Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:28, 03 gru 2020

Do góry
Joku napisał(a)
Metalowy? Ładny.

Tak Jolu, ze staroci w Bytomiu. Brałam wszystkie jakie mi się spodobały.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:28, 03 gru 2020

Do góry
Sebek napisał(a)

Wianki już wiszą? U mnie od zeszłej niedzieli Na bramie i w oknach również

Ale gdzie tam, jeszcze nawet planów nie ma. Będzie czysta improwizacja.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:27, 03 gru 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Co powiesisz na choince?
O stojaku nic nie będę pisać tylko się pozachwycam

Jeszcze nie wiem, materiały mam w samochodzie, dzisiaj byłam na giełdzie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:26, 03 gru 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Danuś na pewno lepsze, widziałam kilka ładnych w necie, ale Wiesz u nas teren rolniczy, jak mają to sami szyby do własnych cieplarek wykorzystująMieszkam tu od 23 lat i jeszcze nigdy nie widziałam żeby ktoś wystawił zawsze wykorzystują bo maja piece węglowe w tych cieplarkach i jak pala w nich, a na polu mróz duży to szyby pękają i wtedy ma jak znalazł na wymianę
Za to cieplarek foliowych naoglądałam się równie dużo i wiem, że może być beznadziejna i może by bardzo estetyczna

Jak jadę codziennie do ogrodu, to widzę foliak taki z gankiem, ślicznie wygląda mimo że z folii. U nas w "stolicy" na osiedlach mnóstwo okien i nawet w Pruszkowie widziałam. Wystawiają przy śmietnikach, czasem dużo stoi.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:56, 03 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sylwuś, ja widziałam fajne szklarenki z odzysku robione z okien zbieranych z wystawek. Ludzie wymieniają okna a inni zbierają je i z tego zestawiają szklarenki. Będzie lepsza niż z folii. Co myślisz?

Danuś na pewno lepsze, widziałam kilka ładnych w necie, ale Wiesz u nas teren rolniczy, jak mają to sami szyby do własnych cieplarek wykorzystująMieszkam tu od 23 lat i jeszcze nigdy nie widziałam żeby ktoś wystawił zawsze wykorzystują bo maja piece węglowe w tych cieplarkach i jak pala w nich, a na polu mróz duży to szyby pękają i wtedy ma jak znalazł na wymianę
Za to cieplarek foliowych naoglądałam się równie dużo i wiem, że może być beznadziejna i może by bardzo estetyczna
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:32, 03 gru 2020

Do góry
Mam kolekcję starych stojaków do choinek, na lepsze czasy i większy lokal. Na razie wystawiłam ulubiony - ten ze skrzatów. Choinka będzie stała na środku

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:30, 03 gru 2020

Do góry
Sylwuś, ja widziałam fajne szklarenki z odzysku robione z okien zbieranych z wystawek. Ludzie wymieniają okna a inni zbierają je i z tego zestawiają szklarenki. Będzie lepsza niż z folii. Co myślisz?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:16, 03 gru 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:14, 03 gru 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:13, 03 gru 2020

Do góry
Przedzimowe sprzątanie i przygotowania do aranżacji świątecznych.

Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 20:09, 02 gru 2020

Do góry
Zostawić, otulenie w zasadzie nic nie da. Jak chcesz możesz otulać, ale jeszcze nie teraz bo idzie ocieplenie.
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 19:57, 02 gru 2020

Do góry
Dendromal smarowanie ale najpierw obcięcie poszarpanych ran aby były jak najbardziej gładkie o ile się da.

Paki są, nie wszystko stracone. Będą kwitły tam gdzie puchate końcówki.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:55, 02 gru 2020

Do góry
Nie widzę sensu w takim sadzeniu, trawa się zadusi w wiadrze, bo może osiągać nawet metr średnicy (bryła) - nie ma takiego wiadra aby pomieścić. Trawy rozłażące typy Spartina - tak, bo ona się rozłazi. Ale miskanty rosną fontannowo. Nie widziałam nigdzie aby ktoś praktykował takie ich ograniczanie.

Ale jeśli masz powód ograniczania to możesz eksperymentować.
Kaszubskie piaski 17:20, 02 gru 2020

Do góry
Bee napisał(a)

Jak widać zaczęłam sadzić blokowo wrzosy oraz macierzanki. Nie wygląda to dobrze.

Chciałabym uzyskać efekt naturalnie rosnących krzewinek. Nie wiem w jaki sposób je poprzeplatać, jak dodać trawy i kamienie.

Nie wiem też jaki nadać kształt rabaty i czy wykończyć brzeg kamieniami. Borówki rosną w rzędach i rabata jagodowa kończy się linią prostą.

Chciałabym aby rabata macierzankowa wyglądała jak najbardziej naturalnie, jakby się sama wysiała na słonecznej piaszczystej polance.

Jak sama zauważyłaś nie wygląda to dobrze. Ale to nic, wszystko da się naprawić i fajnie, że chcesz to zmienić Zerknęłam w poprzednie zdjęcia i widzę, że nie ma u ciebie spójności z resztą ogrodu, zrobiłaś trochę "od czapy" to wszystko, oczywiście nie ujmując zaangażowaniu i roślinności, to trzeba inaczej zacząć to zmieniać, nie dalej w chaosie, tylko z jakimś planem

Trzeba narysować rzut całości tej części ogrodu, aby rabata wrzosowa pasowała do reszty, płynnie przechodziła, aby połączyć ogród za rabatą wrzosową i przed rabatą wrzosową.

Okalanie kamieniami tam gdzieś widziałam - moim zdaniem niepotrzebnie wprowadza chaos, bo do niczego nie pasuje.

Ważna sprawa: rabata wrzosowa powinna być uniesiona lekkim wzgórkiem. Posiłkuj się artykułem jak przygotować teren pod wrzosowisko.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/203-prosty-przepis-na-wrzosowisko
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/60-czas-na-wrzosowisko

Idealnym wzorem jak ułożyć kolory jest moje stare zdjęcie, idealne na przykład takiej rabaty.

Wrzosy i wrzośce super, ale możesz jeszcze dodać golterię i bażynę (podobna do wrzośćów) i andromedę (podobna do lawendy). Z traw dobrze wybrałaś, ale jeszcze bym dodała niższe rozplenice, ostnicę lub brązowe turzyce. Z kolei dla bordowego koloru możesz dodać kuliste lub kolumnowe berberysy

Pamiętaj także, że wrzosowisko bedzie kolorowe nie tylko od kwiatów, ale też listki cały rok będą zdobiły. Są pomarańczowe odmiany, złociste, ciemnozielone i szare.

Zerknij tutaj - to moja bardzo stara realizacja, sprzed 20 lat, ale stale aktualna

I jeszcze zagajnik brzozowy, z ogrodu z lustrem w tylu ogrodach kopiowany, że już nie zliczę

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:15, 02 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mrozik odpuści do piątku. Ja też mam jeszcze do sadzenia.

Na to liczę Danusiu bo żeby posadzić liliowce musze wpierw wysadzić stamtąd tojeść purpurowa, krwawnice i odętkę te ida w łąkę, a tam liliowce, bo to nad rowem kontynuacja ma być. Plan był na przyszły sezon, ale teraz się trafiły w świetnych cenach....
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 07:37, 02 gru 2020

Do góry
Mrozik odpuści do piątku. Ja też mam jeszcze do sadzenia.
Pomysł na... Przedogródek! 22:07, 01 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem po co jest wylany ten fundament, nie opisałaś co i jak, nie ma rysunku wyjaśniającego, a więc projektowanie jakby kulą w płot

Rozumiem, że to już za płotem?

Fundament wylany jest pod bramę przesuwana.brama będzie przesuwać się aż do sciezki

Tak, tamten fragment to już własność gminy, będzie za naszym ogrodzeniem.

Zalaczam rzut z góry
Bawarka 19:50, 01 gru 2020

Do góry
Misa bardzo fajny kształt ma
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:22, 01 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Imperata zjawiskowa, u mnie na razie marnie, ale poczekam, może weźmie się

Oj tak zjawiskowa, uwielbiam ją Weźmie się na pewno Danusiu moje wszystkie łany są rozmnożone z dwóch sadzonek
Pomysł na... Przedogródek! 16:47, 01 gru 2020

Do góry
Nie wiem po co jest wylany ten fundament, nie opisałaś co i jak, nie ma rysunku wyjaśniającego, a więc projektowanie jakby kulą w płot

Rozumiem, że to już za płotem?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies