Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:43, 08 cze 2014

Do góry
To się zgłaszam po te namiary zamawiałaś Ice Dance.. masz może zdjęcie?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:28, 08 cze 2014

Do góry
Łukasz chcesz namiary na ładne ice dance? Tylko, że wysyłka troszkę droga.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:26, 08 cze 2014

Do góry
Kasiu prawidłowow ja też na swoich nowych żurawkach obrywam kwiaty, zostawiłem te wiadomość w Twoim wątku.

Polinko kiedyś czas przyjdzie dobrze, że na razie bardzo mnie ten fragment nie denerwuje
Oj gdbym miał też więcej kasiury... zmiany poszły by hurtowo, ale jak tak czasem myśle... dobrze, że jednak nas troszke to ogranicza, przecież człowiek by nie nadązył za zmianami

Przemku na początek sprostowanie nie są to Szmaragdy tylko tuje niewiadomego pochodzenia, które rosną tutaj od 15 lat. 10 lat były poczochranymi wyłysiałymi krzaczorami, po 5 latach cięcia jakoś wyglądają.
Jest tylko jeden mankament, że do niczego mi nie pasują

Agnieszko dziękuje bardzo.. szkoda tylko, że Ice Dance padły i musze wymienić, a nigdzie na nie nie mogę trafić.

Gosiu jaki ja bym był zły na siebie gdybym Cię sprowadził kawał drogi na taką kpine nie wystawe. W Częstochowie było o wiele lepiej.
Z cięcia jestem zadowolony, ale nigdzie mi nie pasują te krzewy, a tymbardziej w miejscu, w którym obcnie rosną

Basiu to ja następny egzamin mam we wtorek, poproszę o kciuki bo bardzo skuteczne są
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:12, 08 cze 2014

Do góry

Ty miały być jeżówki, ale są żurawki i Ice Dance - wiem, że za gęsto, ale od czego mam łopatę?

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 19:00, 06 cze 2014

Do góry
Idąc za Waszymi pomysłaąmi, dokupiłam dziś 2 żółte berberysy kolumnowe i jedną przepiękną hortensję fioletową - była ostatnią w sklepie

Berberysy ustawiłam po bokach a hortensja wylądowała na środku zamiast głogownika, któy będzie posadzony poza rabatą...

mała ustawka

przed hortensją, między lawendami chciałabym posadzić jakąś niewysoką żółtą trawę - może Hakonechloa All Gold kilka sztuk???

może głogownik będzie rósł tutaj? to do przemyślenia...

a przed rh może pasowałyby turzyce np Ice dance?

a pomiędzy rh i miskantami może pasowałyby trzmieliny na pniu, które proponuje katarzynkak

co by tu jeszcze zmienić - do jutra mam czas, bo jutro jadę za zakupy roślinne i musze to wszystko jutro posadzić - po weekndzie wyjeżdżam służbowo i nic nie podziałam w ogrodzie

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:04, 06 cze 2014

Do góry
Marto jak wiadomo odmian żurawek troszke mam i moge sobie wybrzydzać co mi się podoba bardziej a co mniej w przypadku Obsidian po prostu nie zachwyca mnie swoją urodą, ale nie można zarzucić jej zdrowotności i możliwości rośnięcia na patelni, nie ma z nią żadnych problemów. Citronell miałem raz i mi wypadła, ale to wszystko zależy jaką sadzonke kupimy... moja była troszke wybiedzona i nie ruszyła po zimie, ale widziałem w wielu ogrodach, że radzą sobie dobrze, mimo to u mnie jest już skreślona i raczej już jej nie kupie... jest sporo żółtych odmian, które o wiele lepiej rosną
Mnie z 6 Ice Dance zostały tylko 2... ale znowu ją zakupie bo podoba mi się, a dlaczego zgniła to nie wiem... sadzonki musiały być już zniszczone jak kupiłem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:22, 06 cze 2014

Do góry
Łukaszu a nie przepadasz z jakich powodów? Nie są dla Ciebie tak śliczne czy miałeś z nimi problemy ogrodowe? Jestem ciekawa Twoich doświadczeń bo ja nie mam ani jednej jeszcze więc mało co o nich wiem.
Ice Dance w tym roku zakupiłam w ilości 7 sztuk ale są tak malusie, że je ledwo widać. Ale jeśli kiedyś będą wyglądały tak, jak u Ciebie to już się cieszę Bo u Ciebie, zwłaszcza "z góry", cudownie wyglądają
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:12, 06 cze 2014

Do góry
Agato na rabate dojdzie jeszcze troszke trawek, przy kostce po całości fioletowe i ciemne żurawki, a w fragmencik za żywopłocikiem z bukszpanu trzmielina w dywaniku
Na łubudu jeszcze troszke będzie trzeba poczekać... sesje trzeba zaliczyć

Marto tyle jest żurawek, że każdy wybierze coś odpowiedniego dla siebie, ja za Citronell i Obsidian nie przepadam
Trawki na rabacie to Carex Evergold ta jaśniejsza i ciemniejsza Ice Dance, kolorki różne dlatego bo częśc trzeba wywalić i wymienić, nie wiadomo dlaczego zgniły... podobno lubią wode Na zmiany jeszcze trzeba troszke poczekać, ale prawie wszystko już zaplanowane.
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 10:00, 06 cze 2014

Do góry
a tak wygląda planowana rabata w połączeniu z całym przedogródkiem

najbardziej spodobał mi się pomysł dosadzenia hortensji, o tawułkach myślałam nawet wczoraj w szkółce, bo były piękne czerwone, ale nie wiem czy na takim pełnym słońcu dałyby radę??

wrzosy - mam na wrzosowisku a funkie na innych rabatach tę chciałabym zrobić dosłownie tylko z kilku gatunków roślin, bo na innych rabatach mam taki misz masz

a może żółte berbeysy, bo trochę deficyt tego żółtego na rabacie?

i tak jak pisałam wczesniej - marzy mi się turzyca ice dance, Hakonechloa All Gold, albo turzyca kaga nishiki lub nawet kostrzewy w dużej ilości...

hmmm oto jest pytanie
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 23:17, 05 cze 2014

Do góry
Dzisiaj kupiłam:
- 2 rh Nova Zembla kwitnące już z masą pączków,
- 3 szt rozplenica Rubrum,
- 1 szt głogownik Red Robin,
- 1 szt Miskant Zebrinus,
- 1 szt Miskant Graziella,
- 8 szt Lawenda Hitcote,
- 12 szt żurawek Peach Flambe,
- 3 szt żurawki Electra,

tak je na szybko wieczorem ustawiłam, obrzeża tylko do przymiarki

czegoś mi rakuje na rabacie, jakoś tak pustawo...

rabata będzie wysypana korą

co moge dołożyć?
marzy mi się turzyca ice dance, Hakonechloa All Gold, albo turzyca kaga nishiki, nie wiem - prosze o pomoc!!!

dziś z tego przejęcia całą noc nie będę spała
Bardzo długa i wąska rabata 15:34, 04 cze 2014

Do góry
Nallar napisał(a)
Rabata ma 15 m długości i 1 m szerokości może macie jakieś pomysły, a jeśli dałoby się wykorzystać rośliny które mam to byłoby świetnie. Myślałam o rabacie bylinowej, coś na wzór angielskiej, ale nie wiem jak się za to zabrać. Przez najbliższe 3-4 sezony rabata musi jakoś wyglądać a na razie straszy Na rabacie słońce jest do godź. 13

wykaz roślin

Tawułki x 4
Zawilec japoński x5
Rozchodnik okazały x4
Mahonia x 1
Parzydło leśne x 1
Żurawka krwista x 2
Żurawka Palace Purple x 2
Języczka pomarańczowe x 4
Hosta z białymi obrzeżami x 4
Hosta o jasno zielonych liściach x 5
Hosta o ciemno zielonych liściach x 5
Zebrinus x 1
Konwalik x 5
Dzwonek brzoskwiniolistny x 3
Dzwonek ogrodowy
Orlik x 2
Trzmielina gold x 3
Trzmnielina zielona x3
Irys syberyjski
Irys wysoki
Liliowce żóte
Trawka Carex morrowii ‘Ice Dance’ x4
Przywrotnik x 10
Gożdzik brodaty x 2
Bergenia x 5
Ostróżka x 3
Tojad x 1

Masz tego trochę, posortowałam Ci je mniej więcej miesiącami kwitnienia i wys.
Tawułki x 4 VI
Zawilec japoński x5 VII
Rozchodnik okazały x4 IX
Mahonia x 1 zimozielona
Parzydło leśne x 1 V
Żurawka krwista x 2 V
Żurawka Palace Purple x 2 cały sezon bordowa V, VI
Języczka pomarańczowe x 4 za duża na ten pas
Hosta z białymi obrzeżami x 4
Hosta o jasno zielonych liściach x 5
Hosta o ciemno zielonych liściach x 5
Zebrinus x 1
Konwalik x 5
Dzwonek brzoskwiniolistny x 3 VI średni
Dzwonek ogrodowy VI średni
Orlik x 2 IV wczesno wiosenny
Trzmielina gold x 3 zimozielone, będzie sie wspinać
Trzmnielina zielona x3 zimozielone, będzie się wspinać na murek, polecam
Irys syberyjski V
Irys wysoki V
Liliowce żóte VI, VII
Trawka Carex morrowii ‘Ice Dance’ x4
Przywrotnik x 10 V średni kepiasty
Gożdzik brodaty x 2 V, VI niski
Bergenia x 5 IV, V nie wysoka
Ostróżka x 3 V, VI wysoka
Tojad x 1
VII wysoka

Podziel jeszcze wg ulistnienia, miskant jest wysoki więc pójdzie na tło, pozostałe trawki proponuję na pierwszy plan

Próbuj i powodzenia
Mój wymarzony ogród 09:30, 04 cze 2014

Do góry
Majena napisał(a)
A jakie odmiany zamawiałas?bo ja niestety z rozpoznawaniem i z nazwami jestem do tyłu..:/

zamówiłam
Carex morrowii Irish Green
Carex morowii Ice Dance
Carex aurea (Turzyca złota)ale tego w tej chwili nie mieli więc zamieniłam na Milium effusum ‘Aureum’
Miscanthus sinensis Morning Light
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:28, 03 cze 2014

Do góry
bociek napisał(a)

Iza, jak siem bedziesz kazala wkopywac po krzyz to i mnie krzyknij tez siem wkopie Po pierwsze primo bedziemy mega zlajtowane, po drugie, przyzwyczaimy sie lekuchno do ziemi Kurde, ja nie wiem co jest, ale mi siem fszystko z szafy skurczylo

Krwawnik kichawiec jest bosssssski. Moj jeszcze nie kwitnie, ale jak widze to cudo to az mnie nosi, zeby swojemu bacikiem po listkach dac

Ice Dance rosnie jak gupie, ja musze mocno ograniczac, bo mi juz wszedzie wylazi

w mojej szafie jakieś złośliwe trole musiały sobie lekcje szycia urządzić i fszystko pozmniejszały ... gadzina jedna .... nooo
zlajtowane i wymoczone bo mi się przypomniało, ze to tereny były kiedyś mocno bagienne ... cywilizancja coś niecoś osuszyła ale bez szału ... więc jak jakieś żyjątka w glebie som to będzie z hydromasażem ))))

kichawiec mnie drugi rok intryguje ... a ice dance zaczyna cokolwiek robić w kierunku rośnie ... może w lipcu będę mogła rzec jak goopia ... tylko nie wiem ile jeszcze razy ją do lipca przesadzę ))))
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:17, 03 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Żurawki też rosną potfffory.... jak Ice Dance.... jest dobrze
Może koło host brunerrę? Ciemierniki?? Bodziszek Max Frei
Dąbrówka ekspansywan..... nie....

Aniu, a propos potfffforów ! moje ostróżki mnie tak zaskoczyły, że nie wiem co powiedzieć im..... giganty ! ale dobrze chyba z roku na rok trawnika jakby mniej..........
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:53, 03 cze 2014

Do góry
Polecam obejrzeć carex alba. Ana takiej trawy nie mamy

I chyba większość moich carex morrowi to Carex morrowii 'Silver Sceptre' (turzyca japońska), bo moje nie mają tak wyrażnych pasków jak ice dance i mają węższe liście. Albo variegata... Bądż mądry...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:49, 02 cze 2014

Do góry
Izabello, zmiany zmianami, piękne rabaty pięknymi rabatami, ale jak my się fszystkie rozwinęłyśmy merytorycznie!.. ice dance, stipa, misie polarne, rubrumy i kichawce. Kto by pomyślał:
Kichawca mam i ja! Upolowałam nareszcie Teraz przyjdzie mi polować na niedxwiedzia polarnego... coś tak czuję.
Bodziszka mam A jak.. białego Biokovo Ola czy jakoś tak. Pstyrknę Ci fotkę, kcesz?.. a co Aktualnie jestem zakochana łanem pięknych kfiatków i gęstymi liśćmi.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:26, 02 cze 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

dobreee ... )))) u mnie jakoś nic nie wchodzi w makro rozmiar (poza mną ... ciekawe dlaczego ??? ) ... te hosty pod tujkami to rodzeństwo gigantów od Irenki ... nie fiem może ja się będę na noc kazała wkopywać po krzyż i taka zlajtowana bendem ???????

Iza, jak siem bedziesz kazala wkopywac po krzyz to i mnie krzyknij tez siem wkopie Po pierwsze primo bedziemy mega zlajtowane, po drugie, przyzwyczaimy sie lekuchno do ziemi Kurde, ja nie wiem co jest, ale mi siem fszystko z szafy skurczylo

Krwawnik kichawiec jest bosssssski. Moj jeszcze nie kwitnie, ale jak widze to cudo to az mnie nosi, zeby swojemu bacikiem po listkach dac

Ice Dance rosnie jak gupie, ja musze mocno ograniczac, bo mi juz wszedzie wylazi
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 19:47, 02 cze 2014

Do góry
Poczytałem o kosiarkowaniu - mam spalinową i elektryczną i koszę tą i tą - spalinówka ma to do siebie, że przejmujesz się jednym wihajsterkiem
W przypadku elektrycznej już czeba, a nawet należy uważać Pochwalę się, że nike przeciąłem jeszcze kabelka! Ale pochwalę się również, że ostatnio upierdutałem w połowie wihajsterek co się go czyma jedną ręką... I nie mam za co czymać... Ale opracowałem już patenta i o dziwo da się kosić nawet w tak niewygodnej pozycji A ogród pięknieje z dnia na dzień - Ice dance niby się zlewa, ale jak urośnie potffór to zakryje nie tylko żurawki, ale i trawnik Więc bez spiny - to spoko rośliny
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 18:52, 02 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

dobreee ... )))) u mnie jakoś nic nie wchodzi w makro rozmiar (poza mną ... ciekawe dlaczego ??? ) ... te hosty pod tujkami to rodzeństwo gigantów od Irenki ... nie fiem może ja się będę na noc kazała wkopywać po krzyż i taka zlajtowana bendem ???????
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 18:36, 02 cze 2014

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies