Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

makadamia 10:33, 15 lis 2016

Nie ma, nie ma! Jakby miała, to by sobie poszła

Na razie widzę to tak:

Jasnozielone kółka oznaczają miejsca gdzie na pewno widzę nieduże drzewko.
Czyli:
- przy tarasie górnym,
- na skarpie przy placyku (jeżeli na placyku ma być pergola obrośnięta winem, to już bym nie dawała tych dwóch drzewek ocieniających)
- przy kontenerze; dodatkowo, przy kontenerze dałabym tego buczka kolumnowego z tyłu (oznaczonego czerwonym kółkiem)
- przy podjeździe.

Pytanie tylko - czy wszędzie mają być świdośliwy? Przy górnym tarasie na pewno. Ale w pozostałych miejscach trzeba się zastanowić, jakie będziesz chciała nasadzenia. Drzewko wielopniowe narzuca niskie nasadzenia. Trzcinnika pod nim nie posadzisz. Na pewno tego chcesz? Może lepiej dać zwykłe, nieduże drzewko i pod nim będziesz miała wtedy większą swobodę co do nasadzeń?

Czarne kółko oznacza drzewko, co do którego nie mam pewności: faktycznie na wybrzuszeniu rabaty, przy rogu warzywnika "coś" by się przydało. Ale boję się, że wielopniowe w tym miejscu będzie przeszkadzało w komunikacji, a z kolei wyższe - zacieni warzywnik.
Do przemyślenia.
Dominika11 10:35, 15 lis 2016

Priv poszedł, a ja ide poogladać twój ogród
Nett 11:02, 15 lis 2016

Dominika11 napisał(a)
Priv poszedł, a ja ide poogladać twój ogród

Dzięki
Nett 11:38, 15 lis 2016

makadamia napisał(a)
Nie ma, nie ma! Jakby miała, to by sobie poszła

Na razie widzę to tak:
Jasnozielone kółka oznaczają miejsca gdzie na pewno widzę nieduże drzewko.
Czyli:
- przy tarasie górnym,
- na skarpie przy placyku (jeżeli na placyku ma być pergola obrośnięta winem, to już bym nie dawała tych dwóch drzewek ocieniających)
- przy kontenerze; dodatkowo, przy kontenerze dałabym tego buczka kolumnowego z tyłu (oznaczonego czerwonym kółkiem)
- przy podjeździe.

Pytanie tylko - czy wszędzie mają być świdośliwy? Przy górnym tarasie na pewno. Ale w pozostałych miejscach trzeba się zastanowić, jakie będziesz chciała nasadzenia. Drzewko wielopniowe narzuca niskie nasadzenia. Trzcinnika pod nim nie posadzisz. Na pewno tego chcesz? Może lepiej dać zwykłe, nieduże drzewko i pod nim będziesz miała wtedy większą swobodę co do nasadzeń?

Czarne kółko oznacza drzewko, co do którego nie mam pewności: faktycznie na wybrzuszeniu rabaty, przy rogu warzywnika "coś" by się przydało. Ale boję się, że wielopniowe w tym miejscu będzie przeszkadzało w komunikacji, a z kolei wyższe - zacieni warzywnik.
Do przemyślenia.

Super Asiu, że jesteś, bo wszyscy już się chyba poddali w doradzaniu i tylko Ty zostałaś na placu boju (oprócz wszystkich wspierających )
Asiu to tak:
1)drzewka na górnej części ogrodu ok i tu się obie zgadzamy, ze SS będą Myślisz, że wzdłuz ogrodzenia frontowego można kiedyś dać Umbry czy to będzie za dużo?
2) przy kontenerze tak, ale bliżej rabaty, bo w głębi jest wielki orzech włoski, więc buczek musi być z innym drzewem razem, a może jakiś iglasty?
3) tez mi coś pasuje tam gdzie czarne kółko, ale może faktycznie bardziej krzew niż drzewo
4)przy podjeździe moze też ŚS?
makadamia 11:51, 15 lis 2016

I jesteś skazana na mnie, czyli prowadzi ślepy kulawego
Ściągaj tu do siebie Jankosię i Magnolię od Reni. Pamiętam też, że Ania Makao bardzo fajnie wymyśliła ścieżkę Ani Pergolowej.

1) myślę że nie będzie za dużo;
2) jak jest orzech, to po wytyczeniu rabaty trzeba będzie dokładniej wszystko wymierzyć. orzechy rosną bardzo duże. Iglaste byłoby bardzo dobre na zasłonięcie kontenera.
3) no i tu się zaczyna problem ze ścieżką. Bo krzewy są rozłożyste. Ale taki np.: dereń pagodowy byłby miodzio
4) no właśnie przy podjeździe mam największy problem z ss. bo ja bym chciała go (znaczy się: ten podjazd) zasłonić krzakami lub wysokimi bylinami. A jak dasz tam śś, to będziesz skazana na niskie bylinki a pomiędzy pniami będziesz miała akurat widok na kostkę. Tak więc tutaj mocno się waham.

Uprzejmie zwracam uwagę, że w moim pierwszym planie tych wszystkich dylematów nie ma: dwa miejsca na śś są przeznaczone
Nett 12:07, 15 lis 2016

makadamia napisał(a)
I jesteś skazana na mnie, czyli prowadzi ślepy kulawego
Ściągaj tu do siebie Jankosię i Magnolię od Reni. Pamiętam też, że Ania Makao bardzo fajnie wymyśliła ścieżkę Ani Pergolowej.

1) myślę że nie będzie za dużo;
2) jak jest orzech, to po wytyczeniu rabaty trzeba będzie dokładniej wszystko wymierzyć. orzechy rosną bardzo duże. Iglaste byłoby bardzo dobre na zasłonięcie kontenera.
3) no i tu się zaczyna problem ze ścieżką. Bo krzewy są rozłożyste. Ale taki np.: dereń pagodowy byłby miodzio
4) no właśnie przy podjeździe mam największy problem z ss. bo ja bym chciała go (znaczy się: ten podjazd) zasłonić krzakami lub wysokimi bylinami. A jak dasz tam śś, to będziesz skazana na niskie bylinki a pomiędzy pniami będziesz miała akurat widok na kostkę. Tak więc tutaj mocno się waham.

Uprzejmie zwracam uwagę, że w moim pierwszym planie tych wszystkich dylematów nie ma: dwa miejsca na śś są przeznaczone

Wiesz co Asiu, masz rację we wszystkim, oprócz derenia. Toż on wielki i rozłożysty, z 5 metrów średnicy ma!
A co do drzewa przy podjeździe tez masz rację. Może lepsze będą krzewy i trawy

A co do planu...
Hmmm
jakby to powiedzieć..

mój jest ładniejszy
makadamia 12:37, 15 lis 2016

Zgadza się, jest rozłożysty i dlatego tak tylko sobie do niego wzdycham i nadal nie wiem, co tam dać

A w kwestii planu - każda pliszka...
Nett 14:42, 15 lis 2016

makadamia napisał(a)
Zgadza się, jest rozłożysty i dlatego tak tylko sobie do niego wzdycham i nadal nie wiem, co tam dać

A w kwestii planu - każda pliszka...

Coś wymyślimy. Ważne, ze jest koncepcja jakaś.
I tak obsadzać będę po kolei. Wszystkiego na raz nie dam rady. Najpierw chciałabym górę skończyć.

Asiu jak najlepiej teraz zacząć planowac poszczególne rabaty? Zrobić osobne plany każdej z nich, czy jak?
Dominika11 14:47, 15 lis 2016

a może dać miłorzęba - wygląda super ???
Nett 14:53, 15 lis 2016

Dominika11 napisał(a)
a może dać miłorzęba - wygląda super ???

Masz na myśli drzewko czy szczepionego, czy pendulę?