Lubię takie widoki . Z wczesnymi wiosennymi kwiatami eksperymentuję. Sadzę w zwykłe doniczki i teraz wystawiam na balkon, tam gdzie słonecznie i ciepło. Może dzięki temu wcześniej zakwitną. Wtedy pójdą na miejsca eksponowane
Kłącza wyglądają całkiem przyzwoicie. Niestety uważam, że cena bardzo wygórowana - zapłaciłam 13,00 złotych za jedno opakowanie, a w opakowaniu jedno kłącze.
Były też takie po 5,00 złotych ale w paczce malutkie jak paznokieć.
Zainwestowałam w 5 sztuk tych bardziej dorodnych. Mam nadzieję, że wzejdą.
Piszesz, że chciałabyś nieco zmienić tę rabatę, ale "nieco" to za mało, ja nie widzę sensu w ogóle w umiejscowieniu tej rabaty, więc "nieco" nie wchodzi w grę.
Dla mnie jako zawodowca, taka zmiana to za mało, dlatego nie doradzam, bo nie mam co tutaj doradzać. Piszesz "A szkoda"..dlaczego szkoda zaraz? .
Wyjaśniam motywy mojego braku podpowiedzi - nie chciałam cię ranić ani zniechęcać Ani krytykować
Dodanie kuli czy miskanta to za mało dla tej rabaty.
Rabata jest mała, wszystkiego po jednym, skalniaki głównie, czyli kolekcja na rabacie Dodanie czegokolwiek da jeszcze więcej bałaganu No to co ja mam tutaj doradzać, dla mnie cała rabata do wymiany albo do likwidacji, a ten kącik z ławką do przearanżowania.
Jeśli nie widzę sensu w kompozycji - wtedy się nie wypowiadam i dlatego nic nie napisałam, a nie że na złość ominęłam.
Tutaj raczej nad tłem trzeba popracować, żeby ten dom za ławką zrównoważyć, połączyć sensownie z ogrodem, a nie zastanawiać się czy kulę czy miskant czy parę wrzosów posadzić. Cała kompozycja do wymiany. Jest ławka, potem trawnik, potem rabata, a może rabatę przyłączyć do ławki i żywopłotów, posadzić drzewo które zasłoni dom sąsiada?. Ławkę otuli?
Po co obwódka z kostki, ona nic nie zmieni. Lepiej bez obwódki. Kamienie wywalić. Trzeba pracować nad tyłem, a nie nad tą rabatą. Zrób plan z góry tego miejsca i nanieś w którym miejscu jest dom sąsiada i rośliny pod płotem.
Bukszpan tu pasuje jak pies do jeża, mówię szczerze. Nie ma to żadnego znaczenia. Wszystko do zmiany
No widzisz, ale pomogłam. Ale przynajmniej zmusiłaś mnie abym nie milczała a szczerze się wypowiedziała.
Wiosna coraz blizej, a ja dalej czekam i juz trzeci raz prosze o pomoc w zaprojektowaniu tej rabaty. Strona północno-wschodnia, przed wejściem do domu. Myślałam o zimozielonych.
Aga, nie wiem, nie było nazwy, po prostu liriope muscari, a sugerowałam się obrazkiem. Była tez "big blue" ale za wysoka i spicata. Moja ma mieć wg opisu 25cm i ma tak wyglądać
Październik.
Sosna wydmowa Chief Joseph, Śliwa Wiśniowa w tle brzoza Doorenbos, Aster Krzaczasty w tle hortensja Bluebird, Cyprysik groszkowy 'Boulevard' w tle Enkiant Dzwonkowaty.
Mi się zdaje, że tym pierwszym wiosennym kwiatom takie temperatury odpowiadają. Jak jest za ciepło, to szybko przekwitają. Przydałoby się tylko słoneczko, żeby krokusy rozchyliły płatki
Przyszłam się przywitać