Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 22:54, 05 maj 2016

Do góry
ale zakupy, kiedy sadzisz ? jak zakwitną floksy to będzie pięknie
Ogród Anety 20:16, 05 maj 2016

Do góry
Też zafundowałam sobie te ciemniejsze floksy i teraz patrzę u ciebie i zastanawiam się nad dokupieniem jasnych.Ciekawa jestem jak obchodzisz się z nimi po przekwitnięciu.
Ogród z uśmiechem 19:42, 05 maj 2016

Do góry
dajana napisał(a)
Patrząc na twoje wykopy pod trawę przypomniało mi się jak ja to robiłam Zaczęłam od tworzenia trawnika po kawałku, a kiedy ziemi mi brakowało pożyczałam z części jeszcze nie zaczętej i tak robię do dziś. Marnie mi wschodzi trawa ,chyba zbyt zimno jeszcze, ale jest nadzieja jeszcze kilka dni i ciepełko wreszcie przybędzie .Wszystko marnie się budzi jedynie floksy zaczęły kwitnąć. Twoja ziemia przynajmniej nie ma chwastów swoją musiałam dwukrotnie przekopywać w odstępie trzech tygodni aby się ich pozbyć i wszystko ręcznie .Idzie ci robota i efekty już są .takie chwile są bardzo radosne prawda?

Dzięki za zrozumienie Chwasty niestety są Działka była potraktowana chemią, nie dało się inaczej. Teraz kopara zdarła wierzchnią warstwę więc jest nadzieja, że będzie ich mniej. Trawa myślę zdusi choć trochę. Trudno, to będą i chwasty ale przynajmniej będzie zielono
Pracuję już w ogrodzie, mniej niżbym chciała, ale tak jak Ty, z zabezpieczonymi kolanami A o kręgosłupie nie pomyślałam, dzięki
Ogród Cioci cz. 3 13:55, 05 maj 2016

Do góry
Już przyszło : tawuła i dwa floksy. W porządalu, można kupować u nich
Ogród z uśmiechem 13:00, 05 maj 2016

Do góry
Patrząc na twoje wykopy pod trawę przypomniało mi się jak ja to robiłam Zaczęłam od tworzenia trawnika po kawałku, a kiedy ziemi mi brakowało pożyczałam z części jeszcze nie zaczętej i tak robię do dziś. Marnie mi wschodzi trawa ,chyba zbyt zimno jeszcze, ale jest nadzieja jeszcze kilka dni i ciepełko wreszcie przybędzie .Wszystko marnie się budzi jedynie floksy zaczęły kwitnąć. Twoja ziemia przynajmniej nie ma chwastów swoją musiałam dwukrotnie przekopywać w odstępie trzech tygodni aby się ich pozbyć i wszystko ręcznie .Idzie ci robota i efekty już są .takie chwile są bardzo radosne prawda?
Ogród Małej Mi - sezon 2016 21:38, 04 maj 2016

Do góry
mikina34 napisał(a)
Aniu,
korzystając z uprzejmości wklejam orliki z "niebieskim" listkami i ich towarzystwo...

Jak patrze na zdjęcie to misz-masz straszny ... na żywo to jeszcze jako tako wygląda
z przodu czarny konwalnik, za nim skalnica i wspomniane orliki
obok floksy, za nimi żurawka (marmelada miała być), jeszcze spiąca frosted curls i z tyłu jeżówki...

dżizas, groch z kapustą tylko co teraz?

spodobały mi się orliki i posadziłam jako pierwsze kwiaty na mojej raczkującej rabacie i właśnie doczytałam, że brzydko wyglądają po przekwitnięciu... jakie towarzystwo im dać?
I może wiesz o oznaczają niebieskawe liście orlików? zrobiły się jakieś dziwne przebarwienia...

Te niebieskie przebarwienia to taki gatunek orlika . Orliki też mają różne liście. Tak mi się wydaje

Z tym że są brzydkie to nie do końca tak jest.. po przycięciu zawsze odbijają. Jedne gatunki ładniej, drugie brzydziej a inne bardzo brzydko. Ale jak je zagospodarować to sama nie mam pojęcia.. moje się posiały i co je pogrupuję to zaraz się rozsypią gdzie popadnie i rosną jak chcą i gdzie chcą.

Co do rabaty, to ja nie jestem miłośniczką rabat bylinowych sadzonych w rzędzie.. rządki pasują do rabat formalnych.
Czarna trawa wygląda ładnie w żwirku, z czymś co ma kontrast w kolorze, na rabatach z korą ginie

Frostet obawiam się, że jak jeszcze "śpi" to znaczy, że zasnęła na amen

Może daj jeżówki przed orliki.. zasłonią..

Żurawki do czarnej trawy bardziej pasują.. niż do floksów.. floksy urosną w ogromne poduchy. Ja bym zamieniła czarna trawę z floksami miejscami

Orliki wyciepałabym za jeżówki, albo dała raz jeżówka, raz orlik.. Kwitnienie ich nigdy się nie pokryje w czasie. Przycięcie orlików na niższe po kwitnieniu im nie szkodzi.

Ale ja to ja, a Ty to ty .. Tobie ma się podobać...

A groch z kapustą to jest u mnie, u Ciebie ja tego nie widzę
Ogród Małej Mi - sezon 2016 19:50, 04 maj 2016

Do góry
Aniu,
korzystając z uprzejmości wklejam orliki z "niebieskim" listkami i ich towarzystwo...

Jak patrze na zdjęcie to misz-masz straszny ... na żywo to jeszcze jako tako wygląda
z przodu czarny konwalnik, za nim skalnica i wspomniane orliki
obok floksy, za nimi żurawka (marmelada miała być), jeszcze spiąca frosted curls i z tyłu jeżówki...

dżizas, groch z kapustą tylko co teraz?
OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 19:19, 04 maj 2016

Do góry
Dzisiejsze zakupy.
Floksy sztuk 15

będę sadzić tutaj
Ogród z łezką II 14:20, 04 maj 2016

Do góry
Majowy weekend był pracowity, za wyjątkiem niedzielnej Pierwszej Kumunii mojego wnusia.
Jestem zadowolona z postępu prac
M kopie i rureczki z kabelkami kładzie do nawadniania i oświetlenia drugiej strony ogrodu.
Poprzesadzałam parę roślin na skarpie, wywaliłam dwie wielkie hebe, bo już wyrodzone były. Wyplewiłam całą skarpę co do chwasteczka Lubię tak
I na skarpie w miejsce hebe zamówiłam tawułę japońską. A z tym zamówieniem jeszcze dwa floksy, bo mi zginęły przez zimę. Dwie jeżówki mi tez padły i jeden miskant w dalszym ciągu nie daje oznak życia. Czyli bylinowy trzeba będzie odwiedzić, bo dla 15 roślin to już opłaci się jechać.
Podmiejski ogródek 12:12, 04 maj 2016

Do góry
Witam wszystkich po pracowitym długim weekendzie!

Do moich pomysłów nikt nie zgłosił zastrzeżeń, więc przyjmuję że zostały zaakceptowane.

Tymczasem pokazuję efekty naszych prac weekendowych: z drugiej strony, w głębi ogrodu mąż porobił krawężniki (nie obyło się bez zmian w stosunku do planu), tato nawiózł ziemi, a ja głównie przesadzałam rośliny.

dla przypomnienia - tak było jeszcze tydzień temu:

a tutaj z nieco dalszej perspektywy

Wywaliłam migdałka, którego tam z tyłu widać, bo chorował, wywaliłam tą wierzbę ze środka, bo też kiepsko sobie tam radziła.

Aktualnie plan jest taki: po prawej, zacienionej stronie będą bukszpany, hortensje, funkie, bodziszki, żurawki, ewentualnie jakiś ostrokrzew czy rododendron (rabaty 5 i 6 na planie).

Na drugim zdjęciu widać chorującą jodłę/thuję(?). od paru lat usycha mi od dołu. tato twierdzi, że zaatakował ją jakiś grzyb i jest nie do uratowania. Nie przyjmuję tego do wiadomości i na razie zasłaniam tylko ten dół ostrokrzewem. Ma tato rację? Faktycznie chora i trzeba wyciąć? BARDZO bym nie chciała tego robić.

Po nasłonecznionej stronie (rabata 7) są w tej chwili:
na prawo od tarasu: dwa bukszpany, jukka karolińska, piwonie, rozchodnik, lawenda, dojdzie jakaś rogownica, rojniki itp.

dookoła tarasu mam na razie tawułkę, floksy i jakiś czosnek i trochę bałaganu, którego jeszcze nie zdążyłam ogarnąć.

Dorzuciłabym jeszcze jednego bukszpana, jakieś drzewko dla cienia (robinia? wiśnia piłkowana?)i będę myślała nad jakimiś bylinkami.

Jak Wam się to wszystko widzi?
Mirkowy ogród (początki) 08:26, 04 maj 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Kasiu floksy tak mi się rozrosły dopiero w tym roku pięknie wyglądają.Rozchodnik dostałam niedawno nie wiem jaki to jak zakwitnie to może ktoś rozpozna.Będę go na wiosnę rozmnażać to jak byś chciała kawałek to wołaj.U mnie wszystkie trawy nie dają znaku życia a jak u ciebie?

ML i rozplenice hameln czyzby zmarzly ?? a i jeszcze 3 miskanty silberfeder, reszta ruszyla

rozchodnika bardzo chetnie, ma sliczne liscie
Mirkowy ogród (początki) 08:24, 04 maj 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
ale masz floksow...rozrosly sie czy tak duzo sadzilas ?

a jaki to rozchodnik taki fajny ?

Kasiu floksy tak mi się rozrosły dopiero w tym roku pięknie wyglądają.Rozchodnik dostałam niedawno nie wiem jaki to jak zakwitnie to może ktoś rozpozna.Będę go na wiosnę rozmnażać to jak byś chciała kawałek to wołaj.U mnie wszystkie trawy nie dają znaku życia a jak u ciebie?
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:45, 03 maj 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Niby ten sam kraj, a różnica w tempie wzrostu roślin kolosalna. U mnie (południowy- zachód, przedgórze sudeckie) podobnie jak u Bogdzi, funkie dopiero kiełkują, a floksy pączkują. Klonik świetnie się prezentuje.

Ostatni tydzień to już szaleństwo .. zimno, ale przyroda wariuje.. wszytko idzie w górę .. nawet róża ma paczki.. Nie tylko na Bawarii takie rzeczy

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:41, 03 maj 2016

Do góry
Dziś w majowym słonku zaczęły swoje kwitnienie floksy szydlaste, a za kilka dni będą kolorowe poduchy...

Ogród Małej Mi - sezon 2016 19:47, 03 maj 2016

Do góry
Niby ten sam kraj, a różnica w tempie wzrostu roślin kolosalna. U mnie (południowy- zachód, przedgórze sudeckie) podobnie jak u Bogdzi, funkie dopiero kiełkują, a floksy pączkują. Klonik świetnie się prezentuje.
Mój 4 arowy azyl... 12:42, 03 maj 2016

Do góry
jona napisał(a)

Fajniutka . Zastanawiam się czemu je tak lubię?
Floksy bardzo ładnie wyglądają i tyle odmian mają, a ja nie mam żadnego.

Jeśli chcesz, to materiał na sadzonki podeślę.
Tyle radości ile rozterek i dylematów :) 11:22, 03 maj 2016

Do góry
Witam wszystkich serdecznie.
Od dłuższego czasu podczytuję forum. Od ubiegłego roku nasadziłąm już troszkę roślinek, ale im dłużej czytam forum, tym mam więcej dylematów. Na pewno pogubiłam się już w tych nasadzeniach. Wiem, ze trochę trzeba poprawić, ale za bardzo nie wiem jak się za to zabrać

Może najpierw powklejam troszkę zdjęć

Widok od drzwi wejściowych. Na srodku po lewej stronie rabata z iglakami, kilka wrzosów (nie udały się, do wyrzucenia ) po prawej szpaler lilaków Meyera Palibin na pniu. Doradziła mi tak Pani w szkółce, zalecała podsadzić jałowcami płożącymi, ale jakoś mi to nie pasuje. Kombinowałam z różami miniaturowymi, ale też nie pasują. Póki co czeka na pomysł

tutaj widok na iglakową rabatę od strony ścieżki prowadzącej do domu

nieszczęsne Palibiny.... sama już nie wiem, czy dobrze zrobiłam. Kombinuję z hostami, bergenią.... sama nie wiem

Rabata pod oknem kuchennym. Trzy vanilki i jedna hortensja ogrodowa (no name, dostałam od teściowej i póki co czekam co wyrośnie). Z przodu żurawki. Z tyłu chciałąm trawy, ale chyba będzie brak miejsca.
Po lewej stronie rabaty magnolia Galaxy, po prawej stronie magnolia Susan.

Widok od strony ulicy, od furtki. Zastanawiałam się czy razem nie pociągnąć tej rabaty z Palibinami przy ścieżce, na końcu jest oddzielona samotna magnolia Susan, później pod oknem rabata z hortensjami, a za nią oddzielona magnolia Galaxy. Oddzielona tzn. trawa dzieli rabaty i magnolie.

Tył ogrodu, za domem powklejam później. Tam rośnie głónie trawa i rabata z bylinami, piwonie, ostróżki, monarda. W sumie taki misz masz.

Widok na ogród z tarasu. Tył domu, strona południowo-zachodnia.
Z lewej strony na murku rosną różne krzewy. W sumie nie mieliśmy wyboru, bo sąsiad postawił siatkę i jakoś musieliśmy murkiem zniwelować różnicę terenu. Na wprost tarasu tuje szmaragdy, które chciałam ożywić. W rogu rosną w zeszłym roku posadzone 2 rozplenice, miskant zebrinus i przetaczniki. Do przesadzenia. Mam trzy róże Louise Odier i zastanawiałąm się, czy gdzieś w to miejsce nie wsadzić. Kawałek dalej powsadzałąbym kilka róż Williama Szekspira, bo takie też mam, a wokół coś, co fajnie pasuje. Mam kupionych kilka rozchodnikó okazałych

Po środku co prawda rosną porzeczki i agrest na pniu, ale chyba nie przeszkadza jesienią mogę znaleźć inne miejsce na nie.

Powyżej rabata od prawej, trawy (do przesadzenia, dostałąm i musiałam gdzieś upchnąć dwie piwonie, monarda i dwie ostróżki. W zeszłym roku rosły też tam floksy i coś jeszcze, chyba gailardia. Jak powschodzi to zobaczę, Ta moja radosna, ubiegłoroczna twórczość
Mój 4 arowy azyl... 06:54, 03 maj 2016

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Dzisiaj wydłubywałam chwaściki i zrobiłam sesję zdjęciową jaszczurkom.

[

Fajniutka . Zastanawiam się czemu je tak lubię?
Floksy bardzo ładnie wyglądają i tyle odmian mają, a ja nie mam żadnego.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:32, 02 maj 2016

Do góry
I floksy na floksikowej..

Nie pamiętam co wrzucałam..

Mój 4 arowy azyl... 23:24, 02 maj 2016

Do góry
Floksy szydlaste raz jeszcze

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies