Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:35, 21 wrz 2016

Do góry
....popełniłam taki plan na półkę, bo spokoju mi ona nie daje. Z różnych, że tak profesjonalnie się wyrażę perspektyw...

Trzy drzewa, to brzozy Doorenbosy, trzy kulki na środku to buksy, z przod "łan lawendy", między brzozami jakieś trawy plus rozchodniki. No i cisy z obu stron półki, czyli również od ulicy...

Jak Wam się to widzi?

Moje ukochane miejsce na ziemi 14:31, 21 wrz 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Codziennie to samo

Ojej bieda...kiedys tez tak miałam, teraz pełno kotow wkolo i nie mam.
Moje ukochane miejsce na ziemi 14:29, 21 wrz 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
W tym roku wrzesień szczególnie ciepły i słoneczny był.

Magiczne fotki i hortensje z kolejną rozplenica tez budzą zachwyt
Moje ukochane miejsce na ziemi 14:29, 21 wrz 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
W tym roku wrzesień szczególnie ciepły i słoneczny był.

Magiczne fotki i hortensje z kolejną rozplenica tez budzą zachwyt
Ogród, mydło i powidło. 14:26, 21 wrz 2016

Do góry
katel napisał(a)

Piekne widoki, niesamowicue wszystko bujneło, za 2 lata do ogrodu nie wejdziesz;
Pozdrawiam serdecznie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:21, 21 wrz 2016

Do góry
JuliaL napisał(a)
Ewo,

To może szopy całkiem ne zakryjesz (czy zawsze trzeba zakrywać?) ale pojedz brzozami w bok na prawo, dosadź więcej brzóz, dosadź małych - karłowych kosodrzewin sosenek (mogą być nawet na pniu) 'pumilo' 'mops', 'varela' i stwórz całość. W brzozy posadź trawy i coś jeszcze i na skraju jak lubisz wrzosy/wrzoścce. Albo w brzozach mogą być inne iglaczki jak np. cisy 'repandens' albo świerk gniazdowy. Niekoniecznie sosny.

A szopę możesz zakryć sadząc też tuje jako tło dla wszystkiego.

Acha, bo ze zdjęć nie widać wyrysowanego układu rabaty, linii. Narysuj planik tego miejsca, najlepiej na kartce w kratkę w skali i nanieś budynek szopy i to czego nie da się już przesadzić. I te słupy.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 14:10, 21 wrz 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
najpierw barbula i dziwaczek a potem przegląd miskantów bedzie

Kasya
piękna ta Twoja barbula

Czytam od końca - jeżynka nie wróciła? Przydałby się może domek dla jeża http://www.leroymerlin.pl/porady/ogrod/architektura-ogrodowa/domek-dla-jeza,e565,l1505.html

Ja i mój ogródek, a może ogród 14:03, 21 wrz 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)

No trochę więcej widzę, ale jeszcze mi mało
Dominiki, pięknie już masz, a będzie tylko lepiej
Będziesz miała swój Eden,..... na bosaka z poranną kawką, w szlafroczku, bo w bikini nie bardzo z powodu bliskości sąsiadów
Pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:01, 21 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Z robinii zrezygnować, bo tam jest tak dużo gatunków na małej przestrzeni. Chyba że tworzysz arboretum i masz przestrzeń. O brzozach nie pisałam - sprzątanie jest zawsze przy drzewach liściastych, wiec nie ma to znaczenia, albo się lubi albo się nie lubi.

Dla sosen za mało, to wielkie ogromne kolosy potrzebujące doświetlenia z każdej strony. Za 10 lat taka sosna bedzie już tylko utrapieniem. Duża, podsychająca, goła od dołu. Dobra na wrzosowiska i gdzieś dalej od domu - jak ktos bardzo chce miec sosny. Będziesz miała dużo gatunków, bo przeciez jeszcze klony.

Pozwalam sobie tak napisać, bo ja 15 lat temu tez tak posadziłam wszelkie drzewa, które mi się podobały. Cześć już uporządkowałam ale nadal męczę się np. z korkowcem amurskim. Męczyłam się jeszcze z dębem, co miał strasznego mączniaka. Do tej pory męczę się z modrzewiami i akacjami.
Ale daglezje lubię bardzo.
Przy robinii wytrzyma buk. To może buc jeszcze śliwa Pissardii lub Nigra.

Przepraszam, że robię Ci taki zamęt. Ale drzewa to poważna sprawa i ja przeszłam długa drogę z nimi w swojej wielkiej miłości do wszystkich drzew . Ogród to jednak ogród - teren z ograniczona przestrzenią, podlegający doborowi gatunków. Tu nie da się zbyt spontanicznie zadziałać.

Ta robinia bardzo mi się podoba, powiem. Ale robinia i kolony i cała reszta z sosnami - za dużo. Czy pod drzewami będą jakieś rabaty/nasadzenia?

Ewo,
Klony posadziłam wzdłuż bocznego ogrodzenia, gdzie będzie dodatkowy wjazd na samochody.
Tam jest sporo miejsca.
Pozostałą resztę chciałam posadzić za domem. Łączny metraż samego ogrodu to 850m2
Sosny mają za zadanie zasłonić szopę oraz stojący z tyłu słup średniego napięcia. ( za ogrodzeniem)
Może pozostawię tylko dwie ....
Pod nimi jakieś wrzosy, aby rozjaśnić to wszystko?
Albo jakieś iglaki płożące?
Bardzo podoba mi się również trawa połączona z brzozą.

Dalej mam posadzoną już sosnę himalajską. Obok świerk srebrny oraz świerk syberyjski.

Tak to jest, jak wszystko się podoba tylko miejsca brak...

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:55, 21 wrz 2016

Do góry
Dobra idzie następny pomyśl mam nadzieję że teraz bardziej proporcje wyszły

Na tle cisu jasne tulipany. W runiance na tle domu ciemne. Kurde cały czas mi się wydaje za dużo. Skończy się na tym, że skrzyp z runianką posadzę
Tu ma być ogród :) 13:53, 21 wrz 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Oooo dziękuję za fotki! To chyba sprawa jasna, na pewno nie mam VW. W moich koszyczki mocno wypukłe. Do tego łodyga ciemna, bardzo sztywna, liście trochę jak botwinka

Jak łodyga bordowa to może rzeczywiście FA, a zdradzisz gdzie i po ile kupowałaś?
Te moje FA dziwne jakieś jedynie kolor kwiatu się zgadza.

Ja w tym roku mam jeszcze jedną ulubienicę - Sensation Double

A przy okazji nowy chodniczek i trawka, na razie łysawo, ale chyba się zagęści

Tu ma być ogród :) 13:46, 21 wrz 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Aaaa kupiłam siatę czosnków White Giant dla Toszki, a dla siebie dokupiłam kilka Globemasterów i główkowatych. Wcześniej robiłam już zakupy w lokalnym ogrodniczym, ceny czosnków praktycznie takie same, ale cebule duuużo większe. Przytargałam jeszcze krokusy i tulipany Alibi, Exotic Emperor i Mount Tacoma. W tym sezonie strasznie było mi wiosną żal, u wszystkich coś kwitło, a u mnie NIC. W tym sezonie błędu nie powtórzę

Co do jeżówek - to NN, ale podejrzewam je o bycie albo Vintage Wine albo Fatal Attraction. Ze wskazaniem na to drugie, raczej... Czy Twoje VW mają płaskie koszyczki? W moich są mocno wypukłe i chyba płatki dłuższe niż w VW.

U nas w ogrodniczych cebule sporo droższe.
W zeszłym roku stawiałam na biel w ogrodzie, a teraz ciągnie mnie do różu i purpury i takie tulipany kupiłam.

Mam jeżówki VW i FA tylko te drugie jakieś niewydarzone, zastanawiam się jak te sadzonki robili bo nie wszystkie cechy charakterystyczne tej odmiany się ujawniły.
VW faktycznie ma bardziej płaskie koszyczki niż FA.

FA

VW

Ogród pod lasem 13:46, 21 wrz 2016

Do góry
Hihi dziewczyny kochane, dopiero dziś zauważyłam, że mnie wczoraj poganiałyście
Z jeżówek ostatnie zakupy to Glowing Dream, Coconut Lime, White Double Delight, Milkshake i piękne, mroczne NN - stawiam na Fatal Attraction lub Vintage Wine (fotki z komórki, ale widać co i jak). Jeśli ktoś ma inne typy to proszę o sygnał!

Z cebulowych czosnki Gladiator, Giganteum i Globemaster. No i główkowate. I jeszcze siata White Giant dla Toszki, która oczywiście zdjęcia kwitnących nam na pewno nie pokaże;D
Poza tym trochę krokusów i tulipany Exotic Emperor, Mount Tacoma i Alibi. Myślałam jeszcze o China Town, Finola i Negrita Double, ale już je sobie chyba odpuszczę...
Kolorowy ogród na piasku 13:44, 21 wrz 2016

Do góry
viva napisał(a)
W ogrodzie oprócz podlewania nic nie działam, straszna susza.
Widoki wrześniowe bardzo znajome. Kwitną trawki i niezawodne róże okrywowe.

Na dłużej wrócę jutro

śliczne
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:43, 21 wrz 2016

Do góry
Problemy z tujami 13:42, 21 wrz 2016

Do góry
Masz rację,Krzysiu ale zdarza się to o wiele rzadziej i mają ponoć mniejsze te szyszki - te które gnębią moje tuje są duże i pomarańczowe
Droga do spełnienia 13:36, 21 wrz 2016

Do góry
Kawa napisał(a)

Kamilciu, coraz piękniej u Ciebie
Widziałam, że busz robi się na rabatach To cieszy. Pozdrawiam
Moja bajka 13:34, 21 wrz 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

A to mi się podoba niebieskie w środku malowałaś??
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 13:31, 21 wrz 2016

Do góry
hhihihi dokładnie Kasie

ja zaszalałam ... powiedzmy kupiłabym z pięć razy tyle no ale wiadomo nie dało się więc tylko tyle do wciśnięcia przed hortensje, między runiankę

Lawendowy zawrót głowy 13:09, 21 wrz 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
zanudze Was )) Lubie ten czas ))

zwłaszcza w gorach wiec macham do tych ktorzy teraz maja szanse tam wypocząc )

Z przyjemnością się szwendam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies