Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Katalpa - Catalpa 16:11, 02 sie 2016

Do góry
Czy to jest siewka Catalpy?

Listek dla porównania z drzewa zerwany.Wydaje się podobny do siewki
Typografia ogrodu 16:02, 02 sie 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Muszę napisać że rozchodnika wcale nie trzeba wykopywać i dzielić ukorzenią się oderwane listki ja tak robiłam.Z każdej sadzonki można oderwać i nawet ubytku nie widać.Pokaże sadzonkę ukorzenioną w zeszłym roku z listka .W tym roku w17 kwietnia wyglądała tak Jak zobaczysz foto usunę.
to sa twardziele.dzieki.nie usuwaj prosze.
u mnie kazda ilosc sie nada i nic nie zginie.ale z lisciem sprobuje.ale sadzonki tez chce
Witam Serdecznie. Proszę o pomoc :( 15:58, 02 sie 2016

Do góry
Witam pięknie.
Jestem synem który chciałby natchnąć ojca do zmiany wizerunku ogródka z przodu domu.
(z tyłu domu mamy pięknie zadbany ogród z pięknie soczystą trawą, natomiast przód... masakra)
Planowany taniutki system nawadniania który wykonalibyśmy sami, przywiezienie kilka ton czarnoziemu oraz zasianie nowej trawy.Ogród został zaniedbany z powodu instalacji ekologicznego szamba. Coś porobiłem graficznie ale nie znam się na ogrodach. Proszę o rade co zrobić z góra no i wiadomo.. na pewnoooo jesteście lepsi w tym niż ja. Fajnie by było coś graficznie zobaczyć. Pozdrawiam Jeśli złamałem regulamin w czymś, przepraszam. AAA... mój tata lubi dużo zieleni

Pszczelarnia 15:32, 02 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jest, ciągle jeszcze jest mimo niedbałości ogrodniczki.

I lilie pachnące w całym ogrodzie. Sennie, leniwie, sierpniowo.

U mnie przy białych liliach jest stanowisko do obserwacji sierpniowego deszczu meteorów. Mam wtedy ucztę dla oka i nosa. (jeśli cykają w dodatku świerszcze, to i ucho ma też masę doznań). Pięknie się rozpoczęła ta sierpniowa odsłona.
W szkółce CIS nie byłam, a z czego ona słynie?
Róże w naszych ogrodach 15:31, 02 sie 2016

Do góry
witam w wątku który zwabił mnie nazwą.
w moim ogrodzie zaczęłam od posadzenia róż okrywowych love fairy i pink fairy. Było mi mało i dołaczyły w białych barwach white fairy i dołączyła swany, ale usypują się jej płatki, co nie przemawia na jej korzyść. Chciałam dokupić ciemnoróżowych, ale niestety nie tak łatwo je upolować. w ogrodniczym sklepie Pani doradziła mi róże miniaturową i tu, pomimo identycznych wprost kwiatów okazało się że to nie to samo, rośnie malutka i nie przewiesza się w charakterystyczny dla okrywowych róż sposób.

to w 2012 r.

a następne zdjęcie z 2016 r. po dosadzeniu białych w 2015 r.
Typografia ogrodu 15:30, 02 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

No to z innej strony.widac grujeczniki?
Sorry ale pod slonce

jednak bez cisów
Typografia ogrodu 15:21, 02 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

A i tu poprosze o rade.

Jestesmy za wglebnikiem.do prawej mamy rozplenicowo-rozchodnikowa dalej trzy grujecxniki,ekran (kiedys) cisowy,potem kupa piachu i jeden fragment pasa molini.

Pytam o ten moment z kupa piachu.wg mojego rysunku ma tam byc trawnik.taki jaki bedzie oddzielal wszystkie moloniowe pasy tyle ze wezszy...tak wypadlo bo cisy i grujeczniki rosly juz zanim molinie wymyslilam.gdybym wywalila cisy trawniczek bylby takiej szerokosci jak wszystkie inne pasy trawnika.ale mi ich szkoda.

I wymyslilam ze moznaby z tego trawnika tam zrezygnowac (i tak bedzie go sie trudno kosilo) a dosadzilabym rozchodniki i rozplenice.jakby druga polowe.

Tylko co z cisam? Zostawic tam gdzie sa i ciac w niewysoki ekran? Porzesadzic pod same molinie?
Jak myślicie?

Przesadzić pod same molinie i pociagnąć rozchodniki z rozplenicą
Ale pewnie już podjęłaś decyzję?
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 15:20, 02 sie 2016

Do góry
Dziołchy, to dla was - burdello bum bum
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:14, 02 sie 2016

Do góry
Posiadanie bylin ma swoje plusy i minusy. O tej porze roku przeważają plusy.

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 15:11, 02 sie 2016

Do góry
Zakończył sie mój świąteczny tydziń i dziś od rana do prac ogrodowych ruszyłam.

Oczywiście najpierw zbiory, bo już tyle dobrego w ogrodzie.

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 15:09, 02 sie 2016

Do góry
Asiu, witaj u mnie! Zapraszam n a borówkę, własnie przywiozłam z ogrodu, świeżo zrywana.

Typografia ogrodu 15:06, 02 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
jak nie da sie kupic to tak zrobie.choc troszke szkoda mi bedzie ale kto jak kto musialas mi przypomniec. Dzieki Ci za to
Muszę napisać że rozchodnika wcale nie trzeba wykopywać i dzielić ukorzenią się oderwane listki ja tak robiłam.Z każdej sadzonki można oderwać i nawet ubytku nie widać.Pokaże sadzonkę ukorzenioną w zeszłym roku z listka .W tym roku w17 kwietnia wyglądała tak Jak zobaczysz foto usunę.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:01, 02 sie 2016

Do góry
I Mary rose też pięknie powtarza

Ławeczka do obserwacji zachodów słońca

Jako ze dopiero minęło południe widać to

O zachodzie światło jest inne

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:51, 02 sie 2016

Do góry
Kosiarka dalej w naprawie. Zaczynamy zarastać.

Wrzosowisko

Błękitna rapsodia rozpoczęła powtórne kwitnienie

Pan Maluśkiewicz 14:38, 02 sie 2016

Do góry
Mixtoorka napisał(a)
Poranna niedzielna leniwa kawka w moim ukochanym towarzystwie

Karolciu, jak uroczo Uwielbiam kawkę w takim otoczeniu
A wiesz, że moja jedna z córek też ma na imię Karolina Mówię na nią Karolcia, Karusia a jej znajomi-Lolcia
Pszczelarnia 14:37, 02 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

W zeszłym roku to ujęcie pokazywało białą plamę trawnika. W tym jest jeszcze zielony a przecież nie podlewam. Coś tam pada i temperatury niższe, ciągła rosa - same plusy.

Ewo, a co są te bordowe listki, między bukszpanami. W pierwszej chwili myślałam że buki.....a jeszcze zapytam gdzie kupiłaś arcydziegla?

Ogród Małej Mi - sezon 2016 14:21, 02 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Oczka, ciurkadła, lotosy i stawy to wyższy poziom ogrodowania.

Raczej niższy, niżej może być wgłębnik

Ogrodowa symfonia 14:07, 02 sie 2016

Do góry
Dziewczyny, pomóżcie. Do zrobienia jest rabata pod oknem kuchennym, blisko tarasu, od strony zachodniej. Mam tam i cień i słońce. Chciałabym wykorzystać hortensje Limelight i żurawki Marmalade. W I wersji był pomysł wysypania tego miejsca kamieniami i posadzenie w nich tylko lawendy. Może i fajnie, tylko lawenda już mi dawno przekwitła. Później zrodziła się wersja nr 2, żeby wykorzystać to co mam, czyli hortensje (do wyboru po 2 szt.Limelight i Vanillie Fraise) oraz żurawki (jak na razie z podziału mam 23 ładne doniczki). Mogę też dołożyć Perowskię. Stożki, kulki bukszpanowe? Trawy? Róże? Miłorząb na pniu? Rabata ma w środkowych miejscach +/- 2m na 4,5m. Trochę odchodzi na opaskę przy domu i na opór betonowy wylany od strony położonej kostki.

Mój dylemat widziany z różnych stron...... Aha, i jeszcze dodam, że w tym miejscu jest taki mały korytarz powietrzny, żeby nie było tak łatwo

Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:02, 02 sie 2016

Do góry
Witam Serdecznie

To mój pierwszy post przejrzałem wątek ale nie znajduje podobnej trawy jak u mnie. Trawa robiona już dwa razy przez dwie inne osoby efekt zawsze ten sam słabo to wygląda.

Wydaje mi się ze to dzika trawa tam gdzie rosnie wokół nie ma trawy. Tworzą się placki.

Trochę wypielone w weekend ale teren jest dość duży także czeka nas jeszcze dużo pracy idziemy w dobrym kierunku porywać dziką trawę , nawóz + nowa trawa

Zdjecie numer 1 to ta lepsza cześć trawnika.

A tutaj reszta

Dodam jeszcze że trawnik w tym roku był potraktowany glebogryzarką, nawiezione 3 wywrotki ziemi i posiana od nowa. Podlewanie automatyczne ustawione w nocy.
Ogród niby nowoczesny ale... 13:51, 02 sie 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)
bukszpany w beatlesach

Witaj Magdo. Od dawna spaceruję po twoim ogrodzie i podziwiam. Uwielbiam taras z pergolą...Dzisiaj przychodzę aby się przywitać i od razu zapytać o carexy: czy tę rabatkę masz w słońcu czy w półcieniu? Chciałabym zrobić takie "futerko" swoim bukszpanom na południowej stronie domu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies