Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Mata przeciw chwastom 16:42, 01 kwi 2014

Do góry
Do zniszczenia takiej ilości chwastów, mata będzie chyba najbardziej ekologicznym rozwiązaniem, a nawet czarna folia, gruba, budowlana, chwasty zgniją zginą od temperatury i ciemności.

My nie polecamy przykrywać rabat gdy sadzimy rośliny, a chwasty można zniszczyć a potem matę zdjąć i uzdrowić glebę, poprzez przekopanie, nawozy zielone i dodanie kompostu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:42, 01 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To zależy czy kopane czy doniczkowane. szkół jest tyle Irenko, ile ogrodników
Dla mnie liczy się efekt, ja zakładam ogrody ludziom, którzy oczekują konkretnego piękna, widocznego od razu, a to co innego całkiem,

Tego nie da się wpisać w uprawę własnego ogrodu, Robisz tak, jak wg Twojej intuicji jest dla roślin lepiej.

Zależy od pory głównie.

A niby zastanawiam się dlaczego po posadzeniu nie ciąć? takie zwichrowane mają stać? Nawet ograniczenie części nadziemnej ma sens, bo jak ucięte korzenie to ma sens zmniejszenie transpiracji, czyli cięcie "góry" Ja tnę, oczywiście nie w listopadzie, ale kto wie? może i wtedy mi się zdarzyło bo musiało być równo.

Normalnie bym cięła o tej porze w Warszawie, we Wrocku nie wiem jaki ich stan? u mnie nie puszczają jeszcze, dopiero kwitną. Nie tniemy i nie przesadzamy, gdy mają delikatne i młodziutkie przyrosty. One się gną i mają inny kolor.

One kupowane w donicach, na razie nie ma nowych przyrostów, takie kuleczki się pojawiły...kupione i sadzone, tydzień temu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2408-milkowo-moje-miejsce-na-ziemi-czii?page=1845
Pan cały czas mówił, a p. Kulas to znany szkółkarz, że ludzi łapki swędzą, bo nawet i 2 lata nie powinno się ciąć młodych okazów, bo potem problemy z roślinami i na niego narzekają...cisy dorodne i zdrowe, bryła korzeniowa też, rozluźniałam przed sadzeniem..... są różne i chciałabym wyrównać, tylko wtedy te wyższe trzeba by przyciąć do niższych, czy wyższe skrócić, a niższe niech nadganiają? ile powinien mieć wysokości taki murek z cisów, aby nie zasłaniał za bardzo tego co w środku, ufff...męczę cię, a raczej unikam tego dzięki za wcześniejszą odpowiedź
Mrówki w trawie 15:15, 01 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Można zastosować proszek do pieczenia, nie zawsze pomaga, ale pomaga generalnie, spróbuj

Witam serdecznie!
Danusiu, czy oprócz proszku do pieczenia i chemicznych środków znasz jeszcze jakieś inne?
Pozdrawiam
Murki oporowe 14:50, 01 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poproszę o zdjęcie, dodatki dobiera się widząc sedno sprawy, w ciemno nie umiem.,

Dodaję zdjęcia

size=640x360]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/55/554198/original.JPG[/img]

Na jednym zdjęciu, gdzie widać wolne miejsca, są tam posadzone 3 hosty o białych obrzeżach i 2 matrony, własnie odbijają. dodałam jedno zdjecie ale trochę ciemne przed żwirkiem tam troche widać rośliny dopiero co posadzone

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:36, 01 kwi 2014

Do góry
To zależy czy kopane czy doniczkowane. szkół jest tyle Irenko, ile ogrodników
Dla mnie liczy się efekt, ja zakładam ogrody ludziom, którzy oczekują konkretnego piękna, widocznego od razu, a to co innego całkiem,

Tego nie da się wpisać w uprawę własnego ogrodu, Robisz tak, jak wg Twojej intuicji jest dla roślin lepiej.

Zależy od pory głównie.

A niby zastanawiam się dlaczego po posadzeniu nie ciąć? takie zwichrowane mają stać? Nawet ograniczenie części nadziemnej ma sens, bo jak ucięte korzenie to ma sens zmniejszenie transpiracji, czyli cięcie "góry" Ja tnę, oczywiście nie w listopadzie, ale kto wie? może i wtedy mi się zdarzyło bo musiało być równo.

Normalnie bym cięła o tej porze w Warszawie, we Wrocku nie wiem jaki ich stan? u mnie nie puszczają jeszcze, dopiero kwitną. Nie tniemy i nie przesadzamy, gdy mają delikatne i młodziutkie przyrosty. One się gną i mają inny kolor.
Zalesiona dzialka 14:18, 01 kwi 2014

Do góry
Trzeba oczyścić teren i posadzić rośliny okrywowe.
Hosty podlewane z początku w pierwszym roku też by dały radę, wybierz kolorowe liście, a kwiaty też mają. Bergenie, brunnery, miodunki, rośliny cebulowe na wiosnę typu narcyzy, przebiśniegi, krokusy.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:44, 01 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irenko, normalnie zazdraszczam tej wiosny, u nas do tyłu, całkiem. Fotki robisz fajne. Coraz fajniejsze, z pazurem

Danuś, nawet nie wiesz ile znaczy dla mnie ta pochwała

żonkil , a dziób, jak u kaczki.....a ten inny

tulipki w porannym słońcu.....a te czerwone kocham za liście, mogłyby tak sobie być aż do jesieni

