Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród z tatarakiem w tle 21:39, 11 sty 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
obrzeża zrobiłbym z tawuły japońskiej golden princess, pięknie rozjaśni, ale oczywiscie to moje zdanie
trawy jakieś niezawysokie miskanty (np. morning light)albo rozplenica japońska

Karolu tawułę mam w dużych ilościach na rabatach z innej strony domu. Jest świetna, zwłaszcza jak sie ja podetnie na kulkę.
Ma jednak minus, że zimą nie wygląda...a mi zależy, aby tę rabatę ożywić.
Myślałam o czymś zimozielonym, ale moge sie mylic...

Miskanty ml-też planowałam, tylko zebym nie przesadziała w ilości
Moze z 2 szt z dwóch stron sliwy dziecięcej?

Ogród z tatarakiem w tle 21:35, 11 sty 2015

Do góry
obrzeża zrobiłbym z tawuły japońskiej golden princess, pięknie rozjaśni, ale oczywiscie to moje zdanie
trawy jakieś niezawysokie miskanty (np. morning light)albo rozplenica japońska
Kiedyś będzie tu ogród 11:32, 07 sty 2015

Do góry
Rozumiem dokładnie Twoje niepokoje nad tym nieszczęsnym kawałkiem tej rabaty, u mnie nie widać żywopłotu, a jest, tworzą go właśnie szczelne i gęste, nasadzenia, bo inaczej nie potrafię sadzić

Rosną thuje szmaragd, aurescens, sosny bośniackie i libmy kolumnowe, sosna pospolita Watererii, sosna himalajska, cyprysik nutkański świerk serbski pendula, jodła kaukaska, świerk kaukaski aurea, iglaki to tylko formy szczepione, bo rosną powoli, możesz wybierać nany lub glauci.

Z liściastych brzozy pożyteczne Doorenbos(wolniej rosną), magnolie, klony jesionolistne i pospolite, polecam Crimsona Sentry, śliwo-wiśnie ozdobne Pissardii,Nigra, wiśnie ozdobne Amanogawa, ambrowce kolumnowe, buki Rohani, Tricolor, Dawick gold/radzi sobie na mokrym/ i graby, oczary, lilaki, krzewuszki, czarne bzy, tawuły, wierzba hakuro..., pęcherznice, oczywiście derenie jadalne.

Nad oczkiem pasują klony japońskie, magnolia, może świerk np. taki Inwersa, albo taki ten mój smutniak Bochemica, albo serbski Bruns, pięknie wyglądają zwisłe formy szczepione na paliku z liściastych karagana syberyjska, lub jałowce horyzontalne i rozesłane.

Jest jeszcze jeden rodzaj wierzby takiej nawodnej, rośnie jak krzew, na popielato, ale nazwy nie pamiętam, Mariusz będzie wiedział i Gunnera wygląda cudownie, ale to inna bajka, wymaga solidnej osłony na zimę, u mnie przemarzła po zimie w 2011r.

Tylko ten teren podmokły u Ciebie, ja nadsypywałam ziemię?
Rób więcej zdjęć

Pozdro
Ogród średniowieczny i nie tylko 18:49, 04 sty 2015

Do góry
MarekW napisał(a)

Pomysł ciekawy,a może żywopłot węzłowy z lawendy i bukszpanu, albo z tawułek,żeby nie było tak samo i wypełnienie z róż? teraz mi przyszło do głowy. Bukszpan raczej nie wytrzyma w tym miejscu, a tawuły japońskie może tak.

Ostatnio oglądałam na Domo program "daleko od miasta" a w nim kolejny odcinek "Lawendowe Pole" babka tam uprawia lawendę tą najzwyklejszą i tnie je w takie fajne kule, ta lawenda wytrzymuje cień i mieszana z bukszpanem ciętym w kule fajnie by wyglądała a w środku jak piszesz róże http://info.e-ogrody.pl/szukaj/ogrody/lawenda+pospolita+do+cienia Najlepszego w Nowym Roku, Marku dzisiaj jeszcze o 2.00 będzie ten program właśnie o tej lawendzie
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:15, 04 sty 2015

Do góry
Październik to trzecia wizyta telewizyjna

W październiku rozwaliłam kolejną rabatkę która mnie wnerwia.. czyli moje cyce tujowe. Poszerzyłam, dosadziłam róże (za radą Mai) i jeżówki. Przesadziłam hibiskusa. Tawuły przytnę dopiero wiosną i już nie będę ich formować w żywopłot a w poduchy. Pierwsze wybrane róże nie zostały trafione z kolorem.. dokupiłam kolejne..
Wygląda to tragicznie.. teraz wygląda tragicznie, ale po wiosennych korektach liczę, że będzie fajnie i dopasuje się kolorystycznie do rabaty pomarańczowej która jest na przeciwko.

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:32, 29 gru 2014

Do góry
Znalazłam zdjęcie, co prawda beznadziejne, bo w ostrym słońcu i jeszcze przed zrobieniem schodków. I przywrotników nie widać. W lewym rogu widać trochę ten łuk z wisiadełkiem co będzie okalało hostę... no trzeba trochę to sobie wyobrazić... efekt za trzy lata dla cierpliwych

Przy okazji widać, co prawda kiepsko, inną nowość w ogrodzie. Mój judaszowiec wzbogacił się w świeżo zasadzony miniżywopłot z tawuły Magic Carpet. Też trzeba sobie wyobrazić jak się rozrośnie i zostanie przycięty
Ogród średniowieczny i nie tylko 10:29, 23 gru 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Marek, a gdybyś dla spójności z ogrodem dał na brzeg albo pod płotem wałeczek bukszpanu a do środka róże okrywowe, nieco wyższe. Może pas trawy.
Jak tam jest mało słońca i sucho to z rdestem będzie nieporządnie.

Tylko jakoś wzorem przełamać monotonię 3 gatunków.

Pomysł ciekawy,a może żywopłot węzłowy z lawendy i bukszpanu, albo z tawułek,żeby nie było tak samo i wypełnienie z róż? teraz mi przyszło do głowy. Bukszpan raczej nie wytrzyma w tym miejscu, a tawuły japońskie może tak.
Jeże w naszych ogrodach 10:37, 06 gru 2014

Do góry

Oczywiście tą kulka było nowo narodzone dziecko jeża, z trochę innym odcieniem szarości igieł.
Dodam jeszcze, że mam kota w ogrodzie. Było starcie pomiędzy nimi i jeż wygrał. Od tamtej pory kot nauczony jest omijać jeże z daleka.

Jeśli chodzi o ślimaki to one były źródłem zainteresowania się jeżami. Są u mnie ślimaki z muszlami i te nagie - wyjątkowo żarłoczne, których jest więcej.
Ponieważ mam ogród w cieniu więc ślimaki mają u mnie raj. Walczę z nimi właśnie za pomocą jeży ale również zaprosiłam do ogrodu ptaki dla których pokarmem są ślimaki. Czyli kosy których jest u mnie sporo. Samce są łatwo rozpoznawalne czarne z żółtym dziobem, samica z upierzeniem brązowym, przylatują gromadnie w czerwcu jak owocuje czereśnia, ale poza tym okresem też je widuję jak skaczą po ziemi ( mam nadzieję, że wyjadają nie tylko robaki ale głównie ślimaki) i przy wodopoju.
Bywają też ślimakożerne pliszki ale rzadko. Ślimakami żywią się jeszcze pluszcze które w Polsce żyją w górach, potrzebują wody z nurtem oraz łabędzie i zdaje się bociany. Poza tym ślimakami żywi się żaba trawna, jaszczurka zwinka, padalec, ryjówka aksamitna i gronostaj.
Ślimaki nie lubią niezapominajek których jest u mnie zatrzęsienie, piwonii których też mam sporo, orlików które uwielbiam (szczególnie te dwubarwne), żurawek z których zrobiłam obwódkę wokół rabaty z funkiami, bodziszków (również cieniolubne), goździków, ciemierników. Nie lubią gipsówki, wilczomleczy, maków i tawuły których nie mam.
Na ślimaki robię pułapki: do ciemnego worka wsypuje ziemi i ustawiam w cieniu. Zaglądam co jakiś czas i wybieram kule złożonych jaj – dla małych jeży to wielki rarytas.
Dodam, że jeże maja 2 lęgi w sezonie ( w tym roku chyba 3 sądząc po wielkości znalezionego jeża w listopadzie, który urodził sie w pazdzierniku) i od 2 do 6 małych.

Poniżej podaję namiary na stowarzyszenie na rzecz jeży oraz ciekawe artykuły:
http://naszejeze.org/zdjecia/salon/20091207145333475140.pdf
http://www.naszejeze.org/
http://dolnyslask24.info.pl/index.php/aktualnosci/147-jeze-zagrozony-gatunek.html
Ranczo Edy 10:18, 27 lis 2014

Do góry
Nie zgrzej się przy tej robocie na zimnym. U mnie też zero.brrr

Miłego odpoczynku po robocie.
Moje azalie...zasłaniają tawuły i bukszpaniki, może nie zmarzną.
Mirkowy ogród (początki) 07:57, 27 lis 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Kasiu w weekend będę robiła sadzonki z pęcherznicy żółtej i bordowej z wajgeli różowej i czerwonej oraz z tawuły Golden Princess coś ci pasuje to napisz zrobię i dla ciebie Ten krzaczek pęcherznicy żółtej ma 2 lata.Wiosną mocno przytnę dla lepszego zagęszczenia dołem.A bym zapomniała się pochwalić że ukorzeniłam 7 gałązek rozchodnika w wodzie ze ściętych jeszcze kwitnących gałązekA to moja wiosenna produkcja pęcherznicy i tawuła

dzięki, że o mnie pomyślałaś wszystkie roślinki są ładne i pasują do każdego ogrodu, więc jak można, to poproszę o sadzonki dla mnie tylko nie wiem co to jest, wytłuściłam tekst w cytacie?!
Twoje sadzoneczkiduże, zdrowe Ty moja Królowo
Mirkowy ogród (początki) 22:20, 26 lis 2014

Do góry
kitek81 napisał(a)
ciekawa kompozycja! będzie ślicznie i jaka duma, że to ze swojej hodowli jak ja Cię podziwiam, że to wszystko Ci się udaje, ale masz talent, do pozazdroszczenia!
jakbyś miała jakieś nadwyżki to chętnie je przygarnę chociaż Ty masz taką dużą działkę, że pewnie i tak Ci jeszcze zabraknie!
pozdrawiam i dawaj więcej fotek uwielbiam patrzeć na Twoje ukorzenione roślinki
muszę swoje w ten weekend zadołować, bo na razie mam okrety, ale dobrze by było zadołować!
Kasiu w weekend będę robiła sadzonki z pęcherznicy żółtej i bordowej z wajgeli różowej i czerwonej oraz z tawuły Golden Princess coś ci pasuje to napisz zrobię i dla ciebie Ten krzaczek pęcherznicy żółtej ma 2 lata.Wiosną mocno przytnę dla lepszego zagęszczenia dołem.A bym zapomniała się pochwalić że ukorzeniłam 7 gałązek rozchodnika w wodzie ze ściętych jeszcze kwitnących gałązekA to moja wiosenna produkcja pęcherznicy i tawuła
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:20, 24 lis 2014

Do góry
Kończy się układanie dech, potem olejowanie i jeszcze raz malowanie całej ściany, okiennic, ozdobnych ramek, 2 murków....no i najgorsze za nami, choć jeszcze jest zabawy z listwami, kątownikami, takie duperszmity czasu dużo zajmują, ale to ważne zakończenie

zabrałam wszystkie tawuły Gold Carpet i posadziłam na rabatach cisowych, tu przenosze crexy Ice Dance,,,,dzieląc je oczywiście
wiem, nie pora, ale ryzykuję

praca przy świetle

wstęp dla psów póki, co, wzbroniony, wkoło drzwi jeszcze listwy i malowanie
Ogród z perspektywą na przyszłość 18:01, 21 lis 2014

Do góry
kwiatholandii napisał(a)

Laurowiśnie już rosną same bo zadusily tawuły, ktore kiedyś tam rosły. Klon z tego co pamietam to jawor, tylko który to już teraz nie powiem. Rośnie bardzo powoli i pięknie sie przebarwia.

Jawor? No nie żartuj! Wygląda jak jakiś palmowy
Ogród z perspektywą na przyszłość 17:50, 21 lis 2014

Do góry
jazzy napisał(a)

Monika, jaki to klon? A laurowiśnie czym masz podsadzone?
Buziaki zostawiam

Laurowiśnie już rosną same bo zadusily tawuły, ktore kiedyś tam rosły. Klon z tego co pamietam to jawor, tylko który to już teraz nie powiem. Rośnie bardzo powoli i pięknie sie przebarwia.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 12:57, 20 lis 2014

Do góry
kasiek napisał(a)

Ja robie konkurs na najdłużej trzymające liście drzewo lub krzew - na razie najlepiej trzymają się : forsycje i tawuły letnie

Tu zwycięzca moze byc tylko grab, do wiosny ma liście , opadają dopiero gdy zaczynaja rosnac nowe.
Mam marzenie 16:42, 16 lis 2014

Do góry
Jak masz ładnie zadołowane donice z młodzieżą
Co do zdjęć to nie wiem, mi wchodzą, nic nie trzeba nigdzie zmieniać, o ile wiem... tyle tylko że zdjęcia po zrobieniu zmniejsz, bo może dlatego Ci nie wchodzą, bo załączasz je z marszu, prosto z aparatu i to trwa wieki?

Co do garażowania werbeny nie mam doświadczenia, bo tak jak Ty mam je pierwszy raz
Postaw je blisko wejścia do domu, żeby miały jak najcieplej. Chyba lepiej gdyby to był ogrzewany garaż (mój też taki nie jest), czytałam że niewiele poniżej zera werbena zamiera:/
Ja swoje wytargam na strych - nieogrzewany, ale tam temperatura nigdy nie spada poniżej zera. Ania Małami pisała że swoje werbeny miała w domu, po prostu... to też jakaś opcja, chociaż wtedy one pewnie będą rosły... podlewać oszczędnie, byle nie miały bardzo sucho, ale zbyt mokro też niedobrze, bo mogą zacząć gnić.
Ostnice - moje przetrwały w gruncie bez okrywania, ale pewnie tylko dlatego że zimy nie było.
Generalnie podobno bardziej szkodzi im wilgoć nadmierna, zimowa, niż mróz. Ja swoje okopczykuję korą i chyba doniczkami poprzykrywam (na każdą doniczkę kamień dla obciążenia). W zimie i tak światła zbyt dużo nie ma... ale to dopiero jak będą większe mrozy. Róż jeszcze nie kopczykowałam, za ciepło

Nasiona zbieraj, i z ostnicy i z szałwii, dokładnie nie pozbierasz to te które zostaną powinny wykiełkować (przynajmniej szałwii, ostnic nie wiem).

Wiltonii tylko w pełnym słońcu! I raczej placyk tylko z niego! Jak cokolwiek go ocienia (tawuły docelowo duże rosną), wiltonii jest brzydki:/

pozdro
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 15:34, 16 lis 2014

Do góry
ewa_k napisał(a)
Co to za roślina przy oczu obok irgi, taka biało-zielona? Czy ona jest zimozielona? Podziwia ogród i zazdroszczę klimatu. U mnie większość już gotowa do zimy. Dawno straciła liście.

To Wawrzynek Burkwooda 'Carol Mackie'. W surowe zimy podmarza, ale po ostatniej - zwariował podwajając swoją wielkość Jest zimozielony.
Ja robie konkurs na najdłużej trzymające liście drzewo lub krzew - na razie najlepiej trzymają się : forsycje i tawuły letnie
Pokażę nasz ogród 17:13, 14 lis 2014

Do góry
Bardzo mi miło, że dobrze się u mnie czujesz .
Na zdjęciu są rozchodniki.
Tawuły kupowałam , piękne egzemplarze, które zmarniały w moich rękach i prawie nic z nich nie zostało
Ogród u stóp klasztoru 09:20, 14 lis 2014

Do góry
alinak napisał(a)

Violka mam już te tawuły na skarpie , teraz poodrywam ukorzenione gałązki i wsadzę w miejsce nowe ,przy gołębniku ,żeby brzydki murek zasłonić .
ta tawułka pokłada się , bo niziutka , a wtedy dużo gałązek samo się ukorzenia

Aaaa, jak tak z trzmieliną Emerald'n Gold robiłam. Zrobiłam chyba z 30 sadzonek Tylko się zdziwiłam, że o tej porze roku.
Ogród u stóp klasztoru 09:17, 14 lis 2014

Do góry
Viola napisał(a)

Alinko, co będziesz robiła z tawułą? Odszczepiać? Znaczy dzielić i sadzić? Pytam bom głupia

Violka mam już te tawuły na skarpie , teraz poodrywam ukorzenione gałązki i wsadzę w miejsce nowe ,przy gołębniku ,żeby brzydki murek zasłonić .
ta tawułka pokłada się , bo niziutka , a wtedy dużo gałązek samo się ukorzenia

yolka napisał(a)
Kolory jesieni niesamowite, cisy rownież, ldne gęste. Pozdrawiam

Jolka cisom do gęstych jeszcze daleko , ale sa już na dobrej drodze . zauważyłam że dopiero po 3 latach tak naprawdę ruszają z kopyta .

ewa004 napisał(a)
Alinko wpadłam zobaczyc Twoja jesień nie zawiodłas mnie ..jest cudownie

Ewuś pozdrawiam ...wieczorkiem wpadnę zobaczyć co przez lato tak nowego u ciebie

babka napisał(a)
Ale u Ciebie złoto, piękne kolory no i te trawy... robią na mnie ogromne wrażenie, cudo ! I wrzosowisko masz takie bogate
Kilka dni temu wysadziłam z donic moje wrzosy, ciekawe czy odbiją na wiosnę?
Acha, Alinko czy róże jeszcze można sadzić ?

Ola róże sadź spokojnie ,wprawdzie podają do końca pażdziernika ,ale przecież jeszcze całkiem ciepło . w zasadzie to tak jak z cebulkami , niby do końca sierpnia ,a gro dziewczyn nawet teraz sadzi ..min. ja
wrzosy na pewno przeżyją ,dlaczego by nie ,jak ich tylko w doniczce nie przesuszyłaś .ja zostawiam całą zimę . te w doniczce traktuję jako jednoroczne ,ale już nieraz wysadziłam na wiosnę i przeżyły ,ale to u mnie bo tu przy schodach jest bardzo ciepło ,myślę że w innym miejscu nie udało by się

AgnieszkaW napisał(a)
Śliczna ta jesień u Ciebie Alinko

Agnieszko pozdrawiam i sądzę że ta jesień w każdym ogrodzie wygląda czadowo , choć teraz cały ogród spowity mgłą

MARIA napisał(a)

Witam
nie wiem czy problem z klejem jest jeszcze aktualny, ale jest specjalny płyn którym to świetnie zmywa.
W razie potrzeby poszukam nazwy.

Mario witaj ,teraz problem zażegnany , ale o nazwę poproszę , bo trochę trudu mnie to kosztowało

bdan napisał(a)
Pozdrowienia alinko zostawiam.

Zagladam na bieżąco. Pięknie u Ciebie.

pozdrawiam ...też często zaglądam ,ale na birząco to już dawno nigdzie nie jestem a tu tyle fajnych wątków się na otwierało ..zima ...zima wszystko załatwi .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies