Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

AgataP 15:42, 10 lis 2016

Wendy79 napisał(a)
Fasolnik, okra, rodzynek brazylijski, skorzonera - ktoś coś? Szukam nowości do warzywnego

Zajrzyj do Karoli - ona miała różne nowości

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5376-balaganu-ogrodowego-karoliny-ciag-dalszy-czyli-o-moim-gumowym-ogrodku?page=834
Wendy79 23:34, 15 lis 2016

W Księżycowym ręką Dziadka Mroza malowane...

Wendy79 00:03, 16 lis 2016

margaretka3 08:14, 16 lis 2016

Wendy79 napisał(a)
Fasolnik, okra, rodzynek brazylijski, skorzonera - ktoś coś? Szukam nowości do warzywnego

Nie miałam tylko fasolnika.
Okra jest mega kapryśna, albo będzie Ci rosła świetnie, albo w ogóle, lubi wilgoć i ciepło, nie lubi wiatrów. Ale raczej się nią nie najesz Doczekałam się dwóch sztuk, obie zostawiłam na nasiona, więc nie spróbowałam... Nasionka mogę Ci wysłać razem z kwiatowymi.
Rodzynek brazylijski, polecam odmianę niską, bo szybciej rośnie i dojrzewają owocki. Smak - mi smakował, dziecionm też.
Skorzonera rośnie dobrze, trzeba ją wysiać bardzo wczesną wiosną.
Wendy79 09:00, 16 lis 2016

margaretka3 napisał(a)

Nie miałam tylko fasolnika.
Okra jest mega kapryśna, albo będzie Ci rosła świetnie, albo w ogóle, lubi wilgoć i ciepło, nie lubi wiatrów. Ale raczej się nią nie najesz Doczekałam się dwóch sztuk, obie zostawiłam na nasiona, więc nie spróbowałam... Nasionka mogę Ci wysłać razem z kwiatowymi.
Rodzynek brazylijski, polecam odmianę niską, bo szybciej rośnie i dojrzewają owocki. Smak - mi smakował, dziecionm też.
Skorzonera rośnie dobrze, trzeba ją wysiać bardzo wczesną wiosną.

Zastanawiam się właśnie nad fasolnikiem i skorzonerą. Oby z tą drugą nie było problemu, tak jak z pasternakiem, który mi nie wzeszedł, ze względu na bardzo mokrą i zimną wiosnę, jak myślę. Będę z nim na wiosnę znowu próbować. Okrę może sobie jednak podaruję , wystarczy, że ja kaprysy mam
margaretka3 09:12, 16 lis 2016

Skorzonera w ubiegłym roku też mi nie wzeszła, nie wiem dlaczego, w tym - bez problemu.
AgataP 18:52, 16 lis 2016

Wendy79 napisał(a)

No w końcu się odezwałaś... jaką masz odmianę krwawnika?
Wendy79 22:09, 17 lis 2016

Agato Kochana, no nie mam pojęcia co to za odmiana. Spodobał mi się w szkółce koleżanki i zakupiłam 3 sztuki. Wsadzony w lipcu, w sierpniu ścięłam przekwitnięte kwiatostany, puścił nowe piękne liście i kwitnął nieprzerwanie aż do przymrozków. Zauważyłam, że teraz ma trochę inny kolor

AgataP 09:02, 18 lis 2016

Wendy79 napisał(a)
Agato Kochana, no nie mam pojęcia co to za odmiana. Spodobał mi się w szkółce koleżanki i zakupiłam 3 sztuki. Wsadzony w lipcu, w sierpniu ścięłam przekwitnięte kwiatostany, puścił nowe piękne liście i kwitnął nieprzerwanie aż do przymrozków. Zauważyłam, że teraz ma trochę inny kolor

A widzisz może to odmiana cerise queen - lubię krwawniki ale ciekawa jestem jak z ekspansywnością tych odmianowych. Czy też się "rozłażą" czy może trzymają miejsca
gobasia 10:00, 18 lis 2016

Wendy79 napisał(a)

Zastanawiam się właśnie nad fasolnikiem i skorzonerą. Oby z tą drugą nie było problemu, tak jak z pasternakiem, który mi nie wzeszedł, ze względu na bardzo mokrą i zimną wiosnę, jak myślę. Będę z nim na wiosnę znowu próbować. Okrę może sobie jednak podaruję , wystarczy, że ja kaprysy mam

posiałam fasolnik...ale niestety klapa,
posialam wcześniej w doniczce było ok,wsadziłam go do szklarni...wyrosły pędy jak u powojnika ale strąków się nie doczekałam...i już go sadzić nie bedę