Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Iglaki - ulubione gatunki 08:14, 31 paź 2016

Do góry
Dzień dobry, proszę bardzo o wsparcie.

nie mogę nigdzie znaleźć informacji nt. nazwy drzewa, które załączam na fotografii. Wyjątkowo wygląda ono wiosną, te opadające fragmenty mają wówczas bardzo jasne przyrosty, kontrastujące z całością rośliny. Słyszałam, że ogrodnicy nazywają to drzewko czarodziejką, niestety pytałam kilku hodowców co to za odmiana i nie znalazłam na to pytanie odpowiedzi. Bardzo charakterystyczne są opadające pędy w środku rośliny,

Ogródek Ewy 07:55, 31 paź 2016

Do góry
Nallar napisał(a)

Kurcze dopiero na zdjęciach widać jaki mam bałagan, sorki.

Tak to widzę:

Antenę i ścianę łagodzi kuliste drzewko.
Część balustrady zasłania do jej wysokości strzyzony ekranik-kostka z cisa np. Farmen. ŻÓłte to cięty jaśminowiec o żółtych liściach lub żółty cis.
Po lewej balustradę oplata róża w burgundowym kolorze. Pod nią Carex 'Ice Dance" z masą tulipanów...

Na brzegu inne turzyce, niskie np. Evergold z fioletowymi krokusami.
Pod drzewkiem cięte w kulę berberysy. Na brzegu czarny konwalnik.

Żółte to trzemiliki na pniu.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 07:41, 31 paź 2016

Do góry
hmmmm posadziłam, tak poszalałam, że starczyło ledow na połowę ... dalej jestem słaba w planowaniu
domówiłam, więc w tym tygodniu jeszcze będę walczyć. W środku (wytyczonym przez patyki) dosadzę queen of the noght, i posadziłam tam czosnki purple sensation. Na zewnątrz tulipan orange czesc posadzona reszte bede sadzic jak przyjdzie.

Lawendowy zawrót głowy 07:23, 31 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Jak zwykle niebanalnie. Ślicznie Joluś
Anna i Ogród 00:13, 31 paź 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Witaj Aniu.
Bardzo mi się te dynie ze wstążeczką spodobały.
Czytam, że o kasztanach niektórzy marzą, a ja muszę zbierać u siebie kasztany, które do od sąsiada spadają.
Życzenia zdrowia dla córki.
W kamiennym kręgu od początku 22:56, 30 paź 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Aniu kamienny jak zwykle zachwycający Ty to chyba się zacebulkujesz, podziwiam Królową Tulipanów

Tereniu, właściwie, to czuję lekki niedosyt
Zawsze sadziłam ich bardzo dużo, a teraz tylko te odmianowe. Wszystkie najpospolitsze, te, które dawały rzeki kwiecia, zakwitną w innych ogrodach

Już takich widoków w Kamiennym nie będzie

Ogród, mydło i powidło. 22:39, 30 paź 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Piękną masz jesień w ogrodzie. Uwielbiam derenie Szkoda, że ta fotka z podpisanymi drzewami taka maciupka, nic nie widzę

Derenie są cudowne ja też je uwielbiam, mój najstarszy na froncie domu niestety w tym roku zachorował a zawsze był największą atrakcją ogrodu - tak wyglądał rok temu (ten czerwony).

W tym roku niestety tak, nie świeci czerwienią

Co do nazw to nie wiem jak zrobić żeby lepiej było, może tak?

amelia_b napisał(a)
No to się napracowałaś

No bo mi te napisy wywalało ciągle i od nowa musiałam robić .

jolanka napisał(a)
Kasiu, jeszcze u Ciebie sporo liści na drzewach i krzewach. Jesienne kolory barwią Ci ogród cudownie.

Jolu zdjęcia z 27 w międzyczasie był przymrozek i dwa dni wiało jak diabli lodowatym wiatrem no i już dziś to łysawo jest ale za zimno na zdjęcia i nie chciało mi się nosa wyściubić z domu .

AnnaCh napisał(a)
Kasia, ale Ty masz drzew Koniecznie muszę u siebie o nich pomyśleć

Sporo już nadziubdziane, kilka do przesadzenia i jeszcze kilka do dosadzenia ale już nie za wiele się zmieści , miało być kolorowo i raczej będzie.
W kamiennym kręgu od początku 22:30, 30 paź 2016

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 22:28, 30 paź 2016

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 22:27, 30 paź 2016

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 22:25, 30 paź 2016

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 22:22, 30 paź 2016

Do góry
Dzisiaj wiatr zrywa ostatnie liście, szarość wyziera z każdego kąta, a aster nieustająco lśni

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 22:00, 30 paź 2016

Do góry
Hanuś wycieczka udana tylko ja mam chrypę ale jest oki buziaczki kochana

Rosen Tantau - róże nostalgiczne 21:54, 30 paź 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Iwonko czy Elfie jest bardziej żóltawa czy limonkowa? Jak duza u Ciebie rośnie?[/quote
w cieniu jest bardziej zielona w słońcu robi się białożółta podobna do Chopina
kwiat jest duży na razie zbudowała nie za duży krzaczek

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 21:50, 30 paź 2016

Do góry
Liście z drze trzepią się i brak czasu to pozbierać lotosy schowane dziś padam bo byłem w robocie.
Sam nie wiem za co się złapać ale może czas odpocząć i sobie siąść..?

Beskidzkie marzenie 21:41, 30 paź 2016

Do góry
Jesienna dekoracja....
Troche sie mi nudziło, więc sie pobawiłam

W oflisowym ogrodzie 21:37, 30 paź 2016

Do góry
Dzisiejsze fotki z lasu

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 21:36, 30 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
I już wiem co w trawie piszczy wszyscy oszaleli na punkcie Twoich klonów i nie ma się co dziwić ... pięknie się przebarwiają Ja mam u siebie jednego zwykłego klona palmowego ... dziwnie się wybarwił jakoś ... dół już czerwony a u góry jeszcze zielony ... i jeszce mam pytanie bo Ty tu widzę expertem jesteś czy takiego klona powinnam ciąć?

Ekspertem to jest Jan, nie ja. Ja robię coś niecoś intuicyjnie i wg tego co Jan podpowie. A jak podpowiadał, żeby przycinać. Może nie wszystkie odmiany czy gatunki powinno się obcinać, ale ja podcinałam. Bardzo wcześnie, gdzieś w lutym, jak już ryzyko wielkich mrozów było za nami, a pąki jeszcze nie do konca napęczniałe były. Jak się za późno zrobi cięcie to one dużo soków tracą. Przyznam się bez bicia, że parę pojedynczych gałązek przyciełam później i klony dały radę.

Jeszcze coś co nie do konca książkowo robię to przyciągam w dół te które naturalnie pną się w górę. Dzięki temu Sango-Kaku mi się pięknie zagęścił.
Tutaj w maju-czerwcu 2014, tuż po posadzeniu. Ledwo go widać. Wiosną 2015 przyciełam odrobinę takie długie baty, więc w 2015 zrobiła mi się palemka. Wiosną 2016 znów przyciełam, również te niższe partie i potem je powyginałam w łuk w dół i dzięki temu się ładnie zagęścił. Innaczej by pewnie poszedł bardzo w górę.

Lecę zobaczyć czy swojego klonika-dziwaka pokazujesz. A nóż Jan powie, że to rarytas hahaha.
W oflisowym ogrodzie 21:32, 30 paź 2016

Do góry
Z oflisowego fotek mam mało w dodatku w aparacie. Wczoraj zgrabiłam liście i to byłoby na tyle, cały czas pogoda jest przeciwko mnie ... Dzisiaj byłam w okolicznym lesie, zrobiłam fotkę trawy, która przypomina mi polecaną tutaj. Sami zobaczcie.
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 21:24, 30 paź 2016

Do góry
Niestety moja piękna złota jesień skończy się we czwartek! Potem w prognozie ochłodzenie i deszcze. brrr

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies