Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

kasia_w 11:43, 15 lis 2016

Ewo w Kuksie byłam jakieś 5 lat temu i były, z tego co pamiętam z tyłu pałacu tylko bukszpanowe ornamenty. Pałac był w remoncie. Koniecznie mus na wiosnę powtórzyć wycieczkę Miejsce zaczarowane
kasia_w 11:45, 15 lis 2016

Ożesz jaki cudny nocnik czy inna wanienka! Marzenie

Pszczelarnia napisał(a)
Obiecałam pokazać wizytę w fantastycznej szkółce "U Mularzy" położonej w Opolu. Migawki z wizyty lipcowej. Dom właścicieli, szkółka i jej zawartość, pola szkółkarskie, szklarnia, zaciszne patio, podwórze - wszystko niezwykle staranne i po prostu piękne. Przesympatyczni właściciele.

pestka56 13:49, 15 lis 2016

Napisz więcej o tym kształtowaniu Red Sentinel. Mam jedną. rośnie pośrodku sporej różanki i (już pisałam) muszę ją jakoś ukształtować. Tak jak jest gałęzie, szczególnie ciężkie od owoców, które zostawiam dla ptaków, zwisają smętnie. Szlag trafia całą urodę podsadzenia niskimi różami, szałwiami i lawendą.

Gumę ogrodniczą udało mi się kiedyś kupić w lokalnym sklepie ogrodniczym z zaopatrzeniem dla sadowników. Teraz już jej nie ma. Za radą rodzinnego posiadacza sadu używam dętek rowerowych.
Gosiek33 15:56, 15 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

"O koguciku Złotym Grzebyku.
Byli raz sobie kot, drozd i kogucik Złoty Grzebyczek. Mieszkali w lesie ..." - to było Puszkina czy Tołstoja?

A moja ulubiona jest o tym jak kurka ratowała kogucika z omdlenia:
"Morze, morze daj wody, komu wody, kogucikowi wody, bo kogucik leży koło drogi i ani tchnie. /. - Nie dam ci / aż mi przyniesiesz od panien wieniec." Pięknie można ją zagrać w teatrze dziecięcym, np. na urodzinach dziecka.

Mam to w wyborze ,Ziarnko Bobu' - Rosyjskie bajki ludowe w opracowaniu Aleksego Tołstoja
Pszczelarnia 16:33, 15 lis 2016

pestka56 napisał(a)
Napisz więcej o tym kształtowaniu Red Sentinel. Mam jedną. rośnie pośrodku sporej różanki i (już pisałam) muszę ją jakoś ukształtować. Tak jak jest gałęzie, szczególnie ciężkie od owoców, które zostawiam dla ptaków, zwisają smętnie. Szlag trafia całą urodę podsadzenia niskimi różami, szałwiami i lawendą.

Gumę ogrodniczą udało mi się kiedyś kupić w lokalnym sklepie ogrodniczym z zaopatrzeniem dla sadowników. Teraz już jej nie ma. Za radą rodzinnego posiadacza sadu używam dętek rowerowych.

Drugie życie dętki rowerowej (miałam uszczelki z okien plastikowych ale są za grube -).

Pestko56, pokaż zdjęcie drzewka. Dlaczego nie masz wątku, że tak wprost zapytam?

W Twoim przypadku chyba trzeba poobcinać dolne niepotrzebne gałęzie. Te silne (niepotrzebne), grubsze zabierają pokarm tym właściwym.

pestka56 20:46, 15 lis 2016

Pszczółko moj ogród ma już kilka lat. Powstawał i nadal powstaje bardzo powoli. Mam taką furę zdjęć, że chwilami decyzje co pokazać mnie przerastają. Okropne, ale jakoś nie umiem się z tym pozbierać. Chciałabym i ładnie go pokazać i "nie skłamać”, bo wiele się w nim zmienia i czasem żal mi tego czego już nie ma Wątek będzie.

Dętki są znakomite. Można użyć całą. Wtedy bedzie grubsza i bardziej wytrzymała. Robiłam w ten sposób naciągi do pochylających się drzewek. Można rozciąć wzdłuż i zastosować jako ochraniacz pod podporę. Można dowolnie w szerokości przyciąć i mieć delikatniejszą "gumę" zależnie od rośliny, którą potrzebujemy "pomęczyć".

Jabłoneczkę kupiłam jako Olę, ale okazała się nią nie być
Tak kwitła tej wiosny, 7 maja.

22 czerwiec, kiedy jeszcze róże były dość nisko.

A tak wyglądała 22 września i 2 października. Na ostatnim zdjęciu widać jak nisko zwisają jej gałęzie pod ciężarem owoców
Basilikum 20:51, 15 lis 2016

Stawiam na Tolstoja, bo Puszkina nie znam prawie wcale a ten utwor mi sie gdzies w glowie migocze.

Basilikum 21:25, 15 lis 2016

Gosiek33 napisał(a)

Mam to w wyborze ,Ziarnko Bobu' - Rosyjskie bajki ludowe w opracowaniu Aleksego Tołstoja

czyli dobrze myslalam

Kasiu o ryny ale ona ma jablek piekna jest.
Jak ja bym chciala choc troche znac sie na tym cieciu
pestka56 21:50, 15 lis 2016

Izo, właśnie ja się boję, że ciapnę i krzywdę zrobię A z drugiej strony nie podoba mi się, że tak się wtapia w róże.
Na rynku pod UM w Górze Kalwarii rośnie 8 czy 10 identycznych jabłoneczek i też w tym roku są tak obsypane owocami
Pszczelarnia 09:39, 16 lis 2016

Pestko, obetnij w lutym dolne gałęzie, 2 piętra korony od dołu. Trzeba ją wyżej wyprowadzić. I trzeba ją naprostować, rośnie krzywo, może wiatry ja kładą na jedną stronę.
Przyciąć symetrycznie koronę.

W zimie - jak drzewo jest bez liści - lepiej widać, co należy zrobić.