Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ewulkowy ogród pod lasem początki... 17:57, 26 kwi 2015

Do góry
Ooo, ale fajne zakupy Tawuły śliczne, aż poleciałam poczytać o nich więcej
Działka w Zakątku 11:18, 26 kwi 2015

Do góry
Bardzo dziękuję za powitanie Trzymanie kciuków bardzo się przyda.
Rzeczywiście sporo przed nami. Przeglądam sobie niektóre wątki i nie trafiłam chyba jeszcze na taką działkę, na której nie ma nawet początku ogrodu. Tylko u mnie sama ziemia I dereń
Sylwia udało mi się uchronić dereń przed zasypaniem - chociaż wcale nie było to proste, bo jak widać zaraz obok składowana była ziemia z wykopów. Teraz teren jest nieco podniesiony dookoła, a przy krzaczku zrobiła się "miska" - nie bardzo wiem co z tym zrobić. Na razie tak po prostu zostanie.
Roślinki kupiłam - czekam na dostawę. Pewnie dojdą dopiero po długim weekendzie.
Na razie walczymy z rozgarniętą ziemią - trzeba ją rozgarnąć i wybrać korzenie perzu, którego jest tu pełno. Syzyfowa praca
Przygotowałam też kawałek ziemi pod tawuły van houtte'a - widziałam kiedyś taki żywopłot i bardzo mi się podobał
W miniformacie 10:00, 26 kwi 2015

Do góry
Ja też bym chciała zapytać co to takiego te białe kuleczki ..szukam towarzystwa do tawuły szarej griefschaim, które mi właśnie teraz kwitnie na biało..no i jakie jest toto wysokie
Buziole
Ranczo Edy 22:49, 25 kwi 2015

Do góry
yolka napisał(a)
Piękna sobota: u mnie też tawuły zaczynają

Yolcia uwielbiam je bo tak jakby szronem posypane
Ranczo Edy 22:28, 25 kwi 2015

Do góry
Piękna sobota: u mnie też tawuły zaczynają
Bajkowy ogród Weroniki 21:44, 25 kwi 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Zaczęła się kolorowa wiosna!
Zakupy spore, szczęśliwie, że masz gdzie te rośliny sadzić
Jak to jest, że nie potrafimy sobie nowości odmówić?

Ja sobie odmawiam, ale jak zobaczę to zapominam, że nie ma miejsca na sadzenie, a nie wszystko nadaje się do lasu.
Widziałam, że i Ty dosadzasz, choć ogród wypełniony po brzegi. Wiosnę u Ciebie podziwiałam.
U mnie też cześć tulipanów kwitnie, migdałek i magnolia nie zawiodły.
Basiu, coś mi ładnie rośnie od Ciebie. Albo kulnik albo skalnica cieniolubna, jedno gorzej. Poczekam i pokażę.

Mam 2 magnolie a jeszcze się rozglądam za Genią, bo piękna. Droga też, ale dlaczego tak długo trzeba czekać aż będzie drzewem...

Tulipanki różowe, ładne. Wciąż czekam na ICE CREAM, co rok kupuję, ale co rok oszukane.

Tawuły wczesne zaczynają kwitnienie. Mam ich sporo.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 21:31, 25 kwi 2015

Do góry
Napracowana jestem dziś na maxa.. obsadziliśmy częściowo rabatę północną. Dokupiłam dziś trochę orlików -no bo przecież nie mogę się na te kwiaty napatrzeć..
przy okazji widać czego brakuje więc będę napewno szukać krzewów- i to będą chyba tawuły bo została mi część lekko słoneczna, a candlelight się do półcienia nadaje.

Byliśmy też dziś na targach ogrodniczych w Opatówku i kupiłam dwie trzmieliny na dość wysokim pniu.
Nie mam zdjęć bo wieczór się zrobił jak skończyliśmy. Ale jak dla mnie na oko jest nieźle. Potrzeba też czegoś zimozielonego. Życie i portfel zdecydowały, że będą to bukszpany-kule i stożki. Znalazłam jedno i drugie po 30zł-stożki metrowe a kule średnicy ok.50cm. !!!!!!!
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 21:00, 25 kwi 2015

Do góry
ja dzisiaj się kręciłam przy tej rabacie jak kot z pęcherzem... latałam w prawo i w lewo... wydaje mi się, że jest ona jednak za mała na dodatkowy pas roślin... kosodrzewina jednak się z czasem rozrośnie trochę... jak i reszta...
czyli proponujesz trzmielinę, kosodrzewinę i tawuły? pojechałam dzisiaj po berberysy ale nie było admiration...

generalnie wychodzi na to, że będą jak narysowała pierwotnie Danusia - trzy pasy...
chyba za dużo skaczę przy tej rabacie... mam tawuły, mam trzmielinę, dokupię kosodrzewinę - poustawiam, pochodzę, popatrzę i w końcu posadzę
bo spać nie będę mogła
Mój ogród pod górkę... 20:00, 25 kwi 2015

Do góry
I jeszcze:

I tawuły ze skalnicami - hihihi!
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 23:01, 24 kwi 2015

Do góry
Tawuły i trzmieliny z łatwością rozmnożysz z sadzonek zielnych Tylko na pewno nie mogą one rosnąć obok siebie - wg mnie najlepiej będzie, gdy na początku posadzisz trzmielinę, potem berberysy, następnie kosodrzewiny i tawuły Ten układ pod linijkę wydaje bardzo się dobry Będzie to dobrze widoczne zwłaszcza w przypadku berberysow i tawuł, które dają się ciąć w kule a dywany z kosodrzewiny i trzmieliny będą fajnym kontrastem dla nich
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 20:38, 24 kwi 2015

Do góry
Wydaje mi się, że pewnego radzaju porządku (niniowości) w sadzeniu roslin nie unikniesz. W przeciwnym razie będziesz miała dziury na brzegu rabaty.
Ja tawuły posadziłabym w rządkach, a trzmielinę w lini przy brzegach a w środku bardziej swobodnie.

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 16:50, 24 kwi 2015

Do góry
to się nazywa być zieloną ogrodniczką: trzmielin zamówiłam za mało tawuły są jakie są... liczę na to, że się rozbujają i zrobią ładne czy po wsadzeniu mogę je przyciąć czy czekać aż zakwitną i po?
berberysów jeszcze nie mam a po kosodrzewinę skoczyć muszę jutro
średnio to widzę jakoś... ale to może kwestia mojego beznadziejnego ustawienia

ech...
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 10:29, 24 kwi 2015

Do góry
Czy ktoś mógłby mi doradzić co dać po umbrelki: korę czy żwirek jakiś? Będą tam tez tawuły, trzmielina i berberysy?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:04, 24 kwi 2015

Do góry
A gdyby z prawej strony, bliżej rynny wstawić sosnę czarną green tower i obsadzić jakimiś kulkami (tawuły zółte, bukszpan)
Stary "ogród" z nowym domem:) 23:20, 22 kwi 2015

Do góry
Czytam też o bergenii i pluję sobie w brodę że jesienią nie kupiłam w promocji, bo były za niecałe 2zł... ale ja wtedy nieświadoma jeszcze byłam... Teraz zamówiłąm hortensji bukietowych różnych całą górę, będzie razem pewnie z 15 sztuk, na razie toto małe będzie, ale jak urośnie... Wśród nich Vanille Fraise, Annabelle, Grandiflora, Tardiva, Kyushu, Sundae Fraise, Pink Diamond - ciekawe czy to się u mnie uchowa. Oprócz tego jaśminowiec, krzewuszka Alexandra, tawuła genpei, goldflame i goldmounde. Pamiętając o zasadzie żeby kupować po kilka sztuk i sadzić plamami kolorów nakupiłam tego tyle że nie wiem jak ja zdążę to posadzić....... Już kiedyś kupiłam 243szt. różnych małych sadzonek i potem szalałam Ale było warto, więc pewnie i teraz jakoś dam radę

Mam nawóz kurzy - wykopuję głębszy dołek niż trzeba, sypię trochę nawozu, mieszkam z ziemią i dopiero sadzę - dobrze? Trochę boję się nawozu kurzego, żeby nie popalił.

Oglądałam dziś moje bukszpany u mamy hihi one bardziej przypominają kamienie, głazy niż kule, i natchnęło mnie - chyba je jeszcze przytnę by podkreślić ten efekt, posadzę rozrzucone niby to nieregularnie na kamyczkach, dołożę kilka prawdziwych kamieni pasujących kształtem do bukszpanów i dam gdzieniegdzie kulkę z tawuły goldmound, albo z ligustru aureum, żeby było zimozielono, a raczej zimożółto. To by był kącik na lewo od mojej śliwy purpurowej z hortensjami. Jako coś wyższego kupiłabym jednego dorobnego szmaragda, ale takiego naprawdę ładnego, albo jeden cis taki na 120cm i będę strzygła w stożek. Dobry pomysł? Jak myślicie? Przesadzanie bukszpanów to spory wysiłek i ryzyko że się nie przyjmą więc nie chciałabym z nimi latać i fundować im stresu, tylko od razu posadzić w docelowe miejsce, dlatego proszę o znak Czy mniej więcej ok by to wyglądało?

A ten cis posadzić zamiast tych trzech jałowców blue arrow czy jakoś obok? Te jałowce średnio mi tam pasują, ale posadziłam je zanim zdecydowałam się jednak na płot, miały coś zakrywać. Średnio przetrwały zimę, takie chyba biedne są.

Marzy mi się tam jodła koreańska, trochę tu czytałam na jej temat i wiem że Danusia bardziej poleca świerk serbski, ale mi zależy na takiej świeższej zieleni, a świerk serbski wpada w niebieskość - dobrze mi się wydaje? Jodła koreańska, którą widziałam w ogrodniczym miała piękny żywozielony kolor igieł, żywszy niż świerk pospolity. ok 100cm wys, 58zł, brać? A jeśli brać to czy na prawo od śliwy purpurowej będzie pasowa?
Malutki pod lasem 22:24, 22 kwi 2015

Do góry
Wysadziłam dziś tego trującego wawrzynka i w to miejsce poszły zakupione na targach tawuły. Prawie wszystkie lawendy i bukszpany obsypałam korą. Zaczyna to wyglądać.

I tak od prawej jest lilak, te wsadzone tawuły i mini forsycja

Dalej na lewo przed szmaragdami te nieszczęsne roślinki, co to nie wiem co z nich wyrośnie Dalej na lewo jaśminowiec.

Potem lawendy i bukszpany a między szmaragdami hortensja bukietowa.

I tylko mnie ta wierzba na końcu rabatki denerwuje i chyba namówię M i ją wykopiemy, a tam pójdzie druga tuja. No i jeszcze przed tą ostatnią tują coś bym chciał i myślę o drugiej hortensji bukietowej, tylko zastanawiam się czy tą samą odmianę, czy inną dać. Ale chyba tą samą, to Vanilla Fraise.
Mój własny kawałek klepiska 21:09, 22 kwi 2015

Do góry
Małgosiu to na pierwszym zdjęciu- nie przypomina Ci czasami tawuły?
Ja tak właśnie obstawiałam
Ogród wyrozumiały 21:08, 22 kwi 2015

Do góry
Cisy spod katalpy przesadź.. nie będą pasować.
Berberysy wysokie możesz je przycinać i zostaw, dadzą wyższe piętro.

Pomysł Małgosik dla obwódki fajny... nie łącz rządkiem bo będzie sztucznie.

Admirationy i tawuły będą wyglądać bosko w takiej masie ) Tylko tawuły w poduszki przycinaj

Ogród wyrozumiały 21:06, 22 kwi 2015

Do góry
Małgosik tawuły,oczywiście tawuły!!! nie tawułki

Czy będę ciąć w kulki ???? Wiem,że aby były porządne to by należało.Ja ciąć lubię ,jak podołam siłowo to będę ,jeśli nie ,będą musiały zachowywać swój pokrój

Z tym golden tuffetem to w zupełności racja ,powinna tam już być plama czegoś a nie "rządek".

Miskantów tam najprawdopodobniej nie będzie z uwagi na moje ograniczone siły (wszędzie czytam ,że dzielenie ich to wyczyn dla przeciętnie zdrowego człowieka ,nijak więc ma się to do mnie)

A jakie zwykłe berberysy masz na myśli ,że są wyższe i od jakich poprzedników ,bo coś myślenie mi już wysiadło

Ja chciałam orange rocket bo bardzo mi się podobają

Jałowiec wypadnie na pewno,a te cisy ???

I kurczę jakie turzyce,bo wystawa południowa??
Ogród wyrozumiały 20:37, 22 kwi 2015

Do góry
to tawuły japońskie, nie tawułki, bo tawułki to zupełnie inne rośliny
rozumiem że będą cięte w kule?
dadzą dobry kontrast
ale nie łączyłabym admirationa w równą obwódkę z golden tuffet czy jak im tam
dałabym wstawkę w postaci turzyc, ale plamą, a nie znów obwódka
rozumiem że z tyłu będą jakieś miskanty?
wśród nich mogą się znaleźć te zwykłe berberysy, bo są wyższe od poprzedników
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies