Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:49, 29 maj 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Kolejne piękne drzewko i brzozy zamówione,wow szalejesz kochana

Dziękuję, szaleństwo kontrolowane
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:32, 29 maj 2019

Do góry
Kolejne piękne drzewko i brzozy zamówione,wow szalejesz kochana
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:57, 29 maj 2019

Do góry
Brzozy Doorenbos sztuk trzy przyjadą w przyszłym tygodniu bo za wysokie do auta. Śmieszne bo mega wysokie a prawie nierozgałęzione, za małe doniczki chyba miały. U mnie w puszystej glebie nabiorą ciałka
Podmiejski ogródek 15:38, 29 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
No tak, my tu sobie gadu-gadu, a o Chelsea Flower Show nikt nie wspomni?
Myślałyście że odpuszczę?

Generalnie, tym dziewczynom którym się zeszłoroczna wystawa nie podobała, ta też nie przypadnie do gustu
Trend na odtwarzanie naturalnego środowiska kosztem nowoczesnych i prostych linii się pogłębia. Zero żywopłotów (poza ogrodzeniami rzecz jasna), pojedyncze przypadki zimozielonych topiarów, rzeźb (tak popularnych w zeszłym roku). Widziałam chyba jednego bukszpana i wcale nie był strzyżony. W jednym ogrodzie były chyba kopuły ze strzyżonych buków.
Za to pojawiły się w dużych ilościach krzewy liściaste, których wcześniej nie było prawie wcale: derenie, kaliny, klony palmowe (forum jest na topie). W większości ogrodów występował kamień - czy to w formie żwiru, czy też potężnych bloków porośniętych mchem.
Generalnie większość ogrodów miała leśny charakter, przez co były chyba mniej kolorowe niż zwykle.

Pojawiły się dwa ogrody w zasadzie wyłącznie warzywne (ten i ten - z estetycznego punktu widzenia w obu przypadkach jestem na nie).
Chyba trzy ogrody pokazywały naturę wracającą do przestrzeni industrialnych.

Facebook Garden zupełnie mnie nie zachwyca, jakiś taki ponury
Podobnie Family Monsters Garden - te brzozy to zdecydowanie nie doorenbosy
Green Switch - wielbicielki klonów japońskich powinny być usatysfakcjonowane; myślę jednak, że gdyby konstrukcja tych pawilonów była z czarnego metalu, to efekt byłby dużo lepszy;
Kampo no Niha - jeden z mniej naturalistycznych ogrodów, bardzo podoba mi się ta pergola; roślinność została dobrana pod kątem właściwości leczniczych
The kingston Maurward Garden - nooo, ten się zdecydowanie wyróżnia i pewnie zostanie na długo zapamiętany - takiej ilości bordo nie widziałam nigdy i nigdzie; oczywiście okropny jest, ponury i przytłaczający, ale zdecydowanie się wyróżnia; podoba mi się tylko zestawienie pomarańczowych kwiatków na tle bordowego buka.
RHS Bridgewater Garden - w zasadzie nie ogród, tylko skwer miejski. Imponujący dereń i bukowe kopuły; znakomite kompozycje roślinne Toma Stuarta-Smitha; nie bardzo rozumiem, czemu nie dostał żadnej nagrody; może dlatego, że rośliny za mało wymieszane?
The Dubai Majlis Garden - dopiero co rozmawiałyśmy o połączeniu szarego z żółtym, a tu proszę: podoba mi się;
the Greenfingers Charity Garden - kolejna, już chyba trzecia, dwupiętrowa konstrukcja;
The Montessori Garden - bardzo podoba mi się pomaranczowo-fioletowy zestaw kolorystyczny; świetna zielona ściana; zwykle nie lubię architektury w takich mocnych kolorach ale w ogrodzie dla dzieci jest całkiem na miejscu.
Morgan Stanley Garden - ooo, w końcu jakieś poduchy zimozielone! Powtarza się duża sosna (ale w przeciwieństwie do poprzednich dwóch - to jakaś pięknie powykręcana, szlachetna pinia, a nie zwykły drapak; znowu czerwone buki ale tym razem w formie żywopłotu. Generalnie - bardzo mi się podoba;
Back to Nature Garden - podobno zaprojektowany przez księżnę Kate; taki leśny plac zabaw dla dzieci; ten domek na kurzej łapce jest czadowy

ten post stał się chyba wystarczająco długi

Post nie za długi a ta rabata z kuklikiem na brzegu (ta z darowanymi roślinami) bardzo, bardzo akuratna.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:01, 29 maj 2019

Do góry
Kasia73 napisał(a)

Ewa jak znajdziesz fajne brzózki daj znać, jak poogládam w tym tygodniu w okolicznych szkółkach to się odezwę tylko jakie duże szukać dla Ciebie

Zestawienie zieleń, limonka I bordo to to co lubię

Ps
Hakonecholi zazdroszczę szczerze

Kasiu, znalazłam po 110 zł za takie już lekko wybielone wysokość ok. 2,5-3 m. Jadę dzisiaj do tego sklepu negocjowac cenę, będę też tam kupować klona japońskiego więc może za 3-4 brzozy i klona da chociaż z 10-15% rabatu a nie jak zwykle tylko 5%.
Obejżdziłam i obdzowniłąm okoliczne szkółki, pewnie nie wszystkie ale nikt nie ma ... jak już to wielkie po kilka stów a na takie mnie nie stać.

Dziękuję za miłe chęci jak znajdziesz doorenbosy daj znać.

Hakonki są boskie, uwielbiam je.
Rododendronowy ogród II. 20:17, 28 maj 2019

Do góry
ryska napisał(a)
Moje ulubione u Ciebie to kącik wypoczynkowy na końcu ogrodu, oczko plus jego okolice i oczywiście Francesca plus brzozy
Zdjęcia niewyobrażalnie piękne.

Kącików przybyło.
Rododendronowy ogród II. 17:44, 28 maj 2019

Do góry
Moje ulubione u Ciebie to kącik wypoczynkowy na końcu ogrodu, oczko plus jego okolice i oczywiście Francesca plus brzozy
Zdjęcia niewyobrażalnie piękne.
Tajemniczy Ogród 12:25, 28 maj 2019

Do góry
Dziewczęta, może rzeczywiście pójść w klasykę? Hmm, grab, buk, magnolia..
Iza, a ta magnolia lubi słońce, bo tam wali południowe słońce parę ładnych godzin?
Tar, choć brzozy kocham miłością wielką, to już nie dosadzę W pobliżu już rośnie młódka, a ile nagimnastykować się trzeba, żeby coś pod nimi rosło, wie tylko ten, kto ma brzozy
Sylwio, właśnie w tym roku naszła mnie ochota na piękne, klasyczne drzewa, żebym tylko nie przesadziła z ilością
Podmiejski ogródek 22:09, 27 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
No tak, my tu sobie gadu-gadu, a o Chelsea Flower Show nikt nie wspomni?
Myślałyście że odpuszczę?

Generalnie, tym dziewczynom którym się zeszłoroczna wystawa nie podobała, ta też nie przypadnie do gustu
Trend na odtwarzanie naturalnego środowiska kosztem nowoczesnych i prostych linii się pogłębia. Zero żywopłotów (poza ogrodzeniami rzecz jasna), pojedyncze przypadki zimozielonych topiarów, rzeźb (tak popularnych w zeszłym roku). Widziałam chyba jednego bukszpana i wcale nie był strzyżony. W jednym ogrodzie były chyba kopuły ze strzyżonych buków.
Za to pojawiły się w dużych ilościach krzewy liściaste, których wcześniej nie było prawie wcale: derenie, kaliny, klony palmowe (forum jest na topie). W większości ogrodów występował kamień - czy to w formie żwiru, czy też potężnych bloków porośniętych mchem.
Generalnie większość ogrodów miała leśny charakter, przez co były chyba mniej kolorowe niż zwykle.

Pojawiły się dwa ogrody w zasadzie wyłącznie warzywne (ten i ten - z estetycznego punktu widzenia w obu przypadkach jestem na nie).
Chyba trzy ogrody pokazywały naturę wracającą do przestrzeni industrialnych.

Facebook Garden zupełnie mnie nie zachwyca, jakiś taki ponury
Podobnie Family Monsters Garden - te brzozy to zdecydowanie nie doorenbosy
Green Switch - wielbicielki klonów japońskich powinny być usatysfakcjonowane; myślę jednak, że gdyby konstrukcja tych pawilonów była z czarnego metalu, to efekt byłby dużo lepszy;
Kampo no Niha - jeden z mniej naturalistycznych ogrodów, bardzo podoba mi się ta pergola; roślinność została dobrana pod kątem właściwości leczniczych
The kingston Maurward Garden - nooo, ten się zdecydowanie wyróżnia i pewnie zostanie na długo zapamiętany - takiej ilości bordo nie widziałam nigdy i nigdzie; oczywiście okropny jest, ponury i przytłaczający, ale zdecydowanie się wyróżnia; podoba mi się tylko zestawienie pomarańczowych kwiatków na tle bordowego buka.
RHS Bridgewater Garden - w zasadzie nie ogród, tylko skwer miejski. Imponujący dereń i bukowe kopuły; znakomite kompozycje roślinne Toma Stuarta-Smitha; nie bardzo rozumiem, czemu nie dostał żadnej nagrody; może dlatego, że rośliny za mało wymieszane?
The Dubai Majlis Garden - dopiero co rozmawiałyśmy o połączeniu szarego z żółtym, a tu proszę: podoba mi się;
the Greenfingers Charity Garden - kolejna, już chyba trzecia, dwupiętrowa konstrukcja;
The Montessori Garden - bardzo podoba mi się pomaranczowo-fioletowy zestaw kolorystyczny; świetna zielona ściana; zwykle nie lubię architektury w takich mocnych kolorach ale w ogrodzie dla dzieci jest całkiem na miejscu.
Morgan Stanley Garden - ooo, w końcu jakieś poduchy zimozielone! Powtarza się duża sosna (ale w przeciwieństwie do poprzednich dwóch - to jakaś pięknie powykręcana, szlachetna pinia, a nie zwykły drapak; znowu czerwone buki ale tym razem w formie żywopłotu. Generalnie - bardzo mi się podoba;
Back to Nature Garden - podobno zaprojektowany przez księżnę Kate; taki leśny plac zabaw dla dzieci; ten domek na kurzej łapce jest czadowy

ten post stał się chyba wystarczająco długi
Wow Ale podsumowanie! Jutro w linki będę wchodzić dziękujemy Asia!
Ogród wśród pól i wiatrów 10:04, 27 maj 2019

Do góry
jolka napisał(a)
Część warzywno owocowa też bujnie

Jeżyny ...

Myślałam, że te białe na pierwszym planie to pnie brzóz a w nich jeżyny ... .

Brzozy są ale nieco dalej - niesamowita zmyłka optyczna.

W pełnej harmoni.
Rododendronowy ogród II. 22:39, 26 maj 2019

Do góry
Dzięki za fotkę mojego faworyta
On jest piękny i taki niejednoznaczny w kolorze. Chociaż Franczeska też cudna a już skontrastowana z tą bielą brzozy u ciebie wygląda bosko. Z kolei Percy uwodzi i tym że inny kolor ma w pąku a inny gdy już rozkwitnie. Wszystkie rododendrony i azalie są piękne....pewnie gdyby tobie kazać wskazać tego jednego jedynego to byś go nie wskazała....

Słoneczny Ogród 20:35, 26 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)
Daria, jejku dawno u Ciebie nie była, nie nadążam... Jakie ty masz cieniste rabaty, przepięknie. Twój ogró mi się kojarzy ze słońcem, skalniakami, przestrzenią a tu takie cudne fotki. Kocham klimaty w stylu brzozy, rodki, sosny etc.

Ja się zakochałam w takich cienistych klimatach, teraz cały czas tu siedzę...
Nie wiem kiedy to się stało, ale jakos tak nagle drzewa porosły i tyle cienia.
Zszywkowy ogród marzeń :) 19:59, 26 maj 2019

Do góry
Patrycja rabata wygląda super, a orliki cudne i jak udało ci się te brzozy upolować??? pozdrawiam
Miejski azyl 10:30, 26 maj 2019

Do góry
anna_t napisał(a)
ale tam musi być przyjemnie w upalne dni...
Masz już pomysł czym wypełnisz?

Jest przyjemnie - ale w tylko siedząco brzozy są szczepione dosyć nisko. Po przeciwnej stronie mamy teraz 11 brzóz które poprowadzimy wyżej tak by swobodnie się pod nimi poruszać

Nie mam pomysłu. Podobają mi się niskie róże - ale która do suchego cienia...?... Ten romans raczej się nie uda
Myśle też o Hakonechloa i jarzmiankach - ale przydałoby się coś jeszcze.
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:08, 26 maj 2019

Do góry
brzozy c.d.

Laciniata........................................................................brzoza pożyteczna Long Trunk

Youngii która dawno dawno temu wyglądała tak jak na drugiej fotce , altana tez była skromniejsza

Ogród z wilkiem zamkn. 08:03, 26 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)
Madziu, jaka Ty śliczna! Buzia jak u 20-stki! Zakątek brzozowy przepiękny, spore brzozy kupiłaś

Widoczki od Kapiasa bajkowe. Nigdy tam nie byłam, muszę w końcu się wybrać z rodzinką.

Współczuję sytuacji z ojczymem. Miałam podobnie z moją babcią...

Ewa dobra fotka po prostu

ogólnie nie cierpię siebie na zdjęciach ….

a z ojczymem …..szkoda słów …

do Kapiasa się wybierz -będziesz mieć blisko do mnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies