie robić cokół z cegły lub jakiegoś kamienia to studnie zróbcie z tego samego. Dachówka na studni mogłaby być również taka sama jak na budynku. Jak przyjdą robotnicy od elewacji i dekarze to od razu Ci ciachcą studnie i będziesz miała po kłopocie. Twoje zdjęcie jest śliczne, takiej studni nie trzeba zasłaniać, zresztą usytuowanie easzej jest takie że i tak będzie widać że to studnia więc właśnie zrobiłabym coś takiego. piękna ta studnia z różą
gardney 12:48, 28 lis 2014

taka prosta nie przekombinowana. Bo jak zrobisz doodkoła studni rabatę to ta studnia zrobi się wielka, a tak jest po prostu uroczo i zgrabnie (pozazdrościlam na chwilę ze je nie mam ale u mnie by nie pasowała bo ja w inny styl muszę iść)
07_Rene 21:32, 28 lis 2014

marzena napisał(a)
czytam o tych wszystkich dylematach ze studnią ( sama mam podobny) i ciekawa jestem, jak sobie z tym poradzisz ? ja nie mam pomysłu co do własnej na razie , w pewnej odległości posadziłam kilka krzewów ( na razie małych) ale czekam aż mi samo coś wpadnie do głowy na razie jej nie pokazuję na fotkach a w moim olbrzymim ogrodzie i tak prawie 'ginie' ( tak sie pocieszam...)

U mnie ciężko nie pokazać tego i owego choć szpetne, jak liczę na Wasze rady To stan przejściowy (mam nadzieję) i niebawem u mnie też będzie pięknie
07_Rene 21:34, 28 lis 2014

bdan napisał(a)

A ja myślę, że styl ogrodów ogrodowiska też się zmienia. Coraz więcej więcej bylinek na rabatkach się pojawia

Danuś wszystko się zmienia Ja dopiero ostatnio doceniam byliny, ale z nimi to najtrudniejsze kompozycje
07_Rene 21:43, 28 lis 2014

Agania napisał(a)

Reniu czytam, żeś chora, na początku, życzę ci zdrówka, ja już na nogach
Jesteście na początku drogi, będziemy Cię wspierać, nie bój się sadzić roślin, bo dylematów i tak ci nie zabraknie, a trzeba próbować i wszystkiego doświadczać, na błędach się uczyć, ważne jest to, żeby ogród zaczął żyć swoim życiem, a ty masz czerpać z niego dużo radości.....tym bardziej, że podobają ci się z patynowane stare murki i porośnięte ściany, stare donice i konewki, które tworzą tajemniczość i magię jak w zaczarowanym ogrodzie
Piorytety trzeba sobie wyznaczyć
Mój ogród jest już bogaty w roślinność, a nadal porośniętych ścian i murków mi brakuje.

Co do studni, nie pomogę, moja dalej w takim surowym stanie sobie stoi, ale za domem, nie spędza mi snu powiek.

Na ogrodowisku znalazłam wątek ze studnią, mało jest fotek, ale są pokazane proste rozwiązania i możesz odwiedzić wątki ze studniami

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1589-studnia-w-ogrodzie

Wizualizację realizuj, te trawki biało-zielone to Carex Ace Dance/białozielona i Carex morrowii Irish Green/zielona, są zimozielone i ładnie wyglądają przez cały rok, do zdobycia tutaj:
http://www.trawki.pl
Widać je u mnie na zdjęciu, posadzone w tym roku, mam zamiar mieć z nich obwódkę, ładnie się rozrastają

Mój przedogródek rodzony w bólach po raz drugi, ciężko utworzyć coś naturalistycznego i zarazem eleganckiego przy domu, ja tego nie umiem, zobaczę jak rabata się rozrośnie w przyszłym roku

Piękna ta twoja inspirka

Agata, dzięki za słowa otuchy Grypa przeszła, ale mnie poszczykło w krzyżach w zeszły weekend, choć już lepiej
Wątek studzienny już odwiedzałam. Ogrodowo mam już coś zrobione. Jak się tu przeprowadziliśmy była tu nieskoszona łąka po pas i kupa kretowisk. Zdołaliśmy to nieco ujarzmić. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie będą cieszyć róże i to co jest, bo to skrzydeł dodaje do dalszych działań.
Myślę, że gust ciągle będzie mi się zmieniał, bo jeszcze kilka miesięcy temu upierałam się na szpaler z dwóch odmian hortensji na rabacie z Inversą, a dziś już wiem, że wiosną to ujednolicę
Trawki fajne mi polecasz i w atrakcyjnych cenach widzę. Czytam, że lubią wilgotną ziemię, a u mnie raczej taka jest. Dopisuję do listy wiosennych zakupów.
07_Rene 21:57, 28 lis 2014

gardney napisał(a)
Hihihi to ja też chora na te chorobę hahah obśmiałam się
Widzisz Reniu, zastanów się z eMem jak będzie wyglądać dom, jaka będzie dachowka. załóżmy jeżeli będziecie robić cokół z cegły lub jakiegoś kamienia to studnie zróbcie z tego samego. Dachówka na studni mogłaby być również taka sama jak na budynku. Jak przyjdą robotnicy od elewacji i dekarze to od razu Ci ciachcą studnie i będziesz miała po kłopocie. Twoje zdjęcie jest śliczne, takiej studni nie trzeba zasłaniać, zresztą usytuowanie easzej jest takie że i tak będzie widać że to studnia więc właśnie zrobiłabym coś takiego. piękna ta studnia z różą

Z tym zdjęciem to nawet nie myślałam tak o cegle, ale o tej róży i ogólnie klimacie... Zamiast cegły byłby dobry też inny kamień, ale na pewno jakiś taki naturalny, a nie nowoczesny łupek elewacyjny... Ale jak mówisz, będziemy robić w jednym terminie to się dopasuje wszystko. Mój eM niechętny rozdzielaniu prac. On to zawsze obmyśla, planuje, a potem tydzień i wszystko na gotowo, żeby sprzątać tylko raz trzeba było

taka prosta nie przekombinowana. Bo jak zrobisz doodkoła studni rabatę to ta studnia zrobi się wielka, a tak jest po prostu uroczo i zgrabnie (pozazdrościlam na chwilę ze je nie mam ale u mnie by nie pasowała bo ja w inny styl muszę iść)

No własnie ja lubię taki styl klasyczny, prosty, nieprzekombinowany, nawet w modzie: zero falbanek, jakiś świecidełek, udziwnień...
Masz rację, że tam nie nadają się żadne "grube nasadzenia".Studnia fajna sprawa np. pod względem nieograniczonego podlewania ogródka bez zawyżania racunków, ale z drugiej strony, wiesz jaki mam kłopot
Dalej myślę
07_Rene 22:30, 28 lis 2014

Wrzucam plan - rzut ogólny, po którym można się zorientować co gdzie jest, jakie odległości. Studnia = czerwone kółko. Zaznaczone są nasadzenia już zrobione, lub które będą na wiosnę. W kolejnych postach będę dokładnie opisywać fragmenty

Czy macie pomysły:
1. gdzie ulokować kompostownik? obecnie jest w połowie działki ze względów czysto strategicznych, ale widać, go z wejścia do domu; gdzie go przenieść, żeby można było oddzielić go żywopłotem? albo jakoś wysłonić
2. gdzie mini-warzywnik? - chciałabym dosłownie jakieś sałaty i zioła, ale blisko domu jest zacienione, a gonić z podlewaniem gdzieś na koniec działki po prostu mi się nie chce

07_Rene 22:33, 28 lis 2014

Cz.1 Zabudowania

Tu powinno być w miarę wszystko jasne.
07_Rene 22:40, 28 lis 2014

cz.2 najbardziej chyba kłopotliwa

Kompostownik zaznaczony pomarańczowym kwadratem.

Zielone kółko z niebieskim łukiem to ma być zegar słoneczny wg pomysłu mojego eM. Od razu mówię, że ciężko polemizować z tym pomysłem
Tam gdzie niebieski łuk mają być brzozy (mają być, bo "coś" drugi rok z rzędu wyżarło im korzenie 90% z nich uschła). Zielone kółko to byliny + w środku brzoza, która ma być wskazówką i rzucać cień na pozostałe.

Pozostałe kawałki zielone w opracowaniu.

Niebieskie półokręgi są nie do końca odzwierciedlone. Pierwszy miejszy okrąg do poprzesadzania, na większym rosnie sosna himalajska, jogło koreańska, perukowiec.
07_Rene 22:47, 28 lis 2014

cz.3 Zakątek z dzikimi ostrężynami, stawkiem, który po wiekszych opadach wypełnia się wodą, i kaczeńcami.

Tam ma być sad, częściowo jest już obsadzony.
To w sumie trudny teren, bo z jednej strony kończy się skarpą. Rośnie tam też kilka wierzb.
Żółte koło ma powstać na wiosnę z miskanta giganteusa (o ile u mnie przezimuje) na wzór ogrodu ciszy, który jest w ogrodzie pokazowym Kapias w Goczałowicach.

Po prawej stronie, co pięc metrów posadzone jest "szlachetne drzewo" typu buk, dąb, jakiś klon - również projekt mojego eM, ciężki do zmiany.