Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

katel 13:32, 04 lut 2017

Wow ale nasion , ja miałam w tym roku nie siać niczego poza warzywami ale chyba zaczynam się łamać
Jana 17:13, 04 lut 2017

katel napisał(a)
Wow ale nasion , ja miałam w tym roku nie siać niczego poza warzywami ale chyba zaczynam się łamać
to nic w porównaniu z zeszłym rokiem, ale wtedy duża część nasion mi nie wzeszła lub roślinki zostały zeżarte przez ślimaki ja też nic nie planowałam siać w tym roku tym bardziej, że naprawdę nie mam gdzie. Bez sensu jest siać tam gdzie będą roboty budowlane, w tym roku będę musiała przesadzać rośliny na czas remontu, miejsca nie mam ale czuję, że na tych nasionach się nie skończy....będę upychać....dokupię z pewnością jeszcze maciejkę, nasturcję (też bardzo lubię), w zeszłym roku z nasion zachwyciły mnie chabry i wdówka - kupię jak znajdę, natomiast rozczarowały mnie onętki bo u mnie wyrosły takie wysokie "kopry", więcej zieleni niż kwiatów, teraz szukam tych niskich
margaretka3 18:53, 04 lut 2017

Jestem Jana, choć fakt, mam lenia jakiegoś co do swojego nijakiego wątku. Może gdy zacznę swoje wysiewy, to się wreszcie zmobilizuję.
Z nasionek, które dostałaś, nie wysiewałam amfory i rożnika, więc o ich wysiewie nic nie wiem.
Natomiast pozostałych nasion nie musisz stratyfikować. Wszystkie łatwo schodzą. Facelię wysiej od razu do gruntu, ona nie nadaje się do wysiewania do doniczek, bo rośnie w oczach. Żeby pszczoły miały z niej jak największy pożytek, możesz wysiewać ją etapami. Ostatni wysiew powinien być przed końcem czerwca, z tego co pamiętam. Wtedy zdąży zakwitnąć we wrześniu i znowu pszczółki będą miały radochę. Jak rozsypiesz nasionka jesienią, wiosną będziesz miała mnóstwo siewek. Zostanie z Tobą już na zawsze
Kocimiętkę, kłosowca możesz wysiać do doniczek w marcu, jest wtedy szansa, że zdążą zakwitnąć jeszcze końcem sierpnia lub we wrześniu.
Dziewanna zakwitnie w drugim roku, więc z jej wysiewem nie musisz się spieszyć.
Tojeść bulwiasta też łatwo kiełkuje. Nie wiem, czy zakwitnie w tym samym roku, czy dopiero w następnym.
Masz spore ilości tych nasion, do gruntu wiosną tez możesz sypnąć.
Jana 20:27, 06 lut 2017

margaretka3 napisał(a)
Jestem Jana, choć fakt, mam lenia jakiegoś co do swojego nijakiego wątku. Może gdy zacznę swoje wysiewy, to się wreszcie zmobilizuję.
Z nasionek, które dostałaś, nie wysiewałam amfory i rożnika, więc o ich wysiewie nic nie wiem.
Natomiast pozostałych nasion nie musisz stratyfikować. Wszystkie łatwo schodzą. Facelię wysiej od razu do gruntu, ona nie nadaje się do wysiewania do doniczek, bo rośnie w oczach. Żeby pszczoły miały z niej jak największy pożytek, możesz wysiewać ją etapami. Ostatni wysiew powinien być przed końcem czerwca, z tego co pamiętam. Wtedy zdąży zakwitnąć we wrześniu i znowu pszczółki będą miały radochę. Jak rozsypiesz nasionka jesienią, wiosną będziesz miała mnóstwo siewek. Zostanie z Tobą już na zawsze
Kocimiętkę, kłosowca możesz wysiać do doniczek w marcu, jest wtedy szansa, że zdążą zakwitnąć jeszcze końcem sierpnia lub we wrześniu.
Dziewanna zakwitnie w drugim roku, więc z jej wysiewem nie musisz się spieszyć.
Tojeść bulwiasta też łatwo kiełkuje. Nie wiem, czy zakwitnie w tym samym roku, czy dopiero w następnym.
Masz spore ilości tych nasion, do gruntu wiosną tez możesz sypnąć.
dziękuję Gosiu za cenne informacje z pewnością skorzystam
Jana 20:45, 06 lut 2017

Ja już nie mogę się doczekać ....kupiłam dziś ziemię do wysiewów i kolejne nasiona
Jana 20:48, 06 lut 2017

Jana 20:48, 06 lut 2017

Gruszka_na_w... 20:57, 06 lut 2017

Jana, Vita dobrze pisze. Twój tato pewnie kupił nasiona na zielony nawóz. Znakomicie użyźnia glebę. Facelia jest miododajna.
O indygowcu odpowiedziałam u Pszczółki, ale powtórzę u Ciebie. U mnie na str. 73 jest fotka. To bezproblemowy krzew z listkami podobnymi do akacji. Wabi pszczoły. U mnie rośnie na zapłociu w okolicy sadu. Można go ciąć. Widziałam fotki, gdzie był formowany na wielopniowe małe drzewko.
A może tę Twoją tuję podkrzesać dołem, a górą ograniczyć. Pod spodem zrobić nasadzenia z host, paproci, przywrotnika?
Ciągle optuję za wyciepaniem leszczyny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Jana 21:06, 06 lut 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jana, Vita dobrze pisze. Twój tato pewnie kupił nasiona na zielony nawóz. Znakomicie użyźnia glebę. Facelia jest miododajna.
O indygowcu odpowiedziałam u Pszczółki, ale powtórzę u Ciebie. U mnie na str. 73 jest fotka. To bezproblemowy krzew z listkami podobnymi do akacji. Wabi pszczoły. U mnie rośnie na zapłociu w okolicy sadu. Można go ciąć. Widziałam fotki, gdzie był formowany na wielopniowe małe drzewko.
A może tę Twoją tuję podkrzesać dołem, a górą ograniczyć. Pod spodem zrobić nasadzenia z host, paproci, przywrotnika?
Ciągle optuję za wyciepaniem leszczyny.
też tak sądze, że to na zielony nawóz widziałam u Ciebie indygowca dziękuję, spróbuję go wysiać : tuję już od dołu podkrzesałam ze dwa lata temu, nie wiem czy jestem górą w stanie ją ograniczyć bo jest wyższa niż dom, musiałabym wóz strażacki pod tują już wsadziłam hosty ale niestety muszę je podlewać bo mają sucho
vita 21:20, 06 lut 2017

Jano, miejscówka dla host pod tują skazana jest na niepowodzenie.
Przerobiłam