Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w remoncie 09:00, 05 mar 2017

Do góry
Nawet róże zaczynają

I bratki kupione do donic na taras
Ogród, mydło i powidło. 08:56, 05 mar 2017

Do góry
katel napisał(a)
W donicy kiełki krokusów i pojedyncze tulipany.

Lubię takie widoki . Z wczesnymi wiosennymi kwiatami eksperymentuję. Sadzę w zwykłe doniczki i teraz wystawiam na balkon, tam gdzie słonecznie i ciepło. Może dzięki temu wcześniej zakwitną. Wtedy pójdą na miejsca eksponowane
Ogród w remoncie 08:56, 05 mar 2017

Do góry
Wiosnę widać już coraz bardziej. Pierwsze krokusy zaczynają kwitnąć

Hiacynty wychodzą z ziemi

Wawrzynek jeszcze chwila

I prymulki

Ogród Mirelli 08:51, 05 mar 2017

Do góry
Kłącza wyglądają całkiem przyzwoicie. Niestety uważam, że cena bardzo wygórowana - zapłaciłam 13,00 złotych za jedno opakowanie, a w opakowaniu jedno kłącze.
Były też takie po 5,00 złotych ale w paczce malutkie jak paznokieć.
Zainwestowałam w 5 sztuk tych bardziej dorodnych. Mam nadzieję, że wzejdą.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:49, 05 mar 2017

Do góry
Mam też inne kolory

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:48, 05 mar 2017

Do góry
Podcięłam tulipanowca znowu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:34, 05 mar 2017

Do góry
Tu masz przykład, są świerki, są tuje i są choiny kanadyjskie. W rogu jest duże drzewo. A dopiero przed nimi dzieją się hortensje

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:26, 05 mar 2017

Do góry
joldom72 napisał(a)
Wiosna coraz blizej, a ja dalej czekam i juz trzeci raz prosze o pomoc w zaprojektowaniu tej rabaty. Strona północno-wschodnia, przed wejściem do domu. Myślałam o zimozielonych.

Ogród dla moich synków 08:12, 05 mar 2017

Do góry
Marga napisał(a)
Paprocie które na 100% przeżyły zimę:
3 odmiany srebrnych gdzieś znikły pod ziemią.

Co to za paproć?
Coraz bardziej kręci mnie ta grupa roślin . Zdaje mi się, że też lubisz paprocie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:09, 05 mar 2017

Do góry
Iwona100 napisał(a)
Witam.
Chciałabym zmienić nieco moją rabatę, która jest w centralnym miejscu ogrodu z tyłu domu.Chcę ją trochę powiększyć i odnowić, bo była zakładana dość dawno temu. Zmieniły się w międzyczasie trochę rośliny. Na miejsce wierzby Hakuro myślę posadzić iglaka na pniu, przed rozplenicą obok zawciąga dałabym kulę bukszpana. Myślę też po lewej stronie obok Red Barona posadzić tuję Aurea Nana i może przed nią też kulę bukszpanową albo druga wersja -obok Red Barona miskant gracillimus, przed nim Aurea Nana i bukszpan. . Z przodu rabaty chciałabym dać kilka wrzosów. Rośliny, które chcę posadzić są zimozielone i wiosną nie byłoby pustej rabaty.Oprócz tego chcę zlikwidować obwódkę z kamienia i może zrobić z kostki granitowej. Danusiu może Ty mi coś podpowiesz .Liczę też na sugestie innych forumowiczów.
Pozdrawiam.
Załączam zdjęcia:

Piszesz, że chciałabyś nieco zmienić tę rabatę, ale "nieco" to za mało, ja nie widzę sensu w ogóle w umiejscowieniu tej rabaty, więc "nieco" nie wchodzi w grę.

Dla mnie jako zawodowca, taka zmiana to za mało, dlatego nie doradzam, bo nie mam co tutaj doradzać. Piszesz "A szkoda"..dlaczego szkoda zaraz? .
Wyjaśniam motywy mojego braku podpowiedzi - nie chciałam cię ranić ani zniechęcać Ani krytykować

Dodanie kuli czy miskanta to za mało dla tej rabaty.

Rabata jest mała, wszystkiego po jednym, skalniaki głównie, czyli kolekcja na rabacie Dodanie czegokolwiek da jeszcze więcej bałaganu No to co ja mam tutaj doradzać, dla mnie cała rabata do wymiany albo do likwidacji, a ten kącik z ławką do przearanżowania.

Jeśli nie widzę sensu w kompozycji - wtedy się nie wypowiadam i dlatego nic nie napisałam, a nie że na złość ominęłam.

Tutaj raczej nad tłem trzeba popracować, żeby ten dom za ławką zrównoważyć, połączyć sensownie z ogrodem, a nie zastanawiać się czy kulę czy miskant czy parę wrzosów posadzić. Cała kompozycja do wymiany. Jest ławka, potem trawnik, potem rabata, a może rabatę przyłączyć do ławki i żywopłotów, posadzić drzewo które zasłoni dom sąsiada?. Ławkę otuli?

Po co obwódka z kostki, ona nic nie zmieni. Lepiej bez obwódki. Kamienie wywalić. Trzeba pracować nad tyłem, a nie nad tą rabatą. Zrób plan z góry tego miejsca i nanieś w którym miejscu jest dom sąsiada i rośliny pod płotem.

Bukszpan tu pasuje jak pies do jeża, mówię szczerze. Nie ma to żadnego znaczenia. Wszystko do zmiany
No widzisz, ale pomogłam. Ale przynajmniej zmusiłaś mnie abym nie milczała a szczerze się wypowiedziała.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:57, 05 mar 2017

Do góry
Wiosna coraz blizej, a ja dalej czekam i juz trzeci raz prosze o pomoc w zaprojektowaniu tej rabaty. Strona północno-wschodnia, przed wejściem do domu. Myślałam o zimozielonych.
Na huśtawce miło płynie czas... 07:45, 05 mar 2017

Do góry
Aga, nie wiem, nie było nazwy, po prostu liriope muscari, a sugerowałam się obrazkiem. Była tez "big blue" ale za wysoka i spicata. Moja ma mieć wg opisu 25cm i ma tak wyglądać
Podmiejski ogródek 06:51, 05 mar 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
I na sam koniec:

takiego wypasionego pędraka znalazłam w kompoście. Ktoś potrafi zidentyfikować?
Asiu a to nie rolnica?
Gunnera - parzeplin 23:55, 04 mar 2017

Do góry
moja odkryta. jest ciepło

Wizytówka - Ogród, mydło i powidło 23:39, 04 mar 2017

Do góry
Październik, listopad.
Cyprysik Van Pelt's Blue, Miskant Memory i Bonica, róża NN, róża Pink Flower Circus.

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 23:30, 04 mar 2017

Do góry
Strasznie mi się spodobał ten kamień

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:28, 04 mar 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Serdeczności śle i wytrwalosci życzę kochana )

Jolu z wzajemnością Buziaki

Ensata napisał(a)
Jeżówkami bym się nie martwiła, jest szansa. U mnie za to po raz kolejny jarzmianki wpierdzieliły nornice. Jak ja ich nienawidzę. Nie spały tylko żarły przez cała zimę

Najwyraźniej straty muszą być :/ U Ciebie nornice a ja dziś nabrałam podejrzeń o buszowanie opuchlaków w żurawkach :/

07_Rene napisał(a)

Czosnki całą zimę przeleżały w wiaderku na zewnątrz i też puszczają. Mus je gdzieś wkopać

Czosnki nie wsadzone?? no wiesz !! Coś z nich będzie, jak nie w tym to w przyszłym roku

beata_m napisał(a)
już masz czosnki Olala??? no pięknie ... u mnie tulipaniska coś wschodza ale czosnków szukałam i jeszcze nic a nic

p.s. Olka u Ani będą w niedziele zdjęcia Toszki z cięcia hortek
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=488

Beciu, dziękuję że pamiętałaś Będę jutro czujna
Z czosnków wystartowały tylko purpurowe, te które miałam w donicy pod płotem

Wizytówka - Ogród, mydło i powidło 23:24, 04 mar 2017

Do góry
Kwaśnodrzew Konwaliowy, Śniegowiec Wirginijski, Kalina Onondaga poniżej Hakonechloa All Gold, Kruszyna Pospolita Fine Line.

Wizytówka - Ogród, mydło i powidło 23:10, 04 mar 2017

Do góry
Październik.
Sosna wydmowa Chief Joseph, Śliwa Wiśniowa w tle brzoza Doorenbos, Aster Krzaczasty w tle hortensja Bluebird, Cyprysik groszkowy 'Boulevard' w tle Enkiant Dzwonkowaty.

Wszystkiego po trochu 23:05, 04 mar 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Mimo, że u mnie zimno, 4-5 st to roślinki jak już zaczęły to powolutku rosną

pierwszy krokusik pokazuje kolor

Patrząc na prognozy długoterminowe to marzec nie będzie zachęcający w Gdańsku temp mają się utrzymywać od 4-7 st, w nocy jeszcze przymrozki będą co kilka dni.

Mi się zdaje, że tym pierwszym wiosennym kwiatom takie temperatury odpowiadają. Jak jest za ciepło, to szybko przekwitają. Przydałoby się tylko słoneczko, żeby krokusy rozchyliły płatki
Przyszłam się przywitać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies