Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród tworzony z pasją 14:03, 24 mar 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Jakie ładne tawuły. Ehhhhh, wszystkie patyczki wyrzuciłam, a takie ładne były. Fajnie Karolu, że pokazujesz zdjęcia ☺

Szkoda,że wyrzuciłaś może by były nowe krzaczki.
Ogrodowe skarby 11:32, 24 mar 2015

Do góry
Posadziłam moje malutkie szmaragdy . Krzewy na pniu a między nimi po sztuce tawuły japońskiej , przy płocie rosną bylinki kiedyś je przesadzę ale póki szmaragdy są maciupeńkie to niech coś tam kwitnie

w oddali mój przechowalnik
Ogród tworzony z pasją 08:05, 24 mar 2015

Do góry
Jakie ładne tawuły. Ehhhhh, wszystkie patyczki wyrzuciłam, a takie ładne były. Fajnie Karolu, że pokazujesz zdjęcia ☺
Ogród tworzony z pasją 21:59, 23 mar 2015

Do góry
jona napisał(a)
Tawuły to moje pierwsze sadzonki zrobione z patyczka

A moje chyba pecherznice.
Ogród tworzony z pasją 21:24, 23 mar 2015

Do góry
Tawuły to moje pierwsze sadzonki zrobione z patyczka
Ogród tworzony z pasją 20:56, 23 mar 2015

Do góry
Czytam, że ukorzeniły Ci się tawuły, ja też wetknęłam kilka patyczków do ziemi w ubiegłym roku. W efekcie mam 3 nowe sadzonki, zachęcona efektem w tm roku też wetknęłam kilka patyczków na rozsadniku.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:32, 23 mar 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Dzięki Agatko, robię ćwiczenia i momentami mam wrażenie, że już minęło całkiem.Niestety tak jeszcze nie jest.
A tawuły duże już masz??Dasz radę

tawuły jeszcze niewielkie, posadziliśmy dwie obok siebie i mimo iż lubą ostre cięcie to chyba jednak jedną gdzieś dalej przesadzę
Ogród w Puszczykowie 20:28, 23 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)

Asiu, ja szeroką masz tę rabatę? U mnie przed tujami rosną hortensje i bodziszki, a z drzewek wiśnia Amanogawa. A jakie ty masz drzewka. To Umbraculifera?

Agnieszka,
ta rabata ma ok 3,50m szerokości. Długośc ok 22 metry. Jako tło są posadzone Smaragdy. 5 wiśni Umbraculifera, róże po 5szt:
Boule de Neige
Jacques Cartier
Louise Odier
Mrs John Laing
Reine des Violettes
Comte de Chambord
budleje 3 krzewy, powojniki Arabella, 2 tawuły nippońskie Snowmound, ketmia syryjska, kalina koreańska, kalina koralowa zwykła i Roseum.
Ło matko sama się dziwię ile tego upchałam...
Są jeszcze byliny: ostróżki, szałwia, perovskia, liatra.
Dodałam jeszcze obwódkę z bukszpanu.
Latem był taki busz, że byliny i powojniki zginęły pod budlejami. W tym sezonie muszę to wszystko bardziej przemyśleć.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:31, 23 mar 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
Mnie czeka chyba przesadzanie tawuły
i zdrowia

Dzięki Agatko, robię ćwiczenia i momentami mam wrażenie, że już minęło całkiem.Niestety tak jeszcze nie jest.
A tawuły duże już masz??Dasz radę
Ogród z tatarakiem w tle 18:45, 23 mar 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Ewa dziekuję

Ewo a czy mogę tam wsadzić w cienistym zakątku paprocie lub funkie? Tam tylko rano do 10 jest takie słonce jak na zdjęciu. POźniej robi sie cień- miejsce z nr 1.

Czy moga tam być hortensje limelight?
Wyczytałam, żeby sadzić brzozy co 1,5-2m. Czy pod brzozami wsadzić jakies trawki, może rozchodnik okazały?

Podoba mi sie bardzo rozmieszczenie brzózek. Te 2 szt od prawej strony bardzo pasują

A czy zamiast jałowców poleciłabyś coś innego, najlepiej zimozielonego?
Z prawej strony, za stojakiem na pranie planowałam posadzić tawuły i ciąc je w kule. Co o tym myślisz? Tam jest wąska częśc rabaty i 2 piętra roślin raczej się nie zmieszczą.

Paprocie i funkie jak najbardziej.
Pod brzozami wyższa trawa (może miskant).
Jeżeli chcesz tzw. Limki to bardziej pasują cypryski groszkowe, które pokazujesz w innym poście. Dobrze będa się komponowały z tawułami.

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 08:36, 23 mar 2015

Do góry
Mnie czeka chyba przesadzanie tawuły
i zdrowia
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:05, 22 mar 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Dzisiaj i u nas pogoda dopisała i mogłam co nieco podziałać w ogrodzie
Wszystkie dwuletnie stipy dostały eksmisję. Te jednoroczne przycięłam.
Miskanty przycięte.
Tawuły też dostały się pod sekator.
Hortensjom ucięłam tylko suche kwiatostany bo denerwowały mnie takie fruwające po ogrodzie. Jak miną przymrozki pociacham je porządnie.
Ale najważniejsze że przygotowałam już skrzynie do wysiewu warzyw. Kompost, obornik i ziemia ogrodowa już w skrzyniach. Musi się wszystko trochę uleżeć.
I na koniec ciahnęłam jeszcze perukowca i katalpę.
Ręce bolą od sekatora, podrapane przy cięciu traw, nie wiem jak jutro zwlekę się z wyrka ale czuję się szczęśliwa.
pozdrowienia dla wszystkich zaglądających

No proszę- solidna praca i dopiero Pani zadowolona
Też przycięłam rośliny- prawie wszystko, co powinnam....Pęcherze od sekatora dziś leczę

...stipa zupełnie sucha myślisz, że ruszy?
...o katalpie i modrzewiu zapomniałam...zrobię to jutro....
Marne rośliny w moim ogrodzie 20:57, 22 mar 2015

Do góry
Hej. Ja mam taki piaskowy ogród. Ziemia klasy VI, głównie żółty piasek. Nawiozłam oczywiście warstwę lepszej ziemi żeby przynajmniej trawa rosła, a pod rośliny kopię głębokie doły i zaprawiam je żyzną ziemią, kompostem, obornikiem, no i pamiętam o podlewaniu i nawożeniu. Paradoksalnie to i tak mniej problematyczna gleba niż choćby glina. Co masz robić? Rozejrzyj się wokół, zobacz jaka jest rodzima roślinność, jakie rośliny samodzielnie radzą sobie w tych spartańskich warunkach. Zrób sobie listę roślin proponowanych do piaszczystego ogrodu i na tej liście bazuje. Karol zaproponował kilka niezawodnych gatunków, które posiadam. Mam jeszcze tawuły japońskie, lawendę, krzewuszki, kosaćce, macierzankę, jeżówki, rozchodniki i z traw kostrzewy. Nawet róże dobrze sobie u mnie radzą. Naprawdę jest wiele roślin z których można stworzyć coś pięknego nawet na piasku.
Ogródek Agam 20:38, 22 mar 2015

Do góry
Hejka

Jeśli ktoś potrzebuje patyczków hortensji Limelight i Vanille Fraise to służę pomocą .

Zaglądających pozdrawiam i przesyłam krokuski

Melduję że przycięłam hortensje, derenie, tawuły, wycięłam trawy, wrzosy, poczyściłam żurawki (dwie wyszły bez korzeni z wiadomych powodów). Trochę pustawo się zrobiło. Czeka nas wertykulacja i dokończenie rabaty przed domem. Chwastów prawie nie mam. W sumie jakoś dużo roboty w tym roku nie było. W jednym miejscu mus rabatę poszerzyć bo wszystko się rozrosło i świerki nie mają miejsca. No i myślę o złagodzeniu fal tu i ówdzie

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:44, 21 mar 2015

Do góry
Dzisiaj i u nas pogoda dopisała i mogłam co nieco podziałać w ogrodzie
Wszystkie dwuletnie stipy dostały eksmisję. Te jednoroczne przycięłam.
Miskanty przycięte.
Tawuły też dostały się pod sekator.
Hortensjom ucięłam tylko suche kwiatostany bo denerwowały mnie takie fruwające po ogrodzie. Jak miną przymrozki pociacham je porządnie.
Ale najważniejsze że przygotowałam już skrzynie do wysiewu warzyw. Kompost, obornik i ziemia ogrodowa już w skrzyniach. Musi się wszystko trochę uleżeć.
I na koniec ciahnęłam jeszcze perukowca i katalpę.
Ręce bolą od sekatora, podrapane przy cięciu traw, nie wiem jak jutro zwlekę się z wyrka ale czuję się szczęśliwa.
pozdrowienia dla wszystkich zaglądających
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 17:27, 21 mar 2015

Do góry
Taką piękną pogodę i ja miałam
Ale sobie dzisiaj popracowałam w ogrodzie, rąk od sekatora nie czuję, podrapane mam do łokci bo cięłam trawy.
Pościnałam tylko przekwitnięte kwiatostany hortensji żeby nie fruwały po ogrodzie, wszystkie tawuły dostały się też pod sekator.
Katalpa i perukowiec też obcięty.
Ale najważniejsze że skrzynie na warzywa już zapełnione kompostem, obornikiem i ziemią warzywną. Teraz tylko warzywka zasiać i czekać na plony
Kasiu,
u mnie codziennie domokrążcy z korą, ziemią obornikiem. Ale namiary chętnie wezmę bo do nas taki badziew przywożą że ich od razu pędzę. Kupiłam tylko obornik pod róże bo wyglądał dobrze, przekompostowany.
Dzisiaj chyba umrę, wszystko mnie już boli, a jeszcze ciasto drożdżowe rozczyniłam.
pozdrawiam pracusia
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 07:56, 21 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Ewa Twoje hiacynty tak u mnie pachniały, że aż przyleciałam je zobaczyć.

Co masz przy cisach? Pięciornik czy tawuła? Czy jedno czy drugie, ciachnij to mocno w półkule , bedzie miało ładny kształt w sezonie, nie oszczędzaj, tnij za młodu

Marzenko to były świerki białe nie cisy, ale już wyleciały wczoraj i tam tawuły zostały. One mają z 5 lat przynajmniej i ciacham je mocno bardzo na wiosnę i potem jak przekwitną drugi raz. Przyzwoite kulki z nich wychodzą to fakt
Ogród tworzony z pasją 16:23, 20 mar 2015

Do góry
Agcia napisał(a)
Ja też mam wiciokrzew- sadziłam na jesień, miał pąki kwiatowe i nic nie zmarzło budzą się do życia. Tawuły czas ciąć bo u mnie też już pąki pękają.

U mnie też nic nie zmarło, listki wwypuszczał praktycznie od początku lutego.
Ogród z tatarakiem w tle 12:36, 20 mar 2015

Do góry
EwaG napisał(a)

A wymiary rabatki można prosić. Czy brzozy koniecznie muszą rosnąć w rządku?
Można sprobować zrobić lasek - na przód dać hortensje (np. Tardiva - ma sztywne pędy, biel kwiatostanów będzie świetnie korespondować z bielą pni brzóz; oczywiście trzeba nawadniać bo brzozy wysuszają glebę).
Jałowce na obwódkę są takie sobie, ale możesz spróbować z bardzo niskimi płożącycmi w błękitnym odcieniu np. Blue Carpet.

Ewa dziekuję
Ty mi zawsze dobrą radą i super pomysłem służysz. Projekt przepiekny!

Rabata ma długość 22 m i w najszerszym miejscu ma od płota około 7m.

Planowałam posadzić brzozy w formie lasku-troche mi na rysunku to nie wyszło.
Ewo a czy mogę tam wsadzić w cienistym zakątku paprocie lub funkie? Tam tylko rano do 10 jest takie słonce jak na zdjęciu. POźniej robi sie cień- miejsce z nr 1.

Czy moga tam być hortensje limelight?
Wyczytałam, żeby sadzić brzozy co 1,5-2m. Czy pod brzozami wsadzić jakies trawki, może rozchodnik okazały?

Podoba mi sie bardzo rozmieszczenie brzózek. Te 2 szt od prawej strony bardzo pasują

A czy zamiast jałowców poleciłabyś coś innego, najlepiej zimozielonego?
Z prawej strony, za stojakiem na pranie planowałam posadzić tawuły i ciąc je w kule. Co o tym myślisz? Tam jest wąska częśc rabaty i 2 piętra roślin raczej się nie zmieszczą.
Ogród tworzony z pasją 10:46, 20 mar 2015

Do góry
Ja też mam wiciokrzew- sadziłam na jesień, miał pąki kwiatowe i nic nie zmarzło budzą się do życia. Tawuły czas ciąć bo u mnie też już pąki pękają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies