Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 07:36, 05 maj 2019

Do góry
Kasiu może lepiej, abyś na razie nie sadziła tej magnolii. Zadołuj ją w donicy w miejscu docelowym. Na zimę tylko trzeba będzie ją okryć i korą podsypać aby lepiej przezimowała. Za rok, jak zakwitnie będziesz wiedziała czy to to. Szkoda, że już po kwitnieniu kupiona. Ja kupiłam Albę Superba i ta też ma duże listki. Trudno na obecną chwilę powiedzieć czy na 100% to ta jedna wymarzona. Jak kwitnie to łatwiej.

Edit: ale ty wiesz, czytałaś, że Lennei Alba rośnie do 6 metrów wysokości i 4 metrów szerokości? Tak podają na ZSzP a oni się rzadko mylą. Zawsze możesz próbować ją ciąć. Można delikatnie po kwitnieniu nowe przyrosty. Mam tak dwie różne magnolie korygowane i żyją i kwitną co roku.

http://www.e-katalogroslin.pl/plants/3909,magnolia-soulangea-lennei-alba_magnolia-soulangeana-lennei-alba
Przerwa na kawę... 00:18, 05 maj 2019

Do góry
Iwonko, ja się właśnie przeraziłam, bo Iza zasugerowała, że moja magnolia to może Elisabeth, bo też ma takie ogromne liście... a to znaczyłoby, że też powyżej 5 metrów rośnie i nie będzie mogła u mnie raczej zostać

Ja tez, tak jak Ewa pomyślałam o jakimś dereniu pagodowym, ale magnolia też świetnie by pasowała - od razu mam przed oczami okrągła rabatę u Anitki z Azylu, bo u niej też magnolia w kole rośnie
Ogród z rzeźbą 19:17, 04 maj 2019

Do góry
asiak napisał(a)
Czekam na fotki nowych zakupów

Asiu, między innymi klonik, jedyne zdjęcie jakie mu zrobiłam. Jest na tle rudery, docelowo ma ją choć trochę przysłonić. Kuleczki cisowe i magnolia będą za chwilę.

Migawki z ogródka 23:26, 03 maj 2019

Do góry
Połowa mat powieszona, teraz powinno iść lżej, bo będą stały na podmurówce, więc odpadnie podkładanie podstawek, łapanie wysokości. Poza tym te 3 kolejne są niższe. Podoba mi się bardzo ta mata, daje dobre tło, jednolite. Jeszcze pociągnąć pokostem, pomalować słupki od siatki i potem mogę rozciągać liny pod róże.
Przy okazji szykowania płotu pod maty musiałam wyrwać sąsiedzkie pokrzywy, bo były już połowicznie u nas, pół wiadra się nazbierało, nastawiam drugą porcję gnojówki. Dłonie mimo rękawic poparzone.

Dziś pierwszy raz w końcu podlałam rodki mieszanką ale jak one mają się mieć dobrze, skoro trzy wiszą w powietrzu... Nornice podkopały. Leję wodę, żeby te dziury się zasypały. Azalie też tym podlałam, chyba źle im nie zrobiłam.

Udało mi się też trochę pozatykać dziur nornicowych tym odstraszaczem - polewałam kawałki gąbki, wtykałam do dziury i zatykałam czym tam bądź, kamieniem jakim. Ciekawa jestem efektu...

Magnolia Betty właśnie rozwija pąki - całe dwa - myślałam, że nic nie będzie, bo już liście puściła. A tu taka niespodzianka.
Znalazł się trzeci z przetacznikowców, sadzonych dookoła Lady od S. Schowany w barwinku ostrogowiec się rozsiewa że hoho... chyba przebije przegorzany.
W jednym miejscu chyba mi przezimowały mieczyki abisyńskie.
Wczoraj posadziłam nowe powojniki - no i okazało się, że Princess Red jednak nie padła, odbił cudem jakimś, więc mam teraz dwa, ale ten nowy dosadziłam obok.
Zdjęć nie robiłam.

