Jak jadę codziennie do ogrodu, to widzę foliak taki z gankiem, ślicznie wygląda mimo że z folii. U nas w "stolicy" na osiedlach mnóstwo okien i nawet w Pruszkowie widziałam. Wystawiają przy śmietnikach, czasem dużo stoi.
Danuś na pewno lepsze, widziałam kilka ładnych w necie, ale Wiesz u nas teren rolniczy, jak mają to sami szyby do własnych cieplarek wykorzystująMieszkam tu od 23 lat i jeszcze nigdy nie widziałam żeby ktoś wystawił zawsze wykorzystują bo maja piece węglowe w tych cieplarkach i jak pala w nich, a na polu mróz duży to szyby pękają i wtedy ma jak znalazł na wymianę
Za to cieplarek foliowych naoglądałam się równie dużo i wiem, że może być beznadziejna i może by bardzo estetyczna
Mam kolekcję starych stojaków do choinek, na lepsze czasy i większy lokal. Na razie wystawiłam ulubiony - ten ze skrzatów. Choinka będzie stała na środku
Sylwuś, ja widziałam fajne szklarenki z odzysku robione z okien zbieranych z wystawek. Ludzie wymieniają okna a inni zbierają je i z tego zestawiają szklarenki. Będzie lepsza niż z folii. Co myślisz?
Nie widzę sensu w takim sadzeniu, trawa się zadusi w wiadrze, bo może osiągać nawet metr średnicy (bryła) - nie ma takiego wiadra aby pomieścić. Trawy rozłażące typy Spartina - tak, bo ona się rozłazi. Ale miskanty rosną fontannowo. Nie widziałam nigdzie aby ktoś praktykował takie ich ograniczanie.
Ale jeśli masz powód ograniczania to możesz eksperymentować.
Jak sama zauważyłaś nie wygląda to dobrze. Ale to nic, wszystko da się naprawić i fajnie, że chcesz to zmienić Zerknęłam w poprzednie zdjęcia i widzę, że nie ma u ciebie spójności z resztą ogrodu, zrobiłaś trochę "od czapy" to wszystko, oczywiście nie ujmując zaangażowaniu i roślinności, to trzeba inaczej zacząć to zmieniać, nie dalej w chaosie, tylko z jakimś planem
Trzeba narysować rzut całości tej części ogrodu, aby rabata wrzosowa pasowała do reszty, płynnie przechodziła, aby połączyć ogród za rabatą wrzosową i przed rabatą wrzosową.
Okalanie kamieniami tam gdzieś widziałam - moim zdaniem niepotrzebnie wprowadza chaos, bo do niczego nie pasuje.
Idealnym wzorem jak ułożyć kolory jest moje stare zdjęcie, idealne na przykład takiej rabaty.
Wrzosy i wrzośce super, ale możesz jeszcze dodać golterię i bażynę (podobna do wrzośćów) i andromedę (podobna do lawendy). Z traw dobrze wybrałaś, ale jeszcze bym dodała niższe rozplenice, ostnicę lub brązowe turzyce. Z kolei dla bordowego koloru możesz dodać kuliste lub kolumnowe berberysy
Pamiętaj także, że wrzosowisko bedzie kolorowe nie tylko od kwiatów, ale też listki cały rok będą zdobiły. Są pomarańczowe odmiany, złociste, ciemnozielone i szare.
Zerknij tutaj - to moja bardzo stara realizacja, sprzed 20 lat, ale stale aktualna
I jeszcze zagajnik brzozowy, z ogrodu z lustrem w tylu ogrodach kopiowany, że już nie zliczę
Na to liczę Danusiu bo żeby posadzić liliowce musze wpierw wysadzić stamtąd tojeść purpurowa, krwawnice i odętkę te ida w łąkę, a tam liliowce, bo to nad rowem kontynuacja ma być. Plan był na przyszły sezon, ale teraz się trafiły w świetnych cenach....