Witaj! Na takie cieniste miejsce nie ryzykowałabym z różami, one kochają słońce i lekki przewiew. Piszesz, że chcesz zachować wiejski, naturalny charakter tej rabaty, to według mnie zrezygnuj koniecznie z tui.
Jeżeli pnącze to niezawodne są powojniki, a na części białej elewacji możesz puścić bluszcz, który zdobi również zimą. Podpatrz w zimozielonym ogrodzie Danusi, tam pięknie został wkomponowany. Dobrze tu wyglądałby jeszcze bukszpan cięty w kulę, hortensje np. 'vanille fraise' czy ' limelight', trawa Carex morrowii 'Ice Dance', która jest zimozielona oraz hosty i dla koloru kolia z begonii, które kwitną niestrudzenie.
Aż mi się ten zawijas chce skopiować, z hortensjami i różowym kolorkiem, co się Dance spodobało. Uwielbiam takie zakrętasy. Nie widać, co dalej jest.
Ta trawka czekoladowa za Ice dance i żurawkami to konwalnik jest? Taki duży?
Bardzo fajnie masz na tej rabacie,podoba mi się układ roślin.Hortensję wpisuję na listę.A łatwo ją dostać? Bo z limkami to wiem,że problemu nie ma.Miłorząb masz szczepiony? Swojego czasu chodziłam za nim,w końcu jak przywieźli do naszej szkółki to okazało się,że jest bardzo niski i zrezygnowałam..Turzyce 'Ice Dance' kupiłam niedawno i mam nadzieję,że tak będą rosły jak Twoje
Tak, Little Lime to hortensja. Taka miniaturka Limelight. Ma dorastać do 1,2 m.
Na tej rabacie mam posadzone:
3 Little Lime, 1 miłorząb Mariken, te ciemne begonie jak wypełniacz, 4 carex'y Ice dance, 7 żurawek Georgia Peach, ok. 40 bukszpaników jako obwódka
Jagoda sprawdziłam magical moonlight na zdjęciach sorzed roku. 1 września była białutka a pod koniec września 28 - brązowa. Nagle obie i limeligpht i magical mi zbrązowiały. Zdjęć pomiędzy tymi datami nie mam.
Jeżówki już w brązy wsadziłam
Jeżówki na wzburzonym oceanie, fajnie to wygląda .
Czytam, że myślisz o jeżówkach w brązowych turzycach , przed chwilą pisałam o tym u siebie. Z szałwią bardzo mi się te brązy podobają, z różem też może być ciekawie.
Serio nie lubisz Ice Dance? coś mi się gdzieś obiło o uszy... .