Przerwa na kawę... 23:25, 03 maj 2019

Do góry
Cudne foteczki! Piękne miejsce na wypad dla ogrodniczek

Tę pąki to mogła być magnolia jakaś? Np parasolowata?
Dwa ogrody 22:46, 03 maj 2019

Do góry
mira napisał(a)

No niezła ta majówka fotki na leżąco trza robić

piękne masz te kamasje - ja mam od 2 lat i jeszcze ni zakwitła stale coś powoduje że pąki zamierają - czekam co teraz - pokaże Ci

wanna super

Mira, magnolia ma tę gałąź tak wysoko, że ręce w górę muszę wyciągać, by ten pączek uchwycić, a jeszcze jeden ma nisko

do tej wanienki już nic się nie zmieści, ale mam drugą i wolny kociołek, znalazłam w piwnicy, będę sadzić coś innego

Bożenko, cieszę się, że Elizabeth ma chociaż te dwa pączki

Wolne dni były bardzo pracowite:
- przywiozłam kompost, napełniłam trzy skrzynie,
- posadziłam dalie
- przywiozłam płyty do szklarenki ( wykopałam ze ścieżki do kurnika, ale przecież nie wszystkie)
- posadziłam wszystkie czekające rośliny, w tym magnolię gwiaździstą
- tu i tam uzupełniłam byliny ( znów dzielenie i przesadzanie)
- uzupełniłam kompostem dziury na nowej rabatce po wyjęciu kostki
- podlewam prawie codzienne, u nas susza
- każda filiżanka kawy wystygła odstawiona na stolik, bo coś należało zrobić natychmiast
- odkryłam, że zakwitnie mi roślinka od Jankosi po dwóch latach, ale jak się to bordowe nazywa, to nie pamiętam
- ogarnialiśmy z grubsza b. gospodarczy, odkryłam w kredensie kilka puszek po piwie, chociaż śmietnik stoi trzy metry dalej - pamiątka po fachowcach
- zrobiłam ciasto wg. przepisu GorAni Pychota.
- jutro rano pojadę na ryneczek, potem będę układać płyty w szklarni, palikować pomidory
- nie mam obiadu na jutro

Ogród na glinie 22:36, 03 maj 2019

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cudowny dywan floksów. Magnolię posadziłaś? Dobrze zaplanuj miejsce, bo nie lubi przesadzania. Kwaśne podłoże.

Dziękuję.
Magnolia posadzone. Będzie krótka relacja.
Oczywiście do kwaśne gleby.
Rododendronowy ogród II. 21:09, 03 maj 2019

Do góry
ryska napisał(a)
Czekam z utęsknieniem na tegoroczny spektakl u Ciebie. Magnolia świetnie i z pompą otworzyła sezon.
Groszki, zwłaszcza te fioletowe mnie oczarowały.
Pozdrawiam

Boję sie zeby przymrozków nie było, azalie czekaja na ciepło i słonko a rh dopiero po nich (wiekszosc).Groszki sie rozsiewaja , nie to zeby bardzo dużo ale kilka siewek co rok . W tym roku podkusiło mnie dac im troche nawozu i wyrosły za wielkie , pokładały się , lepiej nawozu nie dawac.Macham.
Rododendronowy ogród II. 21:04, 03 maj 2019

Do góry
Czekam z utęsknieniem na tegoroczny spektakl u Ciebie. Magnolia świetnie i z pompą otworzyła sezon.
Groszki, zwłaszcza te fioletowe mnie oczarowały.
Pozdrawiam
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:27, 03 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

No właśnie kiedyś mój eM mówi, że magnolia taka nijaka jest, że tyk kwiaty a potem nic ciekawego. Ale mnie właśnie się liście magnolii podobają i on też po jakimś czasie przyznał mi rację, że ulistniona też jest atrakcyjna

Teraz będę szukać sobie odmiany na drugie znalezione miejsce. Na razie poszła w nie dalia

Takie wielkie ma Elizabeth, ta maślana. Cudowna jest, moja ulubienica! Zobacz sobie u mnie zeszłoroczną jesień, widać jakie wielkie.
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:14, 03 maj 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Prześliczne tulipany, a magnolia cudowna.
Twoja lilia zapowiada się jak zwykle niesamowicie
Posadziłam moje pierwsze lilie chyba miesiąc temu, ale jeszcze ich nie widać. Kurczę, mam nadzieję, że jeszcze się pokażą.

witaj Ewo

Pewnie się pokażą...
Chcesz dzieciątko Gobasiowej?

Teraz do znudzenia tulipany ,bo lada dzień już ich nie bedzie

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 10:48, 03 maj 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Śliczne widoki ogrodowe. Magnolia będzie zdobić zatem również liśćmi. Piękne są takie duże.

No właśnie kiedyś mój eM mówi, że magnolia taka nijaka jest, że tyk kwiaty a potem nic ciekawego. Ale mnie właśnie się liście magnolii podobają i on też po jakimś czasie przyznał mi rację, że ulistniona też jest atrakcyjna

Teraz będę szukać sobie odmiany na drugie znalezione miejsce. Na razie poszła w nie dalia
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:24, 03 maj 2019

Do góry
I takie tam ...

Dosadzana sesleria skalna i hakone All gold mają się fajnie Dollsy zaczynają

Spojrzenie od furtki magnolia tłoczy kolejne pąki

Ogród w Tarnowie 07:58, 03 maj 2019

Do góry
Rysiu jesteś Mistrzem dokładności, z lupą można by było u Ciebie spacerować - ogród doskonały pod każdym względem
Dziękuje za pamięć i podziwiam za talent! Magnolia przepiekna!
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 07:40, 03 maj 2019

Do góry
Śliczne widoki ogrodowe. Magnolia będzie zdobić zatem również liśćmi. Piękne są takie duże.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 07:33, 03 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Dzisiaj zajęłam się daliami od Hani z Żywopłotków cisowych (buziaki ślę)

Powiem Wam, że to mega sztuka jakoś je zgrać z rosnącymi roślinami, żeby pasowały kolorem i wielkością - milion razy zmieniałam a wyobraźni miejsce.

Poza tym przesadziłam kilka jezówek, wykopałam liriope, bo tam będzie rosła magnolia, a ono łazi po rabacie mocno. I się u mnie źle czuje, bo słabo mi kwitnie. Może ktoś ma ochotę wyprobować? Mam trochę sadzonek, które szukają domu.

Z dalii będą głównie odmiany o dekoracyjnych kwiatach o dużej średnicy.

powiem Ci Kasia że też myślałam ostatnio o jeżówkach ale jak przyszłoby je gdzieś w kopać to nie wiedziałabym gdzie ;D
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:32, 02 maj 2019

Do góry
Dzisiaj zajęłam się daliami od Hani z Żywopłotków cisowych (buziaki ślę)

Powiem Wam, że to mega sztuka jakoś je zgrać z rosnącymi roślinami, żeby pasowały kolorem i wielkością - milion razy zmieniałam w wyobraźni miejsce.

Poza tym przesadziłam kilka jeżówek, wykopałam liriope, bo tam będzie rosła magnolia, a ono łazi po rabacie mocno. I się u mnie źle czuje, bo słabo mi kwitnie. Może ktoś ma ochotę wyprobować? Mam trochę sadzonek, które szukają domu.

Z dalii będą głównie odmiany o dekoracyjnych kwiatach o dużej średnicy.
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 23:11, 02 maj 2019

Do góry
I zeby bylo w tonacji:
Blushing lady, i jej kielichy, wysokie na 13-14 cm. Wyglada jak magnolia
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:35, 02 maj 2019

Do góry
Wykorzystałam dogodną aurę i dwa majowe dni poświęciłam ogrodowi. Po ostatnich opadach deszczu tempo wzrostu roślin ozdobnych i chwastów nabrało przyspieszenia. To już ostatnia runda pielenia. Potem do wnętrza rabat nie będzie już dostępu. Rekordzistką samosiewu została firletka omszona.
Skosiłam trawę, ścięłam większość szafirków. Czas cebulowych powoli się kończy. Kolorystyka ogrodu nieco się uspokoiła.
Sąsiadka mnie dzisiaj pytała, co u mnie tak pachnie. Zapach był wyczuwalny na kilkanaście metrów. Sprawczynią była kalina angielska.

Magnolia Stellata ocaliła jeden pączek przed przymrozkami. Pierwsze kwiaty niestety przemarzły po kilku dniach kwitnienia.

Wczoraj jedliśmy pierwszy raz własny szpinak, a dzisiaj rzodkiewkę. Jagody kamczackie już uformowały owoce. Pod koniec maja będą zjadliwe.

Dyrektory się rozwinęły i zbielały.

A ja nie mogę się nadziwić misternej konstrukcji pręcików. Jakby ktoś na końcach dodał kropelki metalu.

Gożdzikowa - wiejski ogród 20:14, 02 maj 2019

Do góry
Prześliczne tulipany, a magnolia cudowna.
Twoja lilia zapowiada się jak zwykle niesamowicie
Posadziłam moje pierwsze lilie chyba miesiąc temu, ale jeszcze ich nie widać. Kurczę, mam nadzieję, że jeszcze się pokażą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies