Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Gruszka_na_w... 22:23, 15 lis 2016

O , jak nie będzie pinowato, to mnie sie będzie podobało
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nett 22:26, 15 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Trzeba zacząć od szkieletu ogrodu, czyli ram. I tu już decyzja zależy od Ciebie- ramy formalne, czy nieformalne. Wnetrza dopiero potem

Co masz na myśli mówiąc ramy?

Z dwóch stron są tuje Smaragd, z trzeciej czekają na zakończenie prac ziemnych i ogrodzenia, ale że to miejsce z której wieją wiatry zachodnie, będą też tuje.
Jest kilka drzew, naniesione na plan z planem dosadzenia kolejnych, głównie świdośliw.
Żywopłot od frontu do zmiany, bo jest pomieszany, sadzony kilka lat temu i tu decyzja czy tuje cięte na około 2m czy będzie wymiana na grabowy.

Rabaty mniej więcej wyznaczone, ale nic stałego, więc można zmienić.
Niestety wszystkie nasadzenia młode, tuje też, więc nic nie zasłaniają.

Co jeszcze w zakresie ram?
Nett 22:27, 15 lis 2016

O , jak nie będzie pinowato, to mnie sie będzie podobało

To będziemy dwie
Gruszka_na_w... 22:30, 15 lis 2016

Na której stronie jest plan? Jakie drzewa juz rosną? Świdośliwy owocują. Można owoce zjadać, przetwarzać, ale sporo ich opada na ziemię i mocno barwi. Trzeba uważać, żeby w pobliżu nie było kostki lub elewacji.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 22:33, 15 lis 2016

Dała po głowie to nic złego, wręcz przeciwnie . Rację ma! Bo trzeba pomyśleć spokojnie na cztery pory roku. Choć nie wiem do końca ile tych pór roku u nas jest ostatnio. U mnie już łyso liściasto. Tylko sosny zielone. Zrobiłam zdjęcia łysemu ogrodowi i będę myśleć...
Nett 22:39, 15 lis 2016

Czysty plan jest tu:

A tu z propozycją rabat i drzew na dolnej czesci ogrodu (bo mam dwa poziomy, różnica 1,5m).
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7146-ogrod-nety-moje-marzenie?page=184

Jedna świdośliwa będzie niedaleko tarasu, ale nie powinno być z nią problemu. Druga zupełnie nie będzie przeszkadzać.
Jedyny problem, że ta pod tą pierwszą cała rabata miała być w kamykach, a że owoce farbują, to nie będzie. Chyba, że uda mi się kupić Parocję perską 2m w dobrej cenie
Nett 22:42, 15 lis 2016

roma2 napisał(a)
Dała po głowie to nic złego, wręcz przeciwnie . Rację ma! Bo trzeba pomyśleć spokojnie na cztery pory roku. Choć nie wiem do końca ile tych pór roku u nas jest ostatnio. U mnie już łyso liściasto. Tylko sosny zielone. Zrobiłam zdjęcia łysemu ogrodowi i będę myśleć...

A u mnie pół na pół. Pierwszy opadł orzech, zaraz po nim miłorząb, później platany. Ale jabłonie, wierzba, buk, róże jeszcze w liściach. Żurawki kwitną, kwiaty róż zamarzły
Teoretycznie mieszkam w najcieplejszym regionie kraju, zaraz pewnie po Wrocławiu
Ale reumatyzm dokucza za to dużo częściej
Gruszka_na_w... 22:48, 15 lis 2016

Odnośnie tych monokolorystycznych rabat, które nie zabija finansowo, to do głowy przychodza mi:
irysy syberyjskie- maj/czerwiec
kocimiętka maj/listopad
rozplenice- czerwiec/styczeń
imperata cylindryczna
miskanty- czerwiec/styczeń
żurawki- całoroczne
berberysy green carpet-kwiecień/październik
berberys erecta- kwiecień/ październik
jeżówka purpurowa, czysty gatunek= lipiec/ wrzesień
astry krzaczaste sierpień/ wrzesień/październik
przywrotnik ostroklapowy kwiecień/ wrzesień
szałwia omszona czerwiec/ potem sierpień słabiej
lawenda lipiec/sierpień (trzeba ciąć w sierpniu jeśli chcemy mieć zwarte krzaczki
cebulowe szafirki, narcyzy, tulipany

z zimozielonych cisy kolumnowe, bukszpany, cyprysiki filifera aurea,

wielopniowe sa tez klony. Rosną szybciej od świdośliwy i mają ładniejszy kształt liści Ginnala, ściętolistny, ussyryjski. Pięknie się przebarwiają.
Zielona 22:52, 15 lis 2016

Czyżbyś czytała moje ostrzeżenie o owocach świdośliwy?

PS Niezłe konsylium doradców zebrałaś! Z takim wsparciem wszystko się uda
Nett 22:56, 15 lis 2016

Odnośnie tych monokolorystycznych rabat, które nie zabija finansowo, to do głowy przychodza mi:
irysy syberyjskie- maj/czerwiec
kocimiętka maj/listopad
rozplenice- czerwiec/styczeń
imperata cylindryczna
miskanty- czerwiec/styczeń
żurawki- całoroczne
berberysy green carpet-kwiecień/październik
berberys erecta- kwiecień/ październik
jeżówka purpurowa, czysty gatunek= lipiec/ wrzesień
astry krzaczaste sierpień/ wrzesień/październik
przywrotnik ostroklapowy kwiecień/ wrzesień
szałwia omszona czerwiec/ potem sierpień słabiej
lawenda lipiec/sierpień (trzeba ciąć w sierpniu jeśli chcemy mieć zwarte krzaczki
cebulowe szafirki, narcyzy, tulipany

z zimozielonych cisy kolumnowe, bukszpany, cyprysiki filifera aurea,

wielopniowe sa tez klony. Rosną szybciej od świdośliwy i mają ładniejszy kształt liści Ginnala, ściętolistny, ussyryjski. Pięknie się przebarwiają.

Te wszystkie gatunki, oprócz irysów, berberysów i astrów, nawet mam i można je porozmnażać lub dokupić, lub.... wymienic Ale ja myślałam, ze większośc z nich jednak do "wyrzucenia" będzie, bo za dużo gatunków. Nie?

Klony tez rozważałam. Zakupy wielopniowych planuję jednak na wiosnę, jak już będą ustalone nasadzenia, co by dobrać wielkość i kształt drzew.