Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

kasiab 20:43, 14 sie 2019

Ewuś czy rozplenica rubrum u nas zimuje?
gosika67 21:31, 14 sie 2019

Ewka u mnie róże w tym roku słabo, nawet Pomponella, za wyjątkiem Rosanny.
New Dawn mnie zawiodła, chyba ją wywalę,nie kwitnie, a może ją nisko przyciąć?
Anda 21:45, 14 sie 2019

kasiab napisał(a)
Ewuś czy rozplenica rubrum u nas zimuje?

Nie, u mnie też nie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 21:46, 14 sie 2019

gosika67 napisał(a)
Ewka u mnie róże w tym roku słabo, nawet Pomponella, za wyjątkiem Rosanny.
New Dawn mnie zawiodła, chyba ją wywalę,nie kwitnie, a może ją nisko przyciąć?

No nie wiem z tym cięciem. Róże pnące lepiej kwitną na pędach dwuletnich prowadzonych poziomo...
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
gosika67 22:05, 14 sie 2019

Może jak ją postraszę ...
sarenka 17:16, 17 sie 2019

Ewa, czy mogłabyś mi napisać coś odnośnie derenia jadalnego? Został posadzony do kiepskiej ziemi i wygląda równie kiepsko :/ czy można go przyciąć teraz? Tak myślałam żeby go wykopać, dołek przygotowac i dać kompost, mączkę bazaltową, wermikulit, obornik i lepszej ziemi na start. Czy to może pomóc? Bo w sumie to chyba nie zaszkodzi mu już nic. I podpalanym nawozem PK

Poradzisz coś?
Anda 19:51, 17 sie 2019

gosika67 napisał(a)
Może jak ją postraszę ...

Pokaż jej nożyce
Anda 20:07, 17 sie 2019

sarenka napisał(a)
Ewa, czy mogłabyś mi napisać coś odnośnie derenia jadalnego? Został posadzony do kiepskiej ziemi i wygląda równie kiepsko :/ czy można go przyciąć teraz? Tak myślałam żeby go wykopać, dołek przygotowac i dać kompost, mączkę bazaltową, wermikulit, obornik i lepszej ziemi na start. Czy to może pomóc? Bo w sumie to chyba nie zaszkodzi mu już nic. I podpalanym nawozem PK

Poradzisz coś?

Dereń jest raczej wapniolubny. Rośnie dobrze na słońcu, daje radę w półcieniu. Lubi gleby przepuszczalne, nawozem organicznym, czyli kompostem, nie pogardzi Ogólnie nie jest wymagający.
Nie za dobrze znosi konkurencję innych drzew w pobliżu, np. brzozy czy klonów. W pierwszych latach kiepsko rośnie. Dopiero po dwóch lub trzech latach zaczyna porządniej rosnąć. Owoce rodzi najlepiej, jeśli w pobliżu znajduje się jeszcze jakiś inny dereń jadalny.

Jeśli chcesz go wysadzić i posadzić ponownie, to poczekaj do jesieni.

Najlepiej byłoby gdybyś przygotowała nie tylko sam dołek, ale taki szerszy obszar miejsca, gdzie ma stać. Kompost, mączka bazaltowa i dolomit wystarczą. Jeśli chcesz dodać ziemi, to tylko bez torfu. Wszystko przekopać w miejscu gdzie ma rosnąć i dopiero zrobić dołek do sadzenia. A po co wermikulit? Masz ziemię gliniastą, nieprzepuszczalną?
sarenka 20:54, 17 sie 2019

Ewa, to nie u mnie,tam gdzie rośnie to jest piach, klasa VI. U sobie ivory będę sadzić to już wiem, że dolomit muszę podsypać
Helen 21:31, 17 sie 2019

Ewa, jaką ziemię mam przygotować pod klona Jordan?