Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Gruszka_na_w... 14:21, 16 lis 2016

Wytłumaczę, o co mi chodzi z pinami. Większość dziewczyn chce je dosłownie kopiować i zapomina, że fotografia przedstawia stan rzeczywistości w tym jednym specyficznym momencie, z grą świateł, czasem podrasowaniem komputerowym, w konkretnej lokalizacji geograficznej i klimatycznej, z takim a nie innym krajobrazem zapożyczonym. Rośliny są tam z reguły dojrzałe, nigdy nie chorują. Zapominamy, że czasem na taki efekt jak na zdjęciu, trzeba czekać 10-15 lat lub dysponować sporą sumą na koncie.
Po zakupie roślin i posadzeniu kilunasto- ,kilkudziesięcio centymetrowych okazów przychodzi rozczarowanie. Bo nie wyglada tak jak się chciało.
Piny jako prezentacja trendu, ogólnego zarysu, wychwycenie stylu- TAK
Piny jako gotowiec do skopiowania- NIE

PS. Brakuje mi na planie ścieżek komunikacyjnych. Faliste linie będą ok. Zaznacz jeszcze na obrysie budynku okna przez które najczęściej patrzycie na działkę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nett 14:36, 16 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wytłumaczę, o co mi chodzi z pinami. Większość dziewczyn chce je dosłownie kopiować i zapomina, że fotografia przedstawia stan rzeczywistości w tym jednym specyficznym momencie, z grą świateł, czasem podrasowaniem komputerowym, w konkretnej lokalizacji geograficznej i klimatycznej, z takim a nie innym krajobrazem zapożyczonym. Rośliny są tam z reguły dojrzałe, nigdy nie chorują. Zapominamy, że czasem na taki efekt jak na zdjęciu, trzeba czekać 10-15 lat lub dysponować sporą sumą na koncie.
Po zakupie roślin i posadzeniu kilunasto- ,kilkudziesięcio centymetrowych okazów przychodzi rozczarowanie. Bo nie wyglada tak jak się chciało.
Piny jako prezentacja trendu, ogólnego zarysu, wychwycenie stylu- TAK
Piny jako gotowiec do skopiowania- NIE

PS. Brakuje mi na planie ścieżek komunikacyjnych. Faliste linie będą ok. Zaznacz jeszcze na obrysie budynku okna przez które najczęściej patrzycie na działkę.

Zgadzam się co do pinów całkowicie. Mają stanowić inspirację i faktycznie sa przeidealizowane. Ale coś tam z drugiej strony pokazują, więc inspirowac sie warto.

A co do planu.. wszystko jest zaznaczone, tylko może okna słabo widać. Ścieżki są tylko w górnej części ogrodu. W dolnej jeszcze nic nie ma (tylko trawa). A na tych planach, które robiłyśmy z Asią, ma być ścieżka okok warzywnika tylko, prowadząca aż do kompostownika. Druga, to płyty w trawniku do placyku. Ale to wszystko jeszcze do ustalenia.
Okna zaraz zaznaczę
Nett 14:37, 16 lis 2016

ren133 napisał(a)
Aneta ale musimy wiedzieć czy linie proste czy faliste

Reniu faliste. Póki nie ma konkretów, nie zmieniam linii.
Nett 14:39, 16 lis 2016

makadamia napisał(a)

Przepraszam!

Na razie nie przywiązuj się do żadnej z wersji. Coś czuję, że Danusia i Magnolia główkują i zaraz z rewolucyjnym pomysłem jakimś wyskoczą

(mam nadzieję, że przekonają Cię do przerobienia tej skarpy pod domem)

Nie przepraszaj. Uwielbiam jak się odzywasz, bo masz dobre oko.
Wbiłaś mi ćwieka tym, ze trzeba by powtórzyć taki żywopłocik jeszcze gdzieś, bo faktycznie trzeba. Tylko nie ma gdzie
makadamia 14:40, 16 lis 2016

Ha! Szukałam początku planowania rabat, myślałam, że to było koło 70 strony, a tu się okazuje, że 20!

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7146-ogrod-nety-moje-marzenie?page=22

Okazuje się, że linie proste też były proponowane, i to w dodatku przez mła.
zupełnie o tym zapomniałam
Nett 14:40, 16 lis 2016

makadamia napisał(a)

Reniu, nie każmy Anecie zmieniać tej półkolistej rabaty przy górnym tarasie, bo ją mąż pogoni z domu

Nie mam nic przeciwko liniom prostym, ale skoro Nettka poszła w kółka, to tego bym się trzymała, bo się zakałapućkamy

edit:
Sama się zakałapućkałam! Tu piszę - "trzymajmy się kółek!", a tu sama proponuję proste żywopłoty:/. Co więcej - ta wersja bardziej mi się podoba niż ta z kolistym żywopłotem.

Nett 14:42, 16 lis 2016

makadamia napisał(a)
Ha! Szukałam początku planowania rabat, myślałam, że to było koło 70 strony, a tu się okazuje, że 20!

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7146-ogrod-nety-moje-marzenie?page=22

Okazuje się, że linie proste też były proponowane, i to w dodatku przez mła.
zupełnie o tym zapomniałam

Były, były. Nawet węża układałam i zdjecia robiłam. Ale wyglądało kiepsko. Ja też byłam zrażona po swoich próbach z prostymi rabatami i Toszka przekonała mnie mądrymi argumentami o złudzeniach optycznych, perspektywie, azymucie i innych niezrozumiałych dla mnie kwestiach, że mają być koła. I tak tez poczyniłam.
makadamia 14:42, 16 lis 2016

Nett napisał(a)

Wbiłaś mi ćwieka tym, ze trzeba by powtórzyć taki żywopłocik jeszcze gdzieś, bo faktycznie trzeba. Tylko nie ma gdzie

Ano właśnie
Z tymi cisami będzie łatwiej przy obecnej wersji, a do żywopłotów potrzebne by były głębsze rabaty. Zmniejszyć trawnik?

Nett 14:46, 16 lis 2016

Okna dla Gruszki (wolisz jak sie zwraca do Ciebie Gruszka czy Hania?)

W tej trzeciej części domu tez są, ale to pomieszczenia gospodarcze i garaż, więc nie zaznaczałam.
Nett 14:46, 16 lis 2016

makadamia napisał(a)

Ano właśnie
Z tymi cisami będzie łatwiej przy obecnej wersji, a do żywopłotów potrzebne by były głębsze rabaty. Zmniejszyć trawnik?

Gdzie?