Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zimowy Wysiew / Winter Sowing 20:41, 23 lut 2024

Do góry
Tak na szybko zrobiłam zdjęcie naszych wysiewów Ze względu na kota, który jest u nas od niedawna, nie mogę mieć wysiewów tam gdzie zawsze, bo pewnie by wszystko zniszczył. Dlatego w tym roku powstał taki stojak, jedyne wolne, bezpieczne i słoneczne miejsce, sypialnia rosną sobie już pomidory, papryki, seler, por i kapusta
Ogród w malinówkach 20:34, 23 lut 2024

Do góry
Marcin
1.Pod rabaty:
Weź glebogryzarkę, niech Ci zryje ziemię. Ta maszyna potnie chwasty i wywróci glebę na druga stronę.
Będzie dość miękko
Zagoń brata i i we dwóch z widełkami amerykańskimi w łapkach zrobicie porządek z glebą pod rabaty.

Gdy ziemia czysta kartony i kora natychmiast.

Po glebogryzarce prawie 3 tyg grabiłam codziennie po 2 godz po kawałku z 250m2 pod rabaty i kopałam ręcznie. Miałam mnóstwo perzu i innych. Wybrałam perz doszczętnie. Szczawiku nie mam też. Pilnuje żeby go ze szkółki nie przynieść. Po 4 latach mam chwasty tylko takie co się posieją z wiatrem i ptakami. Perz też nie wrócił.

Przekopcie i przegrabcie rabaty, perz i turzyce-te rozłogi trzeba wybrać ręcznie.

2. Pod trawnik:
Glebogryzarka, grabienie i zebranie tego co wyłazi spod przewróconej ziemi, nawiezienie ziemi, rozgrabienie, znów glebogryzarka. Równanie grabiami, sianie , wałowanie.
Perz w trawniku nowym wyjdzie ale zniknie od koszenia. Naprawdę choć ja nie wierzyłam.

Jak na trawniku pojawią się chwasty to po 6-8 tyg opryskasz chwastoksem albo innym środkiem.
2 tyg uschną, to co będzie grubsze i widoczne zgrabisz, dosiejesz trawy gdzie trzeba i latem będziesz miał trawnik.

Uwierz tej co :
-siała trawę z pomocą ogrodnika w lutym
-Trawnik był chwastowiskiem do maja,
-wkurzyłam się fest,
-opryskałam po całości,
-odczekałam
-posiałam trawę własnoręcznie z Teściem
-i w sierpniu miałam już dywan shaggy.
-Wody oczywiście nie żałowałam.

Było o tym u mnie na wątku
Marudziłam ze 4 m-ce. Dziewczyny mi dawały rady i doping.
W 21 roku zrobiłam rabaty a trawnik w 22.

Zobacz jaki mialam trawnik podczas prac nad rabatami.

Ostatnia rabata podczas tego 3tyg kopania, do wiadra perz a do doniczki kamenie które wybierałam.

Tak wyglądała ziemia jakieś 2 tyg po glebogryzarce. Większość chwastów zgineła ale nie perz. Odrastał ze zdwojoną siłą.

Kiedyś Danusia pisała że pryska chwasty przed zakładaniem trawnika, czyści ziemię i dopiero ją przygotowuje i obsiewa.

Tak czy siak postanowisz to ja polecam rabaty przekopać a trawnik można pryskać.
Tylko są już inne środki niż randap.
On nie zabije skrzypu jesli go masz.

Daj znac to zdjęcia usunę.
Przepraszam że tak się rozgadałam.

Zimowy Wysiew / Winter Sowing 20:33, 23 lut 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Po butelkowych wysiewach w tamtym roku, w tym postawiłam na duży plastikowy pojemnik z doniczkami w środku.

Wysiane 16.02

Załączam jeszcze:
Dlaczego wybrałam duży plastikowy pojemnik zamiast plastikowych butelek.
Znaleziona gdzieś w internecie lista roślin, które można wysiać tą metodą.

Jestem, melduje się
A ten pojemnik, masz na dworze, nie za zimno, bo u nas to jeszcze trochę chłodno, by wysiewy na dwór wystawić
Zimowy Wysiew / Winter Sowing 20:23, 23 lut 2024

Do góry
Po butelkowych wysiewach w tamtym roku, w tym postawiłam na duży plastikowy pojemnik z doniczkami w środku.

Wysiane 16.02

Załączam jeszcze:
Dlaczego wybrałam duży plastikowy pojemnik zamiast plastikowych butelek.
Znaleziona gdzieś w internecie lista roślin, które można wysiać tą metodą.

Bożenka, pokazuj "krzyneczkę"
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 19:52, 23 lut 2024

Do góry
Dziś w tym nieustającym deszczu mały spacer po działce udało się chociaż wyczyścić budkę i ustawić na nowy sezon w zeszłym roku wychowała się u nas rodzinka skowronków
Glina i zielsko 19:50, 23 lut 2024

Do góry
Wszystkim Siostrom i Braciom w Ogrodowaniu dziękuję za Życzenia.

Glina i zielsko 19:37, 23 lut 2024

Do góry
Wszystkim Siostrom i Braciom w Ogrodowaniu dziękuję za Życzenia.

Ogród prawie romantyczny 19:33, 23 lut 2024

Do góry
Wreszcie przyszedł dzień, kiedy przestało padać. Z tej okazji zaczęłam od wypicia kawy na stopniach tarasu, a potem rzuciłam się w wir prac ogrodowych Umyłam szklarnię i ścięłam część traw, trochę bylin i nawet nie zauważyłam, że tak minął mi cały dzień.

W ogrodzie przyjrzałam się forsycji - jest w pąkach, róże mają uszka, cebulowe wychodzą z ziemi na wyścigi - wiosna idzie na całego.

Niestety, rododendrony po zimie wyglądają źle. Jesienią zauważyłam kilka chorych liści, obcięłam je, rh potraktowałam środkiem przeciwgrzybicznym i ... zapomniałam o nich. Dzisiaj mogłam się im spokojnie przyjrzeć i takie zmiany, jak na zdjęciach, występują na większości z nich. Jutro podleję je citroseptem, bo ten akurat mam, a w przyszłym tygodniu mikstura Bogdzi ( dziękuję Gruszko za przypomnienie) i silny środek na choroby grzybowe.

Ranczo Edy 19:20, 23 lut 2024

Do góry
eda napisał(a)
trochę je przerwałam na jesień ciekawe czy nie przesadziłam

Ciemierniki masz przepiękne, u mnie zawsze wyglądają na lekko wymęczone. Natomiast fiołki są absolutnie obłędne. Zdjęcia świetne!!!

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:18, 23 lut 2024

Do góry
Pisałam u Marcina o ręcznym usuwaniu darni i wzięło mnie na wspominki dotyczące skarbow odnalezionych przy okazji prac . Były tam i dywan, i kilogramy gwoździ, kapsli, talerzyki potłuczone, a nawet zupka w nietkniętym słoiku, ble.
Pisałam kiedyś też, ze wykopałam coś o kształcie karabinu, a teraz wiem, gdzie mam zdjęcie, tadam! Dzielę się widokiem . Przy „karabinie” leżą - tez wykopane - jakieś blachy. Rękawiczka dla skali

Ogród prawie romantyczny 18:32, 23 lut 2024

Do góry
eda napisał(a)

Rośliny muszą z nami wytrzymać bo gdzie im będzie lepiej jak nie u nas w ogrodach haaa też uwielbiam przesadzać aby tylko było wilgotno to i one też to lubią
na pewno będzie pięknie i też pięknie dziękuję za życzonka Agnieszko niech nam się wiedzie i ogrodom także bo jesteśmy powiązane buziaki

Tak, to świetna perspektywa - niech nam i naszym ogrodom się wiedzie. Buziak i kwiatek dla Ciebie

Zieleń, drewno i antracyt 18:16, 23 lut 2024

Do góry
Helen napisał(a)
Nie ma za co, pokaż jak kwitną

Na razie w pełnym rozkwicie są takie

W pąkach czekają kolejne, w tym ciemne i kremowe
Zieleń, drewno i antracyt 18:04, 23 lut 2024

Do góry
DariaB napisał(a)

Ta zieleninka to papryki? Zostawiłam sobie dwa nasionka z kupnej papryki, spróbuję z nimi. Nie mam miejsca na warzywa chociaż kminię żeby zrobić ze dwie podwyższone grządki. Forsycja już? Patrzyłam w prognozę to w przyszłym tygodniu ma być u mnie 16 stopni, toż to szok!

Forsycja jest taka jak na zdjęciu, więc chyba już Kilka róż udało mi się ciachnąć przed nadejściem zmroku.

Siej nasiona papryk, na 100% wzejdą. Jak nie masz pomysłu i miejsca na grządki warzywne, to może na początku spróbuj z uprawą w dużych donicach? U mnie tak część warzyw super sobie radzi, między innymi papryki
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:20, 23 lut 2024

Do góry
Znalazlam sklep z nasionami w Atenach 3 paczuszki wiozę

Sprzedają sadzonki pomidorow. W lutym!!! Myslalam ze sie popłaczę

Souvlaki I do domu

Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 16:38, 23 lut 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Witaj Popieram Judith. W tak małym ogrodzie szkoda miejsca na trawnik. Zmieniłam trochę aranżację planu Judith i narysowałam taką wersję.

Tarasik wg mnie okrągły, aby przełamać surowość linii prostych. Drzewa tak usytuowane, aby rzucały cień na tarasik, więc usytuowanie na planie niekoniecznie prawidłowe.
Zywopłot grabowy, bukowy lub z ligustra. Nie wiem, w jakiej części kraju mieszkasz?
Podział jednej dużej rabaty ścieżką od tarasiku w kierunku ławeczki/leżaczka optycznie powiększy ogródek. Ścieżka i tarasik w zastępstwie trawnika uporządkują, uładzą przestrzeń.

Mam jeszcze pytanie o te drzewa i krzewy za płotem. One zostaną czy będą usunięte?

[/quot]
Cześć Ewa .
Dziś jak przeszłam się po trawie to faktycznie szkoda na nią miejsca (mokro i błotniście) . Nie wiem czy uda mi się przekonać drugą połówkę ale myślę że razem z Judith macie rację. Natomiast nie przekonuje mnie taka falista ścieżka (a może zwyczajnie mi brak wyobraźni ) Lubię proste linie, uporządkowane i taki styl bardziej nowoczesny połączony z eleganckim. Nie mówię oczywiście nie może muszę to przetrawić .
Mieszkam w Katowicach a te drzewa raczej pozostaną gdyż granica działki jest do pierwszego lub drugiego przęsła patrząc z tarasu na ogrodzenie. Latem była ściana zieleni ale w tym roku dużą część wykarczowali na granicy drugiego przęsła.
Ewa masz niesamowicie bajeczny ogród - widziałam Twoją wizytówkę. Petarda !!! Ile metrową masz działkę? U Ciebie wszystko tam gra i buczy (od trzmieli )
Glina i zielsko 14:10, 23 lut 2024

Do góry
Od dziś tylko 12 lat do emerytury.
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 14:08, 23 lut 2024

Do góry
Witaj Popieram Judith. W tak małym ogrodzie szkoda miejsca na trawnik. Zmieniłam trochę aranżację planu Judith i narysowałam taką wersję.

Tarasik wg mnie okrągły, aby przełamać surowość linii prostych. Drzewa tak usytuowane, aby rzucały cień na tarasik, więc usytuowanie na planie niekoniecznie prawidłowe.
Zywopłot grabowy, bukowy lub z ligustra. Nie wiem, w jakiej części kraju mieszkasz?
Podział jednej dużej rabaty ścieżką od tarasiku w kierunku ławeczki/leżaczka optycznie powiększy ogródek. Ścieżka i tarasik w zastępstwie trawnika uporządkują, uładzą przestrzeń.

Mam jeszcze pytanie o te drzewa i krzewy za płotem. One zostaną czy będą usunięte?

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:01, 23 lut 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Mam zagwozdkę z papryką i pytanie nowicjusza . Pomidory jak im zimno to robią sie fioletowe. Z papryką jest tak samo?
Jedna odmiana (Black Hungarian) ma ciemne liścienie i listki też. Czy to cecha odmiany, czy może ta akurat potrzebuje mieć cieplej i dlatego zmieniła kolor?

Nie znam się na paprykach ale nazwa w końcu do czegoś zobowiązuje Sadzonki wyglądają na zdrowe, jakby przemarzły to by te listki chyba inaczej wyglądały.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:58, 23 lut 2024

Do góry
Zakupiłam przebiśniegi. Zaczarowały mnie na Waszych wątkach. Jak zwykle dopiero teraz myślę, gdzie je wsadzę.
Miałam nadzieję, że dziś nie będzie padać. Niestety siąpi non stop, a chciałam przyciąć trzcinniki.

Pod natchnieniem kwitnącego i owocującego pomidorka u Ryski dwa nasionka wylądowały na waciku.
Groszki wystawiają już łapki w górę. Czas je wynieść na chłodek

Wczoraj przy okazji zapewniania atrakcji dzieciom w ferie natrafiłam na sklep z akcesoriami meblowymi. Okucia, drewniane półwałki, cwierćwałki, nogi, filigrany, uchwyciki i różne cuda. Od razu pomyślałam o Sylwii i Bożence. Dzieciaki z tatą ciupały na filpperach z lat 80, a ja miałam radochę w sklepie obok

Mam zagwozdkę z papryką i pytanie nowicjusza . Pomidory jak im zimno to robią sie fioletowe. Z papryką jest tak samo?
Jedna odmiana (Black Hungarian) ma ciemne liścienie i listki też. Czy to cecha odmiany, czy może ta akurat potrzebuje mieć cieplej i dlatego zmieniła kolor?

Ogród prawie wymarzony … 12:30, 23 lut 2024

Do góry
W związku z tym iż zakupiłam 4 róże z serii Piano - dwie wedding i dwie charming - to mam mały dylemacik
Czy dać je w rabatę z werbeną - taka była myśl - czy też poszerzyć „ranatę ” z piwoniami i rozplenicami ? w miejscu gdzie piwonie trawa jest okropna więc byłoby dobrze się jej pozbyć
Czy te róże potrzebują dużo miejsca?
Czy będzie dobrze? I jeszcze może jaki fiolet wysoki dać w te rabatę?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies