Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W ogródku Martki 22:42, 25 maj 2022

Do góry
Martka były też klony shirasavy, ale wysokie i w cenie 400 zł ale mimo wszystko nie podobały mi się bo nie dobrze prowadzone takie pokraki.
Mniejszych nie było. Może przywiozą, szef powiedział, ze mi zostawi.

Wiesz nie mogę się tak rzucać na te palmowe, jak mi znowu wymrą to dopiero będzie.

Posadziłam nasiona dyni i cukinii po tygodniu jeszcze nie po wschodzily więc na wszelki wypadek kupiłam flance które trzeba posadzić.

Dobrze że lunęło. Jutro ma być słońce następne dni znowu deszczowe.

Ptasi gaj 21:39, 25 maj 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Elu, piękne zakupy. Jakie klony? Chętnie popodziwiamy

Klon Atropurpureum płaciłam 45 zł dosyć wysoki ładny.
Klon orangeola - 135 zł bardzo mi się podoba.
I Pixie - 120 zł.

Jeszcze wcześniej kupiłam klinik w Lidlu rzekomo atropur... Ale ma zielone liście. Oni nieraz mylą nazwy.
2 lata temu sprzedawali na etykiecie Montana górski jak się okazało to nie Montana tylko jakiś inny.
Ptasi gaj 21:29, 25 maj 2022

Do góry
jolanka napisał(a)
Elu, pięknie kwitnie ta Kalina. U mnie odwrotnie, Watanabe myśli jeszcze, a Kilimandżaro już cieszy kwieciem.
Klony już sobie odpuściłam, nie dają rady, już 4 musiałam wyciąć i spalić z powodu werticiloza

U mnie Jolu odwrotnie chociaż u Watanabe to nie jest jeszcze pełny rozkwit. Unie Kilimandżaro też zaczyna ale jeszcze trzeba czekać na pełny rozkwit.

Ja sobie kiedyś też odpuściłam i znowu wróciłam do klonów palmowych. Mam katsure i dobrze przezimował i jeszcze jakiś inny. Atropurpurea przycielam go nieopatrznie odbił i ładny kopczyk się robi.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:46, 25 maj 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ewa witam

Przepięknie!!!
Gdzie tam u nas jeszcze nie ma tak bujnie i zielono.

Trawniczek jak pers. Co tu dużo pisać jak wyżej

Pozdrawiam

Wrocław zawsze do przodu z rozwojem roślin i pogodą. Po ostatnich mocno ciepłych dniach wszystko ruszyło. dolewam co jakiś czas ogrodowi wody, choć od wczoraj pada, więc jeszcze bardziej wszystko się rozwinie.

Dzięki, dzięki, z tym trawnikiem to tyle zabawy, że powoli mam dość... Najchetniej zostawiłabym tylko mały placyk i ściezki a z reszty zrobiła rabaty
Ptasi gaj 14:45, 25 maj 2022

Do góry
Kasiu byłam w Melonie i znowu nakupilam Rododendron"Astrid" 2 szt bardzo ładny kolor. 2 szt klonów palmowych no i dokupiłem traw 5 szt hakomek Beni kaze.
Chce wyrzucić wszystkie juki i zastąpić hakomkami.

Te

Mam cały balkon zawalony zakupami i jeszcze moje flance osobiście wysiane szałwia oznaczona i jeżówki.
W słoiku bananowa

Ale piękne roślinne zakupy.
Szalejecie.
Fajny pomysł z tym zastępstwem juk.
Dobrze czytam 2 klony palmowe kupiłaś ? Fajnie
a pokażesz je ?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:47, 25 maj 2022

Do góry
Ewa witam

Przepięknie!!!
Gdzie tam u nas jeszcze nie ma tak bujnie i zielono.

Trawniczek jak pers. Co tu dużo pisać jak wyżej

Pozdrawiam
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:47, 25 maj 2022

Do góry
Basiu tyle wszystkiego masz a ciągle człowieka kusi aby jeszcze coś kupić.
Też nakupowalam miałam jutro sądzić ale synowa jedzie do lekarza muszę siedzieć z wnukiem w sobotę posadzę.
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:37, 25 maj 2022

Do góry
Basiu podsypap nawozem jakaś blade liście ma. Podłej dobrze tyle kwiatów to musi mieć z czegoś czerpać witaminki.
W oborniku nie wszystko jest.
Też mogą być przymrozki wiesz nie raz chłodem zawieje z jednej strony i po ptakach.
Oberwij liście suche.

Wszystko byś chciała mieć ładne.

U nas burza przechodzi pięknie pada równo.
April podbija las... 09:13, 25 maj 2022

Do góry
Jolu przepięknie. Wprost nie do uwierzenia że taki areał. Wydaje się, że to hektary tych pięknych widoków.
Kolor niebieski z fioletem i bielą współtworzą niesamowity widok.

Już mi się nie chce nic przerabiać, ale widząc twój raj zastanowię się sosny i brzozy już mam

Elu, magia zdjęć. Ogrodu znacznie mniej niż u ciebie.
Ja lubię zimne kolory. Choć różu też jest sporo
Dziękuję
Ptasi gaj 08:19, 25 maj 2022

Do góry
gobasia napisał(a)
Kalina ma piękne zielone listki .Mojej cos podsychają,jak myślisz od czego?

Basiu podłej dobrze. I zobacz pod spód liścia czy tam nie ma przędziorków. Moja posadzona obok oczka suchego w którym wiosna była non stop.
Dębowe zakątki 21:13, 24 maj 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ja mam pod nosem to juz go sobie nie kupuje. Ale ten sąsiadki ma parę latek i kwitnie już bardzo okazle.
Ja też lubie te wiosenne seledynki czy też żółciutkie kolorki .
Jak tam aniu twoje trawy ?
Mi kilka młodych nie przezyło.Az mi się płakać chciało.Ale cóż takie to życie ogrodnika.

W tym roku do klombu do hakonek, kupiłam trochę inna szałwię. Pani na rynku powiedziała mi,że niby ona zimuje.Trochę nie chce mi się wierzyć w to. Ale zobaczymy.

Aniu to szałwia oznaczona ona nie zimuje. Od 3 lat ja wysiewam jest bardzo ładna. W tym roku też czeka na posadzenie ma bardzo ładny kolor niebieski. U mnie w zeszłym roku wyrosła na 80 cm. Oni skarlaja pewne rośliny.

Klinik piękny. Dzisiaj kupiła 2 szt może będą rosły.

Ogrodowe wariacje 20:03, 24 maj 2022

Do góry
pawel2806 napisał(a)
Ja mam ślimaki gołe ale moich host nigdy nie ruszały

Kasiu widocznie mają inne rarytasy u ciebie.
Ogrodowe wariacje 20:02, 24 maj 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Masa larw i jeszcze coś takiego

Moim zdaniem ten nawóz posypany za blisko krzewu i główny przewodnik został uszkodzony.

Trzeba całą ziemię usunąć wykąpać korzeń tak jak Martka radzi.

Z misecznikiem/tarcznikiem nie jest tak źle wystarczy opryskać dokładnie musi spływać po gslaxkach preparatem na misecznika i powtórzyć za 2 tygodnie drugi raz.
Do rozcieńczonego preparatu dodać łyżkę mydła ogrodniczego dłużej się trzyma.
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:50, 24 maj 2022

Do góry
U mnie też bodziszki kupione w zeszłym roku bardzo ładnie się rozrastają.

Wiolu pięknie się wszystko rozrasta hakomy super. Kiedy ją do takiego stanu dojdę.
Kupiłam dzisiaj hakomy "beni-kaze". Będę sądziła w miejsce juk.

Lilaki pachną aż nozdrza zatyka. Bardzo je lubię.

Fajnie Elu , że bodziszki Ci ładnie rosną

Moje hakonki rosną już trochę,dlatego są już duże
Twoje też urosną daj im czas... Daj dobrej ziemi...kompost wymieszaj z ziemią rodzimą i przekompostowanej korą a będą super rosły

Tak lilaki cudnie pachną też je bardzo lubię, stąd kupiłam kolejne
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 19:39, 24 maj 2022

Do góry
daredevil napisał(a)
Kamczatki co 60 cm a i ta za jakiś czas będą miały ciasno.

Palibiny golę na okrągło (takie pół kuli) po kwitnnieniu, a i tak odrastają w przyspieszonym tempie, przyrosty mają po 10-40 cm w ciągu roku. Pokażę jak je obetnę

pozdrawiam, miłego tygodnia!

Ja też gole np figury kwadrat lub prostokąt za miesiąc mam kulki kwitnące drugi raz.
Lilaki pięknie wyglądają nawet bez kwitnienia. Ilistnienie mają bardzo ładne.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 19:34, 24 maj 2022

Do góry
Fleszu napisał(a)
jeszcze trochę i sytuacja zacznie się normować. Dziś GUS podał dane, 26% mniej budów się w kwietniu rozpoczęło w porównaniu z kwietniem 2021. Deweloperzy zwalniają z nowymi projektami bo przez podwyżki stóp ludzie nie dostają kredytów. W przyszłym roku będzie łatwiej budować.

To zależy w którym miejscu kraju. W Wawie tam dalej szaleją. Fundusze nie mają gdzie inwestować wykupują całe piętra. Ceny za metr z kosmosu. Wynajem za ok 50 M2 ok 4-5 tysiecy.
Taniej to tylko ciut będzie.
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:24, 24 maj 2022

Do góry
U mnie też bodziszki kupione w zeszłym roku bardzo ładnie się rozrastają.

Wiolu pięknie się wszystko rozrasta hakomy super. Kiedy ją do takiego stanu dojdę.
Kupiłam dzisiaj hakomy "beni-kaze". Będę sądziła w miejsce juk.

Lilaki pachną aż nozdrza zatyka. Bardzo je lubię.
Ptasi gaj 18:00, 24 maj 2022

Do góry
Kasiu byłam w Melonie i znowu nakupilam Rododendron"Astrid" 2 szt bardzo ładny kolor. 2 szt klonów palmowych no i dokupiłem traw 5 szt hakomek Beni kaze.
Chce wyrzucić wszystkie juki i zastąpić hakomkami.

Te

Mam cały balkon zawalony zakupami i jeszcze moje flance osobiście wysiane szałwia oznaczona i jeżówki.
W słoiku bananowa

Bylinowa łąka 17:02, 24 maj 2022

Do góry
Urszulla napisał(a)

Będę podglądać Twoje molinie. Czytałam o przebarwiających się ale3 nie znalazłam. Mam zieloną z czarnymi kwiatostanami.

Moje molinie przebarwiają się na żółto. Mam też dwie z ciemnymi kwiatostanami, kupowałam jako Black Arrow. Teraz szukałam takich niższych, bo u mnie ładnie rosną i wcześnie ruszają.

Waclaw napisał(a)

wciąż zapowiadają deszcze ale u mnie od dawna ani kropli. Ponieważ ziemię mam bardzo urodzajną ale bardzo przepuszczalną to cała wilgoć z podlewania ucieka głęboko. Muszę wciąż podlewać i już się zastanawiam ile zapłacę za wodę.

Wacku już tragedia się robi przez ten brak opadów. Moja mama podlewa już tylko wybrane rośliny. A co dalej...
Beatka z ogrodu na piasku dodaje do swojej rodzimej gleby w dołki pod rośliny hydrożel. Może to nie jest taki głupi pomysł.

Gosiu na pierwszej focie to nie jest Watanabe to raczej Kilimandżaro.
Widziałaś jak u mnie wygląda u ciebie jakaś dziwna korona.

Powiem szczerze że te kaliny niektóre podobne do siebie. Małe różnice. Mam sporo kalin nie pamiętam nazw, ale Watanabe i Kilimandżaro rozróżniam.

Jeżeli chodzi o Kilimandżaro moja jest bardziej kopiasta doniz stożkowata.

Pojadę to zrobię fotkę. Otoczona roślinami więc trudno będzie.

Najlepiej jakbyś zrobiła fotkę z liścia to porównamy.

Pewnie, że możemy porównać. Jak będę na działce to też zrobię fotki. Ale i tak je bardzo lubię. Najmniej podoba mi się ta kupowana jako Wanatabe. Może z czasem jednak zyska na urodzie, albo zacznę ją prowadzić jak drzewko, choć to chyba głupi pomysł, bo sarny lubią o takie młode pieńki się ocierać.
Sąsiad w sobotę już swoją łąkę skosił. U mnie nie było ema, to nawet ścieżki i wokół domku nie koszone. Ja tam wolę inne zajęcia.

Margerytka40 napisał(a)
Mam tę molinię Poul Petersen. Bardzo ją lubię. Z kłoskami ma u mnie 50,60 cm. Jesienią robi się żółto pomarańczowa. Chyba nie mam żadnej fotki ale poszukam jeszcze

To fajnie, że też masz tą molinię. W sezonie porównamy.
April podbija las... 12:57, 24 maj 2022

Do góry
Jolu przepięknie. Wprost nie do uwierzenia że taki areał. Wydaje się, że to hektary tych pięknych widoków.
Kolor niebieski z fioletem i bielą współtworzą niesamowity widok.

Już mi się nie chce nic przerabiać, ale widząc twój raj zastanowię się sosny i brzozy już mam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies