Tomek, a co do tego cienia to on jest mokry czy suchy? Orientujesz się choćby z grubsza jaką masz glebę- piaszczystą czy gliniastą? Jest mnóstwo roślin do cienia, ale niektóre lubią wilgoć inne nie. Ma być bezobsługowy ten ogród, więc lepiej dostosować rośliny do miejsca i nie kombinować zbyt wiele. Ogród jest duży, więc ja bym zaczęła od zbudowania szkieletu. Z tego co piszesz masz już żywopłot ze świerka, dobrze pamiętam?
Ja bym zrobiła jeszcze rabatę przy płocie od strony północno-zachodniej, jak największą. Na tę część masz widok z salonu i tarasu, fajnie by było patrzeć na kolorowe przedstawienie, a nie tylko zieloną ścianę.
Masz jakieś kosmiczne ilości trawnika. Jest Ci to do czegoś realnie potrzebne? Bo pracy będzie z tym strasznie dużo, a realnie nie korzysta się zazwyczaj z całego trawnika. Po prawej stronie od wjazdu, wzdłuż podjazdu jest trawnik, na którym nie sądzę by działo się cokolwiek poza koszeniem. Moim zdaniem fajne miejsce na drzewa, a pod nimi krzewy i różności, które lubią półcień.
Jeśli chodzi o szkielet to dobrałabym do świerków drzewa o kontrastującej barwie- jasnozielone, zielone obrzeżone na różowo itp. Chodzi o to, by było je widać na ciemnym tle. Szukałabym gatunków dorastających do 10, max 15m. Cudne są klony jesionolistne np. variegata, flamingo. Śliwy wiśniowe pasują do Twojego wyboru kolorów, ale je bym dała w jakimś towarzystwie, a nie solo, zbyt by przytłoczyły wszystko. Ja osobiście kocham brzozy Dorenboos, bo nawet bez liści ich pnie po prostu powalają z nóg

Szczególnie na ciemnym tle.
Tu masz katalog roślin: e-katalogroslin.pl
Wpisz sobie, że potrzebne Ci drzewo o określonej wysokości. Może coś fajnego wpadnie Ci w oko. Potem będzie można do tego wyboru dobierać dalej.