Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Malutki pod lasem 12:10, 20 wrz 2019

Do góry
Agatko, azalie chyba nie. Jakoś to nie moje klimaty, u kogoś lubię oglądać, ale u siebie nie widzę ani azalii, ani rododendronów. ID miałabym ze swoich całkiem sporo, mogłabym ich namnożyć i zrobić eleganckie, duże poletko

Wiklasiu, nie otwiera się mi ten link.

Kasiu, berberysy wezmę pod rozwagę i rozchodniki

Sylwia, Karola, dzięki

Angelika, nie widzisz, bo jeszcze nie ma tego żywopłotu Jest jeden wzdłuż ogrodzenia, drugi będzie prostopadle, tak żeby zakryć garaż
Właśnie tak sobie myślę, że do żywopłotu cisowego dać parę kulek cisowych i powinno być git

Sylwia, u mnie za tło robią cisy, brzozy i derenie rozrzucone nieregularnie i do tego jakieś wypełniacze

Iwona, wiedziałam, że jak zobaczysz moich betonowych sąsiadów, to zrozumiesz mój zapęd do sadzenia gęsto
Gracki chyba dam, bo wyższe i derenie ich nie zjedzą, mam jednego w doniczce, dwa jeszcze sobie wiosną pobiorę ze swoich z frontu

Toszka, no... A ja już miałam taką koncepcję
Przyszła i rozwaliła
W sumie to dobrze, że mam całą zimę na plany. Dobra, więc tak, na dzień dzisiejszy są żywopłoty z cisa, brzozy sztuk 5, derenie sztuk 5, gracki sztuk 3 (mam jednego). Jeżówki uwielbiam i je chcę, więc dam pełne różowe, bo róż i biały, to moje ogrodowe ulubione kolory, z wrzosów w takim razie rezygnuję, dywan z ID z przodu, powtykane tulipany i....
Gaura, muszę poczytać, tylko nie wiem czy tam coś jeszcze wejdzie, czy nie dać jeszcze tak jak z Angeliką pisałam kilku kulek cisowych, stipę na wypełnienie i wystarczy.

Kasiu, no przecież czytałam, że u Ciebie na nowych włościach też się brzozy szykują Albo coś pokićkałam
Odgapiaj co chcesz, nie mam praw autorskich, a nawet jak, to nie moje, tylko w większości dziewczyn
Ja i mój ogródek, a może ogród 11:37, 20 wrz 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
Dominika, świetne te murki. Aż szkoda,że ja nie mam gdzie u siebie zrobić

U siebie nie odpisałam bo zapomnialam, ale napiszę,że wygooglam,że brzozy z ciemnymi liscmi- i one są super. Nie widziałam takich. One jak wysokie i szerokie rosną?
no są ciekawe - podobno w koronie nawet do 2 czy 3 metrów, ale nie sprawdzałam osobiście - i sama zastanawiam się nad nimi
Brzoza - Betula 09:23, 20 wrz 2019

Do góry

Dzień dobry
Mam w ogrodzie trzy duże brzozy.
Postanowiłam je przyciąć
Czy ktoś może podpowiedzieć w których miejscach powinnam to zrobić aby je obniżyć, zagęścić i aby nabrały ładnego kształtu i pokroju
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź

Ogród w remoncie 07:53, 20 wrz 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
No w końcu trochę porządnie popadało u nas
Też się cieszę
Ostatnio jak zrywałam darń pod brzozy, to z radością odkryłam, że miałam tylko kilka malutkich robali, które unicestwiłam od razu

Aniu ja myślę, że te kilka już powinno budzić niepokój. Ten deszcz idealnie woasował mi się w pracę nad trawniczkiem. Pięknie ubił glebę
Ogród w remoncie 07:47, 20 wrz 2019

Do góry
No w końcu trochę porządnie popadało u nas
Też się cieszę
Ostatnio jak zrywałam darń pod brzozy, to z radością odkryłam, że miałam tylko kilka malutkich robali, które unicestwiłam od razu
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:21, 19 wrz 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Sylwuś jestem codziennie, ale nieraz czasu lub energii brak by się ujawniać. Nie di wiary jak te brzozy urosły. Buziaki.
Śmignęły Kasieńka raz dwa Bardzo się z nich cieszę, zawsze mam Romeczkę w sercu jak na nie patrzę
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:00, 19 wrz 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
U mnie wieczorem popadało ładnie Fajnie, podlało mi sadzone brzozy
Graby uwielbiam, u mnie też w tym roku się spisały dość ładnie

Bardzo mi się sprawdzają na froncie. Nawet zimą.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:56, 19 wrz 2019

Do góry
Sylwuś jestem codziennie, ale nieraz czasu lub energii brak by się ujawniać. Nie di wiary jak te brzozy urosły. Buziaki.
W samym słońcu 18:48, 19 wrz 2019

Do góry
Czy są brzozy, które nie rosna ogromne? M
Malutki pod lasem 18:24, 19 wrz 2019

Do góry
Ale szybko działasz. Patrząc na potworność za płotem to chyba dobrze by było aby brzozy szybko się rozrosły i mocno zagęściły. Rozumiem teraz te 2 metry.
Gracki lub ML ładnie zgrają się z dereniami i brzozami. Fajny pomysł.
Ja i mój ogródek, a może ogród 15:53, 19 wrz 2019

Do góry
Dominika, świetne te murki. Aż szkoda,że ja nie mam gdzie u siebie zrobić

U siebie nie odpisałam bo zapomnialam, ale napiszę,że wygooglam,że brzozy z ciemnymi liscmi- i one są super. Nie widziałam takich. One jak wysokie i szerokie rosną?
Od nowa ... na przekór wszystkim 10:59, 19 wrz 2019

Do góry
Makusia napisał(a)
Ale masz piękne ...graby?
A co posadziłaś zamiast brzóz?
tak to graby, z bliska nie są takie ładne

w miejsce brzóz jeszcze nic nie posadziłam, ale mam zamiar posadzić ... brzozy
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:14, 18 wrz 2019

Do góry
U mnie wieczorem popadało ładnie Fajnie, podlało mi sadzone brzozy
Graby uwielbiam, u mnie też w tym roku się spisały dość ładnie
Holandia, Ogród w Appeltern 18:46, 18 wrz 2019

Do góry
Teraz będzie mała "lekcja" z projektowania małych ogrodów

Na początek mamy płaską powierzchnię (domniemany trawnik) z żywopłotem i nasadzeniami tuż pod nim. Trochę smutnawo i bzdetnie to wygląda, prawda?

To może warto dosadzić jakieś dające cień drzewo?

Już lepiej. Domniemany trawni też został trochę zmniejszony i wyprofilowany jako ścieżka.
Ale może warto tą powierzchnię jeszcze podzielić i optycznie powiększyć?

Jeszcze lepiej Domniemany trawnik się zmniejszył. Ścieżka ładnie się wybrzuszyła i kończy bieg przy drzewie. Nasadzenia pod żywopłotem również się powiększyły i zróżnicowały.

No ale w ogrodzie zawsze można coś zmienić i upiększyć, prawda?

Teraz ten ogród naprawdę wygląda dobrze. Ciekawe żywopłoty, mebelki, nasadzenia a przede wszystkim zróżnicowanie terenu robią dobrą robotę. Żywopłot za pniem brzozy ładnie go podkreśla. Optycznie dzięki tym żywopłotkom ogródek wydaje się większy.
Zszywkowy ogród marzeń :) 18:00, 18 wrz 2019

Do góry
Graby i brzozy na swoich miejscach, niestety graby jeszcze doniczkują o
Mój ogrodowy pamiętnik 22:03, 17 wrz 2019

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Ha ha mam ten sam problem rabaty na około ogrodu,tylko przy płocie..
i z racji tego,że jeszcze nie wiemy gdzie np.będzie altana i być może jakieś inne budowle ogrodnicze wstrzymuję się ze strzeleniem sobie koła w trawniku

a takie koło całkiem ciekawie wygląda..powiem Ci ja bym posadziła brzozy chociaż 3szt.jakieś piękne trawiszcza,rozchodniki...hmmm

Co do jeżówek..odmiany o pełnych kwiatach,należy odmładzać co 2-3lata w innym przypadku mogą zniknąć

odmiany zwykłe,też dobrze co jakiś czas odmłodzić..ale to już nie koniecznie.

I tu ważna informacjaJeżówki nie znoszą dużej wilgotności zimą-wiosną (wtedy ich korzenie gniją) jeżeli mamy ziemie ciężką,gliniastą konieczny jest drenaż.

I dlatego ostatnie jeżówki wsadziłam do ziemi z drenażem .
U mnie jest glina i mam miejsca gdzie czasem woda stoi więc zauważyłam, że jeżówki tego nie lubią. Muszę pilnować, żeby dawać drenaż albo głęboko przekopywać ziemię. Mój skład gleby to 10 cm normalnej ziemi potem gruzowisko jakieś 20-40 cm a potem już tylko żółciutka glina .
Zobaczymy czy wszystkie wyjdą po zimie a trochę tego jest.
Malutki pod lasem 20:46, 17 wrz 2019

Do góry
A może azalie? Ja mam pod brzozami azalie Geisha, ładnie wyglądają, brzozy są jasne w kolorycie, rzeczywiście coś ciemnego zimozielonego. Trawy Ice Dance też ładnie przez cały rok wyglądają pod brzozami i dobrze sobie radzą w trudnych warunkach.
Malutki pod lasem 18:42, 17 wrz 2019

Do góry
Kamila, ja jednego z tych dereni kupiłam z Makusią w Skierniewicach 3 lata temu Zrobiłam z niego sadzonkę i teraz do towarzystwa dokupiłam im jeszcze trzy
U mnie weny nie było całe lato, za to teraz tyle bym porobiła, to niestety dzień krótki, zamin wróce z pracy i spacyfikuję towarzystwo, to już mi mało na ogród czasu zostaje.

Asiu, moja Ty projektantko Cieszę się, że się podoba
Teraz jeszcze powiedz mi co tam posadzić?

Kasiu, Dominiko, dziękuję

Agata, nie mogę się tej wiosny doczekać
Mam dwie zwykłe brzozy u siebie i setki za płotem u sąsiadów. Ciągną się takim pasem wzdłuż lasu, uwielbiam widok na wiosnę, gdy się zielenią takim fajnym, młodym kolorem. Niestety sąsiedzi mi ten widok trochę przysłonili.

Makusiu, no wiesz, z Twoim M mam sporo do gadania z racji roboty w prawie jednej firmie, ale Ty biedna się pewnie zanudziłaś nas słuchając
Widziałaś na żywo jaki to fragment, wydaje mi się, że fajnie wychodzi

Asiu,
byłam drugi raz, 3 lata temu miałam wrażenie, że było więcej roślin. Szkoda bardzo.

Ewo, właśnie o to chodziło, miało być tak biało, czerwono Cieszę się, że się podoba
Mój ogrodowy pamiętnik 13:43, 17 wrz 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

No właśnie niby nie problem ale jak się robi po najmniejszej linii oporu rabaty pod płotem to potem nie jest tak prosto wkomponować jeszcze jakieś rabaty. Bo co, walnę kółko albo jajo na środku trawnika?

Ha ha mam ten sam problem rabaty na około ogrodu,tylko przy płocie..
i z racji tego,że jeszcze nie wiemy gdzie np.będzie altana i być może jakieś inne budowle ogrodnicze wstrzymuję się ze strzeleniem sobie koła w trawniku

a takie koło całkiem ciekawie wygląda..powiem Ci ja bym posadziła brzozy chociaż 3szt.jakieś piękne trawiszcza,rozchodniki...hmmm

Co do jeżówek..odmiany o pełnych kwiatach,należy odmładzać co 2-3lata w innym przypadku mogą zniknąć

odmiany zwykłe,też dobrze co jakiś czas odmłodzić..ale to już nie koniecznie.

I tu ważna informacjaJeżówki nie znoszą dużej wilgotności zimą-wiosną (wtedy ich korzenie gniją) jeżeli mamy ziemie ciężką,gliniastą konieczny jest drenaż.

Tajemniczy Ogród 07:09, 17 wrz 2019

Do góry
Ależ się Agata u ciebie dzieje A podsumowanie Asi najlepsze. Dokupiła areału i poszła robić rewolucję na starej Powiem wam, że też zrobiłabym tak samo. Wczoraj skosiliśmy lakę, którą mamy w linii prostej za płotem, na środku tylko orzech i tuje po bokach. Wolałabym ugory przekopywać niż projektować nasadzenia. To nie jest takie proste Ze strachu uciekłabym na stare śmieci
U ciebie siostra Kasia zajęta, moja mama chrzestna Anitka też. Siroty ogrodowe z nas Prośba o adopcję - ktoś chętny?
Czytam ile wywaliłaś już roślin na przestrzeni lat z rabaty. Pocieszyło mnie to Przerażają mnie moje wtopy, ale może potrzeba ich właśnie, aby dojść do ideału. No prawie
Beregeniowe rady trafione w 10 Dziękuję!
Ma i ja Everillo już trzeci sezon. Rośnie w pełnym słońcu, fajna jest bo ta żółć limonkowa bardziej.
Co posadzić na twojej nowej rabacie - nie wiem Kształt fajny, dobrze, że taki duży, spaja razem brzozy. Fajnie kombinujesz, przy tak dużych drzewach nie musisz mieć stopniowania. Trudno byłoby o wiele pięter. Pnie są smukłe i lekkie. Jakieś akcenty plus niziny będą super
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies