Piaskowiec jest akurat najmniej trwały, im ciemniejszy (czerwony) tym trwalszy, ale polecam bazalt, granit, dolomit, łupki serycytowe, kwarcytowe, szarogłazowe. Nie rozpuszczają się i nie kruszą w zetknięciu z ziemią i wodą.
Witam, właśnie odnalazlam ten wątek i chciałabym dopytać.. Czy pod hasłem mata przeciw chwastom ukrywa się również agrowłóknina w kolorze czarnym? taka jak okrywamy rośliny zimą tylko, że czarna?
Patrząc na zdjęcia jestem przerażona, bo jesienią zafundowałam moim bukszpanom taki "luksus" odchwaszczający i przysypałam to zrębkami... Jeżeli zabieg okrywania rabaty ma zaszkodzić moim roślinkom, to usunę włókninę na wiosnę.
Święta racja, tropikalne komponuje się co roku na nowo, zimotrwałe warto co dwa, trzy lata zmieniać - chodzi o balijki i inne małe pojemniki.
Nie dodałem, że miniaturowe lilie wodne potrzebują 30 - 40 cm, sadzi się je w koszykach do roślin wodnych - doniczki są za wysokie. Taka balijka szybko się przegrzeje, a glony spotęgują się w przeciągu kilkunastu godzin, tak więc ważne jest miejsce, słońce nie powinno operować na nią dłużej niż 5-6 godzin.
Stożki nie pasują, są za niskie, pasuje szereg kulistych drzew na pniu, z koroną powyżej ogrodzenia, jednakowych drzewek innych (3 szt) pod tym nasadzenia nieformalne jak na inspiracji.
Trzeba pogrzebać w ofercie szkółek i wybrać coś nowego, niekoniecznie tak "oklepanego" na Ogrodowisku, mnie już nudzą mocno ambrowce, grujeczniki i umbarculifery Mam przesyt po prostu już.