Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Mata przeciw chwastom

Mata przeciw chwastom

Margo 12:18, 31 mar 2014

Witam wszystkich serdecznie
To mój pierwszy post, tu na Ogrodowisku.
Trafiłam tu przez przypadek poszukując informacji o roślinach i trafiłam na wiele cennych informacji. No i wsiąkłam - kazdą wolna chwilę poświecam na lekturę różnych wątków

Ja również jestem na etapie zakładania ogrodu, zakupiłam ze 2 lata temu czarna agrowłókninę przeciw chwatom. Mamy ogród wokól otoczony łakami, i po okresie kwitnienia ostów i mniszka mam na trawniku dosłownie biało. Na razie wiekszosc ogrodu to trawnik, czesto kosimy i jakos to wyglada.
Ale 2 lata temu chciałam załozyc rabate przed domem, wiec wyłozyłam ją agrowłokniną i przysypałam kamykami. Zdjełam po roku - chwasty i tak rosły, ziemia pod nia jakoś nieciekawie wygladała i "pachniała", no i dosadzanie było koszmarem. Ziemia dostawała sie na agro, wyczyscic dokłądnie sie nie dało i potem to juz chwila zeby chwasty rosły.
Teraz stosuję metodę poleconą przez ogrodnika z wieloletnim dosw. u którego kupowałam rośliny. A mianowicie zalecił zeby raz w tygodniu, systematycznie, grabic ziemie na rabatach. Nawet jak cos wyrośnie (chwasty) to ciagłe wzruszanie ziemi nie słuzy im. U mnie sie sprawdziło, nie zajmowało dużo czasu, z tym ze to dobre tam gdzie nasadzenia nie są zbyt gęste. Teraz bedę robiła kolejne rabaty, juz z gęstszymi nasadzeniami, to zastosuję metodę polecana przez p. Danusie.
Pozdrawiam
Gosia
norge 16:10, 01 kwi 2014

Witam serdecznie,

trafiłam na ten wątek przez przypadek, poszukując informacji o agrowłókninie i metodach jej kładzenia. Od dłuższego czasu nie możemy sobie poradzić ze zboczami na działce, które uporczywie zarastają perzem i chwastami. W sezonie chwasty są bardzo wysokie i wyglądają jak las. Poradzono nam, aby zbocza przykryć agrowłókniną, poczekać aż wszystko zgnije a w wybrane miejsca wsadzać rośliny okrywowe. Zakupiliśmy już sporą ilość brązowej agrowłókniny, ale z tego co tutaj czytam, pomysł jej kładzenia nie jest najlepszy. Na szczęście włókninę kupowaliśmy przez internet i możemy ją jeszcze zwrócić. Pytanie, jak w takim razie poradzić sobie z taką ilością zboczy (działka jest duża i jest nimi otoczona ze wszystkich stron - poniżej przykładowe zdjęcia). Czy rzeczywiście lepiej zastosować Roundup? Dotychczas takie rozwiązanie wydawało mi się mniej ekologiczne niż tzw. maty. Poza tym domyślam się, że po zastosowaniu Roundapu ten sezon będzie już "stracony" i nie będzie można nic sadzić?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Gardenarium 16:42, 01 kwi 2014

Do zniszczenia takiej ilości chwastów, mata będzie chyba najbardziej ekologicznym rozwiązaniem, a nawet czarna folia, gruba, budowlana, chwasty zgniją zginą od temperatury i ciemności.

My nie polecamy przykrywać rabat gdy sadzimy rośliny, a chwasty można zniszczyć a potem matę zdjąć i uzdrowić glebę, poprzez przekopanie, nawozy zielone i dodanie kompostu.

Instagram Ogrodowiska
Margo 09:05, 04 kwi 2014

Witam,
Mam posadzony jesienią żywopłot z grabu - sadzonki takie z 50 cm.
Mimo iż miejsce było dokładnie przekopane i oczyszczone z chwastów, widzę ze znów sie pojawiają w sporej ilości. Ta część była mocno zachwaszczona, duzo perzu i innych rozmnażajacych sie przez kłącza i pewnie nie wszystko udało Nam sie wybrac.
Czy jeśli położyłabym miedzy sadzonki agrowłoknine na jakies 3-4 mies. żeby pozbyc sie chwastów to zaszkodziłoby to grabom ?
Proszę o poradę...
Pozdrawiam
Marga 12:08, 04 kwi 2014

Witam,
Ja tak króciutko:
Po przeczytaniu tego wątku postanowiłam, że żadnych mat w moim ogrodzie nie będzie!
A mało brakowało :/
Dziękuję i pozdrawiam
madzielena 13:55, 04 kwi 2014

Margo napisał(a)
Witam,
Mam posadzony jesienią żywopłot z grabu - sadzonki takie z 50 cm.
Mimo iż miejsce było dokładnie przekopane i oczyszczone z chwastów, widzę ze znów sie pojawiają w sporej ilości. Ta część była mocno zachwaszczona, duzo perzu i innych rozmnażajacych sie przez kłącza i pewnie nie wszystko udało Nam sie wybrac.
Czy jeśli położyłabym miedzy sadzonki agrowłoknine na jakies 3-4 mies. żeby pozbyc sie chwastów to zaszkodziłoby to grabom ?
Proszę o poradę...
Pozdrawiam

Szczerze mówiąc - nie sądzę aby perz dał się wytłuc przez matę. Zapewne przyczai się i po odsłonięciu ziemi ruszy z dwojoną siłą
madzielena 13:59, 04 kwi 2014

Wiele było już zdjęć dokumentujących jaki wpływ ma mata na rośliny. Ja w kwestii wpływu maty na brak chwastów, co dokumentuje poniższa fotografia:

Zdjęcie zrobione u mnie w pracy, mata położona została w 2012 roku, więc ma niecałe dwa lata. Gdyby to ode mnie zależało, tej maty już by nie było. Co dziwne jest tylko w niektórych miejscach. Nie rozumiem idei tego paskudztwa skoro przed chwastami nie chroni i szkodzi roślinom
Gardenarium 14:07, 04 kwi 2014

Super zdjęcie, pokazuje sedno sprawy. jest mata, są chwasty

Instagram Ogrodowiska
Margo 14:16, 04 kwi 2014

To jak sie pozbyć chwastów między roslinami ??? Wyściólkować grubo korą ?
To na perz i mu podobne da radę ?
Boję sie ze z czasem u podstawy żywopłotu bedę miała drugi..... z chwastów
Mazan 18:23, 04 kwi 2014

Witam

Mata nie uchroni całkowicie od chwastów, co gorsza inicjuje w pewien sposób ich szybszy wzrost. Wiadomo, że większość roślin/chwastów nie musi "przykrywać" nasion, a one padając na matę oczekują na kurz, zeschnięte liście, itd, wilgoć w powietrzu jest zawsze, nawet podczas mrozów, Mówiąc skrótowo - mata stanowi swoiste podłoże stosowane w uprawie szklarniowej. O perzu: roślina, która znosi najtrudniejsze warunki. Rozłogi wytrzymują półroczny okres suszy /nawet w suszarni/ tworząc pewien rodzaj otoczki chroniącej przed wysychaniem międzywęźli. Rolnicy o tym wiedzą próbując udusić perz rozdrabniając go i głęboko przyorując, co nie zawsze się udaje. Dzieje się tak dzięki krzemionce, której w perzu jest dużo, wiążącej wodę w postaci żelu.
Myślę, że tyle wystarczy żeby zrozumieć zjawisko zachwaszczenia.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek