Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród pewnej ogrodniczki 18:14, 08 lut 2016

Do góry
Bardzo proszę o pomoc w rozpoznanu tych miskantów. Kupiłąm je w sierpniu tamtego roku, niestety w szkółce NIKT nie potrafił mi podać nazwy tego miskanta poza tym że napisane było iż jest to miskant.
Teraz mam problem ponieważ nie wiem czy nie posadziłam ich zbyt blisko bo jesli to jakieś monstra to wolałabym je przenieść na wiosnę póki się jeszcze da.

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 18:13, 08 lut 2016

Do góry
Bardzo proszę o pomoc w rozpoznanu tych miskantów. Kupiłąm je w sierpniu tamtego roku, niestety w szkółce NIKT nie potrafił mi podać nazwy tego miskanta poza tym że napisane było iż jest to miskant.
Teraz mam problem ponieważ nie wiem czy nie posadziłam ich zbyt blisko bo jesli to jakieś monstra to wolałabym je przenieść na wiosnę póki się jeszcze da.

Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 22:39, 07 lut 2016

Do góry
LenaMagda napisał(a)
Kamila chyba zostanę przy Morning light, inne będą za wysokie, ona powinna z kłosami dorastać max 2 m, a balustradę mam do wys. 1,8 m, powinno być OK.
Jeśli chodzi o pokrój to chciałabym, żeby dochodziła do schodów (ma szer.do 90cm) wiec 40cm od schodów może wystarczy. Schody będą bez barierki więc doda to tylko uroku. Marzą mi się takie posiaduwy na schodach

Fajnie, że mi pomagasz

Ja też robię nową rabatę, w roli głównej występuje dereń biały w jednej z moich inspiracji połączony jest właśnie z morning light kompozycja Danusi
Zauważyłam też, że ten miskant często łączony jest z bielą.
Gdyby urósł za duży to raczej nie będzie problemu... trawy należy co jakiś czas odmładzać więc można ciachać zawsze z tej strony gdzie jej za dużo...
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 17:15, 07 lut 2016

Do góry
też mi się ten miskant podoba wydaje mi się że się zmieści
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 17:04, 07 lut 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)

Myślę, że będzie pasował ja bym na niego stawiała

Mi się ten miskant bardzo podoba... na zdjęciach, na żywo nie widziałam....
jak sądzisz zmieszczą się przed nim jeszcze bukszpany? boje się, że chcę za dużo roślin tam wcisnąć i się zagłuszą.
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 16:53, 07 lut 2016

Do góry
LenaMagda napisał(a)
Zastanawiam się jaki miskant będzie pasował po bokach schodów, Morning Light by pasował? czy jakaś trawa z bogatszymi pióropuszami?

Myślę, że będzie pasował ja bym na niego stawiała
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 16:29, 07 lut 2016

Do góry
Zastanawiam się jaki miskant będzie pasował po bokach schodów, Morning Light by pasował? czy jakaś trawa z bogatszymi pióropuszami?
W oflisowym ogrodzie 00:01, 07 lut 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)

Tak dereń z morning light ten miskant powinien rosnąć na słonczym stanowisku, choćby rano promienie go sięgały wtedy wygląda najlepiej i stąd podobno jego nazwa morning light

To u mnie słonko miałby pół dnia. To chyba wystarczy?
W oflisowym ogrodzie 23:51, 06 lut 2016

Do góry
Warmia napisał(a)

To i ja skorzystam. Bardzo fajna kompozycja

Tak dereń z morning light ten miskant powinien rosnąć na słonczym stanowisku, choćby rano promienie go sięgały wtedy wygląda najlepiej i stąd podobno jego nazwa morning light
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 18:32, 06 lut 2016

Do góry
Kolejna raba w około tarasu, strona południowa, cały dzień słonko świeci jak żarówa, wiec zależy mi żeby nie popełnić błędów z roślinkami. W zeszłym roku wsadziłam tam 5 Anabellek i słońce mi je przypaliło. Pójdą przed dom do półcienia. Marzy mi się wokół tarasu dużo róż....

Po lewej stronie w rogu posadzona jest Limka, przy tarasie żywopłot z bukszpanu, i rządek lawendy, po prawej stronie Anabelki do przesadzenia.

Po prawej jest rządek bukszpanu.

Tak to wygląda. Zależy mi żeby z czasem przysłonić tą lukę między tarasem, a ziemią (na wiosnę będzie tam żwirek). Fajnie by było żeby jakieś roślinki wystawały nad podłogę tarasu. No nic coś takiego wymyśliłam i nie jestem za bardzo z tego projektu zadowolona, brakuje mi wyższych krzewów tylko boje się że dam za dużo roślin... szerokość 1,15m .... dużo się tam nie zmieści... no nic, liczę na Waszą pomoc.

1 - róża pnąca na kratce, 2 - Limka, 3 - rozplenica, turzyce, 4 - lawenda, 5 - lawenda biała ewentualnie róże białe, 6 - róże sztamowe, 7 - żywopłot z bukszpanu, 8 - sosna czarna na pniu, 9 - kule bukszpanu, 10 - miskant nie mogę się zdecydować który, 11 - drzewko Konika, 12 - Hortensje Pinky Winky, 13 - róża niska różowa, 14 - róża niska biała lub trawa
Z Pszenicznej ... 18:51, 04 lut 2016

Do góry
Rabata bylinówka, niestety po szybkim ataku mrozu musiałam mocno przyciąć niektóre rośliny
Przed zimą jeszcze rabatę wzbogaciły trawy: miskant melepartus rośnie razem sadźcem, miskant balerina, miskant posejdon ( ogrodowy gigant) oraz jabłoń ozdobna royal beauty, wszystko powędrowało na tyły rabaty

Z Pszenicznej ... 17:47, 04 lut 2016

Do góry
Pierwsze zdjęcia makro, nigdy nie było na tyle dużo czasu by cieszyć się tym tak do końca.

Białe floksy są wg mnie najpiękniejsze

A tu miskant okapi i przekwitnięty przegorzan się wcisnął

floksy o tym kolorze są bardzo rozpowszechnione, może dlatego że najmocniej pachną
Phlox - floks 15:59, 04 lut 2016

Do góry
Jest problematyczny, bo jest cudaczny.

Nie można z Morning Light, dlatego że oba są pstrokate, no może miskant nie pstrokaty całkiem, ale jasny - a dwie pstrokacizny obok siebie to już przegięcie

Pasuje ciemny miskant np. Gracillimus, posadzone z tyłu, bo są dużo wyższe.
Z czym sadzić floksy?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/303-floksy-kwiaty-nieco-zapomniane

Floksy pięknie wyglądają na bylinowych rabatach, w ogrodach zapachów i motyli, w stylu wiejskim. Są idealne na kwiat cięty. W ogrodzie zestawiamy je z czyśćcami, penstemonami, monardami, ostróżkami, jeżówkami, pysznogłówkami i trawami. Także z krzewami o ozdobnych liściach w kontrastowych barwach.

Jednak ten floks jest takim odmieńcem że trudno cokolwiek dopasować. W tle ciemny cis. kępa tego floksa a na dole mięsiste zielone liście bergenii. tylko takie spokojne towarzystwo widzę.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:00, 03 lut 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
To może jakieś niższe miskanty z jasnymi kitami ? albo powtórz coś co już masz w ogrodzie

A z nizszych niz gracek ale tak samo wyprostowanych, bo np miskant jukamyima jest nizszy ale taki kaskadowy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:48, 03 lut 2016

Do góry
Zauważyłem, że na forum panuje nowy wirus, owsik ogrodowy wiosenny i niektórych mocno już złapało. Ja na szczęście w porę się zaszczepiłem i najwcześniej prace zacznę pod koniec lutego jak pogoda na to będzie pozwalać.

Powoli zaczynam się rozglądać za drzewami i potrzebnymi roślinami na wiosnę, kilka już znalazłem i będzie trzeba w połowie marca zacząć to ogarniać, na szczęście nie będzie tego dużo. Trzeba zaplanować rozbudowe nawadniania i policzyć co mi potrzebne. Poza tym na pierwszy ogień będzie wielkie przesadzanie i zmiana przedogródka, ale szału nie będzie, zostaną tam posadzone wszystkie liliowce trochę rozrzuconych zimozielonych , lilie, magnolia i miskant Malepartus prawdopodobnie

Podjazdu nie będzie, za to powstanie taras ze schodami do domu, zawsze to coś i do tego nowe ogrodzenie frontowe i w jego przypadku idę na pewny kompromis, ale chyba będzie dobrze

Odganiam od siebie wszystkie oferty, które teraz atakują z każdej strony. Zamówiłem tylko planowane lilie Jeszcze mam chęć na piwonie, ale poczekam bo w moim standardowym punkcie bylinowym ma być sporo odmian, więc poczekam na stacjonarne zakupy.

Projekt mebli gotowy, trzeba tylko kupić stal i zacząć spawać no i materiał by do maja wszystko było uszyte, mamuśka będzie miała co szyć
Malutki pod lasem 09:33, 03 lut 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Ja się znowu doczepię o zimozielone
Miskant ruszy w maju, lawenda i róże zimą nie istnieją będzie bida poza sezonem

Miscant i lawenda pięknie wyglądają zimą(ostatnio u malkul magnolia wstawiała zdjęcia swojego lawendowego pola pod warstwą sniegu - bajka) ... ale fakt wiosną traw nie ma ... ale mogłyby wtedy "zaszaleć" cebulowe
Asi ogródek pod świerkami 10:55, 02 lut 2016

Do góry
Udało mi się wstępnie coś zaplanować. Najwyższe piętro to miskant graziella tylko nie wiem czy będzie wystarczający do przysłonienia chruśniaka malinowego. Nie chciałabym jednak dawać tam jednak ściany np z tuj.Przed nimi 2 iglaki lub tuje na pniu i Aurea Nana . Na prawym boku Hortensje Limki a przed nimi rozchodnik różowy. Na lewym boku ściagnięte od ren133 ( mam nadzieję, że się nie obrazi połączenie szałwi z carex AM. Myślę co dalej a Wy co sądzicie o tym?

Malutki pod lasem 08:56, 02 lut 2016

Do góry
Ja się znowu doczepię o zimozielone
Miskant ruszy w maju, lawenda i róże zimą nie istnieją będzie bida poza sezonem
Zielono zakręcona 19:52, 01 lut 2016

Do góry
Dobra, jestem. Zgubiłam się na parę dni u Was na wątkach i nie wiem jak to jest ale w weekend nie mam czasu się odezwać. Ciągle w ruchu.
Sobota była jak przebudzenie. Świetna pogoda na spacer i przegląd roślinek. Miałam wrażenie, że derenie bardziej wybarwiły się w słońcu.

Pokręcony miskant

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:47, 01 lut 2016

Do góry
Moniq - to carex the beatles, ścinam je po ziemi trochę z tego rudego i rosna potem zdrowo
wzdłuż płotu to miskant gracillimus coś ok. 170cm chyba

Iwka- ścinam to co brzydkie ale nie do zera.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies