Dostałam od znajomej dynie piżmową i od dzisiaj sadze tylko takie
mało nasion do dłubania owoc mniejszy niż ta wielka tradycyjna , a miąższu dużo. Nasionka się suszą
A dynia (połowa) przerobiona na słodkie racuszki, z drugiej polowy będzie zupka
Wczoraj naleweczkę zalałam wodą ognistą i jakież było moje zdziwienie kiedy się okazało, że nic nie pomieszane, alkohol na górze a syrop na dole po środku owoce
dopiero jak mocno potrzepałam to się wszystko wymieszało
Wszystko pokazywałam , o ptaszkach pisałam ale dla Ciebie jeszcze raz: Ptaki owszem maja co jesc ale trzeba je przyzwyczajac żeby wiedziały gdzie znajdą pożywienie zima.Zdjecia buków tez pokazywałam ale dla Ciebie dwa porównawcze rózniące sie o jeden dzień,widac ile lisci ubyło.
Pokazuje same robione przez okno bo nie chce mi sie wychodzic do ogrodu , lenistwo mnie ogarnęło.
Niestety Polarnacht chyba smakuje skoczkowi różanemu i składa w jego pąkach jaja , potem pąki albo usychaja albo kwitna tylko częsciowo. Z moich obserwacji powinno byc spełnione kilka warunków by dobrze rósł:
1. musi byc osłonięty od południowej strony bo niszczy go pod koniec zimy susza fizjologiczna.
2. Koniecznie musi byc podlany przed zimą i wczesna wiosną ,jak tylko ziemia zacznie rozmarzac. W sierpniu powinien byc opryskany środkami owadobojczymi by nie mogły sie rozwijac skoczki.Mozna tez opryskac na poczatku czerwca by zniszczyc dorosłe owady.
4. Jesli ma blade liscie to prócz nawozów doglebowych powinien dostac nawozy dolistne.
5. Lepszym od nawozu długodziałajacego jest nawóz zwykły dany dwa razy , raz na początku wegetacji a drugi raz zaraz po kwitnieniu. Dlaczego? Dlatego ze nawozenie rh trzeba zakończyc najpóźniej w lipcu a nawóz długodziałający działa pól roku więc jak damy go nawet w połowie kwietnia to bedzie działał do połowy października , stanowczo za długo , roslina przed mrozami nie zdąży zdrewniec i moze zmarznac.
Powodzenia.
O kurcze, słów brak, za to natchnienia cała masa... Obłędne te szmaragdy...
Na chandrę zapraszam na kolorowa jesień do mnie... Zawsze miło mi Cię gościć
Zależy od temperatury bo musi być 8-10 stopni na plusie a to różnie bywa. Jeszcze przywiozłam kilka płaskich kamieni by skończyć obudowę drugiego lustra. Do tego malowanie... Zobaczymy jaka bedzie zima, a póki co...