Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

Marzenaka 22:21, 02 mar 2016

Witaj Paulinko, kuruj się jak możesz, życzę zdrowia dla was! Moje tulipany też takie duże i czosnki również. Boję się że przyjdą mrozy i je zniszczą no ale jakiż wpływ na to mamy? Powiedz mi kiedy będziesz ścinać hortensje i trawy? Nie mam pojęcia a szkoda byłoby je zmarnować. Moje trzmielinki też tak wyglądają i żyję nadzieją, że to po prostu po zimie a wnet ładnie odżyją. Chociaż mogę się mylić bo nie znam się za bardzo...
Marzenaka 22:28, 02 mar 2016

A, zapomniałam dodać, fajnie, że prace remontowe ruszają do przodu, to samo niedawno robiliśmy bo mieliśmy takie błoto na wjeździe, że już nie mogliśmy tego wytrzymać. Po świętach dalsza część u nas, tym razem wokół domu ścieżki, zawsze to przyjemniej się zrobi.
paulina_ns 09:25, 03 mar 2016

Marzenaka napisał(a)
Witaj Paulinko, kuruj się jak możesz, życzę zdrowia dla was! Moje tulipany też takie duże i czosnki również. Boję się że przyjdą mrozy i je zniszczą no ale jakiż wpływ na to mamy? Powiedz mi kiedy będziesz ścinać hortensje i trawy? Nie mam pojęcia a szkoda byłoby je zmarnować. Moje trzmielinki też tak wyglądają i żyję nadzieją, że to po prostu po zimie a wnet ładnie odżyją. Chociaż mogę się mylić bo nie znam się za bardzo...

Hej Marzenko myślę,że o tulipany nie musimy się martwić jakoś na pewno sobie poradzą. A co do Hortensji i trawek zaczekam jeszcze troszkę i ok 15 marca zetne wszystko no chyba,że znów jakieś mrozy przyjdą.

A co do trzmieliny no ja się właśnie martwię, bo mam jeszcze inne w ogrodzie i wyglądają inaczej bardziej żółte, chyba,że to ma znaczenie,że tamte mają już 2 lata, a te były posadzone dopiero w tamtym roku. Całuski Marzenko i mam nadzieję,że się zobaczymy w końcu
paulina_ns 09:32, 03 mar 2016

AnnaCh napisał(a)
A u mnie biało
Śliczna wiosna u Ciebie I widzę znajome roślinki

Dzięki Aniu, rozchodniki od Ciebie rosną jak na.drozdzach, ile lat one potrzebują żeby osiągnąć docelowy rozmiar?
paulina_ns 09:34, 03 mar 2016

dominika_ napisał(a)
U mnie teraz dopiero topnieje, troszkę obawiam się czy ten śnieg nie uszkodzi wychodzących z ziemi kwiatów

Dominiczko myślę,że nie masz się czym martwić, teraz już nawet jak będzie śnieg to delikatny i pewnie zaraz stopnieje, aż trudno uwierzyć,że mamy już marzec, góra jeszcze z miesiąc i sezon będzie otwarty
paulina_ns 12:05, 03 mar 2016

Krawężniki obstawione, zostało jeszcze nasypac ziemię i ładnie wyrównać. W pierwszej kolejności w tym sezonie biorę się za tą rabatke. Wymiary ok 2m na 1,5 m widziałabym tam najlepiej jak najwięcej roślin zimozielonych ( wiadomo jest to front domu) no i żeby przyslonic trochę kojec psa. Przy samym kojcu słonko nie dociera tam w ogóle, dalej jest do południa. Jakieś propozycje?

Ps. Myślałam,żeby na samym środku dać jakieś nie duże żółte drzewo na pniu, przed nim hortensje połączone z trawami i obwódkę z czegoś zimozielonego.

paulina_ns 13:15, 03 mar 2016

Dziewczyny wymyśliłam takie coś :

1. Jakieś drzewko bordowe szczepione na pniu np klon ?
2. Miskant ML
3. Hortensje diamantino ( tylko czy one nadają się do cienia? )
4. obwódka z żurawek lub turzycy np ice dance ?
5. żeby zasłonić kojec psa drabinka a przed nią róża pienna, ale czy urośnie w cieniu??
6. kulki danice ( bukszpany u mnie za bardzo rosnąć nie chcą)

i co o tym myślicie?? wszelkie propozycje mile widziane

a i jeszcze zastanawiam się, czy z tyłu nie zrobić tła ze szmaragdów, żeby zasłonić blaszaka sąsiada, tylko wtedy jeszcze mniej miejsca mi zostanie i wątpie, czy obwódka jakakolwiek się zmieści.
AnnaCh 15:34, 03 mar 2016

No dobra, tylko blaszak z tyłu psuje efekt
Może daj jakieś wyższe miskanty nie ML?
Albo chociaż po tej siatce puść bluszcz? Bo rozumiem, że tuje się nie zmieszczą?
paulina_ns 17:16, 03 mar 2016

AnnaCh napisał(a)
No dobra, tylko blaszak z tyłu psuje efekt
Może daj jakieś wyższe miskanty nie ML?
Albo chociaż po tej siatce puść bluszcz? Bo rozumiem, że tuje się nie zmieszczą?

No niestety Aniu tak to jest na wsi,że nikt się nie przejmuje,że postawil komuś blaszaka praktycznie na wejściu :/. Myślę,że tuje by się zmieściły, musiałabym zrezygnować wtedy z obwódki, ale z dwojga złego tujki raczej są tutaj istotniejsze.
paulina_ns 17:18, 03 mar 2016

Prawie skończone nic tylko czekać teraz na otwarcie sezonu