Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Kordina 22:53, 22 lut 2024

Napia spójrz na swój wpis, co za przypadek, same dwójki 22:22 22.02
olciamanolcia 07:30, 23 lut 2024

Kordina napisał(a)
Napia spójrz na swój wpis, co za przypadek, same dwójki 22:22 22.02

Niech zagra w totolotka
Rojodziejowa 12:32, 23 lut 2024

olciamanolcia napisał(a)
Mój Dziadek wysiewał corocznie nasiona pomidorów w kubkach po śmietanie , przywoził ziemię z działki stawiał owe kubki na parapecie w salooonie podwijając Babce firany i niczym nie przykrywał
Za to moja Babcia jak rozsadzała swoje domowe kwiatki - głównie fiołki afrykańskie albo tzw cytrynki to zawsze nakrywają roślinkę szklanką

Te pokolenia jakoś mam wrażenie bardziej się z naturą dogadywały Fajne takie wspomnienia.
Rojodziejowa 12:36, 23 lut 2024

Napia napisał(a)

Mój tata robił podobnie ze swoimi pomidorami i zawsze wychodziły mu piękne zwarte sadzonki. Nie przykrywał niczym. Ja jednak po wysianiu zakrywam na parę godzin, by tak szybko nie wysychala ziemia.

W tamtym roku wysialiśmy ja i tato. Potem była wymiana. Niestety folii ani szklarni nie mają, więc zaraza zjadła je bardzo szybko. Ta zaraza kiedyś była mniej dożarta? Przecież były lata kiedy rosły bez folii.
DariaB 12:54, 23 lut 2024

Kordina napisał(a)
Ogrodnicy i Ogrodniczki, koniecznie piszcie, jak i co zacznie się dziać w sprawie winter sowing, ciekawa jestem i swoich i Waszych doświadczeń

Dam znać jak się coś wykluje, póki co w butelkach i mini szklarenkach stojących na zewnątrz cisza.
Rojodziejowa 12:58, 23 lut 2024

Zakupiłam przebiśniegi. Zaczarowały mnie na Waszych wątkach. Jak zwykle dopiero teraz myślę, gdzie je wsadzę.
Miałam nadzieję, że dziś nie będzie padać. Niestety siąpi non stop, a chciałam przyciąć trzcinniki.

Pod natchnieniem kwitnącego i owocującego pomidorka u Ryski dwa nasionka wylądowały na waciku.
Groszki wystawiają już łapki w górę. Czas je wynieść na chłodek

Wczoraj przy okazji zapewniania atrakcji dzieciom w ferie natrafiłam na sklep z akcesoriami meblowymi. Okucia, drewniane półwałki, cwierćwałki, nogi, filigrany, uchwyciki i różne cuda. Od razu pomyślałam o Sylwii i Bożence. Dzieciaki z tatą ciupały na filpperach z lat 80, a ja miałam radochę w sklepie obok

Mam zagwozdkę z papryką i pytanie nowicjusza . Pomidory jak im zimno to robią sie fioletowe. Z papryką jest tak samo?
Jedna odmiana (Black Hungarian) ma ciemne liścienie i listki też. Czy to cecha odmiany, czy może ta akurat potrzebuje mieć cieplej i dlatego zmieniła kolor?

DariaB 12:59, 23 lut 2024

Asia, a co się stało z Twoim siewkami zimowymi z zeszłego roku? Nie poszły w odpowiedniej porze do ziemi i padły czy co?
Ja o siewie zimowym słyszałam już jakiś czas temu ale próbuję pierwszy raz w tym roku.
Ja bardzo ale to bardzo żałuję, że w Polsce nikt się nie pokwapi o zrobienie takiego programu jak Gardeners World, brakuje takiego programu w polskich warunkach.
DariaB 13:01, 23 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Mam zagwozdkę z papryką i pytanie nowicjusza . Pomidory jak im zimno to robią sie fioletowe. Z papryką jest tak samo?
Jedna odmiana (Black Hungarian) ma ciemne liścienie i listki też. Czy to cecha odmiany, czy może ta akurat potrzebuje mieć cieplej i dlatego zmieniła kolor?

Nie znam się na paprykach ale nazwa w końcu do czegoś zobowiązuje Sadzonki wyglądają na zdrowe, jakby przemarzły to by te listki chyba inaczej wyglądały.
Rojodziejowa 13:07, 23 lut 2024

DariaB napisał(a)
Asia, a co się stało z Twoim siewkami zimowymi z zeszłego roku? Nie poszły w odpowiedniej porze do ziemi i padły czy co?
Ja o siewie zimowym słyszałam już jakiś czas temu ale próbuję pierwszy raz w tym roku.
Ja bardzo ale to bardzo żałuję, że w Polsce nikt się nie pokwapi o zrobienie takiego programu jak Gardeners World, brakuje takiego programu w polskich warunkach.

Tak, zapomniałam o nich na zbyt długo Zostawiłam w pojemnikach. A powinnam je przy dwóch parach liści właściwych przetransportować już do ogródka do ziemi. Więc mordowały się w tych pojemnikach zbyt długo, a potem jak już takie king size były w późniejszym czasie, to stwierdziłam, że takich kurdupli nie będę do ziemi wsadzać.

Przejdę się zaraz sprawdzić, co tam u moich słychać, ale przez ten czas to wątpię, że coś ruszyło.
DariaB 13:13, 23 lut 2024

No właśnie dobrze wiedzieć żeby w odpowiednim momencie dać do ziemi, w końcu taki siew ma ułatwiać życie, a nie utrudniać a pikowałaś z tych siewek czy prosto z pojemnika szło do ziemi?