Czekam z utęsknieniem na Twoje zdjęcia, mimo zmroku wiem, że w Twoim ogrodzie nawet o tej porze roku jest dużo do pokazania.
Edytuję, bo kwiatka nie wstawiłam a na ten śnieżny wieczór kolorów nam potrzeba
Dziękuję i również pozdrawiam.
Pracy z katalogowaniem dużo, ale ja już się przyłapałam na tym, że wykopałam coś, co przekwitło i dziwiłam się co to Taki los spotkał sasanki i krwawniki. Chciałabym uniknąć takich sytuacji a wiosna już tuż tuż
Marcowe kwiatki
Mam wiciokrzew Serotina, wiosną pięknie startuje i kwitnie, niestety latem zawsze mi choruje, łapie mączniaka i/lub plamistość, podejrzewam że ma za sucho. Jak mi się uda to w przyszłym roku wykopię go i posadzę w tym samym miejscu ale głębiej (posadziłam go na górce bojąc się zalewania) i lepiej przygotuję podłoże i zobaczę czy przestanie chorować. Jeszcze dodam że nawet jak choruje to do jesieni potrafi powtarzać kwitnienie pojedynczymi kwiatami no i oczywiście cudownie pachnie.
Jakie to są drzewka? Widzę kasztanowca. Po całości ma być rabata? Planik mile widziany. Będę stała z boku, bo z moją kreatywnością ogrodową jest marnie. Czym ma być to miejsce, z jaką funkcją?
Może w nawiązaniu do kształtów Twoich rabat powycinać takie pola rabata - trawnik (tam, gdzie da się go utrzymać?). Tam gdzie trawnik, to posadzić tylko trawy ozdobne a tam gdzie rabata tylko kwiaty. Ale to jest pracochłonne do pielęgnacji, chyba.
Zebrałam się aby zrobić kilka fotek, mimo zimna i leżącego śniegu.Nie lubię ogrodu w takim wydaniu, chociaż czasami niektóre ujęcia mi się podobają :
takie jak ten nasiennik clematisa
Te wianuszki uplotłam jakiś czas temu z winobluszczu
Można pobielić
Na domu mam jeszcze trochę zapasu i zastanawiam się nad zrobieniem choinki przed dom z niego