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:06, 01 kwi 2014

Do góry
tak zrobię dziękuję

Gardenarium napisał(a)
Mogą wypłukać bo one wylewają gruby strumień mówiąc kolokwialnie.
Najlepiej zaobserwuj na fragmencie, zrób małą dosiewkę, włącz i zobacz.
Ogród Beaty 10:10, 01 kwi 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Bukszpan (Buxus) - uprawa

To nie ten wątek, to o bukszpanach Górne posty tez powinnam przenieść

Przeniosłam.
Ogród Beaty 10:09, 01 kwi 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Bukszpan (Buxus) - uprawa

beata_kulesza napisał(a)
witam kochani jak zwykle szukam pomocy i porady. Mój ogród jest po przeróbkach i nie wszystko jest jeszcze na swoim miejscu. Codziennie się przechadzam po nim i ciągle zauważam jakieś braki.Mam taki mały zakątek z modrzewiem i bukszpanami przyglądam się niemu i czegoś tam jeszcze brakuje. Takie trochę luki są moim zdaniem. A wy co o tym myślicie?

Jest smętnie, może być weselej za sprawą kolorowych krzewów i traw

1 - cyprysiki żółty na pniu lub dowolny iglak, ale żółtozielony
2.miłorząb Mariken
3.hortensje bukietowe
4.kulki z berberysu lub tawuły japońskiej Goldflame cięte w kulki
5.żurawki bordowe
6.miskanty Variegatus
7.Platycladus orientalis Aurea Nana
8.Inne żurawki lub turzyce
9.Hosty
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 10:07, 01 kwi 2014

Do góry
Hmm, mam rozwiązanie, jedno takie, drugie takie
Betula pendula 'Youngii' - brzoza brodawkowata "Youngii" 10:06, 01 kwi 2014

Do góry
Brzozę na pniu (Youngii) raczej możesz , nie uszkodzi choć ręki nie dam uciąć.
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 10:04, 01 kwi 2014

Do góry
Kasiek byłą najbardziej wierna, ale ja też zaglądałam, przynajmniej na FB Nie ma co, cieszę się.
Dereń biały - Cornus alba 09:51, 01 kwi 2014

Do góry
No i już jesteś ode mnie lepsza niż ja w tym czasie. Doszłam do tego po 5 latach a Ty w pięć minut.
Polecane drzewa i krzewy liściaste 09:50, 01 kwi 2014

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/330-klony-japonskie-i-palmowe
Ogródki ziołowe - zioła 09:49, 01 kwi 2014

Do góry
Ja bym oddzieliła bazylię i może kolendrę, są delikatne, nie zdrewniałe.
Murki oporowe 09:47, 01 kwi 2014

Do góry
Poproszę o zdjęcie, dodatki dobiera się widząc sedno sprawy, w ciemno nie umiem.,
Thuja "Aureospicata" 09:46, 01 kwi 2014

Do góry
Mają szanse, gwiazdy z nich nie są, ale jak zadbasz będą piękne i się zabudują w dwa lata. Podlewaj, nie zasusz teraz, niech mają dobry start i wypuszczą ładne przyrosty.
Murki oporowe 09:45, 01 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wiesław R. napisał:

Mam do Państwa jedno pytanie i jeśli mógłbym dostać odpowiedź to będę wdzięczny. Chodzi mi o to czy można łączyć łupki (wapienie), które przeważnie są żółte lub ciemno żółte z kostką granitową to srebrną, jasną. Łupki miałyby być na skarpie, a kostka na ścieżkach ogrodowych. Podglądałem Państwa realizacje (są najlepsze jakie widziałem w internecie) i nie mogłem znaleźć takiego przypadku. Nie znam się na ogrodach ( tylko na podatkach i księgowości), a teraz na starość przyszło mi go założyć.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam

Wapień nie jest dobrym materiałem bo ulega rozpadowi dość szybko, a granit jest wieczny.
Nie ma przeciwwskazań do łączenia z granitem jednak ze względów wskazanych powyżej - nie wiem jak to się sprawdzi, bo nie stosowaliśmy takiego połączenia.

Jeśli nie ma innego wyjścia (względy oszczędnościowe) - można spróbować.

Witam
Pani Danusiu ja też mam pytanie natury bardziej estetycznej niż o budowę murków, ale chodzi o kamień.. Mam przezd domem rabatę w kształcie gruszki około 20 m2 i mam posadzone tam kosodrzewinę, sosnę na pniu, trawy, miskanty, lawendę i berberys antropurpurea nana, kostrzewy siwe, 3 hosty, koreankę, forma płaska, dookoła wjazd i chodniczek z tradycyjnej kostki siwej i obwódka z jednej kostki czerwonej i żółtej. Wysypałam całość drobnym otoczakiem żółtym, mam wrażenie , ze zrobiło sie za żółto , jakiego koloru powinnam dobrać 2-3 duże głazy, czy moze coś z czerwienią , mam jednego dużego otoczaka (waga 45 kg) z przebłyskiem różu, a jeden nie otoczak ale żółty też dosć duży. Proszę o radę jak dobrać kolorystycznie. Moze jak trawy i hosty wypuszcza liście bedzie lepszy efekt , ale na razie jakos ponuro.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:40, 01 kwi 2014

Do góry
żółte kulki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies