Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:10, 18 sie 2014

Do góry
Tawuły po ścięciu pięknie się znów zażółciły. Berberysy stanowią już taką zaporę kolczastą, że nawet psy już rzadko tamtędy biegają.

Zaprosiłam do ogrodu nową hortensję - muszę wypróbować Vanilkę

Ostatnio miewam takich gości

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:45, 18 sie 2014

Do góry
Milka napisał(a)

Aniu, betonowe, ciężkie bardzo przypominają mojego M. dlatego kupiłam, hi, hi
pójdą na schody domku, bo tam giną i nie pasują do mojej koncepcji

donice zrobione, teraz do środka wkłady pójdą i tawuły Gold Carpet
drzewo z tych twardych mara coś tam..

tu będą za laurowiśniami hortensje i wysypany będzie biały kamień

w wiesz że o tym pomyślałam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:43, 18 sie 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
fajne te donice głowy one są betonowe?

Aniu, betonowe, ciężkie bardzo przypominają mojego M. dlatego kupiłam, hi, hi
pójdą na schody domku, bo tam giną i nie pasują do mojej koncepcji

donice zrobione, teraz do środka wkłady pójdą i tawuły Gold Carpet
drzewo z tych twardych mara coś tam..

tu będą za laurowiśniami hortensje i wysypany będzie biały kamień
Mój kawałek planety 12:14, 17 sie 2014

Do góry
kamyczki wysypane na jednej z rabat, trawka poczworzyła ( w sensie razy 4 swoja objętość

tawuły zrobione w kulkę, miałam się ich pozbyć ale niech sobie na razie będą

miskant graziella (nazywam go grażynką wypuścił miotełki - ale myślę że on nie jest taka wysoki jak być powinien.

i runianka która, jak odgarnęłam korę - zostawiłam jej ciutko - mam wrażenie ruszyła z kopyta

a tu moja morda kochana - jamnik szorstkowłosy, ma niespełna rok i same psoty mu w głowie

poza tym nie można bez końca fotografowac dwóch rabat i idę robić rosół
U BusyBee w ogródku... 22:51, 16 sie 2014

Do góry
mira napisał(a)
Witaj Kasiu ! masz piękny ogród, Twój opis że 14 lat ma ogród i początek same tanie iglaki itd no uśmiałam się jakbym swój opis czytała

jeżówka urokliwa w towarzystwie tej żółtej tawuły
pozdrawiam

Prawda??? Dużo takich ogrodów kiedyś było. Prenumerowałam jakieś " Kwietniki " i wszystkie pokazywały iglaki z niewielką domieszką bylin i liściastych

Teraz ogrody nowoczesne mają swoje 5 minut. I są niesamowite. Myślę jednak, że jest większa dowolność i tolerancja- tak jak w modzie zresztą Każdy może mieć taki ogród, jak chce

Witam Cię Miro i pozdrawiam
U BusyBee w ogródku... 21:54, 16 sie 2014

Do góry
Witaj Kasiu ! masz piękny ogród, Twój opis że 14 lat ma ogród i początek same tanie iglaki itd no uśmiałam się jakbym swój opis czytała

jeżówka urokliwa w towarzystwie tej żółtej tawuły
pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:20, 15 sie 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Bea - depilacja odpada... głos na cycki tak jak są W dekolt dostaną jeżówki A po bokach.. ale myślę czy tawuły przesunąć, czy róże przed tawuły (zdejmę darń).. oczywiście pomarańczowe i niskie.. tylko 2 sztuki, po prawej i lewej..

Foto pożyczyłam ze strony http://www.asiagaw.pl/asortyment/nowości-2014/04---echinacea---jeżówka-supreme-cantaloupe/42-1415

ale cudne!!
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:24, 14 sie 2014

Do góry
Bea - depilacja odpada... głos na cycki tak jak są W dekolt dostaną jeżówki A po bokach.. ale myślę czy tawuły przesunąć, czy róże przed tawuły (zdejmę darń).. oczywiście pomarańczowe i niskie.. tylko 2 sztuki, po prawej i lewej..

Foto pożyczyłam ze strony http://www.asiagaw.pl/asortyment/nowości-2014/04---echinacea---jeżówka-supreme-cantaloupe/42-1415

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:18, 14 sie 2014

Do góry
Juzia, Karola - bo cyce są rozmiaru słusznego Jakbym nie robiła na nich operacji plastycznych to byłyby ogromniaste.. a miało to rosnąć małe i wolno
Tak piszą fachowcy żywotnik zachodni Rheingold....

To 2009 rok (wysokosci można porównać do podmurówki domu), trzmielina przesadzona i azalie też, a tawuły cięte już 3 razy do roku... Po 4 latach zaglądały do okna ...i cyce sie zeszły i rozpychały....robiąc sie łyse w środku... Czy to gęst obyło posadzone jak na odmiany wolno i mało rosnące???

Ogród cioci czyli ciociogród :) 09:16, 14 sie 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Gosiu pomysł na pęcherznicę bardzo fajny, poza cięciem mocnym niewymagająca, a ja moje tawuły też muszę ciąć....taka sama praca

Fajnie teraz można Twój ogród oglądać z nowymi fotami. Te szczegóły

Myślę że tam się sprawdza Jeszcze nie potrafię wiele na tym aparacie
Ogród cioci czyli ciociogród :) 04:15, 14 sie 2014

Do góry
Gosiu pomysł na pęcherznicę bardzo fajny, poza cięciem mocnym niewymagająca, a ja moje tawuły też muszę ciąć....taka sama praca

Fajnie teraz można Twój ogród oglądać z nowymi fotami. Te szczegóły
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:22, 13 sie 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Gosiu, myślisz o tym przedpłociu
ciekawa jestem decyzji, bo ja mam też taki pas tylko dwa razy dłuższy i choć jeden, nie od południowej strony, słońce do 11. Na pniu też myślałam ale chyba tuje. I też nie mam koncepcji, waham się już 2 rok i ciągle myślę i nic
A na południowej stronie mam tawuły Gold Princess i nie mogę doczekać się imponujących kul. Miałam dzisiaj dobrej ziemi dosypać ale mam lenia. Już cały dom ogarnęłam po wczasach i jestem przed wyjazdem weekendowym.

Pęcherznica na zimę fajny pomysł

Ula zostaną pęcherznice czerwone i takie limonkowe. Żywopłocik stworzą.
Niedrogie są więc nawet jak która padnie to tragedii nie będzie.
O tawułach też myślałam ale pęcherznice chyba bardziej mi się podobają.
Przy bramce dwie róże posadzę na podpórce i tyle
Ogród cioci czyli ciociogród :) 15:45, 13 sie 2014

Do góry
Gosiu, myślisz o tym przedpłociu
ciekawa jestem decyzji, bo ja mam też taki pas tylko dwa razy dłuższy i choć jeden, nie od południowej strony, słońce do 11. Na pniu też myślałam ale chyba tuje. I też nie mam koncepcji, waham się już 2 rok i ciągle myślę i nic
A na południowej stronie mam tawuły Gold Princess i nie mogę doczekać się imponujących kul. Miałam dzisiaj dobrej ziemi dosypać ale mam lenia. Już cały dom ogarnęłam po wczasach i jestem przed wyjazdem weekendowym.

Pęcherznica na zimę fajny pomysł
Gdzieś wśród łąk 21:15, 12 sie 2014

Do góry
mstrzes napisał(a)
Pięknie!!!, będę obserwować

Dla Ciebie krótka historia mojej skarpy.

Skarpa powstała w sposób nieplanowany, jak w większości ogrodów. Okazało się, że spadek na działce jest spory, a taras w planach zamiast przy gruncie znalazł się wysoko wyniesiony. Nawet namawiano nas na piwniczkę. Ostatecznie obsypaliśmy nasz półokrągły taras ziemią, i zrobiliśmy schody. Jedne tzw. robocze wychodzące na zachód i drugie główne na ogród, czyli na wschód.
Potem zrobiliśmy nasadzenia. Wymyśliłam rośliny płożące- jałowiec Wiltonii i irgę, do tego doszły żywotniki globosa jakie dostałam i tawuły Golden Princess na samym dole (widać takie maleństwa)A i migdałki Zrobiliśmy tylko wschodnią część i kontynuacja miała być na wiosnę.

Błędy: agrowłóknina, potem ją ściągałam, paskudnie wyglądała i tłumiła rozrost roślin, rośliny przemarzały, bo nie dość, że na skarpie trudne życie, bo mało wody, to jeszcze szmata. A i po jednej stronie schodów połączyłam irgę z Wiltonii, po Wiltonii nie ma śladu... Po drugiej stronie już je oddzieliłam, i przycinam osobno jałowiec, osobno irga.
Mój kawałek planety 18:59, 11 sie 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)

słuchaj, mam te tawuły sztuk 3 gold princess- już gdzieś wcześniej pisałam że mi się nie podobają, kwiaty dziadowieją a jak kwitną to są różowe co się ma nijak do mojej koncepcji ogrodu biało/niebiesko/fioletowego - ja chyba nie umiem jej prowadzić czy jak.
Pisałam że zastąpię ją takim jaśniutkim berberysem ale Anulka mi doradziła żeby je w kulki robić i ładnie się wyprowadzą więc zrobiłam z nich coś jakby kulki, zaraz się zmniejszyły po trzykroć i teraz czekam
a ja dopiero uczę się czekać
tak że tawuły teraz mają swoją próbę

no i nie patrz Ewuniu na tę rabatę przy tarasie bo nieaktualna, zarzuciłam na razie tę część, będę nad nią myśleć jak będzie taras, Muszę zobaczyć całość.
Koncepcja jest taka że coś żeby się odsłonić albo (nieszczęsna ) tuja albo cis a niżej trawki które mi podrzuciłaś wcześniej. może z odrobiną żurawek - lub nie.

To wiesz co ja na razie na ten Twój plan nie patrzę jak nie jest zaktualizowany.
Dasz sygnał to będziemy myśleć
Ładnie napisałaś dziadowieją, bardzo trafne. Widocznie jest nas dwie

Ogród na Batuty 18:10, 11 sie 2014

Do góry
Nie tyle taras się nam niepodoba, co wskazujemy problemy z nim związane.
Jeżeli zamierzacie zostwić skarpę trawiastą to wydaje mi się, że na tej rabacie sprawdzą się jednolite niskie nasadzenia + trawy wyższe kolumnowe.
No i drzewo przy tarasie (ja bym optowała jednak za zielenią ).
Ten pas mógłby być z jednolitej taniej i wytrzymałej tawuły japońskiej.
Mogłyby to też być róże okrywowe + trawy.
Nie sadziłabym wyższych krzewów bo zrobi się taka ostra ograniczona przestrzeń międy tarasem a skarpą.
Może tak?
Mój kawałek planety 15:42, 11 sie 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Cis z formie bonsai, sosna … coś zimozielonego w niebieskim odcieniu podsadzone wrzosami

Tawuła… kup sobie jedną na próbę, jak po miesiącu no dwóch nadal Ci będzie się podobać to kup tyle co w planie.
Może mnie wywieziesz na taczce i to z planowanym obornikiem ale dla mnie to to wygląda jak chwast.

aaa
Zapomniałam napisać, ze ja to się nie znam na roślinach. Mam jedynie fotograficzną pamięć

słuchaj, mam te tawuły sztuk 3 gold princess- już gdzieś wcześniej pisałam że mi się nie podobają, kwiaty dziadowieją a jak kwitną to są różowe co się ma nijak do mojej koncepcji ogrodu biało/niebiesko/fioletowego - ja chyba nie umiem jej prowadzić czy jak.
Pisałam że zastąpię ją takim jaśniutkim berberysem ale Anulka mi doradziła żeby je w kulki robić i ładnie się wyprowadzą więc zrobiłam z nich coś jakby kulki, zaraz się zmniejszyły po trzykroć i teraz czekam
a ja dopiero uczę się czekać
tak że tawuły teraz mają swoją próbę

no i nie patrz Ewuniu na tę rabatę przy tarasie bo nieaktualna, zarzuciłam na razie tę część, będę nad nią myśleć jak będzie taras, Muszę zobaczyć całość.
Koncepcja jest taka że coś żeby się odsłonić albo (nieszczęsna ) tuja albo cis a niżej trawki które mi podrzuciłaś wcześniej. może z odrobiną żurawek - lub nie.

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:13, 10 sie 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

A kiedy Szanowna Pani coś dla swojego zdrowia i siebie zrobiła? Odpoczęła? Poćwiczyla? Zamaist kopać, przenosić, targać, tyrać, jezdzić, nosić Muminka, pielęgnować chorego?
Odpoczynek sie Szanownej Pani należy i pilates W imieniu forum zabraniam rewolucji ogrodowych do wiosny, tylko cebulowe pozwalmy posadzić coby oczy nacieszyć
Jakaś marną porcyjkę cebul sobie zamowila, zamierzam janiny i L ogolocic i czekam na info od Ciebie nt posezonowych wyprzedaży

Ja w tym roku pauzuję z cebulami... powoli ograniczam liczbę roślin które są pracochłonne..

Pilates zrobię na jednej rabacie.. szkaradztwo naprzeciw pomarańczowej rabaty... ale kolory pasują do pomarańczu...
hibiskusa przeniosę gdzieś..

i przesadzę trawy, które nie pasują tu..

chociaz są fajne Między tujowe cycki się wkomponują...

Przesunę trochę tawuły.. i pomiędzy cycki i tawuły wsadzę pomarańczowe róże (w wolnej chwilo pogooglam jakie dać ) i jeżówki.. wczoraj kupiłam.. supreme cantalupe.. może kilka tulipanów?? Ale mam dużo wykopanych.. może które podejdą. tylko ..nie opisałam co wykopuję
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:21, 09 sie 2014

Do góry
opcja 1 buk w kącie rabaty, pod kulami na pniu żurawki, pas tawuł princess i w prawym rogu rabaty też tawuły
opcja 2
tutaj rządek żurawek, całkiem z prawej strony przy płocie dwa lub trzy berberysy bagatelle miniaturka.
Murek z tyłu porasta bluszczem niedługo nie będzie widać szkarady i może ta "ślicznotka" - gustowna skrzyneczka w prawym górnym rogu też zniknie nieco.
Niestety ta rabata nie mieści mi się w kadrze dlatego takie malutkie wszystko.
Wydaje mi się że ta druga opcja lepsza?
co do stożków i kul na pniu to jeszcze nie wiem - stożki raczej bukszpanowe bo mam niewykorzystane duże kule bukszpanu które mogłabym dociąć w stożek a kule na pniu raczej cisy.
Mam nadzieję że Danusia mnie stąd nie wyrzuci opanowałam moją mega rabatą całą forumową przestrzeń
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:37, 09 sie 2014

Do góry
Gardney, widzę że nie dasz się namówić na drzewa Tawuły i pęcherznice tracą liście! Stożki i kulki na pniu to cisy?
Lubię tawuły żółtolistne, mam little princess (nie patrzymy na bałagan na rabatach, tylko na obwódkę):

To wdzięczna roślinka, ale 3x w sezonie ją trzeba ciąć żeby nie wyrosła na mega krzaczor. A wybieranie gałązek ze żwirku.. hmm...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies