Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:45, 19 mar 2017

Do góry
Cudnie. Danusiu, twoje pomysły i realizacje są nie do przebicia
Ogród bacowej 22:55, 18 mar 2017

Do góry
U mnie są dwa. Muszę zobaczyć, na jakim etapie. Podziwiam Ewuniu u Ciebie to miejsce z ciemiernikami. Mają tam idealne warunki.
edit: Dziś zrobiłam obchód ogrodu. Ciemierniki mają listki, ale nie kwitną. Chyba u ciebie lepsze warunki dla nich...
Wszystkiego po trochu 22:13, 18 mar 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ten jeden dopiero zaczyna, reszta jeszcze śpiMyślę że można już zacząć zasilać, pamiętaj żeby dwu-trzykrotnie rozcieńczyć nawóz do roślin kwitnących. Ja podlewałam florowitem do kwitnących.

Tak Mirko. Zakodowałam, ze lubią wszystkiego połowę. Wody, nawozu, najlepiej deszczówka. Można je przesadzić w kompost?
Wszystkiego po trochu 21:06, 18 mar 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Skrętniki już zaczynaja kwitnąć? Chyba czas, bym zaczęła nawozić swoje. Jak Mirko myslisz?

Ten jeden dopiero zaczyna, reszta jeszcze śpiMyślę że można już zacząć zasilać, pamiętaj żeby dwu-trzykrotnie rozcieńczyć nawóz do roślin kwitnących. Ja podlewałam florowitem do kwitnących.
Ogrodowa przygoda Łukasza II 19:00, 18 mar 2017

Do góry
Melduję się. Cudnie masz. Wzdyycham.
Wszystkiego po trochu 13:24, 18 mar 2017

Do góry
Skrętniki już zaczynaja kwitnąć? Chyba czas, bym zaczęła nawozić swoje. Jak Mirko myslisz?
Ogród z rzeźbą 13:21, 18 mar 2017

Do góry
Ja tylko dwie hortensje cięłam, jak porządkowałam jedną rabatę. Reszta czeka,, jak u Ciebie. Macham Aniu.
Ogród Mirelli 12:47, 18 mar 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwona witaj Z wertykulacją tradycyjnie czekam jak zakwitną forsycje.
Czytałam na forum, że już dziewczyny wertykulują

I bardzo dobrze Mirelko, ze czekasz. Ja w tym roku nie wertykuluję, robiłam rok temu na początku kwietnia, trawa ciężko się zbierała, dopiero, jak się ciepło zrobiło, w oczach rosła
Ogródek Iwony II 11:35, 18 mar 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ciekawe te eko -kratki. W sprzedaży nie spotkałam się z nimi. Muszę się rozejrzeć, co i jak? Ewa, o co chodzi z tymi 30 % ? A co z małymi działkami, gdzie podjazd, zabudowania zajmują sporo?

800 m2 to nie jest mała działka. Ważne jest jej przemyślane zagospodarowanie. Jeśli ktoś buduje garaż w rogu działki jak najdalej od wjazdu a nie bryle budynku mieszkalnego, to ma dużą powierzchnię zabudowy i dłuuuuugi dojazd. Trochę to bez sensu .
Małe działki to teraz "tworzą" 300-400 m2 deweloperzy. No szokkkkk.
Nie wiem, czy znajdziesz w markecie ekokratkę, takie rzeczy kupuje się przez net bo najtaniej. Szkoda czasu na szukanie.
Ogródek Iwony II 07:56, 18 mar 2017

Do góry
Dobrze.
Dziś u mnie pada. Moze po poludniu będzie lepiej?
Anna i Ogród 07:51, 18 mar 2017

Do góry
Będzie sz dziś Aniu sadzić różyczki? Ładną masz pogodę?
U mnie pada...
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 07:36, 18 mar 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Trzy dni temu wycięto ogromne, ponad trzydziestometrowe drzewo, naprzeciwko naszego domu, on miał widok na to drzewo ze swojego miejsca przy stole. Od trzech dni dziecko płacze, co popatrzy w okno. Tak mu szkoda tego drzewa. Łezki mu lecą. A to drzewo teraz leży i leży, przeogromne. Widok strasznie smutny.

Straszne. Też bym płakała. Mam widok z okna na śliwę. Jesienią firanki odsłaniałam, by móc popatrzeć na falujace na wietrze liście. To mnie uspokajało.
Twego synka pewnie też widok drzewa dobrze nastrajał. A teraz czuje stratę.
Zdolny, kurczak śliczny.
Ogródek Iwony II 00:19, 18 mar 2017

Do góry
Rosa napisał(a)

Piszesz o podjeździe, że chcesz go wyłożyć kostką.
Mam propozycję dla Ciebie.
Narysuj całą swoją działkę (bo rysować umiesz ). Nanieś dom, taras, placyki (żwirowe też), garaż, ścieżki i planowany podjazd do garażu. Nie zapomnij o planowanym placyku żwirowym pod basen i dojściu wysypanym żwirem.
Policz, ile % zajmują w stosunku do powierzchni całej działki. Jeśli wyjdzie Ci > 30% to jest to za dużo.
Ta powierzchnia, która zostanie po odjęciu powierzchni zabudowy, dojść, dojazdów i placyków nazywana jest powierzchnią biologicznie czynną.
Przemyśl dokładnie wszystko. Nie wszędzie w ogrodzie muszą być wybetonowane i utwardzone przejścia, dojścia i podjazdy. Ogród to przede wszystkim rośliny, drzewa, krzewy, trawa czyli fabryka tlenu i mikroklimat dla jego mieszkańców.
Są też takie rozwiązania stosowane coraz częściej nawet na parkingach, gdzie parkują samochody dostawcze i ciężarowe:
http://www.ekobord.pl/produkty-eko-kratka

Ciekawe te eko -kratki. W sprzedaży nie spotkałam się z nimi. Muszę się rozejrzeć, co i jak? Ewa, o co chodzi z tymi 30 % ? A co z małymi działkami, gdzie podjazd, zabudowania zajmują sporo?
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:08, 17 mar 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jak kompost wyszedł po opróżnieniu kompostownika?
Pewnie część się nadaje na rabaty
Pegasus fajnie wygląda. Też będę go siała

Za wiele go nie mam może z 1/4. Pozostałą część przekopałam, więc za dwa lata będę miała czarne 'złoto'. Pogoda nie dopisuje, silny wiatr i deszcz przerywają mi pracę. Kompostownik czeka na ponowny montaż.
Pegassus wschodzi, naliczyłam 40 sztuk.
Ogród Mirelli 20:43, 17 mar 2017

Do góry
Mirelka, wsadziłaś już róże? Pamiętaj, by je jeszcze okopczykować
Buksy piękne, ale drogie. W Obi też były drogie ;(
Muszę poczekać, aż moje podrosną...
Nowocześnie z różAnką :D 20:27, 17 mar 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cześć Ania.
Fajnie, ze Łukasza plan będziesz realizować. Był nie do przebicia

A gdzie ten plan można zobaczyć?

W sprawie drzew to raczej nie pomogę, bo sama się mocno nad drzwiami głowię. Chyba to zależy jaki chcesz pokrój korony i jak one mają grać z resztą drzew.
Brzozy mam trzy koło bukszpanow i kaliny, po prostu często podlewam. Tak je lubię, że w tym roku sadzę kolejne trzy z bylinami w nogach.
Ciekawe na co się zdecydujesz.
Nowocześnie z różAnką :D 19:51, 17 mar 2017

Do góry
Cześć Ania.
Fajnie, ze Łukasza plan będziesz realizować. Był nie do przebicia
Ogródek Iwony II 15:52, 16 mar 2017

Do góry
Mirko, będę siala na przełomie kwietnia i maja do gruntu.
Ogródek Iwony II 23:25, 15 mar 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Moje szczeniaczki mają miesiąc. I zaczynają słodko broić. Bawią się.

A jakie tam one Twoje? . Toż one są Tosiowe .
Proszę je wykiziać, wymiziać i wycałować uszki.

I znów nas zarzuciłaś ślicznymi zdjęciami po rewolucji . Rabata różowa z rozchodnikami i hortensją Vanilia Fraize w tle zmieniająca kolor jesienią do pozazdroszczenia . Jak dla mnie idealny duet.
Natomiast co do róż, to ich miejscówka została zgodnie przegłosowana . Kolor mają piękny i zwróć uwagę jak on ożywia, jakim pięknym i wyrazistym jest akcentem barwnym. Zostaw je tam .
Herbaciana - długo się w nią wpatrywałam. U mnie tych kolorów nie ma. I jesienią bardzo, ale to naprawdę bardzo mi ich brakowało. Zainspirowałaś mnie . Bardzo lubię Twój styl .

Zrobiłaś taki rysunek: https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=619
Piszesz o podjeździe, że chcesz go wyłożyć kostką.
Mam propozycję dla Ciebie.
Narysuj całą swoją działkę (bo rysować umiesz ). Nanieś dom, taras, placyki (żwirowe też), garaż, ścieżki i planowany podjazd do garażu. Nie zapomnij o planowanym placyku żwirowym pod basen i dojściu wysypanym żwirem.
Policz, ile % zajmują w stosunku do powierzchni całej działki. Jeśli wyjdzie Ci > 30% to jest to za dużo.
Ta powierzchnia, która zostanie po odjęciu powierzchni zabudowy, dojść, dojazdów i placyków nazywana jest powierzchnią biologicznie czynną.
Przemyśl dokładnie wszystko. Nie wszędzie w ogrodzie muszą być wybetonowane i utwardzone przejścia, dojścia i podjazdy. Ogród to przede wszystkim rośliny, drzewa, krzewy, trawa czyli fabryka tlenu i mikroklimat dla jego mieszkańców.
Są też takie rozwiązania stosowane coraz częściej nawet na parkingach, gdzie parkują samochody dostawcze i ciężarowe:
http://www.ekobord.pl/produkty-eko-kratka
Może warto nad tym się zastanowić, zanim ułożysz kostkę betonową, która wcale nie zdobi ogrodu. Policz, ile razy w tygodniu samochodem wjeżdża się do garażu (mąż pracuje poza domem, kto na codzień jeździ samochodem?). Nie podejmuj pochopnie decyzji .
Przepraszam za swój wywód, ale głos rozsądku nie pozwolił mi milczeć. Znam powierzchnię Twojego ogrodu, na zdjęciach widzę i potrafię ocenić, ile już powierzchni masz zabudowanej i wyłożonej kostką. Z mojego 40 letniego doświadczenia oceniam, że 30% już jest przekroczone .
Ogródek Iwony II 21:25, 15 mar 2017

Do góry
Moje szczeniaczki mają miesiąc. I zaczynają słodko broić. Bawią się.
Dwa jeszcze szukają opiekunów. Dziś po raz pierwszy jadły z miski

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies