Zdaje mi się, że wilgotność w takiej szklanej skrzynce będzie większa niż na parapecie. Powinno to się siewkom podobać. Ładnie powschodziły
Czy jeszcze nie za wcześnie na pomidory?
W rozmnażarce posiałam:
Werbena Patagońska
Ostróżka wielkokwiatowa niebieska
Miskant 1 z nasion zebranych jesienią z mojej trawki
Miskant 2 jak wyżej
Jeżówka różowa
Jeżówka czerwona (HOt..)
Poziomka
Pomidor
tyle na razie.... czekam na dostawę nasionek
a teraz myślę czy temperatura 18 st. nie jest za niska.
Wieczorem wyłączyłam lampę diodową, która nie grzeje (inaczej ugotowałabym roślinki).
Ciekawa jestem czy wschody będą szybsze, czy coś zmieni to, że nasiona zamknięte są
w szklanej skrzynce.
Witam. Mam trawy na wymianę. Przeczytałam na innym wątku,że interesuje cię miskant olbrzymi- mam go, dorasta do 3-4m. Mam też lasecznicę- ona też dorasta do takich wysokości. Poza tym mam też inne trawy: rozplenicę,trawę morning light,turzycę palmową,turzycę buchanani,turzycę morowa,kostrzewę siną. Napisz czy jesteś zainteresowana.
Traw też mam kilka, ale trawy fajne w grupie wiec trudno mieć ich dużo .. :
Carex calotides Calita
Carex dolichostachya 'Gold Fountains'
Carex lurida Aurea (przesadzona chyba padła)
Carex oshimensis 'Everest'
carex Evergold
Carex Everillo
Carex testacea Prairie Fire
Carex secta Tenuiculmis
Hakonechloa Ben Kaze
HAKONECHLOA MACRA All Gold
Hakonechloa macra Aureola
Hakonechloa macra Nickolas
miskant Hameln
Miskant chiński DRONNING INGRID
miskant graziella
miskant zebrinus (dwie odmiany dużych)
miskant zebrinus Kleine Zebrine
miskant Melepartus
kompostownik bedzie w przedogrodku, zupełnie nie w tej planowanej części. a plac zabaw planuję od strony zachodniej, na rysunku to jest na samym dole po prawej stronie. widac mała rabate miskant giganteus i własnie za nią jest plac zabaw.
serby planuje tylko ciąć aby sie zageszczały, forma raczej naturalna.
posta moze nie zignorowałam raczej nie zauwazyłam, gapa ;p
wiesz ta altana bedzie miała tylko zagiel i myslałam zeby boki od slońca zasłonic wlasnie różami bo i ładnie i pachnie. jak jej nie obsadzę to na widoku non toper
Ciesze się, że napisałaś Oczywiście się nie obrażam, krytyka mile widziana. Rozmawiałam z Danusią i miała taką samą uwagę ale chyba nie potrafię sobie tak przeskalować, no nic spróbuje jak będę miała chwilkę czasu.
Ostatnio nie pisze na forum... zastanawiam jak pozmieniać rabatę i dzieci nie dają mi chwilki wolnej Na ostatnim projekcie Mikołajek uczył się robić malu malu
I na razie moje plany tak wyglądają: co do rabaty to ta część na której jest żywopłot z bukszpanu, lawenda tak zostanie, jak się rozrosną powinno być ok, do tego czasu posadzę między nimi jakieś jednoroczne kwiatki . A część z miskantami, nie wiem jeszcze jak przerobić... pewnie pozostawię jeden rząd roślin: miskant, różę + jednoroczne, z czasem coś dodam
zajmę się dokładniej rabatą przy ogrodzeniu, i muszę przerobić rabatę przed domem bo muszę tam przesadzić Anabelki. Tak więc wszystko na spokojnie, bo gdzie mi się śpiesz
Ok więc wrzucam jeszcze raz, niestety za dużo roślin będą miały za ciasno... ;(
i z wymiarami
ta część chyba jest ok ale też jeszcze wrzucę
na kratce róże pnące różowe + biały powojnik
kulki bukszpanu, obwódka z lawendy, przy tarasie żywopłot z bukszpanu, róże na pniu, magnolia gwiaździsta Rosea, Miskant Morning Light
Ten miskant wyrasta wysoko, jego średnica na górze osiągnie nawet metr a może i ponad, na dole mniej bo to taka "fontanna". Nie chcąc żeby się uwalił na róży musisz go posadzić koło metra od niej. Jak miskant osiągnie dojrzałość i się jednak okaże że leży na róży, będziesz musiała go przesadzić. Chyba że róża pójdzie wyżej i nic sobie nie zrobi z trawy. Jak zamierzasz prowadzić róże? na jakimś obelisku, w kulę będziesz przyginać, czy na kratkę puszczać.?
Aha jeszcze musisz pomyśleć właśnie jak będzie prowadzona róża. Na obelisku zajmie mniej miejsca, tyle co obelisk, prowadzona wiązana w kulę będzie szeroka, a więc widzisz - odpowiedzieć na to pytanie wcale nie jest prosto. W ogrodnictwie nic nie jest proste i wg szablonu, tyle a tyle i kropka. Przemyśl sprawę i daj wskazówki.
Miskant może nie wykiełkować bo z nim jest różnie. Rozplenica wykiełkuje na pewno, Moundry u mnie wykiełkowała trochę później niż Hameln. Więc cierpliwości.
Mam nadzieje że nie posiałaś jej zbyt głęboko.
A czy zraszasz codziennie? ona musi mieć cały czas wilgotno.
Witam, poszukuje róży różowej powyżej 1,5m a najlepiej do 2m. Szukam po stronkach, ale takich wysokich nie widzę, oprócz pnących oczywiście. Będzie posadzona przy tarasie na długości 2 m, po bokach będzie miskant Morning light, przed nią lawenda. Polecicie jakieś?
Też mam tą inspirację. Fajnie wygląda w sezonie ale późno wszystko z tego budzi się do życia (prócz cyprysików) i stale myślę jak ten problem rozwiązać by nie było tak pusto.
tak własnie myslałam ze z tyłu miskant lekko przed nim hortki tylko obawiam sie czy on nie zatłumi calej rabaty jak sie rozrosnie, po bokach myslałam aby posadzic po dwie rozplenice, myslałam tez o tawułach ale juz sam nie wiem mętlik mam w głowie i tysiąc pomysłow
Po lewej stronie ma powstac kolejna rabatka myslała aby tam posadzic min.rozplenice Hameln po bokch na srodku miskant np. ferner osten lub maleprtus obok niego 2 hortensje moze limelight i nizej zurawki plus moze turzyce rzedowa variegata lub inna co o tym sądzicie?
Nie będę numerować, raczej jest to widoczne:
na kratce róże pnące różowe + biały powojnik
kulki bukszpanu, obwódka z lawendy, przy tarasie żywopłot z bukszpanu, róże na pniu, magnolia gwiaździsta Rosea, Miskant Morning Litht.
nie mogę się zdecydować co wsadzić między bukszpanem a lawendą, pod różami na pniu.... macie jakieś pomysły? myślałam o białych różach albo białej lawendzie...
trawy wysokie to Miskant Morning Litht + dereń , kulki i obwódka z bukszpanu, róże okrywowe białe (pod dereniem), róże wielkokwiatowe, lawenda, rozplenica i róża na kratce.